Συνάντηση: ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος με τον Σπ. Τζόκα



Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου με την δημοτική παράταξη “Πολίτες σε Δράση” Θοδωρής Σπηλιόπουλος, πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρο Τζόκα.
Στη συνάντηση, ο κος Σπηλιόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την ένταξη έργων και μελετών που αφορούν το Χαϊδάρι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.
Αντιπλημμυρικά έργα
Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε είναι η πορεία των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων του Χαϊδαρίου.
Για το πρώτο –και σημαντικότερο- έργο της Λεωφόρου Αθηνών, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που το έργο ξεκίνησε και παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν είναι πλέον βέβαιη η συνέχιση και ολοκλήρωσή του. Σήμερα, η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η έγκριση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία έχει διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Συνεπώς αναμένουμε την άμεση επανεκκίνηση του έργου.
Για τα δύο αντιπλημμυρικά της Αφαίας και του Δάσους, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των μελετών, ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η αναγκαία αύξηση του προϋπολογισμού του έργου του Δάσους και πλέον αναμένουμε την εκτέλεση του διαγωνισμού. Τέλος, υπήρξε ενημέρωση για την ένταξη από το Περιφερειακό Συμβούλιο και ενός νέου έργου που αφορά τη συναρμογή του δικτύου ομβρίων του στρατοπέδου με το αντίστοιχο δίκτυο της πόλης. Συνολικά πρόκειται να εκτελεστούν από τη Περιφέρεια στο Χαϊδάρι πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό άνω των 20 εκ. €. Πλέον αυτών, εκτελείται μελέτη προϋπολογισμού 5εκ.. € που αφορά κυρίως τη μελέτη έργων ορεινής υδρονομίας στα βουνά της Δυτικής Αθήνας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η δέσμευσή του για τη συνολική αναβάθμιση των αντιπλημμυρικών υποδομών της Δυτικής Αθήνας γίνεται πράξη, με πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στην περιοχή.
Πολιτισμός
Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα που έχει αναδείξει με σειρά παρεμβάσεων η παράταξη «Πολίτες σε δράση» και αφορά τις διαδρομές οικολογίας και πολιτισμού. Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού θεωρεί τη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα το Χαϊδάρι ιδανική περιοχή για μια τέτοια παρέμβαση.
Μετά την επιτυχημένη αποκατάσταση του Μπλόκ 15, θα υπάρξει συνέχεια που θα αφορά τη μουσειολογική μελέτη του χώρου και την ανάδειξή του σε μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί παρέμβαση στο ίχνος της Αρχαίας Ιεράς Οδού -σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ- με στόχο την ολοκλήρωση μιας περιηγητικής διαδρομής από το σταθμό της Αγίας Μαρίνας ως τον Σκαραμαγκά. Το πρώτο μέρος της διαδρομής που αφορά το τμήμα του ίχνους που διέρχεται από τον Διομήδειο Κήπο, το οποία και θα αποτελέσει τον οδηγό για την εκτέλεση και των υπόλοιπων τμημάτων. Αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία, λόγω της ιστορικής διάστασης και της αναγκαίας γνωμοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά από 3 χρόνια, η διαδικασία αυτή βαίνει προς ολοκλήρωση και θεωρεί ότι σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως από το Υπουργείο. Τα υπόλοιπα τμήματα, ως συνέχεια θα έχουν πολύ μικρότερες διαδικασίες και μπορούν να εκτελεστούν πολύ γρηγορότερα.

Σε σχέση με το ζήτημα του Σκαραμαγκά και τη μετατροπή του σε παραθαλάσσιο πάρκο της Δυτικής Αθήνας, ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε τη δέσμευσή που απηύθυνε και στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των «Πολιτών σε Δράση» που είχε πραγματοποιηθεί στην παραλία του Σκαραμαγκά. Όταν ζητηθεί η χρηματοδότηση της παρέμβασης από τον Δήμο, η Περιφέρεια θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα.
Έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής
Τέλος τέθηκαν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Χαϊδάρι. Πρόκειται για την ανάπλαση των παιδικών χαρών, για τη αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου και γηπέδων μπάσκετ, καθώς και την κατασκευή νέου ΚΑΠΗ στην περιοχή των Κουνελίων. Για το μεν ΚΑΠΗ, υπάρχει πολεοδομικής φύσης εμπλοκή, το γήπεδο είναι δημοπρατημένο, ενώ οι παιδικές χαρές και τα γήπεδα μπάσκετ βρίσκονται σε αναμονή προσκόμισης των σχετικών μελετών από τον Δήμο Χαϊδαρίου.
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ανταπόκριση της Περιφέρειας στις σημαντικές ανάγκες της πόλης και για την επιμονή του να συνεχίσει αταλάντευτα στη δέσμευσή του για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων παρά τις τεράστιες αντικειμενικές δυσκολίες. Τέλος, του απηύθυνε ερώτημα σχετικά με τις δυνατότητες ένταξης και άλλων σημαντικών έργων στην πόλη όπως τον ηλεκτροφωτισμό, τον Σκαραμαγκά και τον Βρεφονηπιακό σταθμό επί της οδού  Βεργίνας. Ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι και στα 3 ζητήματα έχει δηλώσει ότι κατόπιν αιτήματος του Δήμου η Περιφέρεια Αττικής θα συνδράμει τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά. Μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.
  Συμπεράσματα της παράταξης «Πολίτες σε Δράση»
Το συμπέρασμα για τους Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου είναι σαφές. Υπήρξε πολυετής ολιγωρία από τον Δήμο Χαϊδαρίου. Σε μια εποχή ανομβρίας χρηματικής η Περιφέρεια έχει αποδειχθεί ότι είναι η "κότα με τα χρυσά αυγά". Με δυο προϋποθέσεις:  Αίτημα του Δήμου για ένα έργο και ώριμες μελέτες.
Στο επανειλημμένο αίτημα μας να επιταχυνθεί η διαδικασία με ανάθεση μελετών όπως ακριβώς έκαναν για τα αντιπλημμυρικά, ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια τα ιδεολογήματα ότι αυτό είναι έξω από τις αντιλήψεις τους, ότι κοστίζει κλπ. Και έτσι η πενταετία κύλησε με τη γνωστή αποτελεσματικότητα.
Όμως ακόμα κι αυτό είναι μέρος της αλήθειας. Γιατί η Περιφέρεια, παρόλο που ζητάει από όλους τους Δήμους τις μελέτες ως προϋπόθεση χρηματοδότησης, στο Χαϊδάρι επέδειξε πολύ θετική στάση. Έτσι εντάχθηκαν αρκετά έργα, χωρίς την ύπαρξη μελετών (παιδικές χαρές, γήπεδα, κάποια αντιπλημμυρικά, αποκατάσταση υπάρχοντος κτιρίου του παλαιού Δημαρχείου). Και επιπλέον για το θέμα του Σκαραμαγκά η Περιφέρεια δέχτηκε να χρηματοδοτήσει η ίδια τη μελέτη.
Ακόμα κι έτσι, άλλες μελέτες έφτασαν 4 χρόνια μετά και άλλες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Και στο ζήτημα του Σκαραμαγκά, υπήρξε πολιτική άρνηση από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα που βιώνει ο Δήμος μας.
Εμείς θέλουμε να πούμε ότι δεν μας άκουσαν καν στα εξής μεγάλα θέματα που είχαμε ολοκληρωμένες προτάσεις και που θα είχαμε την βοήθεια της Περιφέρειας και ειδικών φορέων. Για τα ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ολοκληρωμένη πρόταση. Αλλά και ειδική πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα Περιφέρειας ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΣ (Πρόγραμμα ανακύκλωσης Χαρτιού) εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 
Για τον πολιτισμό Η περιφέρεια υλοποιεί πρόγραμμα ανάδειξης περιοχών και μνημείων πολιτισμού. Το Χαϊδάρι δεν υπέβαλε καν αίτημα. Την ίδια ώρα εδώ και δύο χρόνια οι Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου κάνουμε δράσεις και εκδηλώσεις με ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα χρηματοδοτηθεί έργο ανάπλασης στο βαθμό που θα καταθέσει ο Δήμος πρόταση. Ο Δήμος αρνήθηκε να κουβεντιάσει. Η Περιφερειάρχης, σε σχετική συνάντηση που υποβάλαμε αίτημα ανάπλασης της μικρής Ακτής ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, πάγιο αίτημα των Χαϊδαριωτών, μας απάντησε θετικά στο βαθμό που ο δήμος θα υπέβαλε αίτημα. Ο Δήμαρχος στις επαναλαμβανόμενες προτάσεις μας λέει ότι είναι άλλες οι προτεραιότητες του Δήμου. Να τις εξηγήσει δημόσια. Και να εξηγήσει γιατί σε μια περίοδο που αυξάνει το τουριστικό προϊόν στην Αθήνα και στη Δυτική ΑΤΤΙΚΗ λόγω της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2021 που είναι η Ελευσίνα, το Χαϊδάρι μένει στα αζήτητα, με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά των 4 αρχών ιστορικών περιόδων.
Για τον βρεφονηπιακό Σταθμό του Άνω Δάσους επί της οδού Βεργίνας υποβάλαμε επανειλημμένα το αίτημα να ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας για την χορήγηση κονδυλίων για την ανύψωση του δρόμου. Δεν υπάρχει ούτε καν αρχική αλληλογραφία.
Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τις έντονες διαφωνίες που είχαμε ως παράταξη με τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου από τις πρώτες λαϊκές συγκεντρώσεις σε σχέση με το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων. Ο Δήμαρχος αμφισβητούσε τις προθέσεις τις Περιφέρειας και δήλωνε ότι τα έργα δεν θα γίνουν, προκαλώντας τον ισχυρό αντίλογο του Θοδωρή Σπηλιόπουλου που δήλωνε από τότε σε όλους τους τόνους την προσήλωση της Περιφέρειας στο ζήτημα και ζητούσε από τον Δήμο να εγκαταλείψει τη σπέκουλα και να συνδράμει για την επιτάχυνση των έργων. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν, αλλά δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *