Λευκό στον Ισολογισμό ΔημουΧαιδαριου ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος

Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Η πρώτη ερώτηση είναι με βάση και αυτά που γράφετε στην αναλυτική έκθεση θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας και τον απολογισμό, να μας έχει δοθεί η δυνατότητα.  Σε αντίθεση με αυτό που δεν έχει δοθεί έχουμε τα έσοδα χρήσης 2017 και δαπάνες χρήσης που στην ουσία είναι τα τελικά νούμερα.  Και έτσι δεν μας δίνεται η δυνατότητα.
Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μια παράληψη που θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης για να συγκρίνουμε κάποια πράγματα και τα οποία εσείς έχετε τα τελικά νούμερα.
Πάω τώρα μεθοδολογικά τις ερωτήσεις όπως τις έχω σημειώσει.  Λοιπόν, μισό λεπτό, ΚΑ64 σελίδα 35 στην έκθεση, κωδικός 6430 έχουμε υποχρεωτικές εισφορές ΟΤΑ 1.303.000 σε σχέση με 1.25.000 το 2016.  Είναι μια διαφορά της τάξης των 170.000, θα ήθελα να ξέρω που οφείλεται αυτό.
6451 προαιρετικές δαπάνες, έχουμε μια αύξηση πάνω από 300.000 τι ακριβώς αποτυπώνει και γιατί έχουμε αύξηση στους κωδικούς, έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση, αυτό είναι το ερώτημα στον κωδικό 6451.
ΚΑ61 σελίδα 34, λοιπές αμοιβές τρίτων έχουμε αύξηση πάνω από 300.000, 204.725 προσεγγιστικά το 2016, 517.454 το 2017.  Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά και τι αποτυπώνει.  Δηλαδή τι δαπάνες περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος κωδικός.
Πρόβλεψη για έκτακτους κινδύνους στον ισολογισμό.  Στο μεγάλο κείμενο για να σας βοηθήσω και τους συναδέλφους, στο κέντρο  πάνω από την υπογραφή του Σελέκου 4η σειρά, εκεί που λέει μείον. 4, προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους 1.157.765 το 2017, το 2016 234.861.  είναι μια διαφορά 900.000 πού οφείλεται αυτό;  Είναι δικαστικές αποφάσεις, είναι κάτι άλλο;  Γιατί δεν μπήκε, επειδή είναι πρόβλεψη, γιατί δεν μπήκε τα προηγούμενα χρόνια;  Είναι ζήτημα αποτύπωσης των ορκωτών ή είναι ζήτημα διοικητικών στοιχείων δηλαδή από εμάς από τις υπηρεσίες;
Ένα λεπτάκι, ακούστε ένα θέμα που ασχολήθηκα λίγο παραπάνω με συναδέλφους που ασχολούνται με τα οικονομικά.  Στη σελίδα 32 βάζει έξοδα διαθέσεως 813.543.  784.000 ήταν την προηγούμενη χρονιά.  Καθίσαμε και είδαμε λίγο τι ποσοστό εργαζομένων είναι στην καθαριότητα, ποιοι είναι στη διοίκηση και επομένως τι είναι στη διάθεση.  Στη διάθεση λοιπόν είναι το 5% των εργαζομένων, είναι ένα μεγάλο νούμερο αυτό το 813.000, ένα μεγάλο νούμερο υποτίθεται εργαζομένων που δουλεύει εκεί πέρα.  Αλλά είναι και ένα μεγάλο νούμερο γιατί αποτυπώνει και την προηγούμενη χρονιά και τώρα ότι στην ουσία διαφημίζει ο Δήμος αυτά που κάνει.  Έτσι λένε οι ειδικοί.
Και αυτό πως αποτυπώνεται;  Δηλαδή ενώ έχουμε σε ακίνητα, σε εκδηλώσεις, ναι δημόσιες σχέσεις, διαφημίσεις, πινακίδες κλπ. που αν δούμε όμως τους αντίστοιχους δεν έχουμε εμείς τίποτα έσοδα από την προηγούμενη χρονιά ούτε από πινακίδες ούτε από διαφημίσεις, δηλαδή θέλω να πω είναι απλώς μια τακτοποίηση Διοικητικού χαρακτήρα ή είναι, έχει ουσία;
Πάω τώρα, είπα τις βασικές ερωτήσεις για να μην τις ξεχάσω.  Ξεφυλλίζοντας λοιπόν, σελίδα 12 η ερώτηση είναι εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος. Εδώ υπάρχει παρατήρηση γιατί εφαρμόζουμε το κλαδικό λογιστικό σχέδιο δήμων και κοινοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 315/1999 και όχι σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα το νόμο 4308/2016. 
Αυτό και σε άλλους δήμους συμβαίνει αλλά θέλω να ρωτήσω τι σκοπεύουμε να κάνουμε με αυτό.  Στην επόμενη σελίδα 13 έχει την εξής, η δεύτερη παράγραφος λέει παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού συνεχίζει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού.  Με τους ίδιους λογαριασμούς και κωδικούς αλλά παράλληλα με τον απολογιστικό πίνακα προβλέπεται και η παρακολούθηση του προϋπολογισμού με βάση τη διπλογραφική λογιστική μέθοδος.
Ποιος είναι ο απολογιστικός πίνακας, τι θα στείλουμε στο Υπουργείο;  Αυτή είναι η συγκεκριμένη ερώτηση.
Σελίδα 17 στην παράγραφο μετά τη μέση λέει, όπως αναφέρουμε στην παρατήρηση της έκθεσης ελέγχου δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ μητρώου παγίων της μερίδας του Δήμου κλπ. στο Υποθηκοφυλακείο και έκθεσης απογραφής, σημειώνεται δε ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας δηλώθηκε σε προηγούμενη χρήση στο Κτηματολόγιο Α.Ε. οι πίνακες του οποίου δεν έχουν καταστεί οριστικοί.
Λοιπόν, ούτε μητρώο παγίων είναι οριστικό ούτε ο πίνακας στο Κτηματολόγιο αν καταλαβαίνω καλά, έτσι λένε εδώ οι συνάδελφοι που με βοηθήσανε, γιατί δεν υπάρχει διατύπωση που να λέει ότι παρότι δεν είναι οριστικό γιατί δεν καταθέτουμε και το μητρώο παγίων αυτά που θεωρούμε εμείς ότι είναι δικά μας και στο κτηματολόγιο;  Και βάζω και μια βοηθητική ερώτηση, αυτό φοβόμαστε ότι θα εμφανιστεί ζημιά αν δηλωθούν όλα λόγω των αποσβέσεων;  Ποιο είναι το σκεπτικό;  Είναι δηλαδή δεν το σκεφτήκαμε ή αυτό που σκεφτήκαμε;  Είναι ένα ειδικό ζήτημα.
Ναι, αφού δεν έχει γίνει οριστική ανάρτηση υπάρχει ένα ερώτημα που είπα επειδή το λέει ο Κώστας, γιατί να μην το δηλώσεις εσύ ότι είναι δικό σου και στο κτηματολόγιο και στο μητρώο παγίων και ας κάνουν αυτοί που αμφισβητούν τη διόρθωση; Και προς την Αθηνά σαν πιο ειδική.
Σελίδα 19, λέει εδώ πέρα σχηματισθείσα πρόβλεψη ανταποκρίνεται σε κάλυψη πιθανής ζημίας.   Η πρόβλεψη αυτή που είναι 1.157.000 που έχει μια τεράστια αλλαγή, ψάχνω να βρω τις σημειώσεις μου από την προηγούμενη χρονιά και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος, μισό λεπτό να βρω τον μεγάλο πίνακα, είναι της τάξεως των 900.000. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο έγινε η πρόβλεψη;
Πάμε στη σελίδα 20, λέει η τελευταία παράγραφος, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας κλπ. εισπράχθηκε 31/12/2017 υπήρχε ποσό 9.800.000, εισπράχτηκε από το Δήμο 162.000, διαγράφηκε ποσό κλπ. και παρέμεινε ανείσπρακτο ποσό 9.611.000.  Τι άλλαξε;  Αν άλλαξε η μέθοδος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή αν άλλαξαν τα στοιχεία.
Σελίδα 25, λέει εδώ πέρα στις προβλέψεις, το είπαμε προηγουμένως 1.543.000 ενώ 39.751.  Οι προβλέψεις είναι για όλους τους υπαλλήλους μόνιμους και αορίστου χρόνου;  Δηλαδή επειδή εμείς πληρώνουμε μόνο τους αορίστου χρόνου σωστά;  Αυτό σημαίνει ένα τεράστιο νούμερο αν το διαιρέσεις για 20.000. θα φύγουν 75 υπάλληλοι;  Δηλαδή έτσι βγήκε το νούμερο, είναι προσεγγιστικό, τι είναι αυτό εδώ;
Λοιπόν, στη σελίδα 26, λοιπές προβλέψεις. Το κονδύλι αφορά προβλέψεις ποσού 588.000.  Το ερώτημα είναι αν έχουν γίνει επιστολές προς δικηγόρους και αν τους απάντησαν ότι δεν υπάρχουν εγγράφως.
Στη σελίδα 26 στο 2 που λέει λοιπές προβλέψεις το ανωτέρω κονδύλι 588.000 που σχηματίστηκαν κλπ. βάσει σχετικής επιστολής του δικηγόρου του Δήμου.  Ωραία, αν έχουν γίνει επιστολές προς τους δικηγόρους των άλλων και αν τους απάντησαν ότι δεν υπάρχουν.  Δεν ξέρω, εντάξει είναι ένα ερώτημα.
Κος …………:
Εκτίμηση είναι έτσι και αλλιώς.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Ναι, αλλά μας απάντησαν εγγράφως;  Ναι, αλλά σε αυτό μας απάντησε εγγράφως ή προφορικά;
Κος ………..:
Αυτές είναι απαιτήσεις εκκρεμείς;
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Λοιπές προβλέψεις λέει Κώστα.
Κος ………:
Λέει βάσει σχετικής επιστολής άρα γραπτώς.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Εντάξει, αυτό σημαίνει;  Ωραία.
Μισό λεπτό, δάνεια ταμιευτηρίων. Είχα την εντύπωση και προσωπικά δηλαδή ότι είχαμε επαναδιαπραγματευθεί τα δάνεια σε χαμηλότερο ποσοστό.  Λοιπόν, αν έγιναν οι διαδικασίες που προβλέπονταν για επαναδιαπραγμάτευση με ταμείο, με μικρότερο επιτόκιο και περισσότερες δόσεις, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή το είχαμε εξαντλήσει παλιότερα και δεν μπορούσαμε τώρα;
Σε μια συζήτηση που είχαμε κάνει… Μισό λεπτό, και πληρώνουμε τελικά, η τελική ρύθμιση είναι με 6,02; Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη ρύθμιση που να αυξήσουμε…  Ωραία, αυτό δεν αφορά τους ορκωτούς.  Διότι ξέρω ότι μια σειρά άλλοι δήμοι αυξήσανε το χρόνο και μειώσανε τα επιτόκια.
Κος ………..:
Παρέμβαση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Εμείς εννοείς ο Δήμος, εννοείς η προηγούμενη διοίκηση. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε τώρα;  Σε βοηθάω για να ..
Κος ……….:
Παρέμβαση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Τα προηγούμενα μπορούμε να τα.., αυτό είναι μια διαδικασία που τα ενσωματώνεις όλα μαζί. Εμείς έχουμε κάνει αυτές τις διαδικασίες αφού με διακόπτεις;
Κος ……….:
Παρέμβαση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Μάλιστα, ναι. Έχουμε κάνει διαδικασίες;  Όχι επομένως.
Κος ………:
Συγκεκριμένως αναδιαπραγμάτευσης όχι, αυτό είναι το παλιό δάνειο αυτό εννοώ.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Εντάξει.  Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου, σελίδα 39, ποιο είναι συγκεκριμένα το σύστημα που ακολουθεί ο Δήμος Χαϊδαρίου στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου;  Σελίδα 39, β στα πλαίσια του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017 λάβαμε υπόψη μας το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου σχετικά με την κατάρτιση και εύλογη παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων.
Αυτά, ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Μισό λεπτό αντιδήμαρχε. Ο κος Ντηνιακός.
Κος ……….:
Να αναφερθώ στις ερωτήσεις που αναφέρονται προς εμένα ως προς την έκθεση ελέγχου.  Από εκεί και πέρα είναι και άλλες ερωτήσεις που αναφέρονται στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου που θα απαντήσει.
Θέλω να αναφερθώ στην πρόβλεψη καταρχάς στο 1.157.000 που έχει γίνει σχετικά με τις 234.000 την περσινή χρονιά.  Εάν ανατρέξετε στη σελίδα 19 της έκθεσης θα δείτε ότι οι καθυστερημένες απαιτήσεις του Δήμου φτάνουν περίπου στα 4.002.000, περίπου στα 4.000.000.  λέμε ας πούμε ότι οι απαιτήσεις του Δήμου από έσοδα που βεβαιώθηκαν σε προηγούμενες χρήσεις ποσού 8.963.873 σε αυτές περιλαμβάνονται και καθυστερημένες απαιτήσεις 4.000.000 περίπου για τις οποίες διενεργήθηκε σε προηγούμενες χρήσεις σχετική πρόβλεψη ποσού 2.033.000.  και στην … χρήση 1.157.000.
Αυτό το υπολογίσαμε με βάση ένα ποσοστό που κρίνουμε για κάλυψη ότι δεν θα, υπολογίζουμε ότι και να είμαστε εντάξει εμείς στην πρόβλεψη στις οικονομικές μας καταστάσεις θα πρέπει να κάνουμε μια πρόβλεψη περίπου 80% είναι αυτό που καλύπτεται, δηλαδή το σύνολο της πρόβλεψης 3.191.000 σε σχέση με τα 4.000.000 κάνουμε μια πρόβλεψη την οποία την κρίνουμε επαρκή και η οποία φτάνει 3.191.000 για να είμαστε εξασφαλισμένοι και να μην βάλουμε παρατήρηση στην έκθεση ελέγχου.
Αποφεύγουμε την παρατήρηση ελέγχου. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση και έτσι καλυπτόμαστε και δεν βάζουμε μια παρατήρηση. Αν θυμάστε πριν από 5 χρόνια η έκθεσή μας κάτω από τον ισολογισμό είχε 4,5 παρατηρήσεις. Μεταξύ αυτών και το κτηματολόγιο που λέμε το οποίο, προχωράω και στην επόμενη ερώτηση που αναφέρεται για το κτηματολόγιο, που έρχεται από έτη πολλά ας πούμε αν θυμάστε.
Έχει μείνει μόνο η παρατήρηση για το κτηματολόγιο.  Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου θεωρώντας και θέλοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρατήρηση με βάση τις εκτιμήσεις μας και τον έλεγχο συμμορφώθηκε και έκανε τις απαραίτητες προβλέψεις.
Κρίνουμε ικανή την πρόβλεψη του 80% των επισφαλειών αυτών των 4.000.000 περίπου για αυτό και τη φετινή χρήση υπήρξε η αναγκαιότητα να γίνει αυτή η πρόβλεψη για αυτό και επιβαρύνθηκε και το αποτέλεσμα να δείτε.  Το αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό τα 2.070.000 ζημιές χρήσεως οφείλεται στη διαφορά της πρόβλεψης το 1.157.000 μείον 234.000.  Αλλά με βάση την εκτίμηση για να μην μπει η παρατήρηση κάτω, το ίδιο πράγμα είναι.  Είτε παρατήρηση βάλουμε εμείς στην έκθεση ελέγχου μας είτε κάνει πρόβλεψη είναι το ίδιο πράγμα.
Δηλαδή θα φαινόταν ευνοημένα τα αποτελέσματα χρήσεως κατ΄ αυτό το ποσό αλλά από κάτω θα είχαμε εμείς την παρατήρηση και για να υπολογίσεις το αποτέλεσμα της χρήσεως θα έπρεπε η παρατήρηση η δική μας να αφαιρεθεί, να ληφθεί υπόψη ως προς το αποτέλεσμα.
Αυτά και για το θέμα του κτηματολογίου. Από παλιά δηλαδή πριν από 5 χρόνια που ήρθαμε υπήρχε αυτή η παρατήρηση και δεν κατέστη δυνατό από τις υπηρεσίες του Δήμου, οικονομική υπηρεσία, τεχνική υπηρεσία, νομική υπηρεσία να λυθεί αυτό το θέμα για να συμφωνηθεί το μητρώο παγίων με τα.., για τα πάγια του Δήμου. Είναι αδυναμία των υπηρεσιών δεν είναι δυνατόν.
Εμείς όσες προσπάθειες και να έγιναν δεν μπόρεσε να γίνει κατορθωτό να γίνει αυτή η συμφωνία.  Τώρα στο μέλλον εντάξει, εμείς θα είναι ευχής έργον να γίνει και να προχωρήσει η συνεργασία των υπηρεσιών νομικής υπηρεσίας, οικονομικής και τεχνικής υπηρεσίας ούτως ώστε να λυθεί αυτό το θέμα.
Όσον αφορά για την υποχρεωτικότητα, δεν υπάρχει για τους δήμους υποχρεωτικότητα του νόμου περί ΕΛΠ.  Δεν υπάρχει σε κανένα Δήμο, δεν υπάρχει ακόμα, στο μέλλον μπορεί να μας υποχρεώσουν που είπατε για την εφαρμογή περί ελληνικών λογιστικών προτύπων.  Για τους δήμους.



Τοποθέτηση

Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Λευκό θα ψηφίσω αλλά θέλω να πω δυο πράγματα.

  Θέλω να πω το εξής από την εικόνα, καταρχήν έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια πιστεύω από τις οικονομικές υπηρεσίες και από την έκθεση των ορκωτών λογιστών αποτυπώνεται η εικόνα των στοιχείων του Δήμου.  Δηλαδή αν είχαμε και τα συμπληρωματικά στοιχεία αυτά που ζήτησα εμείς με το οικονομικό επιτελείο που έχουμε από ότι είδατε είναι αδύνατον, αυτά όπως καταλάβατε είναι μετά από αρκετή προσπάθεια για να αφομοιώσω ορισμένα πράγματα, οι ερωτήσεις που έκανα θα είχαμε μια καλύτερη εικόνα.
Και νομίζω ότι η καλύτερη εικόνα μπορεί να συμβάλει και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πιθανά σε παρατηρήσεις ή επίλυση ζητημάτων.
Τώρα, εγώ δυο παρατηρήσεις πολιτικού χαρακτήρα θέλω να πω. Δηλαδή δεν μπορώ να ψηφίσω με την έννοια ότι δεν είμαι πεισμένος για το ζήτημα του απολογισμού που είπα. Αυτός είναι  ο λόγος που ψηφίζω λευκό. Αλλιώς θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη προσπάθεια.  Τώρα, θέλω να πω το εξής, με βάση τα στοιχεία, μόνο αυτό θέλω να πω δυο πράγματα.
Τα πάγια στοιχεία εκεί που αναφέρεται στις ενσώματες ακινητοποιήσεις 2017 και την απόσβεση της αξίας, έχουμε μια μείωση από 19.600.000 σε 18.380.000.  Στέκομαι σε αυτό όχι από την οικονομική του πλευρά αλλά από την πολιτική χροιά. Δηλαδή στην ουσία έχουμε, τι αποτυπώνει αυτό, ότι στην ουσία έχουμε μια μείωση λόγω της αξίας λόγω παλαιότητας των στοιχείων που έχει ο Δήμος στην κατοχή του και στην ουσία δεν έχουμε νέα έργα.
Βεβαίως θα ήταν αδύνατον να ισοφαρίσουν αλλά θέλω να αναφέρω και αν χρειαστεί να απαντηθεί αν κάνω λάθος από αυτό που ψάξαμε και μου έκανε εντύπωση, ότι δεν υπάρχει η προστιθέμενη αξία σε τρεις βασικές κατηγορίες.  Μια είναι τα πεζοδρόμια που λέει 0, τουλάχιστον έτσι το διαβάσαμε, οι κτιριακές εγκαταστάσεις 0 και οι καταστάσεις ηλεκτροφωτισμού 0.
Θα μπορούσα να καταλάβω στα δυο από τα τρία να είναι, λέμε για τον απολογισμό μιας χρονιάς, να είναι μηδέν και κάποιο να είναι όπου ήθελε να είναι. Αυτό νομίζω ότι αποτυπώνει με οικονομικά στοιχεία το ζήτημα για το οποίο κάνουμε κριτική στο Δήμο. Απλώς αναφέρω εδώ πέρα αυτά τα τρία στοιχεία.
Και θα ήθελα αν κάνω λάθος από την ανάλυση των στοιχείων, δηλαδή αν δεν είναι μηδέν να μου απαντηθεί.  Κυρίως δηλαδή γιατί αυτές οι μεταβολές με εξαίρεση μου φαίνεται την πρώτη χρονιά δεν έχουμε, έψαξα λίγο όσο μπορούσα και τα προηγούμενα στοιχεία, δεν είναι ότι έχουμε φέτος 0, 0, 0 και τα προηγούμενα χρόνια με εξαίρεση τα πεζοδρόμια της οδού Ρίμινι κλπ. είχαμε ένα έργο.  Νομίζω ότι είναι συνεχές αυτό το πράγμα.  Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που θέλω να πω με αφορμή αυτό το θέμα.
Και το δεύτερο, στην ουσία ο ισολογισμός δεν έχουμε πουθενά οικονομίες κλίμακος.  Το έχω βάλει πολλές φορές πολιτικά ούτε αποτυπώνεται κάτι τέτοιο. Δηλαδή έχω πει στο παρελθόν για οικονομίες κλίμακος είτε αφορά το νερό είτε αφορά το ρεύμα είτε αφορά τα σκουπίδια. Αν σε κάποιο από αυτά υπάρχει μέσα στον ισολογισμό και αποτυπώνεται θα ήθελα να το ξέρω, να μου απαντήσει ο Αντιδήμαρχος ή ο Δήμαρχος. Δηλαδή αν υπάρχει μια βελτίωση εννοώ είτε στην ανακύκλωση είτε στις γεωτρήσεις είτε στον ηλεκτροφωτισμό από την άποψη ότι βάλαμε λάμπες κάπου  και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτυπώνεται στη συνέχεια.
Ωστόσο αυτό είναι πολιτικού χαρακτήρα παρατήρηση που επιβεβαιώνεται από το νούμερα, απλώς το λέω. Δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ψηφίζω λευκό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λοιπόν, ξεκινάμε την 16η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα έγκριση απολογισμού-ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου μας για το έτος 2017.
Παρακαλώ τη κυρία Γκανά να πάρει παρουσίες.
Κα ΓΚΑΝΑ:
Παντελάρος Βασίλειος παρών, Καραγιάννης Νικόλαος, Δαουάχερ Ναουάφ, Σταθάς Κωνσταντίνος, Βαρυτιμιάδης Ηλίας, Θερμού Ελένη, Βορέας Κωνσταντίνος, Μοσχονάς Παναγιώτης, Ζώτος Ιωάννης, Χατζηστεργίου Στέλλα, Χουδελούδης Μόσχος, Βουλγαρίδης Λεωνίδας, Δημουλά Μαρία, Ζέρβα Γιαννούλα, Κουβαράς Παναγιώτης, Παναγοπούλου-Γεωργοπούλου Αλεξία.
Τσουκνίδας Κωνσταντίνος, Θεοδώρου Δημήτριος, Τροχίδης Εμμανουήλ, Μποζίκας Ανδρέας, Τοκατλίδη Ελευθερία, Γεωργιάδη Ειρήνη, Ντηνιακός Ευάγγελος, Τσατσαμπάς Δημήτρης, Καρατζαφέρης Βασίλειος, Σπηλιόπουλος Θεόδωρος, Σκαμπά Αθηνά, Δρούλιας Ηρακλής, Γκανά-Ρηγάκη Αγγελική, Θεοδωρακόπουλος Φώτιος, Κέντρης Ιωάννης, Ασπρογέρακας Κωνσταντίνος, Φουρλής Κωνσταντίνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λοιπόν, να δώσουμε αμέσως το λόγο στους κυρίους ορκωτούς.
Κύριε Τσατσαμπά.
Κος ΤΣΑΤΣΑΜΠΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να δηλώσω ότι απέχω από τη συζήτηση του θέματος διότι δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση για την έκθεση των ορκωτών. Νομίζω ότι η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να ενημερωθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι συνάδελφοι έχουν ενημερωθεί, ξέρω ότι έχουν ενημερωθεί μόνο οι επικεφαλείς.
Εγώ τουλάχιστον ούτε στα mail μου, ούτε στο σπίτι μου ήρθε κάποιο υλικό προκειμένου να λάβω γνώση οπότε δεν μπορώ και να συμμετέχω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Παρακαλώ.
Κος ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ:
Και εμένα στο τηλέφωνο που με πήραν μου είπαν ότι είναι πολύ μεγάλο το αρχείο και μου το δώσανε και ήρθα και το πήρα.  Αυτό το αρχείο δεν είναι μεγάλο, πιστεύω ότι θα μπορούσε να δοθεί, να σταλεί σε mail σε όλους.
Το λέω για να μην γίνει επίκληση εσωτερικού θέματος. Δεν ήταν το θέμα να βρω εγώ τον Τσατσαμπά και να του το δώσω, είναι θέμα μιας διαδικασίας που αν θυμάμαι και καλά πέρυσι είχα την κάνει παρατήρηση εδώ στον αγαπητό κύριο εδώ μάλιστα ότι οι διαφημίσεις  στο εξώφυλλο καλό θα ήταν με όλο τον σεβασμό να μην υπάρχουν.
Αλλά λέω ότι θα έπρεπε να είχε σταλεί ένα mail για την ευκολία όλων μας και για την επικοινωνία μας. Αν ήταν μεγάλο το αρχείο θα το καταλάβω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Πάντως πάντα χρόνια ολόκληρα λέει ο Βορέας να του πούμε πότε είχαν σταλεί στον κ. Βορέα που ήταν δημοτικός σύμβουλος ή στον κ. Παντελάρο. Πάντα στους επικεφαλής.  Στους επικεφαλής πάντα πηγαίνανε και οι επικεφαλής που λειτουργούν μια παράταξη ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τα μέλη της παράταξής τους και τους δημοτικούς συμβούλους.
Αυτό γίνεται πάντα. Μπορούσατε λοιπόν με ένα κινητό να ενημερώσετε τον κ. Τσατσαμπά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριε Τσατσαμπά, ελάτε τώρα, υπάρχουν και αρχεία.  Ελάτε σας παρακαλώ. Ψέματα και αυτά τώρα δεν είναι εκφράσεις κύριε Τσατσαμπά. Απλά για άλλη μια φορά κάνετε μια άδικη κριτική προς την υπηρεσία για να δικαιολογήσετε τη γενικότερη στάση σας, εντάξει.  Εάν δεν θέλετε να συμμετέχετε να μην συμμετέχετε, δεν πειράζει.
ΘΕΜΑ 1ο
Έγκριση Απολογισμού-Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων Χρήσης του Δήμου μας έτους 2017

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Να δώσουμε το λόγο στον κύριο ορκωτό για την έκθεσή του. Παρακαλώ ησυχία.
Κος ……….:
Καλησπέρα.  Καλό φθινόπωρο αν και έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Να σας παρουσιάσω την έκθεση για τον έλεγχο της χρήσεως του 2017.
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου. Έκθεση επί των οικονομικών καταστάσεων.
Ελέγξαμε τις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Χαϊδαρίου οι οποίες αποτελούνται από τον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2017, την κατάσταση αποτελεσμάτων και τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων της χρήσεως που έληξε την ημερομηνία αυτή.  Καθώς και το σχετικό προσάρτημα.
Ευθύνη της διοίκησης για τις οικονομικές καταστάσεις.  Η διοίκηση έχει την ευθύνη για την κατάρτιση και εύλογη παρουσίαση αυτών των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 315/1999, κλαδικό λογιστικό σχέδιο οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και για εκείνες τις εσωτερικές δικλείδες που η διοίκηση καθορίζει ως απαραίτητες ώστε να καθίσταται δυνατή η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων απαλλαγμένων από ουσιώδη ανακρίβεια που οφείλεται είτε σε απάτη, είτε σε λάθος.
Ευθύνη του ελεγκτή. Η δική μας ευθύνη είναι να εκφράσουμε γνώμη επί αυτών των οικονομικών καταστάσεων με βάση τον έλεγχό μας. Διενεργήσαμε τον έλεγχό μας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου. Επίσης λάβαμε υπόψη μας και τις σχετικές διατάξεις του Δημοτικού και κοινοτικού κώδικα, νόμος 3463/2006 όπως ισχύει.
Τα πρότυπα αυτά απαιτούν να συμμορφωνόμαστε με κανόνες δεοντολογίας καθώς και να σχεδιάζουμε, να διενεργούμε τον έλεγχο με σκοπό την απόκτηση εύλογης διασφάλισης για το εάν οι οικονομικές καταστάσεις είναι απαλλαγμένες από ουσιώδη ανακρίβεια.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει την διενέργεια διαδικασιών για την απόκτηση ελεγκτικών τεκμηρίων σχετικά με τα ποσά και τις γνωστοποιήσεις στις οικονομικές καταστάσεις. Οι επιλεγόμενες διαδικασίες βασίζονται στην κρίση του ελεγκτή περιλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ουσιώδους ανακρίβειας των οικονομικών καταστάσεων που οφείλεται είτε σε απάτη, είτε σε λάθος.
Κατά την διενέργεια αυτών των εκτιμήσεων κινδύνου ο ελεγκτής εξετάζει τις εσωτερικές δικλείδες που σχετίζονται με την κατάρτιση και εύλογη παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου με σκοπό τον σχεδιασμό ελεγκτικών διαδικασιών κατάλληλων για τις περιστάσεις και όχι με σκοπό την έκφραση γνώμης επί της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών δικλείδων του Δήμου.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει επίσης την αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών αρχών και μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν και του εύλογου των εκτιμήσεων που έγιναν από τη διοίκηση καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων.
Πιστεύουμε ότι τα ελεγκτικά τεκμήρια που έχουμε συγκεντρώσει είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της ελεγκτικής μας γνώμης.
Βάση για γνώμη με επιφύλαξη.  Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ μητρώου παγίων της μερίδας του Δήμου στο Υποθηκοφυλακείο και της έκθεσης απογραφής αποτίμησης ακίνητης περιουσίας του Δήμου που συντάχθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος 315/1999.  Σημειώνεται δε ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας δηλώθηκε σε προηγούμενη χρήση στην Κτηματολόγιο Α.Ε. οι πίνακες του οποίου δεν έχουν καταστεί οριστική.
Γνώμη με επιφύλαξη.  Κατά τη γνώμη μας εκτός από τις επιπτώσεις του θέματος που μνημονεύεται στην παράγραφο βάση για γνώμη με επιφύλαξη, οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα από κάθε ουσιώδη άποψη την οικονομική θέση του Δήμου Χαϊδαρίου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017 και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 315/1999 κλαδικό λογιστικό σχέδιο οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφορά επί άλλων νομικών και κανονιστικών θεμάτων. Πρώτον, επαληθεύσαμε τη συμφωνία και την αντιστοίχιση του περιεχομένου της έκθεσης διαχειρίσεως της οικονομικής επιτροπής προς το Διοικητικό Συμβούλιο με τις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις.
Δεύτερον, ο Δήμος Χαϊδαρίου άρχισε να τηρεί λογιστικά βιβλία με την διπλογραφική λογιστική μέθοδο από τη χρήση που έληξε την 31/12/2001 και το άνοιγμά τους έγινε με βάση την απογραφή που διενεργήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 1.1 108 του κλαδικού λογιστικού σχεδίου δήμων, προεδρικό διάταγμα 315/1999.
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2018.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ερωτήσεις συνάδελφοι. Ο κος Σπηλιόπουλος.  Συνάδελφοι, παρακαλώ λίγο εκεί πίσω, ησυχία.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Η πρώτη ερώτηση είναι με βάση και αυτά που γράφετε στην αναλυτική έκθεση θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας και τον απολογισμό, να μας έχει δοθεί η δυνατότητα.  Σε αντίθεση με αυτό που δεν έχει δοθεί έχουμε τα έσοδα χρήσης 2017 και δαπάνες χρήσης που στην ουσία είναι τα τελικά νούμερα.  Και έτσι δεν μας δίνεται η δυνατότητα.
Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μια παράληψη που θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης για να συγκρίνουμε κάποια πράγματα και τα οποία εσείς έχετε τα τελικά νούμερα.
Πάω τώρα μεθοδολογικά τις ερωτήσεις όπως τις έχω σημειώσει.  Λοιπόν, μισό λεπτό, ΚΑ64 σελίδα 35 στην έκθεση, κωδικός 6430 έχουμε υποχρεωτικές εισφορές ΟΤΑ 1.303.000 σε σχέση με 1.25.000 το 2016.  Είναι μια διαφορά της τάξης των 170.000, θα ήθελα να ξέρω που οφείλεται αυτό.
6451 προαιρετικές δαπάνες, έχουμε μια αύξηση πάνω από 300.000 τι ακριβώς αποτυπώνει και γιατί έχουμε αύξηση στους κωδικούς, έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση, αυτό είναι το ερώτημα στον κωδικό 6451.
ΚΑ61 σελίδα 34, λοιπές αμοιβές τρίτων έχουμε αύξηση πάνω από 300.000, 204.725 προσεγγιστικά το 2016, 517.454 το 2017.  Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά και τι αποτυπώνει.  Δηλαδή τι δαπάνες περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος κωδικός.
Πρόβλεψη για έκτακτους κινδύνους στον ισολογισμό.  Στο μεγάλο κείμενο για να σας βοηθήσω και τους συναδέλφους, στο κέντρο  πάνω από την υπογραφή του Σελέκου 4η σειρά, εκεί που λέει μείον. 4, προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους 1.157.765 το 2017, το 2016 234.861.  είναι μια διαφορά 900.000 πού οφείλεται αυτό;  Είναι δικαστικές αποφάσεις, είναι κάτι άλλο;  Γιατί δεν μπήκε, επειδή είναι πρόβλεψη, γιατί δεν μπήκε τα προηγούμενα χρόνια;  Είναι ζήτημα αποτύπωσης των ορκωτών ή είναι ζήτημα διοικητικών στοιχείων δηλαδή από εμάς από τις υπηρεσίες;
Ένα λεπτάκι, ακούστε ένα θέμα που ασχολήθηκα λίγο παραπάνω με συναδέλφους που ασχολούνται με τα οικονομικά.  Στη σελίδα 32 βάζει έξοδα διαθέσεως 813.543.  784.000 ήταν την προηγούμενη χρονιά.  Καθίσαμε και είδαμε λίγο τι ποσοστό εργαζομένων είναι στην καθαριότητα, ποιοι είναι στη διοίκηση και επομένως τι είναι στη διάθεση.  Στη διάθεση λοιπόν είναι το 5% των εργαζομένων, είναι ένα μεγάλο νούμερο αυτό το 813.000, ένα μεγάλο νούμερο υποτίθεται εργαζομένων που δουλεύει εκεί πέρα.  Αλλά είναι και ένα μεγάλο νούμερο γιατί αποτυπώνει και την προηγούμενη χρονιά και τώρα ότι στην ουσία διαφημίζει ο Δήμος αυτά που κάνει.  Έτσι λένε οι ειδικοί.
Και αυτό πως αποτυπώνεται;  Δηλαδή ενώ έχουμε σε ακίνητα, σε εκδηλώσεις, ναι δημόσιες σχέσεις, διαφημίσεις, πινακίδες κλπ. που αν δούμε όμως τους αντίστοιχους δεν έχουμε εμείς τίποτα έσοδα από την προηγούμενη χρονιά ούτε από πινακίδες ούτε από διαφημίσεις, δηλαδή θέλω να πω είναι απλώς μια τακτοποίηση Διοικητικού χαρακτήρα ή είναι, έχει ουσία;
Πάω τώρα, είπα τις βασικές ερωτήσεις για να μην τις ξεχάσω.  Ξεφυλλίζοντας λοιπόν, σελίδα 12 η ερώτηση είναι εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος. Εδώ υπάρχει παρατήρηση γιατί εφαρμόζουμε το κλαδικό λογιστικό σχέδιο δήμων και κοινοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 315/1999 και όχι σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα το νόμο 4308/2016. 
Αυτό και σε άλλους δήμους συμβαίνει αλλά θέλω να ρωτήσω τι σκοπεύουμε να κάνουμε με αυτό.  Στην επόμενη σελίδα 13 έχει την εξής, η δεύτερη παράγραφος λέει παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού συνεχίζει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού.  Με τους ίδιους λογαριασμούς και κωδικούς αλλά παράλληλα με τον απολογιστικό πίνακα προβλέπεται και η παρακολούθηση του προϋπολογισμού με βάση τη διπλογραφική λογιστική μέθοδος.
Ποιος είναι ο απολογιστικός πίνακας, τι θα στείλουμε στο Υπουργείο;  Αυτή είναι η συγκεκριμένη ερώτηση.
Σελίδα 17 στην παράγραφο μετά τη μέση λέει, όπως αναφέρουμε στην παρατήρηση της έκθεσης ελέγχου δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ μητρώου παγίων της μερίδας του Δήμου κλπ. στο Υποθηκοφυλακείο και έκθεσης απογραφής, σημειώνεται δε ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας δηλώθηκε σε προηγούμενη χρήση στο Κτηματολόγιο Α.Ε. οι πίνακες του οποίου δεν έχουν καταστεί οριστικοί.
Λοιπόν, ούτε μητρώο παγίων είναι οριστικό ούτε ο πίνακας στο Κτηματολόγιο αν καταλαβαίνω καλά, έτσι λένε εδώ οι συνάδελφοι που με βοηθήσανε, γιατί δεν υπάρχει διατύπωση που να λέει ότι παρότι δεν είναι οριστικό γιατί δεν καταθέτουμε και το μητρώο παγίων αυτά που θεωρούμε εμείς ότι είναι δικά μας και στο κτηματολόγιο;  Και βάζω και μια βοηθητική ερώτηση, αυτό φοβόμαστε ότι θα εμφανιστεί ζημιά αν δηλωθούν όλα λόγω των αποσβέσεων;  Ποιο είναι το σκεπτικό;  Είναι δηλαδή δεν το σκεφτήκαμε ή αυτό που σκεφτήκαμε;  Είναι ένα ειδικό ζήτημα.
Ναι, αφού δεν έχει γίνει οριστική ανάρτηση υπάρχει ένα ερώτημα που είπα επειδή το λέει ο Κώστας, γιατί να μην το δηλώσεις εσύ ότι είναι δικό σου και στο κτηματολόγιο και στο μητρώο παγίων και ας κάνουν αυτοί που αμφισβητούν τη διόρθωση; Και προς την Αθηνά σαν πιο ειδική.
Σελίδα 19, λέει εδώ πέρα σχηματισθείσα πρόβλεψη ανταποκρίνεται σε κάλυψη πιθανής ζημίας.   Η πρόβλεψη αυτή που είναι 1.157.000 που έχει μια τεράστια αλλαγή, ψάχνω να βρω τις σημειώσεις μου από την προηγούμενη χρονιά και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος, μισό λεπτό να βρω τον μεγάλο πίνακα, είναι της τάξεως των 900.000. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο έγινε η πρόβλεψη;
Πάμε στη σελίδα 20, λέει η τελευταία παράγραφος, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας κλπ. εισπράχθηκε 31/12/2017 υπήρχε ποσό 9.800.000, εισπράχτηκε από το Δήμο 162.000, διαγράφηκε ποσό κλπ. και παρέμεινε ανείσπρακτο ποσό 9.611.000.  Τι άλλαξε;  Αν άλλαξε η μέθοδος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή αν άλλαξαν τα στοιχεία.
Σελίδα 25, λέει εδώ πέρα στις προβλέψεις, το είπαμε προηγουμένως 1.543.000 ενώ 39.751.  Οι προβλέψεις είναι για όλους τους υπαλλήλους μόνιμους και αορίστου χρόνου;  Δηλαδή επειδή εμείς πληρώνουμε μόνο τους αορίστου χρόνου σωστά;  Αυτό σημαίνει ένα τεράστιο νούμερο αν το διαιρέσεις για 20.000. θα φύγουν 75 υπάλληλοι;  Δηλαδή έτσι βγήκε το νούμερο, είναι προσεγγιστικό, τι είναι αυτό εδώ;
Λοιπόν, στη σελίδα 26, λοιπές προβλέψεις. Το κονδύλι αφορά προβλέψεις ποσού 588.000.  Το ερώτημα είναι αν έχουν γίνει επιστολές προς δικηγόρους και αν τους απάντησαν ότι δεν υπάρχουν εγγράφως.
Στη σελίδα 26 στο 2 που λέει λοιπές προβλέψεις το ανωτέρω κονδύλι 588.000 που σχηματίστηκαν κλπ. βάσει σχετικής επιστολής του δικηγόρου του Δήμου.  Ωραία, αν έχουν γίνει επιστολές προς τους δικηγόρους των άλλων και αν τους απάντησαν ότι δεν υπάρχουν.  Δεν ξέρω, εντάξει είναι ένα ερώτημα.
Κος …………:
Εκτίμηση είναι έτσι και αλλιώς.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Ναι, αλλά μας απάντησαν εγγράφως;  Ναι, αλλά σε αυτό μας απάντησε εγγράφως ή προφορικά;
Κος ………..:
Αυτές είναι απαιτήσεις εκκρεμείς;
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Λοιπές προβλέψεις λέει Κώστα.
Κος ………:
Λέει βάσει σχετικής επιστολής άρα γραπτώς.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Εντάξει, αυτό σημαίνει;  Ωραία.
Μισό λεπτό, δάνεια ταμιευτηρίων. Είχα την εντύπωση και προσωπικά δηλαδή ότι είχαμε επαναδιαπραγματευθεί τα δάνεια σε χαμηλότερο ποσοστό.  Λοιπόν, αν έγιναν οι διαδικασίες που προβλέπονταν για επαναδιαπραγμάτευση με ταμείο, με μικρότερο επιτόκιο και περισσότερες δόσεις, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή το είχαμε εξαντλήσει παλιότερα και δεν μπορούσαμε τώρα;
Σε μια συζήτηση που είχαμε κάνει… Μισό λεπτό, και πληρώνουμε τελικά, η τελική ρύθμιση είναι με 6,02; Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη ρύθμιση που να αυξήσουμε…  Ωραία, αυτό δεν αφορά τους ορκωτούς.  Διότι ξέρω ότι μια σειρά άλλοι δήμοι αυξήσανε το χρόνο και μειώσανε τα επιτόκια.
Κος ………..:
Παρέμβαση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Εμείς εννοείς ο Δήμος, εννοείς η προηγούμενη διοίκηση. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε τώρα;  Σε βοηθάω για να ..
Κος ……….:
Παρέμβαση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Τα προηγούμενα μπορούμε να τα.., αυτό είναι μια διαδικασία που τα ενσωματώνεις όλα μαζί. Εμείς έχουμε κάνει αυτές τις διαδικασίες αφού με διακόπτεις;
Κος ……….:
Παρέμβαση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Μάλιστα, ναι. Έχουμε κάνει διαδικασίες;  Όχι επομένως.
Κος ………:
Συγκεκριμένως αναδιαπραγμάτευσης όχι, αυτό είναι το παλιό δάνειο αυτό εννοώ.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Εντάξει.  Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου, σελίδα 39, ποιο είναι συγκεκριμένα το σύστημα που ακολουθεί ο Δήμος Χαϊδαρίου στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου;  Σελίδα 39, β στα πλαίσια του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017 λάβαμε υπόψη μας το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου σχετικά με την κατάρτιση και εύλογη παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων.
Αυτά, ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Μισό λεπτό αντιδήμαρχε. Ο κος Ντηνιακός.
Κος ……….:
Να αναφερθώ στις ερωτήσεις που αναφέρονται προς εμένα ως προς την έκθεση ελέγχου.  Από εκεί και πέρα είναι και άλλες ερωτήσεις που αναφέρονται στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου που θα απαντήσει.
Θέλω να αναφερθώ στην πρόβλεψη καταρχάς στο 1.157.000 που έχει γίνει σχετικά με τις 234.000 την περσινή χρονιά.  Εάν ανατρέξετε στη σελίδα 19 της έκθεσης θα δείτε ότι οι καθυστερημένες απαιτήσεις του Δήμου φτάνουν περίπου στα 4.002.000, περίπου στα 4.000.000.  λέμε ας πούμε ότι οι απαιτήσεις του Δήμου από έσοδα που βεβαιώθηκαν σε προηγούμενες χρήσεις ποσού 8.963.873 σε αυτές περιλαμβάνονται και καθυστερημένες απαιτήσεις 4.000.000 περίπου για τις οποίες διενεργήθηκε σε προηγούμενες χρήσεις σχετική πρόβλεψη ποσού 2.033.000.  και στην … χρήση 1.157.000.
Αυτό το υπολογίσαμε με βάση ένα ποσοστό που κρίνουμε για κάλυψη ότι δεν θα, υπολογίζουμε ότι και να είμαστε εντάξει εμείς στην πρόβλεψη στις οικονομικές μας καταστάσεις θα πρέπει να κάνουμε μια πρόβλεψη περίπου 80% είναι αυτό που καλύπτεται, δηλαδή το σύνολο της πρόβλεψης 3.191.000 σε σχέση με τα 4.000.000 κάνουμε μια πρόβλεψη την οποία την κρίνουμε επαρκή και η οποία φτάνει 3.191.000 για να είμαστε εξασφαλισμένοι και να μην βάλουμε παρατήρηση στην έκθεση ελέγχου.
Αποφεύγουμε την παρατήρηση ελέγχου. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση και έτσι καλυπτόμαστε και δεν βάζουμε μια παρατήρηση. Αν θυμάστε πριν από 5 χρόνια η έκθεσή μας κάτω από τον ισολογισμό είχε 4,5 παρατηρήσεις. Μεταξύ αυτών και το κτηματολόγιο που λέμε το οποίο, προχωράω και στην επόμενη ερώτηση που αναφέρεται για το κτηματολόγιο, που έρχεται από έτη πολλά ας πούμε αν θυμάστε.
Έχει μείνει μόνο η παρατήρηση για το κτηματολόγιο.  Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου θεωρώντας και θέλοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρατήρηση με βάση τις εκτιμήσεις μας και τον έλεγχο συμμορφώθηκε και έκανε τις απαραίτητες προβλέψεις.
Κρίνουμε ικανή την πρόβλεψη του 80% των επισφαλειών αυτών των 4.000.000 περίπου για αυτό και τη φετινή χρήση υπήρξε η αναγκαιότητα να γίνει αυτή η πρόβλεψη για αυτό και επιβαρύνθηκε και το αποτέλεσμα να δείτε.  Το αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό τα 2.070.000 ζημιές χρήσεως οφείλεται στη διαφορά της πρόβλεψης το 1.157.000 μείον 234.000.  Αλλά με βάση την εκτίμηση για να μην μπει η παρατήρηση κάτω, το ίδιο πράγμα είναι.  Είτε παρατήρηση βάλουμε εμείς στην έκθεση ελέγχου μας είτε κάνει πρόβλεψη είναι το ίδιο πράγμα.
Δηλαδή θα φαινόταν ευνοημένα τα αποτελέσματα χρήσεως κατ΄ αυτό το ποσό αλλά από κάτω θα είχαμε εμείς την παρατήρηση και για να υπολογίσεις το αποτέλεσμα της χρήσεως θα έπρεπε η παρατήρηση η δική μας να αφαιρεθεί, να ληφθεί υπόψη ως προς το αποτέλεσμα.
Αυτά και για το θέμα του κτηματολογίου. Από παλιά δηλαδή πριν από 5 χρόνια που ήρθαμε υπήρχε αυτή η παρατήρηση και δεν κατέστη δυνατό από τις υπηρεσίες του Δήμου, οικονομική υπηρεσία, τεχνική υπηρεσία, νομική υπηρεσία να λυθεί αυτό το θέμα για να συμφωνηθεί το μητρώο παγίων με τα.., για τα πάγια του Δήμου. Είναι αδυναμία των υπηρεσιών δεν είναι δυνατόν.
Εμείς όσες προσπάθειες και να έγιναν δεν μπόρεσε να γίνει κατορθωτό να γίνει αυτή η συμφωνία.  Τώρα στο μέλλον εντάξει, εμείς θα είναι ευχής έργον να γίνει και να προχωρήσει η συνεργασία των υπηρεσιών νομικής υπηρεσίας, οικονομικής και τεχνικής υπηρεσίας ούτως ώστε να λυθεί αυτό το θέμα.
Όσον αφορά για την υποχρεωτικότητα, δεν υπάρχει για τους δήμους υποχρεωτικότητα του νόμου περί ΕΛΠ.  Δεν υπάρχει σε κανένα Δήμο, δεν υπάρχει ακόμα, στο μέλλον μπορεί να μας υποχρεώσουν που είπατε για την εφαρμογή περί ελληνικών λογιστικών προτύπων.  Για τους δήμους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κος Ντηνιακός.
Κος ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ:
Δυο ερωτήσεις διαδικαστικές.  Αφού ευχαριστήσουμε εδώ και τους ορκωτούς και τους υπηρεσιακούς που βοήθησαν για όλη αυτή τη διαδικασία. Πολιτικά θα αναφερθούμε σε άλλες συνεδριάσεις, αυτή είναι μια τυπική διαδικασία.
Ωστόσο πάνω στο τυπικό, τυπικές θα είναι και οι ερωτήσεις μου.  Στη σελίδα 20 που λέει στην απαίτηση από Πράσινο Ταμείο για την δράση πιλοτική υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων.  Γιατί δεν έχει κωδικό και στην πρώτη στήλη δεν αναφέρεται;  Φαντάζομαι επειδή μάλλον ήταν μέχρι το ’17, για αυτό; Η τελευταία στήλη του πίνακα που λέει απαίτηση από Πράσινο Ταμείο.
Και λίγο ευκαιρίας δοθείσης στη σελίδα 16 το β, τις δωρεές που έγιναν στη χρήση και το ποσό αν έχουμε πιο αναλυτικά ποιες ήταν αυτές οι δωρεές, μάλλον τα αυτοκίνητα πρέπει να ήταν αυτά που αναφέρονται αλλά πιο συγκεκριμένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λοιπόν, είμαστε εντάξει με τις ερωτήσεις συνάδελφοι;  Να τοποθετηθούμε;  Ναι, αντιδήμαρχε.  Κυρία Κορομπίνη, στο μικρόφωνο.
Κα ΚΟΡΟΜΠΙΝΗ:
Είναι ένα τιμολόγιο επί πιστώσει χειρόγραφο που το ζητάει το Πράσινο Ταμείο και πρέπει υποχρεωτικά στη γενική λογιστική να περαστεί γιατί επηρεάζει τα αποτελέσματα.  Στην οικονομική διαχείριση σαν κωδικός δηλαδή προϋπολογισμού δεν έχει κοπεί, δεν μπορεί να βεβαιωθεί και να φαίνεται ότι οφείλεται και ότι μπορεί και να στέλνουμε έγγραφα ότι δεν έχουμε, αυτά είναι είσπραξη, είναι επιχορήγηση ουσιαστικά.
Όταν θα έρθει το γραμμάτιο από το Υπουργείο που θα πάρουμε την επιχορήγηση τότε εμφανίζεται στην οικονομική διαχείριση, πηγαίνει online στη γενική λογιστική και αντιλογίζεται η αρχική εγγραφή για να μπορούν τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά.
Κος ΜΟΣΧΟΝΑΣ:
Λοιπόν, τώρα μιλάμε για ένα θέμα που γενικά είναι αρκετά δύσκολο και σε όσους ασχολούμαστε και επαγγελματικά με τη λογιστική όταν φτάνεις στο τέλος του χρόνου δηλαδή και πας να τα φτιάξεις όλα αυτά είναι εκεί που τρελαίνεσαι. Για να καταλαβαινόμαστε γιατί πραγματικά πρέπει να παίρνεις κωδικούς, να κάνεις συμφωνίες, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για το δημόσιο λογιστικό που έχει και κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες από ότι συναντάς στην ελεύθερη αγορά.
Να πω καταρχήν το εξής, κάποια γενικά πράγματα για να απαντηθούν λίγο όσον αφορά και το ζήτημα το πώς αποτυπώνονται και τις παρατηρήσεις των ορκωτών που γίνονται.
Ας πούμε για παράδειγμα την ασυμφωνία των ακινήτων.  Αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός γιατί όταν το ’14 τουλάχιστον που αναλάβαμε τη διοίκηση το Ε9 του Δήμου είχε 4 εγγραφές, 4 ή 3 μπορεί να είναι και 3, δεν θυμάμαι. Νομίζω ή 3 ή 4.  4 ακίνητα δηλαδή ήταν γραμμένα στο Ε9 του Δήμου.  Ναι, 4. Και κάθε τόσο βλέπαμε και από ένα που έπρεπε να γίνεται συμπληρωματικό.
Λοιπόν, ήρθε το κτηματολόγιο και αυτό το μεγάλο κενό το κάλυψε. Με ποια έννοια το κάλυψε;  Αποτυπώθηκε με τις αιτήσεις τις οποίες έγιναν από το Δήμο στο κτηματολόγιο η ακίνητη περιουσία του Δήμου με τις ενστάσεις, με τις διαμάχες που μπορεί να υπάρχουν, με όλα αυτά τα οποία θα κριθούν αλλά είναι η πρώτη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουμε για να αποτυπώσουμε όλη την πραγματικότητα.
Όταν αυτό το πράγμα τελεσιδικήσει δηλαδή θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, της ακίνητης περιουσιακής κατάστασης του Δήμου. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που δεν μπορείς να το.., δηλαδή αντικειμενικά τι να σου κάνουν οι οικονομικές υπηρεσίες όταν ξεκινάνε έτσι;
Και από ότι ξέρω δηλαδή και από τους υπηρεσιακούς αυτό το πράγμα έρχεται από πιο πριν, δεν είναι δηλαδή του ’14 ή του ’13 ή του ’12. Έρχεται από πολύ πιο πριν.  Άρα λοιπόν μιλάμε για μια αντικειμενική δυσκολία η οποία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό κάποια πράγματα.
Το δεύτερο που θέλω να πω, το ζήτημα του ελέγχου.  Κοιτάξτε τώρα να δείτε, για παράδειγμα στις προβλέψεις.  Ένα ζήτημα εσωτερικού ελέγχου είναι να πάρεις και να πεις τα τρία τελευταία χρόνια ποια είναι ακίνητα, ποιοι είναι ακίνητοι κωδικοί;  Είναι ένα ζήτημα εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζουν οι οικονομικές υπηρεσίες.
Αυτό γίνεται σε ένα σωρό άλλους κωδικούς, δεν θέλω τώρα να μπω σε λεπτομέρειες στα μισθοδοτικά πως πας και κάνεις κάποια πράγματα, στις προβλέψεις για τις αποζημιώσεις, αλλά είναι ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου που αποτυπώνεται και με βάση το δημόσιο λογιστικό το οποίο το εφαρμόζουν οι οικονομικές υπηρεσίες και βέβαια και οι ελεγκτές οι ορκωτοί διαπιστώνουν ότι πραγματικά ορθώς προχώρησαν οι οικονομικές υπηρεσίες με αυτόν τον τρόπο.
Στο ζήτημα τώρα, να μπω τώρα πολλές φορές για τις μεγάλες αυξομειώσεις που εμφανίζονται.  Μάλλον είναι πολύ εύκολο, το είπε και ο κος Βαλασσάς πριν, είναι πολύ εύκολο να εμφανίσεις καλύτερα αποτελέσματα και να βάλεις παρατήρηση.  Για κάποιον που μπορεί να τον διαβάσει τον ισολογισμό ή θα τον χρησιμοποιήσει θα καταλάβει ότι για να βγάλεις το αποτέλεσμα πρέπει να πας και να λάβεις υπόψη σου την παρατήρηση αυτή.
Για κάποιον που δεν έχει εμπειρία θα κοιτάξει μόνο το αποτέλεσμα, η λεγόμενη δημιουργική λογιστική που είχε πει κάποτε κάποιος αείμνηστος αρχηγός.  Λοιπόν, προτιμούμε να εμφανίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εικόνα για να υπάρχει μια καλύτερη αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών και για εμάς, δηλαδή σαν διοίκηση είναι καλύτερο αυτό γιατί δεν ξέρεις  ακριβώς αλλά εν πάση περιπτώσει έχεις μια πολύ καλύτερη εικόνα που πατάς, που βαδίζεις, τι πρέπει να προσέξεις, τι μπορεί να σου ξεφύγει, όλα αυτά είναι νομίζω καλύτερα και για εμάς.
Και με αυτή την έννοια αποτυπώνονται και βλέπετε τις διαφορές που υπάρχουν σε προβλέψεις, σε αποζημιώσεις, σε κωδικούς που μπορεί να οφείλονται στο πως μοιράζεται το Διοικητικό κόστος με το κόστος παραγωγής που  λέμε εμείς λογιστικά που εννοεί το κόστος που έχει η καθαριότητα, το πράσινο.
Όλα αυτά δηλαδή αποτυπώνονται με έναν τρόπο στον ισολογισμό και με αυτόν τον τρόπο νομίζουμε ότι έχουμε μια καλύτερη εικόνα.  Βέβαια για να είμαι ειλικρινής ίσως θα έπρεπε να δοθεί και ένα ισοζύγιο γενικών αναλυτικών καθολικών τουλάχιστον στις παρατάξεις προκειμένου αναλυτικά ανά κωδικό όποιος θέλει να κάτσει και να δει ακριβώς τι γίνεται και τι κινείται.
Δεν θεωρώ ότι θα άλλαζε πάρα πολύ κάποια πράγματα, δηλαδή δεν θεωρώ ότι θα άλλαζε η γνώμη κάποιου από το αν έβλεπε κάποιον κωδικό αν κινείται καλύτερα ή όχι αλλά ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο, πολλές ερωτήσεις Θοδωρή ίσως να είχαν αποφευχθεί σε κωδικούς γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές κλπ.
Γενικά και να κλείσω με αυτό υπάρχει μια αντικειμενική αδυναμία στη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων  υπηρεσιών τεχνικής, νομικής, οικονομικής. Είναι αντικειμενική ίσως και να έπρεπε σε κάποια ζητηματάκια να έχουμε πιέσει κάπως περισσότερο και εμείς αλλά γενικά είναι αντικειμενική γιατί, γιατί μιλάμε για ένα τεράστιο όγκο δουλειάς να ελέγξεις, δικαστικά θα έπρεπε να πεις δηλαδή στη νομική υπηρεσία και κάποια άλλα πράγματα να μείνουν πιο πίσω προκειμένου να τρέξεις αυτό, η τεχνική υπηρεσία με τις ελλείψεις που έχει σε προσωπικό και όλα αυτά που είναι γνωστά είναι λίγο δύσκολο να αντεπεξέλθεις σε έναν έντονο όγκο δουλειάς για πολύ συγκεκριμένο διάστημα.
Όμως κατά τη γνώμη μου σε κάποιους τομείς ίσως να έπρεπε να πιέσουμε περισσότερο προκειμένου αυτή η συνεργασία να γίνει πιο αρμονικά και να προχωρήσει. Είναι δύσκολο, το  λέω εν πλήρη γνώση, είναι δύσκολο αυτό δεν είναι εύκολο αλλά εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωράει με πιο γοργά βήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λοιπόν, υπάρχει κάτι άλλο;  Ο κος Ντηνιακός ψηφίζετε.  Ο κος Σπηλιόπουλος;
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Λευκό θα ψηφίσω αλλά θέλω να πω δυο πράγματα.  Θέλω να πω το εξής από την εικόνα, καταρχήν έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια πιστεύω από τις οικονομικές υπηρεσίες και από την έκθεση των ορκωτών λογιστών αποτυπώνεται η εικόνα των στοιχείων του Δήμου.  Δηλαδή αν είχαμε και τα συμπληρωματικά στοιχεία αυτά που ζήτησα εμείς με το οικονομικό επιτελείο που έχουμε από ότι είδατε είναι αδύνατον, αυτά όπως καταλάβατε είναι μετά από αρκετή προσπάθεια για να αφομοιώσω ορισμένα πράγματα, οι ερωτήσεις που έκανα θα είχαμε μια καλύτερη εικόνα.
Και νομίζω ότι η καλύτερη εικόνα μπορεί να συμβάλει και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πιθανά σε παρατηρήσεις ή επίλυση ζητημάτων.
Τώρα, εγώ δυο παρατηρήσεις πολιτικού χαρακτήρα θέλω να πω. Δηλαδή δεν μπορώ να ψηφίσω με την έννοια ότι δεν είμαι πεισμένος για το ζήτημα του απολογισμού που είπα. Αυτός είναι  ο λόγος που ψηφίζω λευκό. Αλλιώς θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη προσπάθεια.  Τώρα, θέλω να πω το εξής, με βάση τα στοιχεία, μόνο αυτό θέλω να πω δυο πράγματα.
Τα πάγια στοιχεία εκεί που αναφέρεται στις ενσώματες ακινητοποιήσεις 2017 και την απόσβεση της αξίας, έχουμε μια μείωση από 19.600.000 σε 18.380.000.  Στέκομαι σε αυτό όχι από την οικονομική του πλευρά αλλά από την πολιτική χροιά. Δηλαδή στην ουσία έχουμε, τι αποτυπώνει αυτό, ότι στην ουσία έχουμε μια μείωση λόγω της αξίας λόγω παλαιότητας των στοιχείων που έχει ο Δήμος στην κατοχή του και στην ουσία δεν έχουμε νέα έργα.
Βεβαίως θα ήταν αδύνατον να ισοφαρίσουν αλλά θέλω να αναφέρω και αν χρειαστεί να απαντηθεί αν κάνω λάθος από αυτό που ψάξαμε και μου έκανε εντύπωση, ότι δεν υπάρχει η προστιθέμενη αξία σε τρεις βασικές κατηγορίες.  Μια είναι τα πεζοδρόμια που λέει 0, τουλάχιστον έτσι το διαβάσαμε, οι κτιριακές εγκαταστάσεις 0 και οι καταστάσεις ηλεκτροφωτισμού 0.
Θα μπορούσα να καταλάβω στα δυο από τα τρία να είναι, λέμε για τον απολογισμό μιας χρονιάς, να είναι μηδέν και κάποιο να είναι όπου ήθελε να είναι. Αυτό νομίζω ότι αποτυπώνει με οικονομικά στοιχεία το ζήτημα για το οποίο κάνουμε κριτική στο Δήμο. Απλώς αναφέρω εδώ πέρα αυτά τα τρία στοιχεία.
Και θα ήθελα αν κάνω λάθος από την ανάλυση των στοιχείων, δηλαδή αν δεν είναι μηδέν να μου απαντηθεί.  Κυρίως δηλαδή γιατί αυτές οι μεταβολές με εξαίρεση μου φαίνεται την πρώτη χρονιά δεν έχουμε, έψαξα λίγο όσο μπορούσα και τα προηγούμενα στοιχεία, δεν είναι ότι έχουμε φέτος 0, 0, 0 και τα προηγούμενα χρόνια με εξαίρεση τα πεζοδρόμια της οδού Ρίμινι κλπ. είχαμε ένα έργο.  Νομίζω ότι είναι συνεχές αυτό το πράγμα.  Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που θέλω να πω με αφορμή αυτό το θέμα.
Και το δεύτερο, στην ουσία ο ισολογισμός δεν έχουμε πουθενά οικονομίες κλίμακος.  Το έχω βάλει πολλές φορές πολιτικά ούτε αποτυπώνεται κάτι τέτοιο. Δηλαδή έχω πει στο παρελθόν για οικονομίες κλίμακος είτε αφορά το νερό είτε αφορά το ρεύμα είτε αφορά τα σκουπίδια. Αν σε κάποιο από αυτά υπάρχει μέσα στον ισολογισμό και αποτυπώνεται θα ήθελα να το ξέρω, να μου απαντήσει ο Αντιδήμαρχος ή ο Δήμαρχος. Δηλαδή αν υπάρχει μια βελτίωση εννοώ είτε στην ανακύκλωση είτε στις γεωτρήσεις είτε στον ηλεκτροφωτισμό από την άποψη ότι βάλαμε λάμπες κάπου  και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτυπώνεται στη συνέχεια.
Ωστόσο αυτό είναι πολιτικού χαρακτήρα παρατήρηση που επιβεβαιώνεται από το νούμερα, απλώς το λέω. Δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ψηφίζω λευκό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λοιπόν, κύριε Δρούλια.
Κος ΔΡΟΥΛΙΑΣ:
Εμείς όπως σταθερά κάνουμε κάθε χρόνο θα υπερψηφίσουμε τον ισολογισμό. Θεωρούμε ότι ο ισολογισμός είναι μια διοικητική πράξη που πρέπει να υπερψηφίζεται από όλους και μόνο σε καταστάσεις ακραίες όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα κακοδιαχειρίσεις και ζητήματα τέτοιου είδους μπορεί κάποιος να πράξει διαφορετικά.
Τις διαφωνίες μας και για το πολιτικό σκέλος για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η πόλη και για το τεχνοκρατικό τις εκφράζουμε πάντα και προφορικά αλλά και με την καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου. Νομίζω ότι στον ισολογισμό οφείλουμε όλοι να υπερψηφίζουμε εκτός αν βέβαια υπάρχουν σημαντικά ζητήματα.
Ομολογώ ότι σήμερα με εντυπωσίασε ο συνάδελφος ο Θοδωρής ο Σπηλιόπουλος για δυο λόγους.  Ο πρώτος είναι ότι αν και πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος έχω περάσει πάρα πολλές ώρες συζητώντας με τους ορκωτούς τις εκθέσεις ελέγχους και με τις οικονομικές υπηρεσίες, τέτοια ενδελεχή μελέτη της έκθεσης δεν είχα κάνει ποτέ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο Θοδωρής, δεν θα τον ήθελα για μέλος Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίσης με εντυπωσίασε όμως επειδή παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια και τον τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης του και τον πολιτικό τρόπο σκέψης του με το λευκό. Θεωρώ ότι το λευκό είναι λάθος επιλογή στον ισολογισμό.  Και δεν ξέρω τελικά τι εκφράζει, βέβαια προφανώς είναι δική του επιλογή αλλά ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.  Οφείλω βέβαια να πω ότι και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου ήταν σε λάθος κατεύθυνση, ήταν ιδιαίτερα απολογητική και νομίζω ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση για τον ισολογισμό.
Και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις υπηρεσίες, πρώτα από όλα από την οικονομική αλλά και από τους ορκωτούς λογιστές.  Εμείς επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά θα υπερψηφίσουμε και τις απόψεις μας για το πώς θα έπρεπε να διοικείται ο Δήμος και πως θα έπρεπε να καταρτίζεται ο προϋπολογισμός θα τις εκφράσουμε στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κος Ασπρογέρακας.
Κος ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ:
Ναι, θα τον ψηφίσω λέω τον ισολογισμό και τον απολογισμό με τις εξής δυο παρατηρήσεις.  Ουσιαστικά από τη στιγμή που ο απολογισμός, ο ισολογισμός ουσιαστικά είναι μέρος υλοποίησης του προϋπολογισμού τον οποίο κατά την πολιτική μου άποψη και τη δική σας βέβαια είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος μας έρχεται φτιαγμένος από το παρατηρητήριο και οι δικές μας ενδεχόμενες παρατηρήσεις όπως και σε προηγούμενο Συμβούλιο ήρθε είναι ευχολόγια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Τώρα τι συμβαίνει εδώ. Και εδώ είναι ιδιαίτερα το επισήμανε και ο Ηρακλής ο Δρούλιας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο.  Οι μεν ορκωτοί λογιστές τι κάνουν; Αποτυπώνουν ουσιαστικά, είναι πράγμα που το είχα πει και πέρυσι, τα στοιχεία τα οποία τους δίνονται από τις υπηρεσίες και από την οικονομική υπηρεσία.
Τώρα, ο Θόδωρος έκανε ορισμένες παρατηρήσεις σε ορισμένα πράγματα.  Γιατί αυτό ήταν τόσο και έγινε τόσο;  Αυτό είναι ζήτημα μιας ειδικότερης ενδεχόμενα συνεδρίασης που θα έχει μόνο θέμα αυτό, δηλαδή τα κονδύλια και γιατί τα 500 έγιναν 600 ή έγιναν 700.
Όμως για να κάνουμε μια τέτοια δουλειά καταλαβαίνετε ότι εδώ θα έπρεπε να κάτσουμε τουλάχιστον δυο μήνες μόνο για αυτό το πράγμα. Κάποιες εξηγήσεις όμως ενδεικτικές και δεν τις ζητάω απόψε, πρέπει να δοθούν.  Δηλαδή γιατί όπως είπε εκείνο το κονδύλι από τόσο πήγε τόσο.  Και αυτό είναι θέμα ελέγχου της διοίκησης και κύρια της οικονομικής διοίκησης και των ανθρώπων που την ασκούν ας πούμε στα πλαίσια του Δήμου.
Με αυτές λοιπόν τις παρατηρήσεις δεν έχω άλλη δυνατότητα παρά μόνο να τον ψηφίσω τον απολογισμό και τον ισολογισμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε τον κ. Ασπρογέρακα. Από τους άλλους συναδέλφους υπάρχει κάποιος;  Να δώσομε το λόγο στον Αντιδήμαρχο για το κλείσιμο.
Κος ΜΟΣΧΟΝΑΣ:
Λοιπόν, είπα και στην τοποθέτησή μου πριν ότι ενδεχομένως αν δίναμε όλους τους κωδικούς αναλυτικά από πριν θα μπορούσαν κάποια πράγματα να έχουν λυθεί πριν φτάσουν σε ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Βέβαια εδώ να πω ότι αν παρακολουθούσαμε και τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και ειδικά την τελική του αναμόρφωση πως κλείνει κλπ. δεν θα υπήρχε η ανάγκη να φτάσουμε να ζητάμε τα απολογιστικά στοιχεία τώρα. Όμως εγώ δέχομαι ότι θα μπορούσε να δοθεί προς διευκόλυνση των παρατάξεων γιατί μπορεί να μην έχουν όλες οι παρατάξεις τη δυνατότητα, και ο Θοδωρής όντως σήμερα ήταν καταιγιστικός που λέει και ο Ηρακλής, μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθείς με τέτοιον τρόπο κάθε φορά την αναμόρφωση και να βλέπεις πως κλείνουν οι κωδικοί και πως ολοκληρώνονται στο τέλος της χρονιάς.
Θα μπορούσε όμως ξαναλέω αυτό το πράγμα να έχει λυθεί και πιο πριν. Δηλαδή και ο Θοδωρής να έχει απευθυνθεί στις οικονομικές υπηρεσίες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο λέω τώρα, να έχει πάρει τις απαντήσεις και να μιλήσει με πολιτικά συμπεράσματα μετά για το συγκεκριμένο αν θεωρεί ότι για κάποιο ζήτημα υπάρχει κάποιο πολιτικό, πολιτική χροιά που πρέπει να τη βάλει ώστε να τονίσει τη διαφοροποίησή του.
Για παράδειγμα τώρα, κοιτάξτε να δείτε. Λέμε τώρα για τα πεζοδρόμια και για κάποιο άλλο που είναι ακίνητο ας πούμε, σαν κωδικός εννοώ ακίνητο. Αν πάμε συνολικά στην αξία κτήσης έχει αυξηθεί 700.000.  Τι σημαίνει αυτό;  Σημαίνει ότι έχουν γίνει… Στην αξία κτήσης παγίων 58.777 από 58.074.
Άρα λοιπόν θέλω να πω ότι υπάρχουν και άλλα κομμάτια σε έναν ισολογισμό που πρέπει να δεις, δεν είναι μονάχα το να δεις έναν κωδικό συγκεκριμένο αν κινείται ή δεν κινείται. Γιατί μπορεί συνολικά να έχεις άλλο αποτέλεσμα.  Για αυτό λέω ότι κατά τη γνώμη μου ο ισολογισμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό που είπε ο Ηρακλής πριν.
Αποτυπώνει δηλαδή μια προσπάθεια των υπηρεσιών όλο το χρόνο και για αυτό ακριβώς αυτό που ψηφίζεις δεν είναι αν συμφωνείς ή όχι με αυτά που έγιναν στον ισολογισμό και στον απολογισμό. Αυτά τα ψηφίζεις στον προϋπολογισμό.  Εδώ πέρα έρχεσαι να αποτυπώσεις αν όντως αυτά τα πράγματα αποτυπώθηκαν με σωστό τρόπο και με βάσει τους κανόνες που προβλέπονται από το δημόσιο λογιστικό και νομίζω ότι σε αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση.  Με αυτή την έννοια δηλαδή το λέω.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης, της εξοικονόμησης θα έλεγα εγώ όπως το έβαλε ο Θοδωρής, αν το κατάλαβα καλά Θοδωρή, σε συγκεκριμένους κωδικούς. Υπάρχουν κωδικοί που έχουν γίνει βήματα, π.χ. το φυσικό αέριο λέω εγώ, υπάρχουν και κωδικοί που υπάρχει στασιμότητα όπως ο ηλεκτροφωτισμός και για αυτό υπάρχει και σχεδιασμός για μελλοντικές κινήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε σχέση εδώ τώρα κοιτάμε σε σχέση με τη χρήση το κόστος σε σχέση με τη χρήση. Ειδικά στο κολυμβητήριο έχει αποδώσει, υπάρχει εξοικονόμηση.  Ένα παράδειγμα λέω εγώ τώρα.
Υπάρχουν όμως στον ηλεκτροφωτισμό στασιμότητες που προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε με την αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε, με το σχέδιο, με το δάνειο που είπαμε μέσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποια τέτοια ζητήματα.
Θέλω να πω δηλαδή ότι υπάρχουν σε κωδικούς βήματα θετικά, υπάρχουν σε άλλους κωδικούς στασιμότητα. Όσο και αν αυτό ακούγεται όπως λέει και ο Ηρακλής είναι μια πραγματικότητα που μπορεί ο καθένας πολιτικά να σταθεί όπως θέλει απέναντι σε αυτό αλλά δεν αφορά τον ισολογισμό αυτό, αφορά ένα κομμάτι όπως είπε και ο Ηρακλής που έχει σχέση με τον προϋπολογισμό, το πώς εξελίσσεται, τι στόχους βάζεις και όλα αυτά. Με αυτή την έννοια το λέω.
Άρα λοιπόν εγώ νομίζω ότι δες το λίγο πάλι το ζήτημα του λευκού, με αυτή την έννοια σου το λέω, δεν σου το λέω για κάποιον άλλο λόγο. Απλά θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο δεν μπορεί να δείξει κάτι, το συγκεκριμένο παράδειγμα που χρησιμοποίησες. Για αυτό ακριβώς το λόγο και σου το αναλύω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λοιπόν, συνάδελφοι, ο ισολογισμός ψηφίζεται κατά πλειοψηφία.

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Λήξη της ειδικής συνεδρίασης.


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *