Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές και οι αυτοδιοικητικές συμμαχίες. Δημητρης Σταυριδης

Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές
        και οι αυτοδιοικητικές συμμαχίες.

 Η κατάσταση στο αυτοδιοικητικό τοπίο του δήμου μας δεν έχει ακόμη  ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στο επίπεδο του αριθμού των συνδυασμών και των υποψηφιοτήτων, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των χαϊδαριωτών.

 Η πρόσφατη ομόφωνη και πανηγυρική ανακήρυξη του Θοδωρή Σπηλιόπουλου ως υποψήφιου Δήμαρχου με το συνδυασμό των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου”, έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών και για την επιτάχυνση των διεργασιών και σε άλλους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς χώρους.

 Ας θυμηθούμε όμως ποιά ήταν η διάταξη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων στον  Δήμο μας πριν από τέσσερα (και κάτι) χρόνια.
 Στον πρώτο γύρο, όπου κυριολεκτικά η κάθε δημοτική παράταξη μαθαίνει “πόσα απίδια πιάνει ο σάκος της”, είχαμε την τέλεια διασπορά των ψήφων του εκλογικού σώματος
με τέσσερεις υποψήφιους μεταξύ περίπου 14,5% και 18,5% (Σελέκος, Μποζίκας, Ντηνιακός, Σπηλιόπουλος)
με δύο υποψήφιους γύρω στο 12% (Δρούλιας και η εκλιπούσα Καμπόλη)
και με δύο υποψήφιους γύρω στο 4% (Ασπρογέρακας και Φουρλής).

 Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και εκτιμώντας πως  οι λόγοι  αυτής της πανσπερμίας υποψηφιοτήτων δεν εξαλείφθηκαν, είναι μάλλον βέβαιο πως στο δήμο μας θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή.

 Αυτό σημαίνει πως ο (όποιος) Δήμαρχος εκλεγεί,  θα διοικήσει το Δήμο υποστηριζόμενος πλέον όχι από μιά συμπαγή και μονοπαραταξιακή πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων, αλλά από την πλειοψηφία εκείνη που θα μπορέσει να συσπειρώσει και να σφυρηλατήσει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, μέσα από έναν ανοικτό και δημόσιο διάλογο.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα όργανα διοίκησης του Δήμου θα πάψουν (εξ ανάγκης) να λειτουργούν με διαδικασίες “διαλόγου κωφών” και προειλημμένων αποφάσεων μέσα σε κομματικά γραφεία. Οι αποφάσεις θα είναι συνθετικές, θα έχουν περάσει επιτυχώς τη βάσανο της κριτικής και θα υποστηρίζονται από πραγματικές πλειοψηφίες μέσα στο σώμα των κοινωνιών για τις οποίες προορίζονται.

 Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για ουσιαστικές και ειλικρινείς συζητήσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών δυνάμεων για προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ τους και για συγκρότηση δημοκρατικών, προοδευτικών μετώπων με όραμα, με βάθος αλλά και με αποτελεσματικότητα.

 Για τους  “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας σημαίνει δύο πράγματα:

ότι στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας δεν αρκεί μόνο να είμαστε μέσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς (αν όχι ο πρώτος), αλλά πρέπει να είμαστε και αρκετά ενισχυμένοι σε δημοτικούς συμβούλους, έτσι μόνο θα μπορούμε να θέτουμε αποτελεσματικά εμείς την ατζέντα
ότι τόσο πριν, όσο και μετά τον πρώτο γύρο, πρέπει να επιδιώξουμε τη σύγκλιση και τη συνεργασία με όσες αυτοδιοικητικές δυνάμεις θεωρούμε πως έχουν τη διάθεση να δεσμευθούν πάνω σε μία minimum προγραμματική βάση, πάνω σε ένα minimum σχέδιο διακυβέρνησης του Δήμου με ορίζοντα τετραετίας.

 Για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειάζεται η συστηματική δουλειά των μελών και των φίλων της Παράταξης στο διάστημα που μας χωρίζει από τις δημοτικές εκλογές.

 Χρειάζεται η ανάδειξη της δράσης και των πρωτοβουλιών της Παράταξης στα προηγούμενα χρόνια. Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Μιάς  Παράταξης με κινηματικό χαρακτήρα, με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία και στη Δυτική Αττική, αλλά και στα γενικότερα, που αφορούν όλη τη χώρα. Με ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο, με συγκεκριμένες προτάσεις, με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις τόσο στις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου, όσο και στο δημόσιο διάλογο.

 Χρειάζεται η περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση των θέσεων της Παράταξης, η εμπλοκή στη διαδικασία αυτή κάθε διαθέσιμου και ενδιαφερόμενου χαϊδαριώτη, κάθε συλλογικότητας, κάθε επιστημονικού, κοινωνικού ή επαγγελματικού φορέα.

 Χρειάζεται η διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της Παράταξης και των δημοτών-πολιτών, μιά επικοινωνία ζωντανή, που θα θέτει τα ερωτήματα, θα αναζητά πιθανές και επιθυμητές λύσεις, θα σφυρηλατεί σχέσεις εκτίμησης και θα εδραιώνει μελλοντικές συνεργειες και συμμαχίες.

 Χρειάζεται τέλος να απευθυνθούμε στους άλλους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών μας και να διερευνήσουμε τόσο τα κοινά σημεία όσο και τις δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων, σε μιά δυνητική συνδιαχείριση της τύχης του Δήμου. Μακριά από προσωπικές πολιτικές, καιροσκοπισμούς και συγκυριακές και θνησιγενείς συγκολλήσεις.

 Όσο γρηγορότερα γίνουν όλα αυτά, τόσο πιό αποτελεσματικά θα είναι και τόσο πιό πιθανό να τελεσφορήσει θετικά η εκλογική μάχη όχι μόνο για την Παράταξη, αλλά και για το μέλλον του Δήμου.

20 Οκτωβρίου 2018
Δημήτρης Σταυρίδης
μέλος της ΕΠ  των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου”

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *