Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην πηγή και τα οφέλη για την πόλη μας


Χαϊδάρι, 16 Ιουνίου 2018
                                                                        
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην πηγή και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.




Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 το πρωί, στη λαϊκή αγορά στη συνοικία Γρηγορούσα, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για τη διαχείριση των αποβλήτων στην πηγή (σιδηρούχα/μέταλλα, πλαστικά, χαρτί, γυαλί) και την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής της ανακύκλωσης από τη Δημοτική Αρχή.

Από τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της καμπάνιας ενημέρωσης προκύπτει ότι αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας που επιχειρούν με ίδια μέσα να κάνουν ανακύκλωση, ενώ το παράδοξο κατά την άποψή τους είναι η αρνητική θέση της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας, η οποία δεν διαθέτει τα μέσα για να ανακυκλώνεται ένα μεγάλο μέρος αποβλήτων στην πηγή, με συνέπεια να χάνονται σημαντικά οφέλη αλλά και να αποκαρδιώνεται η τοπική κοινωνία.
Επίσης σχεδόν το σύνολο των συμπολιτών που σταματούσαν να συζητήσουν ένα άκρως σημαντικό ζήτημα για την οικονομία, για το περιβάλλον και για την υγεία όλων μας, ρωτούσαν που και πότε θα εγκαταστήσουμε τους κάδους ανακύκλωσης που χρησιμοποιούμε σαν μέσο ενημέρωσης στην καμπάνια, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τα υλικά ανακύκλωσης.
Για την απάντηση στο ερώτημά τους έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί στη Δημοτική Αρχή καθώς μόνο αυτή είναι σε θέση, αφού έχει την αποκλειστική θεσμική αρμοδιότητα και ευθύνη, να αγοράσει και να τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης, να δημιουργήσει μικρά πράσινα σημεία και γωνιές ανακύκλωσης στην πόλη μας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν απαντά σε κανέναν και αγνοεί τις ανάγκες των συμπολιτών μας στο καίριο ζήτημα της ανακύκλωσης, χωρίς να μας εξηγεί τι εξυπηρετεί αυτή η στάση της.

Όπως έχουμε ξαναγράψει πρόσφατα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο χάνονται από την πόλη μας και θα συνεχίζονται να χάνονται μέχρι το τέλος της πενταετίας 2014 – 2019, από κατοίκους και επαγγελματίες, γιατί η Δημοτική Αρχή αρνείται να οργανώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων / αποβλήτων στην πηγή, ενώ την ίδια στιγμή λόγω της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής είμαστε από τις πόλεις με τα ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας για κατοίκους και επαγγελματίες.
Το 50% αν αξιοποιούσε ο Δήμος μας, δηλαδή 3.828tn από τους 7.656tn που παράγει (πράσινα και οργανικά) κάθε χρόνο, με ξεχωριστή διαλογή των βιοαπόβλητων στην πηγή και μεταφορά στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ. Άνω Λιοσίων) η δαπάνη που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί είναι 172.260ευρώ ετησίως. Προκύπτει από το γεγονός ότι θα γλίτωνε το τέλος εισόδου στο ΧΥΤΑ, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν 45€ ανά τόνο (3.828tn χ 45€=172.260€) και το οποίο αυξάνεται σε 49€ για να καλύψει βλάβες λόγω κακής συντήρησης του εξοπλισμού στο Ε.Μ.Α.Κ. εδώ και αρκετά χρόνια.
Δηλαδή οικονομικό όφελος κάτι περισσότερο από ένα καινούργιο απορριμματοφόρο, το οποίο κοστίζει 150.000 - 160.000€ και είναι άκρως απαραίτητο για την καθαριότητα της πόλης μας, αφού μέχρι σήμερα λειτουργούμε με δανεικά απορριμματοφόρα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για το έτος 2014 η ανακύκλωση του 50% της ποσότητας του παραγόμενου γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού και των μετάλλων στο Δήμο μας θα ωφελούσε κατά εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως το Δήμο μας.

Καταλήγοντας, όπως έχει εκφράσει δημόσια επανειλημμένα ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση Θοδωρής Σπηλιόπουλος, η επίκληση της προηγούμενης διαλυτικής δημοτικής περιόδου δεν μπορεί να αποτελεί συνεχώς άλλοθι για την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής εδώ και τέσσερα χρόνια στην αντιμετώπιση και επίλυση καίριων ζητημάτων στην πόλη μας.

Συνεχίζουμε την ενημέρωση σε όλη την πόλη μας, συνεχίζουμε τη δράση μας και τις παρεμβάσεις μας με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες – βιώσιμες και δίκαιες για το κοινωνικό σύνολο προτάσεις.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *