Νέα Βιβλιοθήκη Δημοτική που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες αλλαγές και ανάγκες




Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Στεγάζεται στο ισόγειο του διατηρητέου κτιρίου Παλατάκι που ανήκει στο Δήμο Χαϊδαρίου (εδώ μάλλον θα χρειαστεί διόρθωση, όπως και σε ανάλογες παρακάτω αναφορές).

Λειτουργεί ως δανειστική και ως αναγνωστήριο. Η Βιβλιοθήκη έχει καταγραμμένα στα Βιβλία Εισαγωγής 29421 τόμους από τα οποία τα 6718 είναι παιδικά βιβλία και απαρτίζουν το αντίστοιχο τμήμα.
Επιπλέον διαθέτει ξενόγλωσσο τμήμα με βιβλία στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και τη μεγάλη δωρεά της Shaghai Library με πάνω από 1000 τόμους βιβλίων που αφορούν την ιστορία και το πολιτισμό της Κίνας.
Τα έξη (6) τέσσερα τελευταία χρόνια λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης. Οι συναντήσεις της Λέσχης γίνονται μία φορά το μήνα όπου συζητούνται λογοτεχνικά έργα, έργα συγκεκριμένων συγγραφέων (αρκετές φορές με την παρουσία των ίδιων των συγγραφέων).
Λειτουργεί καθημερινά το πρωί και μόνο ένα απόγευμα την εβδομάδα.
Παρά το ότι η βιβλιοθήκη σήμερα θεωρείται μια άρτια, οργανωμένη βιβλιοθήκη με το σύνολο του υλικού της ταξινομημένο και καταλογογραφημένο, χρειάζεται να συμβαδίζει με τις αλλαγές σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών της αλλά και γενικά των κατοίκων του δήμου.

Επιτακτική είναι η ανάγκη μεταστέγασης της βιβλιοθήκης. Το «Παλατάκι» εξυπηρέτησε έως σήμερα τη λειτουργία της μόνο γιατί βρίσκεται σε κεντρικό και «γνωστό» σε όλους σημείο της πόλης. Σήμερα, ασφυκτιά από τον όγκο του έντυπου υλικού. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα σε δύο και τρεις σειρές, με ότι συνεπάγεται αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και στο παιδικό τμήμα.
Σήμερα η Βιβλιοθήκη χρειάζεται να στεγαστεί σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό κτίριο, με προοπτική τουλάχιστον 50 χρόνων. Κτίριο που :
▪ Να παρέχει πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες (σήμερα είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένα)
▪Να δίνει τη δυνατότητα διενέργειας δράσεων και εκδηλώσεων τουλάχιστον για παιδιά στον ίδιο χώρο
▪Να προβλέπει τη διεύρυνση του αναγνωστηρίου (σήμερα εξυπηρετεί έως 6 άτομα)
▪Να εξοπλιστεί με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ώστε να λειτουργεί ως Κέντρο Πληροφόρησης για όλους τους πολίτες.
Επιπλέον χρειάζεται :
1. Να ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό της βιβλιοθήκης με εξειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμο, αρχειονόμο κ.λ.π.) έτσι ώστε να παρέχονται ειδικές υπηρεσίες και υλικό σε όσους χρήστες δεν μπορούν, να χρησιμοποιούν τις συνήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον υλικό της βιβλιοθήκης όπως : ξενόγλωσσες μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.. Επίσης να συνδράμει στην καταλογογράφηση της δωρεάς της Shaghai Library (είναι στην αγγλική γλώσσα) καθώς απαιτείται χρόνος σημαντικός για να είναι προσβάσιμα στο κοινό, όχι μόνο σε ημεδαπούς αλλά και σε αλλοδαπούς.
2. Να διευρυνθεί το ωράριο της βιβλιοθήκης (να λειτουργεί πρωί- απόγευμα όλη την εβδομάδα ώστε να εξυπηρετούνται εργαζόμενοι και μαθητές).
3. Να εμπλουτίζεται σταθερά με νέους τίτλους, σύμφωνα με τις ανάγκες και την τρέχουσα εκδοτική παραγωγή.
4. Να αναπτύξει προγράμματα φιλαναγνωσίας με στόχο την αύξηση των μελών και των χρηστών της βιβλιοθήκης
5. Να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
6. Να αναπτύξει δράσεις και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με σχολεία, τοπικούς συλλόγους και φορείς για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τη χρήση ουσιών, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
7. Να αναπτύξει ένα δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τις νέες προσκτήσεις βιβλίων, για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζει, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
8. Ανάπτυξη συνεργασίας με το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και βελτίωση των κινήτρων για την άσκηση των φοιτητών.

Για να αποτελέσει σήμερα και στο μέλλον, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, έναν νέο, σύγχρονο πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης καθιστώντας εφικτή την πρόσβαση σε όλους και όλες και σε κάθε είδους πληροφορία, στο ευρύτερο πλαίσιο προώθησης της γνώσης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις.









Θοδωρής Σπηλιόπουλος

30/1/2019
Υ.Γ Κείμενο για το πρόγραμμα ΠσΔ 2019

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *