ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Πολιτισμός
Η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας, σαν πόλος της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας με τη Δυτική Αττική που συνθέτουν το υπερτοπικό σύστημα, έχει σαν αυτοτελή πυλώνα μεταξύ άλλων τον Πολιτισμό.
Γι’ αυτό και η Δημοτική μας Παράταξη συμβάλει με τις στοχευμένες θέσεις και δράσεις στην ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και θέτει διαχρονικά τα ζητήματα του Πολιτισμού σε πρώτη προτεραιότητα, με συμμετοχικό τρόπο στο σχεδιασμό των έργων πολιτισμού και των πολιτιστικών δράσεων.
Η Δημοτική μας Παράταξη δίνει προτεραιότητα στη δημιουργική και πολιτισμένη πλευρά της ανθρώπινης ζωής.
Επισημαίνουμε δε ότι, η φύση και ο πολιτισμός είναι ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, γεγονός που προϋποθέτει η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά να καταγράφεται, να αναγνωρίζεται και να διαχειρίζεται από κοινού, δεδομένου ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αποτελεσματικότητα στο σχεδιασμό πολιτικών και πρακτικών που συμβάλλουν στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη με ελκυστικό περιεχόμενο.
Στα Δυτικά της Αθήνας υπάρχει ένας και μοναδικός Δρόμος Πολιτισμού. Η Ιερά Οδός. Από τον Κεραμεικό στην Ελευσίνα.
Δρόμος που οδηγεί στη θάλασσα, όπως είναι το χαρακτηριστικό των δρόμων στη Μεσόγειο, τη θάλασσα του πολιτισμού.
Επομένως το βασικό σχέδιό μας εμπεριέχει ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Αθήνα.
Διεκδικούμε τη δημιουργία του «Δρόμου Πολιτισμού» και την πιστοποίησή του. Αθήνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα. Το «Μεγάλο Δυτικό Περίπατο», που συνδέει όλα τα μνημεία πολιτισμού αλλά και φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη με το σημερινό πολιτιστικό και κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι, και που θα αποτελεί παράλληλα τον πράσινο διάδρομο του Λεκανοπεδίου, ο οποίος καταλήγει Ακτή Σκαραμαγκά.
Δηλαδή αποκαθιστούμε με αυτή την παρέμβαση την ενότητα του αρχαίου αστικού τοπίου, συνδέοντας τη φύση με τον πολιτισμό.
Δεν περιοριζόμαστε τοπικά αλλά εντασσόμαστε σε μια διατοπική αστική παρέμβαση στην οποία υπάρχει εκφρασμένη η θετική διάθεση των Δημοτικών Αρχών Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας για σημαντικού βεληνεκούς παρεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν μέσο ανάδειξης της ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς μας στην ευρύτερη περιοχή και μπορούν να συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αναλογεί, στο αναπτυξιακό δίπολο Τουρισμός και Πολιτισμός.
Πλέον αυτών, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο Δρόμος Πολιτισμού προς την Ελευσίνα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021, διαμέσου του Χαϊδαρίου, θα είναι non stop για την πόλη μας, εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας ή και της άγνοιας των τοπικών αρχών μέχρι σήμερα καθώς και της μη συμμετοχής της πολιτείας με δίκαιο τρόπο για την πόλη μας.
Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή ενός τουριστικού προορισμού από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η δε συμβολή της στη σύγχρονη κοινωνική ζωή με την καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική οικονομία είναι βασικό ζητούμενο για την πόλη μας, δεδομένου ότι η πολιτιστική αγορά αποτελεί κινητήριο δύναμη και οικονομικά, στο μέτρο βεβαίως που της αναλογεί.
Ο συνδυασμός των στοιχείων από διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες που υπάρχουν στην πόλη μας, εκτιμούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας.
Μπορούμε να αποδώσουμε καλλίτερα και αποτελεσματικά με συνεργασίες και με σαφείς ρόλους όλοι μαζί, για
να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα που μας κληροδότησε η ιστορία του τόπου μας.
Η έλλειψη συγκεκριμένου πολιτιστικού χάρτη, ο οποίος αποτελεί βασικό στόχο μας, στερεί από το σύνολο των συλλόγων και πολιτιστικών φορέων της πόλης μας δραστηριότητες που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ» (2014-2020).
Υποστηρίζουμε με σχέδιο και κοινή αποδεκτή συμφωνία που θα δομηθεί κατόπιν διαβούλευσης, τη συνεχή λειτουργία των σωματείων – συλλόγων, τη διοργάνωση των εθιμικών γιορτών και τη συνεργασία τους σε συνεχή και ετήσια βάση.
Ενισχύουμε τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης μας, ιδιαίτερα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής διαμέσου του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 με στόχο τη συμβολή του στην ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών διαθέσιμων και στη διατήρηση ή και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η δημιουργία τοπικού πολιτιστικού δικτύου και η ευρύτερη θεσμική συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να δώσουν ιδέες και κίνητρα για νέους θεσμούς και προσπάθειες, με οφέλη που θα είναι εμφανή όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους.
Δεν αγνοούμε, δεν αδρανούμε. Διεκδικούμε με πλήρη γνώση του τρόπου και του στόχου.
Προτείνουμε,
Δράσεις πολιτισμού για όλους χωρίς αποκλεισμούς στο σύνολο των εκφάνσεων του πολιτισμού. Με απρόσκοπτη πρόσβαση σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες καθώς και στα άτομα με αναπηρία.
Οι Στέγες Πολιτισμού θα είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους τους συμπολίτες μας με συμβολικό κόστος ετήσιας συμμετοχής.
Δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική της υπερβολικής οικονομικής χρέωσης των συμπολιτών μας, που αποτρέπει ή και απαγορεύει τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που αφορούν στο χορό, στις τέχνες και στη μουσική. Σε διπλανούς Δήμους στη Δυτική Αθήνα θεωρούν την δράσεις πολιτισμού υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής προς τους Δημότες.
Στην πόλη μας λαμβάνει τη μορφή των ανταποδοτικών εισφορών κατά ένα μέρος!
Διασφαλίζουμε ανοικτή πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά σε άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των συμπολιτών μας, των σωματείων στη διαμόρφωση της τοπικής πολιτισμικής πολιτικής.
Στηρίζουμε τους συλλόγους γονέων για αξιοποίηση των σχολικών υποδομών με δημιουργικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες,
Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε ποιοτικές εκδόσεις (καλαίσθητων και άρτιων τεχνικά) πολιτιστικών προϊόντων με δυνατότητα προβολής – πώλησης σε πωλητήρια αλλά και διαμέσου του διαδικτύου,
Δίνουμε κίνητρα και ενθαρρύνουμε καλλιτεχνικά ερασιτεχνικά σχήματα, εγχειρήματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια να αναπτυχθούν στην πόλη μας.
Στηρίζουμε τις καινοτόμες προτάσεις και την παραγωγή πολιτισμικών σχεδίων που θα κινητοποιεί και θα φέρνει σε επικοινωνία δημιουργικές ομάδες νέων παραγωγών και καλλιτεχνών τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στην εφηβική και μετεφηβική νεότητα.
Λειτουργούμε επιμορφωτικούς κύκλους με εισαγωγικά μαθήματα στην αισθητική και την τέχνη, στο θέατρο και τη μουσική, προκειμένου να έχουμε φιλότεχνους, να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη.
Συγκροτούμε και αναπτύσσουμε επιμορφωτικά προγράμματα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος με τη συνδρομή και συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας και τη θεσμική συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Αναδιαμορφώνουμε δημοτικούς χώρους, ώστε να είναι φιλικοί και να ευνοούν τη συνύπαρξη, ενθαρρύνοντας τη δημιουργική χρήση τους, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες καλλιτεχνών και σε πολιτιστικούς φορείς να αναπτύξουν τη δράση τους ελεύθερα.
Το Παλαιό Δημαρχείο Χαϊδαρίου, ένα ιστορικό κτίριο που είχε χρησιμοποιηθεί και ως αρχηγείο της Γκεστάπο κατά την κατοχή, ως σχολείο, ως αστυνομικό τμήμα, ως πνευματικό κέντρο, χρειάζεται να ανακαινισθεί και να συνεχιστεί η λειτουργία του σαν χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει καλλιτεχνικές και εικαστικές δραστηριότητες και να είναι ανοιχτός παράλληλα σε κοινωνικές χρήσεις.
Μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις μας και την αποτροπή της κατεδάφισής του, έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής για το έργο με τίτλο «ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΌ ΣΕΙΣΜΟ» εδώ και 4 χρόνια (από το 2015) προϋπολογισμός 350.000,00ευρώ χωρίς να έχει αξιοποιηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή.
Δρομολογούμε τη διάσωση των κτιρίων αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, με προτεραιότητες
α) την έπαυλη Καλούμενου (Σάμου και Καραϊσκάκη) και
β) το εργοστάσιο Λολοσίδη (Δαβάκη), για να αξιοποιηθούν σε δράσεις πολιτισμού.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για δικτύωση με πόλεις και πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού με στόχο την εξωστρέφεια στα πολιτιστικά εγχειρήματα.
Εντέλει θέλουμε στην πόλη μας να γίνει θεσμός ένα διαρκές συμπόσιο εικαστικών και παραστατικών τεχνών, που θα δίνει τη δυνατότητα και το βήμα σε όλους να εκφράζονται δημιουργικά. Να ξαναφτιάξουμε γλυπτά που θα κοσμούν το χώρο στο Παλατάκι, τις πλατείες και τους πεζόδρομους της πόλης μας. Να δώσουμε πεδίο δημιουργίας ιδιαίτερα στους νέους, που επιζητούν νέους τρόπους έκφρασης.
Να επιτρέπει σε όλα τα λουλούδια της ν’ ανθίζουν.
Υλοποιούμε την πρόταση «Μονοπάτια Πολιτισμού» ενσωματωμένη στο Δρόμο του Πολιτισμού «Ιερά Οδός, Αθήνα – Ελευσίνα» με χρονικό ορίζοντα το 2021 έτος που η Ελευσίνα θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης,
-με την αξιοποίηση και την ανάδειξη
-την συντήρηση και προστασία
του πολιτιστικού πλούτου της πόλης μας, που αποτελείται από σημαντικά μνημεία με αναφορά στον αρχαίο, βυζαντινό και σύγχρονο πολιτισμό μας, με δράσεις και έργα που απαντούν στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.
Τα μονοπάτια πολιτισμού καταλήγουν στην Ακτή Σκαραμαγκά, το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας και της Δυτικής Αθήνας, η οποία θα αναπλαστεί κατάλληλα για να φιλοξενεί όλο το χρόνο επισκέπτες και να αποτελέσει πεδίο ήπιας ψυχαγωγίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η επιλογή της Ελευσίνας σαν Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2021, αποτελεί επίσης νέο δεδομένο αλλά και υποχρέωση να δούμε πολλαπλά τη συμμετοχή μας στον ευρύτερο πολιτιστικό χάρτη.
Δεδομένου ότι η επισκεψιμότητα στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό, θεωρούμε ότι ένα μέρος των επισκεπτών της Ελευσίνας, ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών της Αττικής θα ενδιαφερθεί για πολιτιστικά διαθέσιμα της πόλης μας. Αν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα δεν θα καταφέρουμε να αποκομίσουμε οφέλη για την πόλη μας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως και πλην της Δημοτικής μας Παράταξης δεν έχει γίνει καμία άλλη αναφορά.
Συμμετέχουμε στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα, προκειμένου να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Είναι αναγκαίο αλλά και δυνατό να συμβεί και στην πόλη μας.
Προϋπόθεση είναι η Δημοτική Αρχή να ενδιαφέρεται, να γνωρίζει να μαθαίνει και να μην αγνοεί τα πολιτιστικά δρώμενα αλλά να διεκδικεί τη συμμετοχή της πόλης μας σ τον ετήσιο σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων της πολιτείας.
Δρομολογούμε θεσμική συνεχή συνεργασία με τη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας, σωστής συντήρησης και διαχείρισης των υφιστάμενων πολιτιστικών υποδομών, έργων τέχνης στην πόλη μας.
Οριοθετούμε το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και τη λειτουργική του σύνδεση με τα σημαντικά μνημεία της πόλης μας, τα οποία θα είναι ανοικτά συνεχώς όπως ενδεικτικά :
Τα κτήρια Παλατάκι και Νικολάου Γύζη (κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο, το οποίο έχει ζωγραφισμένο στο εσωτερικό το έργο «Τέσσερις Εποχές» του γνωστού ζωγράφου Νικολάου Γύζη), με το παρακείμενο καφέ να μετατρέπεται σε χώρο έκφρασης και πολιτισμού. Για το κτήριο Γύζη κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία του έργου του Νικ. Γύζη από την υγρασία και η δημιουργία των κατάλληλων εσωτερικών συνθηκών.
Προτείνεται η λειτουργία Μουσείου Νικολάου Γύζη, με συγκέντρωση έργων και αναφορών για τον μεγάλο ζωγράφο.
Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο του ΚΕΒΟΠ (μνημείο Εθνικής Αντίστασης με Ευρωπαϊκή εμβέλεια).
Μνημείο Ν. Πλουμπίδη. Δεν περιποιεί τιμή στην πόλη μας ο χώρος να μην είναι ευπρεπής και καθαρός όλο το χρόνο.
Μνημείο Λέλας Καραγιάννη και Μανώλη Λίτινα, αλλά και τα, τα οποία αποτελούν το ιστορικό κέντρο της πόλης μας.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζουμε τη συνεχή καθημερινή λειτουργία της Μονής Δαφνίου, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βυζαντινής εποχής.
Η πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης την καθιστά επισκέψιμη και βεβαίως ένα ακόμα πόλο έλξης επισκεπτών & τουριστών παράλληλα με τον παρακείμενο κήπο του Διομήδους, στον οποίο προβλέπεται να γίνουν εργασίες ανάδειξης του ίχνους της αρχαίας Ιεράς Οδού διαμέσου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, ΑΣΔΑ, Φορέα Βοτανικού Κήπου και του Υπουργείου Πολιτισμού , με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.
Δρομολογούμε,
την αποκατάσταση και πρόσβαση σε ένα μεγάλο τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, στην Αφαία Σκαραμαγκά και τη σύνδεσή του με το ιερό της Αφροδίτης καθώς και με την Ακτή Σκαραμαγκά, στην οποία καταλήγει ο πολιτιστικός δρόμος και ο πράσινος διάδρομος της πόλης μας και της Δυτικής Αθήνας.
την αποκατάσταση των ασβεστοκάμινων σαν μνημεία πολιτισμού, παρά την Ιερά Οδό στον κήπο του Διομήδους και στο όρος Αιγάλεω – Ποικίλο(ορισμένα να έχουν αποτυπωθεί σε χάρτες του 1883 και αποτελούν στοιχεία της βιοτεχνικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς) και τα εντάσσουμε στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης μας.
Σηματοδοτούμε όλες τις διαδρομές και τις θέσεις πολιτισμού για τη διευκόλυνση των επισκεπτών αλλά και από σεβασμό για την πλήρη πληροφόρηση των πολιτών.
Η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας σε συνδυασμό με το πολιτιστικό απόθεμα των όμορων Δήμων και την Ελευσίνα αποτελεί ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης τουριστών και δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι. Είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε Δημοτικής Αρχής, που αντιμετωπίζει την τοπική κοινωνία με υπευθυνότητα.
Απαιτείται σχεδιασμός, διαχείριση, διακυβέρνηση, μάρκετινγκ και χρηματοδότηση.
Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Εμείς οι ΠσΔ μπορούμε να συμβάλλουμε με όλους τους συμπολίτες μας διαμέσου συλλογικών και συντονισμένων δράσεων στον θετικό καθορισμό του μέλλοντος της πόλης μας.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Τουρισμός
Προβάλλουμε το Δήμο μας ως τουριστικό προορισμό και αναδεικνύουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με δημιουργία θεματικών μονοπατιών και δράσεων προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Υπάρχουν δύο επίπεδα προσέγγισης για προσέλκυση τουριστών στην πόλη.
Το πρώτο αφορά στην αξιοποίηση των πολιτιστικών διαθέσιμων της πόλης μας (Παλατάκι, Κτήριο Γύζη, βοτανικός κήπος του Διομήδους, Μονή Δαφνίου, Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά, Στρατόπεδο Χαϊδαρίου – Μπλοκ 15, Μνημείο Μανώλη Λίτινα και Λέλας Καραγιάννη, Μνημείο Νίκου Πλουμπίδη), λόφος Προφήτη Ηλία.
Γι΄ αυτό συνεργαζόμαστε αφενός με την Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες που προσφέρει η δυναμική ιστοσελίδα της,
www.athensattica.gr για καταχώρηση επιλογών για επίσκεψη στην πόλης μας, διαδρομών, δραστηριοτήτων και αφετέρου με το Υπουργείο Τουρισμού που χαράσσει τη στρατηγική σε εθνικό επίπεδο.
Θέτουμε στο σχεδιασμό μας την ανάδειξη του λόφου του Προφήτη Ηλία, στα Δυτικά της Αθήνας, σαν δεύτερο υπερτοπικό και σημαντικό πανόραμα στο Φυσικό και Πολιτιστικό Αστικό Τοπίο του λεκανοπεδίου Αττικής, αφού αποτελεί θέση κατόπτευσης μεγάλου τμήματος του πολεδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.
Για την πόλη μας είναι ένα σημαντικό τοπόσημο. Μπορεί δε να αποτελέσει εναλλακτικά χώρο παρουσίασης και αρχικής ξενάγησης στο Αττικό φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, πριν την πραγματοποίηση επισκέψεων σε επιμέρους σημεία.
Η τουριστική ανάδειξη του Χαϊδαρίου θα βασίζεται στη φέρουσα ικανότητα της πόλης, θα διέπεται από τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διαμέσου της θεαματικά στοχευμένης προβολής της πόλης μας.
Για την τουριστική προβολή του Χαϊδαρίου και την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας, δημιουργούμε συστηματική βάση συνεργασίας με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αιγάλεω) προκειμένου να βελτιώνουμε το σχεδιασμό στο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και τις αναγκαίες υποδομές καθώς και με τους όμορους Δήμους, αφού ζητούμενο είναι η προσέλκυση επισκεπτών δυτικά της Αθήνας.
Η ενημέρωση και κατάρτιση των επαγγελματιών σε γνωστικά αντικείμενα που τους προσφέρουν πρόσθετες επιχειρησιακές δυνατότητες και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι παράμετρος που περιλαμβάνεται εξ αρχής στο σχεδιασμό μας.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :
Προβάλλουμε και επεκτείνουμε τις αναρριχητικές διαδρομές στο Ποικίλο με δημιουργία νέων με βελτίωση της πρόσβασης και των υποδομών στο αναρριχητικό πεδίο (ασβεστολιθικός βράχος πολύ καλής ποιότητας) στο σημείο Ζαστάνι, 4 χιλιόμετρα από το Σκαραμαγκά.
Στις δράσεις εναλλακτικού τουρισμού ενσωματώνουμε τη μελέτη και δημιουργία προϋποθέσεων για παρατήρηση των πουλιών (bird watching) στη λίμνη Κουμουνδούρου.
Το ιδιόμορφο καθεστώς προστασίας της λίμνης, αφού γειτνιάζει με στρατόπεδο, την έχει καταστήσει σαν έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο, δυτικά της Αθήνας, για πλήθος υδρόβιων πουλιών (Φαλαρίδες, Κιρκίρια, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Πρασινοκέφαλες Πάπιες, Βαλτόπαπιες που είναι και απειλούμενο είδος) καθώς βρίσκουν στη λίμνη άφθονη τροφή και θέσεις ανάπαυσης.
Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην πόλη μας.
Μελετάμε και συζητάμε με επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής την επαναλειτουργία της γιορτής κρασιού στο φυσικό της χώρο, όπου θα προβάλλονται οι ελληνικές δημιουργίες στα οινικά προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά της ευρύτερης περιοχής.
Και στα δύο επίπεδα ζητούμενο είναι η σύνδεση του τουρισμού με τη ζωή της πόλης και η ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης.
Γι’ αυτό είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός master plan, το οποίο θα αναδεικνύει και θα συνδέει τα παραπάνω με λειτουργικό τρόπο σε δίκτυο, με δυνητική χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.
Η εξυπηρέτηση των αναγκών για την τουριστική προβολή της πόλης και η δυνατότητα λειτουργικής επάρκειας της Διοίκησης του Δήμου ως προς την επίτευξη των παραπάνω, θα ληφθούν υπόψη στην επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Αξιοποιούμε το επενδυτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση αστοχιών, που προκαλούν την υγρασία, στο δημοτικό κτήριο Ν. Γύζη και δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις για να συντηρείται το σημαντικό εικαστικό στοιχείο και είναι το κτήριο λειτουργικό και επισκέψιμο καθημερινά απ΄όλους τους πολίτες του κόσμου.
Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις καλύπτονται το επενδυτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» σε ποσοστό 100%.
Η παραπάνω αναφορά επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη πρόσκληση 083/2019, της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορά στη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης, οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν πρέπει να αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού αποθέματος των Δήμων.
Σ’ αυτό το κτηριακό απόθεμα συμπεριλαμβάνεται εύρος κτηρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και χρηματοδοτείται η κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικά και εξωτερικά για τη λειτουργική επανένταξή τους στον αστικό ιστό της πόλης.
Το αποτέλεσμα δε, που είναι επιδιωκόμενο, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να στοχεύουν α) την ανάδειξη των κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής δραστηριότητας ή/και β) την ουσιαστική αναζωογόνηση και την ενίσχυση / αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές / τουριστικές περιοχές.
Θοδωρης Σπηλιόπουλος
ΥΓ
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί κείμενο της επιτροπής προγράμματος ΠΣΔ 2019