ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΣΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Οι ΠσΔ συνέχισαν τη Δευτ. 04 Ιουνίου την ενημέρωση των κατοίκων στο Δάσος Χαϊδαρίου για τα οφέλη της ανακύκλωσης και την αναγκαιότητα συμμετοχής και συμβολής του Δήμου μας στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων, καθώς είναι τεκμηριωμένο ότι η ανακύκλωση συμβάλλει στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη πολυεπίπεδα. Οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Environmental Agency) δημοσιευμένα από τον ΕΟΑΝ ο κύκλος εργασιών της ανακύκλωσης των πιο σημαντικών υλικών ανήλθε στα 37,2 δις € το 2009 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι τρόπος για την μετάβαση σε μια οικονομία η οποία αξιοποιεί αποδοτικότερα τους φυσικούς της πόρους. 
Η δημοσίευση του ΕΟΑΝ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον δημιουργεί πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Ιδιαίτερα τα απόβλητα όπως οι μπαταρίες, λάμπες διαρκείας περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κ.λ.π. που η διάχυσή τους στο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο έδαφος, το νερό, τους οργανισμούς, ακόμη και στον άνθρωπο. 
Η απόρριψη του γυαλιού σε χωματερές κοντά σε δασικές εκτάσεις προκαλεί συχνά πυρκαγιές.
Η διαχείριση των αποβλήτων συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους καθώς τα απόβλητα κατά την αποσύνθεσή τους εκπέμπουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. 
Η ανακύκλωση υλικών αντί της παραγωγής τους από πρώτες ύλες απαιτεί λιγότερη ενέργεια και επομένως εκπέμπονται και μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2)στην ατμόσφαιρα. 
Για την Ε.Ε., έρευνα της Ökopol (Γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Στρατηγικής) υπολογίζει την εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου από την τρέχουσα ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων σε 160εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχεί στην συνολική ποσότητα που παράγουν ολόκληρη η Ελλάδα και η Φιλανδία μαζί. 
Μια άλλη μελέτη που έκανε το προαναφερόμενο Ινστιτούτο το 2008, υπολόγισε ότι εάν το ποσοστό της ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων φτάσει το 50% έως το 2020, το CO2 θα μειωθεί περισσότερο από 89 εκατομμύρια τόνους ποσό που αντιστοιχεί στην απόσυρση από τους δρόμους 31 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. 
Το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων το 2012 ήταν γύρω στο 37%, καθιστώντας τον στόχο του 50% της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφικτό, αν γινει εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. 
Η ανακύκλωση συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εργασίες της συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας, αποσυναρμολόγησης κλπ απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους από ότι η ταφή των αποβλήτων. Ανάλογα με το υλικό και τη χώρα, υπολογίζεται ότι η ανακύκλωση της ίδιας ποσότητας αποβλήτων δημιουργεί 6 έως 10 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι η ταφή ή το κάψιμο. Στην Ε.Ε. έχει εκτιμηθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση αυξήθηκαν από 230.000 το 2000, σε 512.000 το 2008, μια αύξηση 10,57% ετησίως. Η αύξηση αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο της οικο-βιομηχανίας μετά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στην απολογιστική της έκθεση για το 2013 αναφέρει ότι με την ανακύκλωση αποφεύχθηκε η εκπομπή 560.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2 eq) στο περιβάλλον και εξοικονομήθηκαν 1.670 εκατομμύρια κιλοβατώρες (ΚWh) ενέργειας. Επίσης, υποστηρίχθηκε η οικονομία με την ανάπτυξη 2.200 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2014)
Ένα επιπλέον όφελος αφορά στην αποτροπή ρεύματος αποβλήτων στους ΧΥΤΑ και επομένως στην αύξηση του χρόνου ζωής ενός ΧΥΤΑ. Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής και τις κοινωνικές εντάσεις σε κάθε σχεδιασμό και χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ, «αφού κανένας δεν θέλει τα σκουπίδια του στην αυλή του αλλά στην αυλή του άλλου ενώ παράλληλα αρνείται να ανακυκλώνει στην πηγή τα απόβλητα».

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *