Συνέντευξη Θοδωρή Σπηλιόπουλου : Είναι καιρός το Χαϊδάρι να βγει απ’ τη στασιμότητα! Η ανατροπή μονόδρομος


(epikairo.com)
Συνέντευξη – Θοδωρής Σπηλιόπουλος : Τέσσερα χρόνια στασιμότητας στο Δήμο μας.



Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο «Pitsounicity.gr», ο επικεφαλής «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου» Θοδωρής Σπηλιόπουλος, αναλύοντας τους στόχους της παράταξής του,

αλλά, αναφέρθηκε και στα τέσσερα χρόνια στασιμότητας όπως τονίζει, της διοίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου από την «Λαϊκή Συσπείρωση».
Κύριε Σπηλιόπουλε…Ποια είναι η γνώμη σας συνολικά για τα 4 χρόνια που διοικεί το Δήμο Χαϊδαρίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» με Δήμαρχο το Μιχάλη Σελέκο; 

Σε μια τέτοια μακρά χρονική περίοδο, η κάθε δημοτική παράταξη δίνει το στίγμα της, αφήνει το αποτύπωμα της. Κρίνεται από τις θέσεις της, από τη δράση της, από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Πολλές φορές κρίνεται και από την απουσία της σε όλα τα παραπάνω. Ιδιαίτερα η δημοτική παράταξη, που σήμερα έχει την ευθύνη για τη διοίκηση του Δήμου και για τη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης, έχει και την υποχρέωση να κριθεί για τα πεπραγμένα της, αλλά … και για τα μη πεπραγμένα της, για την αδράνεια της, για την αναβλητικότητα της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, για τη μετάθεση των ευθυνών πάντα σε άλλους, είτε αυτοί λέγονται Περιφέρεια, είτε Κυβέρνηση είτε Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, είτε ο καπιταλισμός στο σύνολο του.
Οι δυο θητείες διακυβέρνησης από την Παράταξη του Μαραβέλια άφησαν (κατά κοινή ομολογία) το Δήμο μας σε οριακό σημείο, με τεράστια προβλήματα ακόμη και στη διεκπεραίωση βασικών λειτουργιών στη ζωή της πόλης. Αποκορύφωμα η τραγική κατάσταση στο πεδίο της καθαριότητας και η εγκατάλειψη στη φθορά και στην παρακμή των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου.
Η νέα διοίκηση στο Δήμο, η διοίκηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” με επικεφαλής το Μιχάλη Σελέκο, ανέλαβε μέσα σε ένα κλίμα προσμονής, αναζωογονημένης ελπίδας, αισιοδοξίας για το ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω.
Γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, εμείς οι “Πολίτες σε Δράση” τους δώσαμε τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο για να συντάξουν τις δυνάμεις τους, να χαράξουν τη στρατηγική τους και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του Προγράμματος τους. Για αυτό και η στάση μας ήταν προσεκτική, η κριτική μας ήταν ήπια.
Δεν μπορεί, όμως, να συνεχίζει να είναι ήπια πια. Γιατί εδώ δε μιλάμε μόνο για παράβλεψη αδυναμιών, συγχώρηση αδεξιοτήτων και έλλειψη επαρκούς γνώσης των προβλημάτων που κλήθηκε να διαχειρισθεί. Δε μιλάμε ούτε για τις προσωπικές ανεπάρκειες στη στελέχωση των πολιτικών οργάνων άσκησης εξουσίας στο Δήμο.
Εδώ μιλάμε κυρίως για τον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής αντίληψης αυτής της Παράταξης, που είναι ταυτόσημα με του κομματικού της φορέα, του ΚΚΕ. Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” του Μιχάλη Σελέκου, όλα είναι εχθρός. Όλα στέκονται απέναντι, όλα πρέπει να καταγγελθούν, να πολεμηθούν και να εξοβελισθούν στο πυρ το εξώτερον.
Εχθρός, οι άλλες Παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εχθρός, η Περιφέρεια. Εχθρός, οι κεντρικές Υπηρεσίες των Υπουργείων και στο σύνολο της η κυβέρνηση. Εχθρός, είναι οι Υπηρεσίες και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, το Ισραήλ, η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία, ο κινέζικος οικονομικός επεκτατισμός. Και, βέβαια, αν έχεις τέτοια απόλυτη και μονομερή ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για τον όλο τον κόσμο, αν διεκδικείς και απαιτείς μόνο για τον εαυτό σου το δικαίωμα της αντιπροσώπευσης των εργαζομένων και του “λαού” γενικότερα, αν βλέπεις γύρω σου μόνον εχθρούς και αντίπαλους, αν όλα τα οικονομικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πολιτικά υποκείμενα στην ελληνική πραγματικότητα (εκτός των δικών σου) πρέπει να τα πολεμήσεις μέχρι τέλους, τότε, πώς να συμπλεύσεις και πώς να συνεργασθείς, πώς να εκμεταλλευθείς αυτά που οι ίδιοι οι θεσμοί που καταγγέλλεις σου προσφέρουν, πως να αναγνωρίσεις τις δυνατότητες και πώς να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στα τέσσερα αυτά χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” του Μιχάλη Σελέκου, ο Δήμος είναι πρώτος στις καταγγελίες ενάντια στην Περιφέρεια και στη Γενική Διακυβέρνηση του κράτους και τελευταίος στα έργα και στην απορρόφηση κονδυλίων από αυτά που του αναλογούν ή (έστω) από αυτά που θα μπορούσε να αποσπάσει, αν έμπαινε στον  κόπο να παρουσιάσει ώριμες μελέτες, να, διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις και να παράξει έργο και όχι διαμαρτυρία.

Ας φύγουμε από το γενικότερο πολιτικό σκεπτικό. Ειδικότερα όσον αφορά την καθημερινότητα του δημότη τι έχετε να πείτε για τη Δημοτική Αρχή; 

Ας δούμε λοιπόν μερικά σημαντικά ζητήματα καθημερινότητας. Πού είναι η καθαριότητα στην πόλη; Τέσσερα χρόνια τώρα ακούμε διαρκώς τα ίδια λόγια : Δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα, δεν υπάρχει εξοπλισμός, δεν επαρκεί το προσωπικό. Και περιμένουμε ως μάνα εξ ουρανού τον εκσυγχρονισμό του στόλου, που (αν κάποτε υλοποιηθεί) θα συμπέσει και με τη χρονιά της προεκλογικής δραστηριότητας για ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής.
Πού είναι η σύγχρονη, επιστημονική και οικολογική αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων; Πού είναι η χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, πού είναι η διαλογή στην πηγή σε γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο; Για να μη ρωτήσουμε βέβαια τι γίνεται με την εναλλακτική διαχείριση των λιπαντικών-ελαίων, των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, των μπαταριών, του ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των απόβλητων υλικών από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Που βρίσκεται η διαχείριση των κλαδεμάτων και των βιοαπόβλητων, τα οποία αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των απορριμμάτων, και τα οποία θα κατέληγαν σε κομποστοποίηση με μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για το Δήμο μας.
Πού είναι η χωροθέτηση, η οργάνωση και η λειτουργία των Γωνιών Ανακύκλωσης και των Μικρών Πράσινων Σημείων; Πού είναι οι καμπάνιες, η ενημέρωση των πολιτών- δημοτών, οι δράσεις στα σχολεία; Αυτά άλλωστε δεν προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει και έχει δημοσιοποιήσει από το Σεπτέμβριο του 2015; Εκτός αν, για το Σχέδιο αυτό, η υποχρέωση της Διοίκησης του Δήμου εξαντλήθηκε με την κατάθεση του.
Δυστυχώς για τους Χαϊδαριώτες, η διαχείριση του σκουπιδιού (έτσι αντιλαμβάνεται η διοίκηση του Δήμου τα απόβλητα-απορρίμματα) αποτελεί σκοτούρα και υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας, ο δε Δήμος πρέπει να δουλεύει όπως μέχρι σήμερα δούλευε και να παραμένει απλώς στο επίπεδο της καταγγελίας και της διεκδίκησης.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, να της το αναγνωρίσουμε, επ΄ αυτού δεν έχει να παρουσιάσει έως σήμερα καμία ουσιαστική δράση. Αντίθετα έχει να παρουσιάσει από τα υψηλότερα ανταποδοτικά τέλη σαν Δημοτική Αρχή στο Λεκανοπέδιο χωρίς ανταπόδοση περιβαλλοντική αλλά και μεγάλα προβλήματα στην καθαριότητα.
Άλλοι Δήμοι, γειτονικοί ή όχι στο Λεκανοπέδιο, ακόμη και Δήμοι ακριτικοί, έχουν να επιδείξουν βήματα σε όλα αυτά. Πρωτοβουλίες μαζί με τις Περιφέρειες, χρηματοδοτήσεις δράσεων από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων, καμπάνιες για εμπέδωση στους πολίτες της αναγκαιότητας αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των οικιακών τους απορριμμάτων. Μια ματιά στο διαδίκτυο μας ενημερώνει για όλα αυτά.
Εμείς, τίποτε! Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που εμείς παράγουμε, θα το λύσει από μόνη της η Περιφέρεια, η Κεντρική Διακυβέρνηση της χώρας ή η πολυπόθητη για κάποιους εργατική-λαϊκή εξουσία. Και μέχρις τότε, οι Χαϊδαριώτες θα πνίγονται μέσα στα σκουπίδια τους!
Να μιλήσουμε για τη συντήρηση των υποδομών στο Δήμο μας; Για τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους που για πολλά – πολλά χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους; Για τα διαλυμένα πεζοδρόμια, το κακοσυντηρημένο πράσινο και για τις μη πιστοποιημένες και όχι ασφαλείς παιδικές χαρές;
Να μιλήσουμε για το λειψό έως ανύπαρκτο ηλεκτροφωτισμό, για τις γερασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, για το χάλι στα οδοστρώματα;
Η έλλειψη συντήρησης είναι ορατή από μακριά. Ακόμη και απλές ενέργειες, που δεν απαιτούν υψηλούς προϋπολογισμούς ούτε δύσκολες διαδικασίες δεν γίνονται. Όπως το να τοποθετηθούν πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων στις διασταυρώσεις, κάτι που γίνεται σε κάθε σύγχρονη πόλη. Όπως το να επισκευάζονται τα παγκάκια όταν χαλάνε, να αντικαθίστανται οι πλάκες πεζοδρομίων όταν σπάζουν, να αλλάζουν οι λάμπες στους δρόμους έγκαιρα όταν καίγονται, να τοποθετούνται καθρέπτες σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, προκειμένου να αποφεύγονται ατυχήματα. 
Να μιλήσουμε για την πλήρη αδιαφορία στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού από τη Διοίκηση του Δήμου μας; Για την παντελή έλλειψη κουλτούρας που τη χαρακτηρίζει, γύρω από το μεγάλο ζήτημα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της ελαχιστοποίησης της σπατάλης της ενέργειας σε κτιριακές υποδομές; Για την αδιαφορία αντικατάστασης του γερασμένου, ενεργοβόρου και αναποτελεσματικού ηλεκτροφωτισμού με νέο, σύγχρονο, οικονομικό και με καλύτερη ποιότητα φωτισμό στην πόλη; Για την αδιαφορία αντικατάστασης των λεβήτων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες και στα δημόσια κτίρια; Για την ανυπαρξία πολιτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων (βλέπε γεωτρήσεις-πηγάδια), που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ (με παράλληλη τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων) στην άρδευση του πρασίνου, ακόμη και σε εγκαταστάσεις πυρόσβεσης και πυροπροστασίας του περιαστικού πράσινου; Πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις, ευχολόγια και βερμπαλιστικές διακηρύξεις, τίποτε δεν έχει γίνει! Οι δικαιολογίες πάντα ίδιες. Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν επαρκεί το προσωπικό, παραλάβαμε το Δήμο σε κακή κατάσταση.
Είναι αλήθεια όμως ότι όλοι οι δήμοι πιέζονται οικονομικά. Γιατί δεν είναι το οικονομικό ζήτημα δικαιολογία; 

Επ’ αυτού θα ήθελα σας δώσω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.
– Η μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης οκτώ έργων (κάλυψη γηπέδων μπάσκετ, πεζοδρόμιο την οδό Ρίμινι, τοποθέτηση χλοοτάπητα στο δημοτικό στάδιο, αναπαλαίωση παλιού δημαρχείου, νέο ΚΑΠΗ στην οδό ΚΥΠΡΟΥ κ.λ.π.) για τα οποία έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής συνολικός προϋπολογισμός ύψους 2,025 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση ενός μικρού έργου στην περιοχή της Αστυθέας κόστους 80.000 ευρώ. Αφενός δεν ικανοποιούνται καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας και αφετέρου η απορρόφηση κονδυλίων είναι απογοητευτική, σε ποσοστό μικρότερο του 4% !!! Από 2014 εκκρεμεί η υπογραφή από το Δήμο της σύμβασης παραχώρησης, του έτοιμου Βρεφονηπιακού της οδού Βεργίνας στο Δάσος Χαϊδαρίου, λόγω αδυναμίας του Δήμου να κατασκευάσει οδική πρόσβαση, για να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του σταθμού με αποτέλεσμα 80 περίπου οικογένειες συμπολιτών μας κάθε χρόνο, να μην εξυπηρετούνται, δυσκολεύοντας τον τρόπο διαβίωσής τους. 
Δεν έχει καταφέρει να εκπονήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), παρά το γεγονός ότι υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση, για να γίνει η πόλη μας λειτουργική και αξιοπρεπής, για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, τα άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες, τις μητέρες με τα καροτσάκια, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους να μετακινούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια, με  ταυτόχρονο σεβασμό στη λειτουργία των επαγγελματικών χώρων.
– Η ηθελημένη αποχή της Δημοτικής Αρχής στις θεσμικές συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τη λειτουργική του σύνδεση με την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετείχαν όλες οι Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αθήνας πλην της πόλης μας.
Βλέπετε λοιπόν, ότι δεν είναι όλα τα ζητήματα αμιγώς οικονομικά, αλλά πολλά θέματα άπτονται στη διάθεση και στην ικανότητα να παράξει η δημοτική αρχή έργο, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει, ούτε τη διάθεση, πολύ δε περισσότερο την ικανότητα.

Ποια η θέση σας για την απλή αναλογική και για την εφαρμογή της καθώς υπάρχει και η άποψη ότι θα υπάρξει ακυβερνησία στους Δήμους; 

Η απλή αναλογική θα αποτελέσει το «Διαλυτήριο» του παλιού σάπιου συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση που συνέβαλε να κατατάσσεται στην κορυφή της διαφθοράς.
Υπάρχει πλήθος δημοσιοποιημένων ερευνών που οι πολίτες στην συντριπτική πλειονότητα δείχνουν δυσαρεστημένοι διαχρονικά από το έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση παρότι είχαμε «κυβερνησιμότητα», το οποίο υστερεί κατά πολύ έναντι των προσδοκιών τους και με βάση το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι κοντά στον δημότη.
Η απλή αναλογική αποτελεί τον καταλύτη στο νέο δεδομένο των δημοκρατικών προγραμματικών συγκλίσεων και συνθέσεων στις τοπικές κοινωνίες. Θα συμβάλει να αναδειχθεί του ουσιαστικό ενδιαφέρον για προσφορά στα τοπικά δρώμενα.Υπάρχουν βέβαια και οι ”ανησυχούντες” προύχοντες, κάτοχοι βιλαετιών και εραστές του δημαρχοκεντρικού μοντέλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι αυτοί που «βλέπουν» και «κληρονομικά» τη συμμετοχή τους στα τοπικά δρώμενα και στην Διοίκηση του Δήμου. Αισθάνονται βεβαίως άβολα, γιατί οι συλλογικές διαδικασίες, δίνουν λόγο σε κάθε γειτονιά και ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή στα κοινά των συμπολιτών μας, διευρύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των συμπολιτών μας στα Δημοτικά Δρώμενα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με όλους όσους, παλιούς και καινούργιους δημοκρατικούς ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ενεργά και θεσμικά με τα Δημοτικά Δρώμενα, να συνδιαμορφώσουμε το κλίμα που θα σηκώσει τον κόσμο από τον καναπέ, θα ακυρώσει την λογική της ανάθεσης, και να συμφωνήσουμε προγραμματικά στο πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο μας. Μας ενδιαφέρει η γειτονιά μας, μας ενδιαφέρει όλη η πόλη με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, μας ενδιαφέρουν η πρόοδος και η ανάπτυξη και η απλή αναλογική είναι ένα δυναμικό εργαλείο για να πετύχουμε.

Εσείς κύριε Σπηλιόπουλε θα τα κάνετε όλα τέλεια και καλά; Ποιες είναι οι προτάσεις σας; 

Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” στεκόμαστε απέναντι σ’  αυτή τη λογική και στην συνακόλουθη πολιτική πρακτική, που έχει η σημερινή δημοτική αρχή όχι με στείρα αντιπολιτευτική θέση αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο. 
Προβάλλουμε την πρόταση μας για τα “Μονοπάτια Πολιτισμού” (Αρχαία Ιερά οδός, Μονή Δαφνίου, Παλατάκι, νεοκλασσικό Κτήριο Ν. Γύζη, με το έργο ”τέσσερεις εποχές” ζωγραφισμένο από τον ομώνυμο ζωγράφο στο εσωτερικό του, Στρατόπεδο συγκέντρωσης «ΜΠΛΟΚ 15», Μνημείο πεσόντων 8 ης Σεπτεμβρίου 1944, Μνημείο εκτέλεσης Νίκου Πλουμπίδη), προκειμένου η πόλη μας να ενταχθεί στον πολιτιστικό χάρτη, που σημαίνει προσέλκυση επισκεπτών και δημιουργούμε συνθήκες υλοποίησης της πρότασής μας. 
Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα μελέτης και υλοποίησης ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού για το Δήμο μας, που εκτός των δαπανών που θα εξοικονομήσουμε σαν Δήμος λόγω μείωσης κατανάλωσης ενέργειας (σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία, στον οδοφωτισμό αναλογεί το 36% του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ), θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε και δράσεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη μας προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα σε νοικοκυριά και επαγγελματίες αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Όταν επιμένουμε όχι μόνο για την αναγκαιότητα αλλά και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της παραλίας Σκαραμαγκά και εκφράζεται δημόσια δέσμευση το Σάββατο 23/9/2017, στη εκδήλωση μας στην Ακτή Σκαραμαγκά, από τον Αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζόκα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής για ουσιαστική υποστήριξη και χρηματοδότηση κάθε συστηματικά μελετημένης και στοχευμένης- δράσης, που θα υποβληθεί εκ μέρους του Δήμου Χαϊδαρίου για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και τη λειτουργική του σύνδεση με το Χαϊδάρι, προς όφελος του συνόλου των τοπικών κοινωνικών της Δυτικής Αθήνας αλλά και των όμορων στον κόλπο της Ελευσίνας. Όταν παίρνουμε στις πλάτες μας το μεγάλο ζήτημα ανάδειξης του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων, ζήτημα το οποίο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής, η οποία μέχρι σήμερα επιδεικτικά το αγνοεί, με αποτέλεσμα και οικονομικά να επιβαρυνόμαστε αλλά και το περιβάλλον με την απάθεια της παρούσας Δημοτικής Αρχής να ρυπαίνουμε χωρίς τη συμβολή που μας αναλογεί. Καμία προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, καμία προσπάθεια ανάληψης από την παρούσα Δημοτική Αρχή των ευθυνών που της αναλογούν.



Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο χάνονται από το Δήμο λόγω της άρνησης της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης ΑποβλήτωνΈχουμε ξεκινήσει από 2 Ιουνίου μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για τον τρόπο και την αξία της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Η ανταπόκριση και η αποδοχή είναι καθολική. Αυτό μας αναλογεί. Εκτελεστική δυνατότητα δεν μας επιτρέπεται. Θα συνεχίσουμε την καμπάνια σ’ όλο το Δήμο μας. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθεί και η Δημοτική Αρχή. Οι δε δημόσιες τοποθετήσεις μας για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων δίνουν πολλαπλές προσεγγίσεις και είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία και ευθύνη της παρούσας Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που έχει η ίδια συντάξει ή να αδιαφορήσει προκλητικά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα καθώς ο εκτελεστικός μηχανισμός δηλαδή η Διοίκηση στο Δήμου παίρνει εντολές από τη Δημοτική Αρχή για την εφαρμογή οποιασδήποτε απόφασης του Δ.Σ.  Από το 2012 με το Ν. 4042 έχει θεσμοθετηθεί το τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο ανέρχεται σε 35 ευρώ τον τόνο επιπλέον του τέλους εισόδου που ανέρχεται στα 45ευρώ τον τόνο μέχρι σήμερα. Η εφαρμογή του τέλους ταφής αναβάλλεται από το 2014 αλλά δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον και τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν στο ΧΥΤΑ Φυλής. Έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί ότι επέρχεται κορεσμός άμεσα στο ΧΥΤΑ. Επομένως πριν η τοξική βόμβα εκραγεί πρέπει να κάνουμε το χρέος μας. Να διαχειριζόμαστε εναλλακτικά τα απόβλητά μας γιατί να τα εξαφανίσουμε δεν μπορούμε, ούτε όμως πρέπει να τα πετάμε στην αυλή του «άλλου». Αλλιώς οι επιβαρύνσεις, λόγω της αύξησης με την εφαρμογή του τέλους ταφής από 1/1/2019 θα είναι μεγάλες για όσους Δήμους δεν ανακυκλώνουν και για αυτό την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει η παρούσα Δημοτική Αρχή και κανένας άλλος. Ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων ΟΑΣΑ για λειτουργική διασύνδεση προορισμών στην πόλη μας, από και προς το σταθμό Μετρό Αγίας Μαρίνας προκειμένου να διευκολύνονται στις μετακινήσεις οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες είναι σήμερα άκρως απαραίτητος. Η  διασύνδεση επίσης των δύο τερματικών σταθμών Αγίας Μαρίνας και Ανθούπολης με ενιαία λεωφορειακή γραμμή θα διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες πρόσβασης χιλιάδων μετακινούμενων καθημερινά. Με την κριτική στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις εποικοδομητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο, με τις τεκμηριωμένες προτάσεις και με την πολύπλευρη και διαρκή δραστηριότητα μας, επικεντρωνόμαστε στις αναγκαιότητες, αναδεικνύουμε κάθε φορά τις δυνατότητες, πιέζουμε στην κατεύθυνση ανάληψης των σχετικών πρωτοβουλιών, απαιτούμε την αξιοποίηση των ευκαιριών, προς όφελος των δημοτών. Επαναλαμβάνω, ότι το τι παρέλαβαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είναι γνωστό σε όλους και το έχουμε αναγνωρίσει. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι ένα άλλοθι που η παρούσα Δημοτική Αρχή το επικαλείται συνεχώς και για όλα τα ζητήματα. Το μέλλον ανήκει στις κοινωνίες που το προετοίμασαν και συνεχίζουν να το προετοιμάζουν με συστηματικό τρόπο. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό οι επιλογές των τοπικών κοινωνιών να συμβάλλουν στην επίτευξη των προσδοκιών τους. 

Πηγή www.Pitsounicity.gr

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *