Δράσεις ενημέρωσης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην πηγή και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία οργανώνουν οι Πολίτες σε Δράση στην πόλη μας.


                       


Χαϊδάρι, 02 Ιουνίου 2018
                                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 το πρωί, στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη, ξεκίνησε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης στους κατοίκους και επαγγελματίες της πόλης μας για το μεγάλο ζήτημα διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή (σιδηρούχα, πλαστικά, χαρτί, γυαλί) και την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο χάνονται και εκατομμύρια ευρώ στη πενταετία 2014 – 2019 θα χαθούν από την πόλη μας, από κατοίκους και επαγγελματίες, γιατί η Δημοτική Αρχή αρνείται να οργανώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων / αποβλήτων στην πηγή.

Οι Πολίτες σε Δράση κατ’ επανάληψη έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο με εξειδικευμένες αναφορές σε προτάσεις και καλές πρακτικές όσο και με  τοποθετήσεις του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Θοδωρή Σπηλιόπουλου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριματων, καθώς είναι προκλητικό να είμαστε από τις πόλεις με τα ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας για κατοίκους και επαγγελματίες.

Είναι πραγματικά οδυνηρό, ιδιαίτερα οικονομικά και περιβαλλοντικά το γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή αρνείται να εφαρμόσει συστηματικά την διαχείριση των αποβλήτων στην πηγή με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε όλους τους συμπολίτες μας.


Παράλληλα δε, μετά από αρκετές ερωτήσεις συμπολιτών μας προς τους Πολίτες σε Δράση αλλά και αναζητήσεις για τον τρόπο εφαρμογής της συλλογής των χαρτιών σε σχολικές μονάδες έγινε και προβολή των «Χαρτοφάγων», η οποία «απαιτεί» απόφαση  του Δήμου για συμμετοχή στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού Περιφέρειας Αττικής – ΕΔΣΝΑ με τίτλο «’Ελα στον κύκλο μας», το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση «χαρτοφάγων» σε χάρτινες κατασκευές για μικρές ποσότητες ή και μεταλλικές κατασκευές στα σχολεία.

Η δε αποκομιδή γίνεται κάθε 15 ημέρες με οχήματα του ΕΔΣΝΑ δωρεάν, όπως συμβαίνει σε γειτονικούς Δήμους (Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα κ.α.) αλλά και σε πολλούς Δήμους στο Λεκανοπέδιο, 32 συνολικά. Απώτερος σκοπός διαμέσου της βιωματικής προσέγγισης είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών στην ανακύκλωση, με διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χαρτί εν προκειμένω, στην πηγή.
Είναι αδιανόητο να μην δημιουργούνται από τη Δημοτική Αρχή στην πόλη μας πράσινα σημεία και γωνιές ανακύκλωσης ξεχωριστά για όλα τα είδη ανακύκλωσης.
Αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι ενώ υπάρχει διάθεση από πολλούς να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαχείριση των αποβλήτων στην πηγή και με οικιακούς κομποστοποιητές, δεν βλέπουν σχετική ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή.
Είναι αδιανόητο να υπάρχει τρόπος αυτοχρηματοδότησης όλων των αναγκών σε εξοπλισμό στην καθαριότητα, είναι αδιανόητο να υπάρχουν επιπλέον πόροι λόγω ανακύκλωσης υλικών και να τους αγνοεί επιδεικτικά η παρούσα Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμος μας παράγει 7.656tn πράσινα και οργανικά με βάση στοιχεία του Δήμου που έχουν δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2015 και με έτος αναφοράς το 2014.
Αν γίνει ξεχωριστή διαλογή των βιοαπόβλητων (οργανικά και πράσινα) και μεταφορά στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ. Άνω Λιοσίων) η δαπάνη που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί είναι 344.520ευρώ ετησίως. Επειδή δεν μπορούν να γίνουν τα αυτονόητα από τη Δημοτική Αρχή, οπότε και τη μισή ποσότητα να αξιοποιούσε 3.828tn θα υπήρχε ένα όφελος 172.260ευρώ ετησίως. Δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα καινούργιο απορριμματοφόρο, το οποίο κοστίζει 150.000 - 160.000€ και είναι άκρως απαραίτητο για την καθαριότητα της πόλης μας, αφού μέχρι σήμερα λειτουργούμε με δανεικά απορριμματοφόρα.

Αν βεβαίως γίνονταν ανακύκλωση – κομποστοποίηση με στόχο την επίτευξη του 50% και πώληση διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών, με βάση σχετικές δράσεις άλλων Δήμων, τότε τα οφέλη στο Δήμο μας θα ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως.
Η επίκληση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου δεν μπορεί να αποτελεί συνεχώς άλλοθι για να μην γίνεται σχεδόν τίποτα, από την τωρινή Δημοτική Αρχή!
Συνεπείς στον προγραμματικό μας λόγο, με δημιουργική και όχι στείρα αντιπολίτευση έχουμε δημοσιοποιήσει πλήθος προτάσεων για την αναγκαιότητα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή.
Μέχρι σήμερα, όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε πολίτης δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Γιατί άραγε; Θα δώσει απαντήσεις η Δημοτική Αρχή στα συνεχή ερωτήματά μας, που εκφράζουν καθημερινές αγωνίες συμπολιτών μας;

Καταλήγοντας, όπως έχει εκφράσει δημόσια επανειλημμένα ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση Θοδωρής Σπηλιόπουλος,
δεν σταματάμε να προβάλλουμε δημόσια το σημαντικό ζήτημα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή σε συνδυασμό με δράσεις για την ενημέρωση - επιμόρφωση κατοίκων και επαγγελματιών,

συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τις άλλες διαστάσεις, δηλαδή της πρόληψης, της ελαχιστοποίησης του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης, που όλες αυτές μαζί οι παρεμβάσεις συνθέτουν ένα αξιόπιστο, οικονομικό και κοινωνικά δίκαιο σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων,

καλούμε την παρούσα Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της με πράξεις συγκεκριμένες, τουλάχιστον αυτές που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που η ίδια συνέταξε, και να μην μετατοπίζει τις ευθύνες, για τη μηδενική δράση της μέχρι σήμερα, σε άλλους.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *