Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οι υποχρεώσεις του Δήμου και η πρόταση των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου”.

 Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οι υποχρεώσεις του Δήμου και η πρόταση των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου”.

Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας; Τί πρέπει να κάνει ο Δήμος γι αυτά;

Ξεκινάμε από την παρατήρηση ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι-γάτες) αυξήθηκε μέσα στην κρίση. Κουτάβια και γατάκια, ζώα νεαρά ή ηλικιωμένα τα βρίσκουμε καθημερινά παρατημένα σε δρόμους, σε πλατείες, σε άλση και σε πάρκα. Δίπλα σε κάδους απορριμμάτων, σε μπάζα, σε χωματερές και σε βουνά. Εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους στο έλεος της τύχης. Ζωάκια που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να προσαρμοστούν στο δρόμο, ζωάκια που από την ασφάλεια του σπιτιού, της αυλής και του κήπου βρίσκονται ξαφνικά να αγωνίζονται για την επιβίωση τους μέσα στο εχθρικό περιβάλλον του δρόμου, της αλάνας και της εγκατάλειψης. Ζωάκια που κινδυνεύουν από ασθένειες, από φόλες, από κακοποίηση, από τα αυτοκίνητα.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (είναι ο Ν.4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν.4235/2014) ορίζει με σαφήνεια πως οι Δήμοι υποχρεούνται μεταξύ άλλων να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που διαβιούν εντός των διοικητικών τους ορίων, να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος μας, ως μέλος στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά, πληρώνει συνδρομή και εξυπηρετείται στο θέμα της περισυλλογής, περίθαλψης, στείρωσης, σήμανσης, από το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Το Κέντρο αναπτύσσεται σε μία έκταση 5 στρεμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, με κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διαμονής και εκτόνωσης των ζώων, ειδικά οχήματα περισυλλογής και ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων. Τα προγράμματα του ΔΙΚΕΠΑΖ αφορούν μόνο αδέσποτους σκύλους, δεν καλύπτουν άλλα είδη (αδέσποτες γάτες).

Η διαχείριση όμως των αδέσποτων ζώων συντροφιάς υπερβαίνει κατά πολύ τις διαδικασίες, που καλύπτονται από τη συμμετοχή του Δήμου μας στα προγράμματα του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Υπάρχει η ανάγκη για παρακολούθηση, έλεγχο και φροντίδα των αδέσποτων που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.
Υπάρχει ανάγκη για το τάισμα τους, δεν είναι ό,τι καλύτερο να βλέπουμε τα αδέσποτα να τρέφονται μέσα από τους κάδους απορριμμάτων. Υπάρχει ανάγκη για καθαρό νερό, δεν είναι ό,τι καλύτερο να τα βλέπουμε να ξεδιψούν στα απόνερα των ρείθρων των πεζοδρομίων. Ταϊστρες και ποτίστρες, λοιπόν, παντού όπου διαβιούν αδέσποτα και φροντίδα για το συχνό γέμισμα τους.
Υπάρχει ανάγκη για περίθαλψη των άρρωστων και των γερασμένων ζώων, υπάρχει ανάγκη προστασίας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ηλικίας μικρότερης των 5 μηνών. Αυτά πρέπει να παραμένουν προσωρινά σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Τέτοιο στο Δήμο μας δεν υπάρχει, είναι ανάγκη όμως να εξετασθεί η δυνατότητα για να δημιουργηθεί, να εξοπλισθεί, να εποπτεύεται και να λειτουργήσει με ευθύνη του Δήμου.
Υπάρχει ανάγκη για δημιουργία και διαρκή υποστήριξη δικτύου ενημέρωσης πολιτών, για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία. Μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από δράσεις τύπου bazaar, σε συνεργασία με φιλόζωους εθελοντές ή με φιλοζωικά σωματεία.

Για όλα τα παραπάνω, απαιτείται δημιουργία ειδικού γραφείου στην Υπηρεσία Διεύθυνσης και Προστασίας Περιβάλλοντος, αν όχι συγκρότηση νέου Τμήματος, που θα στελεχωθεί με το κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό και θα εφοδιασθεί με τον αναγκαίο εξοπλισμό, με αποκλειστική ενασχόληση τη μέριμνα και τη φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα. Ένα έργο που απαιτεί εργαζόμενους με φιλοζωικά αισθήματα και που θα λειτουργήσουν περισσότερο με τη διάθεση και τη νοοτροπία που χαρακτηρίζει τους εθελοντές ζωόφιλους και λιγότερο ως υπάλληλοι του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, μεταξύ άλλων:

Θα είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, εμβολιασμούς, στείρωση, μεταφορά έκτακτων περιστατικών και την παρακολούθηση του ιατρικού αρχείου για κάθε αδέσποτο, σε συνεργασία με το ΔΙΚΕΠΑΖ.
Θα μεριμνούν για τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων για τα αδέσποτα ζώα και για τη χορήγηση φαρμάκων στα ζώα που νοσούν.
Θα διαχειρίζονται το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου (που δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί).
Θα διαχειρίζονται την ιστοσελίδα του Δήμου και την παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό την προώθηση υιοθεσιών, την αναζήτηση χορηγών και την παρουσίαση προτάσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα θέματα των αδέσποτων ζώων.
Θα διαχειρίζονται τα παράπονα δημοτών για αδέσποτα ζώα.
Θα μεριμνούν (σε συνεργασία με τις λοιπές εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου) για χρηματοδοτήσεις δράσεων του Δήμου από το σχετικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Θα εισηγούνται προς τη Διοίκηση του Δήμου την ανάληψη πρωτοβουλιών για έργα, υπηρεσίες, δράσεις που βελτιώνουν την κατάσταση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου.

Αυτή είναι η απάντηση και η προγραμματική δέσμευση των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου” στο ζήτημα “Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και οι υποχρεώσεις του Δήμου”.
Θοδωρής Σπηλιόπουλος

30/1/2019

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *