Η Βιβλιοθήκη του Δημου να πάει στο ΑΙΘΡΙΟ( πρακτικά Δ.Συμβουλίου Χαϊδαρίου:ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Λοιπόν, είναι γνωστό ότι την προηγούμενη φορά καταψήφισα την πρόταση που έφερε η δημοτική αρχή θεωρώντας ότι πρέπει να γίνει μια συνολικότερη συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης για τα δημοτικά κτίρια.  Και με βάση αυτό και μίλησα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κτιριακό κεφάλαιο του Δήμου αλλά και για τη διαχείριση αυτού του κτιριακού κεφαλαίου μέσα από μια συζήτηση συνολικότερη η οποία δεν έγινε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Δεν θα επανέλθω σε αυτά τα ζητήματα γιατί μου αρέσει να είμαι επί του συγκεκριμένου.
Για το συγκεκριμένο χώρο που θα πω τη γνώμη μου μετά, πρέπει να πω ότι όσον αφορά το Αίθριο αμέσως μετά το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έγραψα ένα άρθρο που είχε τίτλο:  Θοδωρής Σπηλιόπουλος:  το Αίθριο πρέπει πρώτα να προστατευθεί.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν το οποίο δημοσιεύτηκε 19/1/2019 λέω:  «Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα επιτροπή που θα καταγράψει την περιουσία του Αιθρίου.  Δεν είναι η ώρα να περιγράψουμε το πώς συμβάλλαμε με τους νομικούς μας συμβούλους να ξεπεραστούν οι αλλεπάλληλες ντρίπλες που επιχειρήθηκαν την τελευταία διετία από τους αρχικούς ενοικιαστές προκειμένου να αλλάξει ο ιδιοκτήτης χωρίς να προκύψει νέος διαγωνισμός.
Αυτό που προέχει είναι να μην γίνει σαν το Θεαθήναι μέχρι να καταλήξουμε συλλογικά για το τι θα γίνει. Και νομίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας δισταγμός από τη δημοτική αρχή στο να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα χωριστά ή συνδυαστικά. Και εννοούμε ότι εκτός από την επισήμανση προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για την αξία της πρόληψης χρειάζεται ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει είτε νυχτοφύλακα, είτε υπηρεσία προστασίας σεκιούριτι είτε άμεση χρήση του από κοινωνικούς φορείς με βάση ένα πρωτόκολλο προστασίας της περιουσίας, είτε ένταξη σε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Δήμου και φορέων μεταβατικού χαρακτήρα.
Αυτό με συνδυαστικά μέτρα άμεσης βελτίωσης του φωτισμού, χαρακτηριστικά λέω να γίνει η νύχτα-μέρα, με σύγχρονες προδιαγραφές που να μην ενοχλεί του περιοίκους.   Όσον αφορά τη χρήση του θα μας επιτρέψετε να μην υπεισέλθουμε σε αυτό το δημοσίευμα.
Η επιτροπή προγράμματος η δική μας των Πολιτών σε Δράση είναι έτοιμη εντός ολίγου να κοινοποιήσει το σύνολο της πρότασής μας αλλά και ξεχωριστά για τη χρήση της δημοτικής περιουσίας σε μια λογική απόδοσης χώρων στους κατοίκους και ξεχωριστά στη νεολαία με βάση τις σημερινές αυξανόμενες ανάγκες.
Αυτό πρέπει να γίνει με έναν συνολικό σχεδιασμό και όχι με ευκαιριακή μικροπολιτική αντίληψη.  Η ανάγκη μιας πραγματικής διαβούλευσης γίνεται πολύ ισχυρή και το συγκεκριμένο γεγονός ας είναι αφορμή μιας νηφάλιας και αναγκαίας συζήτησης.
Θεωρούμε λοιπόν θετικό το ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα έτσι όπως το περιέγραψα με μια συγκεκριμένη πρόταση που θα πω ότι συμφωνώ, η δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο τοποθετήθηκα δημόσια και όχι με διαρροές νομίζω λοιπόν ότι πρώτο ζήτημα είναι η διαφύλαξη του χώρου.
Τώρα για την ουσία του ζητήματος.  Επίσης στις 30 του μηνός ή λίγο πιο πριν στις 29 του μηνός, δημοσιοποίησα ένα συνολικό κείμενο για τη δική μας αντίληψη όσον αφορά τη βιβλιοθήκη του Δήμου. Αφού περιγράφω για να μην σας κουράσω τα αυτονόητα και την καταγραφή ότι έχει βιβλία όπως είπαμε 29.421 τόμους από τα οποία 6.718 είναι παιδικά, επίσης υπάρχει ξενόγλωσσο τμήμα με βιβλία στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και τη μεγάλη δωρεά της Σαγκάη Library  με πάνω από 1000 τόμους βιβλίων που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας.
Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σαν λέσχη ανάγνωσης, θα σας πω γιατί τα λέω όλα αυτά, και οι συναντήσεις της λέσχης γίνονται μια φορά το μήνα που συζητούνται λογοτεχνικά έργα, έργα συγκεκριμένων συγγραφέων αρκετές φορές με την παρουσία των ίδιων των συγγραφέων. Λειτουργεί καθημερινά το πρωί και μόνο ένα απόγευμα την εβδομάδα.
Παρά το ότι η βιβλιοθήκη σήμερα θεωρείται μια άρτια οργανωμένη βιβλιοθήκη με το σύνολο του υλικού της ταξινομημένο και καταλογογραφημένο χρειάζεται να συμβαδίζει με τις αλλαγές σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών της αλλά και γενικότερα των κατοίκων του Δήμου.
Και πρέπει εδώ να πούμε όπως είπε και ο Δήμαρχος και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι για την εξαιρετική δράση των δυο υπαλλήλων της κυρίας Γιόξα και της κυρίας Δέσποινας Μέλλου που ιστορικά ασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και που είναι αποτέλεσμα εδώ υπερβάλλοντος ζήλου και ξεχωριστής προσωπικής προσπάθειας για να υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα για τα οποία κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού.
Η γνώμη μας λοιπόν είναι στο κείμενο αυτό που έχει σχέση με την προγραμματική μας θέση, ότι υπάρχει ανάγκη μεταστέγασης της βιβλιοθήκης.  Το Παλατάκι εξυπηρέτησε τη λειτουργία μόνο γιατί βρίσκεται σε κεντρικό και γνωστό σε όλους σημείο της πόλης.
Σήμερα ασφυκτιά από τον όγκο του έντυπου υλικού, τα βιβλία είναι τοποθετημένα σε δυο και τρεις σειρές με ότι συνεπάγεται αυτό.  Πάμε λοιπόν στο τι χρειάζεται.  Λέμε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο λειτουργικό κτίριο με προοπτική τουλάχιστον 50 ετών.  Κτίριο που να παρέχει πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σήμερα είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένα, να δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δράσεων και εκδηλώσεων τουλάχιστον για παιδιά στον ίδιο χώρο.
Να προβλέπει τη διεύρυνση του αναγνωστηρίου, σήμερα εξυπηρετεί ως έξι άτομα, να εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να λειτουργεί σαν κέντρο πληροφόρησης για όλους τους πολίτες.  Επιπλέον χρειάζεται ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της βιβλιοθήκης με εξειδικευμένο προσωπικό, βιβλιοθηκονόμο, αρχειονόμο έτσι ώστε να παρέχονται οι ειδικές υπηρεσίες και υλικό σε όσους χρήστες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις συνήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον υλικό της βιβλιοθήκης όπως ξενόγλωσσες μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.
Επίσης να διευρυνθεί το ωράριο της βιβλιοθήκης, να λειτουργεί πρωί-απόγευμα όλη την εβδομάδα ώστε να εξυπηρετούνται εργαζόμενοι και μαθητές, νέοι τίτλοι, ειδικό τμήμα τοπικής ιστορίας λαογραφίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Δράσεις και πρωτοβουλίες με σχολεία, τοπικούς συλλόγους, ενάντια στη χρήση ουσιών θέματα, δράσεις ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Να αναπτύξει ένα δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για νέες αποκτήσεις βιβλίων, για τις δράσεις και πρωτοβουλίες που προγραμματίζει χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.  Ανάπτυξη συνεργασίας με το τμήμα αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης του πανεπιστήμιου δυτικής Αθήνας και βελτίωση των κινήτρων για την άσκηση των φοιτητών.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν χρειαζόμαστε ένα νέο σύγχρονο πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης κλπ. ώστε να προωθηθεί η γνώση, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός χωρίς τις πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις.
Καλύπτει αυτός ο χώρος αυτά που λέω;  Με βάση μια συζήτηση που κάναμε με ανθρώπους που έχουν σχέση με το άθλημα, δηλαδή εννοώ με ανθρώπους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και διάφορους άλλους ανθρώπους που.., δεν καλύπτει.
Νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή κάνοντας έναν συγκερασμό αυτού που θέλουμε, αυτού που υπάρχει και αυτού που πρέπει να γίνει εμείς θα συμφωνήσουμε στο να γίνει αυτή η μετάθεση στη βιβλιοθήκη αλλά νομίζουμε ότι πρέπει το τμήμα το αρχιτεκτονικό του Δήμου μας μαζί με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και εννοώ ανθρώπους που ενδιαφέρονται στην πόλη, πρέπει να κάνει δυο πράγματα.
Να γίνει αυτό, να περπατήσει και μάλιστα αυτό που είπα η περιφρούρηση του χώρου και ότι είπα.  Νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται να δούμε σε αυτό το χώρο το γενικότερο μια συνολικότερη αρχιτεκτονική μελέτη, να δούμε τι μπορεί να χτιστεί ή να φτιαχτεί αλλιώς και επίσης να δούμε από πού μπορούμε να πάρουμε τα κεφάλαια. Και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση τώρα ανοίγει.
Και εγώ θα πω λοιπόν ότι σε αυτό το πράγμα που προέκυψε όπως προέκυψε πραγματικά δεν είμαστε έτοιμοι, κανένας δεν είναι πάνσοφος μέσα σε δυο μέρες να ξέρει να πει τι λύσεις υπάρχουν για αυτό βάζω λοιπόν ότι πρέπει να ασχοληθούμε ακόμα και με τη διαδικασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Και αφού πάρουμε, συμβουλευτούμε γιατί προέκυψε το ζήτημα ξαφνικά της μεταφοράς, το τι γίνεται σε άλλους χώρους αντίστοιχης έκτασης, δεν ξέρω αυτή τη στιγμή και εγώ δεν μου έχει απαντήσει κάποιος αν παραδείγματος χάρη είχαμε τη δυνατότητα να την ξανά φτιάξουμε τη βιβλιοθήκη σε αυτό το χώρο από κάτω μέχρι πάνω τι ύψος θα είχε, τι έκταση θα είχε και επίσης και ποια εσωτερική διάταξη θα είχε.
Κατά τη γνώμη μου δεν κλείνει το ζήτημα αλλά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ανοίγει δηλαδή αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία όλοι να ασχοληθούμε προγραμματικά αλλά και την επόμενη μέρα γιατί πραγματικά το θεωρώ ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή που λέω γιατί έτσι λένε όλοι οι ειδικοί, όταν φτιάχνεις βιβλιοθήκες τις φτιάχνεις για τα επόμενα 50 χρόνια.
Εγώ λέω ότι αυτός ο χώρος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας για τα επόμενα 50 χρόνια.  Επομένως λοιπόν έχουμε υποχρέωση στο επόμενο χρονικό διάστημα να το μελετήσουμε αυτό το πράγμα και να έρθουμε να το ξανά κουβεντιάσουμε μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.
Αυτά είπα συνολικά για αυτό το θέμα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα λοιπόν εμείς το ψηφίζουμε. 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *