Κτιριακό κεφάλαιο του Δημου .ΟΧΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ( ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ : Πρακτικά Δ.Συμβουλιου)

Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Λοιπόν κε Πρόεδρε εγώ θέλω να βάλω μια συνολικότερη εικόνα, ακριβώς όπως προσπάθησε ο Δήμαρχος, από τη δική μου οπτική για τα ζητήματα των χώρων που έχουνε και του κτιριακού κεφαλαίου του Δήμου Χαϊδαρίου.
Βρισκόμαστε, έτσι κι αλλιώς, αντικειμενικά σε μια περίοδο που όλες οι παρατάξεις θα παρουσιάσουμε τα προγράμματά μας. Κι εμείς επεξεργαστεί μια σειρά πράγματα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω λοιπόν ότι η πιθανή αξιοποίηση  μιας σειρά ακινήτων του Δήμου, εσείς αναφέρεστε εδώ στην εισήγησή σας σε δύο θέματα που έχει σχέση με το κτήριο Νικολάου Γύζη και με το Ιστορικό.
Πρόσφατα προέκυψε και το Αίθριο, το οποίο πιστεύω ότι συμβάλλαμε με τις νομικές μας παρατηρήσεις στο να απεμπλακεί από μια διαδικασία συνεχών παρατάσεων χωρίς λόγο. Και πιθανά μαζί και όπως θα ακούσετε και παρακάτω, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση είτε οργανωμένη είτε δημόσια, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πάρει το χαρακτήρα της ουσιαστικής συζήτησης, με αφορμή τα προγράμματα της κάθε παράταξης, αλλά και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ιστορία του Χαϊδαρίου, ανθρώπων που έχουν δουλέψει μέσα από κινήματα ή από φορείς.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή η δική μας η πρόταση είναι να μη γίνει, να μην παρθεί καμία απόφαση στο πόδι, γιατί θεωρούμε ότι τόσο όσον αφορά τα ζητήματα ενός μουσείου απαιτούνται ολοκληρωμένες μελέτες, όχι απλώς που να περιγράφουν το τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά θα έλεγα και το τι σκοπιμότητα έχει, τι επισκεψιμότητα έχει, ώστε να μπορεί να είναι και ένας φορέας τουριστικού προϊόντος στην πόλη.
Νομίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι στις σημερινές συνθήκες, τουλάχιστον εμείς αυτό κάνουμε, στα πλαίσια της αναπτυξιακής πρότασης που ο καθένας μας πρέπει να έχει για να συμβάλλει στην πόλη, ο τομέας του πολιτισμού κατά τη γνώμη μας, έχει και αυτή τη διάσταση.
Είναι γνωστό ότι εδώ καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2017, που την ονομάσαμε Μονοπάτια πολιτισμού Σκαραμαγκάς και στην οποία την παρουσιάσαμε σε γειτονιές του Χαϊδαρίου και κάναμε και κεντρικές εκδηλώσεις με θαλασσινή βαρκάδα και αντίστοιχα εκδήλωση στην παραλία του Σκαραμαγκά.
Ο στόχος αυτής της πρότασης ήταν να αναδείξει τα μνημεία που υπάρχουν στο Χαϊδάρι, που έχουν πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, στα οποία αναφερθήκατε κι εσείς και να δούμε συνολικότερα την αξιοποίηση με λειτουργία σταθμών info, αυτόνομων αλλά και συνδεδεμένων στη λογική ενός ιστορικού μονοπατιού, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει και είναι η Ιερά Οδός που συνδέει πολλά απ’ αυτά τα μνημεία, ιδιαίτερα της αρχαίας περιόδου, αλλά και πάνω σ’ αυτό το δρόμο υπάρχει η Μονή Δαφνίου και με μικρές παρακάμψεις, με εξαίρεση δηλαδή το Μπλοκ 15 που είναι κάτι ξεχωριστό, που είναι μέσα στο στρατόπεδο, όλα τα άλλα μπορούν να είναι μέρος μιας συνολικής αντίληψης.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν είναι σήμερα, θα πω λίγο και τις σκέψεις μας, που δεν είναι ακόμα καταληγμένες, αλλά για να έχει μια εικόνα το Δημοτικό Συμβούλιο στο πώς πρέπει να πάρει αποφάσεις.
Νομίζω ότι λοιπόν πρέπει να κουβεντιάσουμε το παλιό κοινοτικό κατάστημα επί της οδού Περραιβού, το τι θα το κάνουμε. Το παλιό Δημαρχείο Δημήτρης Γιαχνής, το οποίο μπορεί να παίξει ένα ρόλο σαν σημείο πολιτισμού. Επίσης το κτήριο Γύζη κατά τη γνώμη μας δεν θα πρέπει να εμπλακεί με τίποτα άλλο, αυτή είναι η βασική σκέψη μας, παρά να χρησιμοποιηθεί στο να αναδείξει τις Τέσσερις εποχές του μεγάλου ζωγράφου Νικόλαου Γύζη και να γίνει χώρος έκθεσης των ζωγράφων, εικαστικών, φωτογράφων, περιηγητών, εκδόσεων και άλλα.
Δηλαδή θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο και όχι πιο συγκεκριμένο, δηλαδή ειδικού τύπου μουσείο της πόλης και όχι λαογραφικό με την έννοια που το φαντάζεστε εσείς. Αλλά νομίζουμε ότι πρέπει να προκύψει μια συζήτηση, να έχει ένα χαρακτήρα τέλος πάντων που να είναι σημείο αναφοράς και σταθερής επισκεψιμότητας.
Επίσης στο Ιστορικό, εκεί συμφωνούμε, αλλά πρέπει να έχει κατά τη γνώμη μας ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθεί ο προσανατολισμός μας για την ανάδειξη του Μπλοκ 15 και των γενικότερων στόχων που  νομίζω ότι έχουμε σαν Δήμος για την απομάκρυνση των στρατοπέδων.
Και στο μεταξύ χρονικό διάστημα να βρεθεί φόρμουλα που να λυθεί το πρόβλημα της επισκεψιμότητας του Μπλοκ 15, ανεξάρτητα το ποιος θα έχει την ευθύνη αυτή τη στιγμή σ’ ένα μεταβατικό διάστημα και να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα που έχουν σχέση με το Μπλοκ 15. Ήδη αυτή τη στιγμή με το Υπ. Εθνικής Άμυνας και το Υπ. Πολιτισμού έχουν λυθεί ζητήματα της εξωτερικής συντήρησης του χώρου και πρέπει να γίνει και εσωτερικά.
Τώρα όσον αφορά το Παλατάκι η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να φύγει η βιβλιοθήκη από εκεί και να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο. Και κατά τη γνώμη μας ότι πρέπει να μεταφερθεί η βιβλιοθήκη στο Αίθριο, που είτε να είναι μόνο αποκλειστικά βιβλιοθήκη, ίσως να μείνει στο Παλατάκι το παιδικό της τμήμα και κατά τη γνώμη μας το Αίθριο πρέπει να αναμορφωθεί συνολικότερα ο χώρος, το μικρό θεατράκι και να είναι χώρος που να εξυπηρετεί και τη νεολαία σε διάφορες εκδηλώσεις.
Ένας συνδυασμός δηλαδή δημοτικής βιβλιοθήκης και χώρου νεολαίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα, κατά τη γνώμη μας, που πρέπει να κουβεντιαστεί, αν μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά και με τις σύγχρονες τεχνικές video art και λοιπά.
Τώρα, επίσης στην συνολική μας αντίληψη πιστεύουμε ότι το κτήριο Γιορτή πρώην Δάφνες, με αλλαγή χρήσης πρέπει να παίξει το ρόλο υποστήριξης της Μονής Δαφνίου σε μια λογική ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή και επισκεψιμότητας.
Τέλος το κτήριο Λολοσίδη πρέπει να αποφασίσουμε και να κουβεντιάσουμε κάποια στιγμή στην πόλη, μαζί με το χώρο Κατερίνα και το απέναντι παρκάκι, το πώς θα μπορέσει να παίξει έναν άλλον ρόλο στην ενοποίηση της πόλης, της πάνω – κάτω πλευράς, μαζί πιθανά και με αλλαγή του τρόπου κυκλοφορίας στους δυο βασικούς δρόμους Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και Καραϊσκάκη και σε συνδυασμό με την αλλαγή της χρήσης των οδών, των καθέτων οδών που ενώνουν αυτούς τους δύο δρόμους.
Τέλος, μέρος αυτής της αντίληψης είναι, που πρέπει να δούμε συνολικότερα, η αξιοποίηση της παραλίας Σκαραμαγκά, έτσι όπως έχουμε πει, που να είναι και της μικρής παραλίας, αλλά και της μεγαλύτερης παραλίας.
Αυτή η συζήτηση λοιπόν, που δεν έχει γίνει στην ουσία, είναι απαραίτητο να γίνει. Εγώ δηλαδή θα έλεγα να αποσύρεται αυτό το θέμα και αντί να κάνετε σύσκεψη φορέων για το λαογραφικό μουσείο, να προκαλέσουμε μια μεγάλη σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης και να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας αυτό το θέμα συνολικά.
Και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να γίνει οργανωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και με οργανωμένο τρόπο μπορούμε σε 15 μέρες να υπάρξει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος και να γίνει μ’ αυτό τον τρόπο, βλέποντας την επόμενη μέρα της πόλης, που νομίζουμε ότι εκ των πραγμάτων, μια σειρά πράγματα δεν θα παίρνονται με τη γνωστή λογική της πλειοψηφίας, αλλά θα είναι σεβαστή και η γνώμη της κάθε μειοψηφίας και αντικειμενικά η οργάνωση των τέτοιων συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνεται με μια διαφορετική προεργασία, που σήμερα κατά την γνώμη μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.
Και κατά συνέπεια μ’ αυτή την έννοια εμείς διαφωνούμε και στα δύο θέματα. Και επί της διαδικασίας κυρίως και επί της ουσίας. Το ζήτημα της διαδικασίας το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέφερα και που συνοπτικά, κατά τη γνώμη μου, περιέγραψα σήμερα και που κατά καιρούς έχω αρθρογραφήσει στο παρελθόν σ’ αυτή την κατεύθυνση και που θα το ξανακάνω με αφορμή αυτήν εδώ τη συζήτηση, με βάση τα αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης.
Αυτά ευχαριστώ Πρόεδρε.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *