ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΠΛΟΚ 15 - ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ 15 ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Πρωτομαγιά του 2019, οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑÏΔΑΡΙΟΥ» κι ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος τίμησαν, ως οικοδεσπότες, μαζί με άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις της Αττικής τη γιορτή της εργατικής τάξης, καλωσορίζοντας τους ελευθέρους, ενεργούς πολίτες από την πόλη μας κι από άλλους δήμους της Αττικής, σε ένα τόπο μνήμης και θυσίας της ηρωικής Πρωτομαγιάς του 1944, στο ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου στο Χαϊδάρι.
Για το Χαϊδάρι η συγκεκριμένη Πρωτομαγιά έχει μια θέση ξεχωριστή, τόνισε στην ομιλία του ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος. Την 1η Μαΐου 1944 200 πατριώτες κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στην Καισαριανή και εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές. Ήταν στην πλειονότητά τους κομμουνιστές που παραδόθηκαν από τη δικτατορία Μεταξά στους ναζί κατακτητές, και έμειναν από τότε να συμβολίζουν τους αγώνες και τις θυσίες των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.
Με τις μνήμες όλων αυτών των θυσιών χαραγμένες βαθιά στη συνείδησή μας γιορτάστηκε φέτος η εργατική Πρωτομαγιά.
Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να γίνει το ΜΠΛΟΚ15 Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης – Μνημείο Μνήμης και Αντίστασης ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό που σηκώνει κεφάλι.
Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, ώστε το Χαϊδάρι να προβάλλει τη συμβολή του στην ιστορία και στον πολιτισμό, να γίνει μια σύγχρονη πόλη με ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στο ΜΠΛΟΚ 15 παρουσίασε στους παρευρισκόμενους ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας του Χαϊδαρίου και συγγραφέας Κώστας Φωτεινάκης.
Μετά την εκδήλωση στο ΜΠΛΟΚ 15, ακολούθησε γιορτή στο Παλατάκι.



ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ:
"Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου", Θοδωρής Σπηλιόπουλος
"Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον", Κώστας Κάβουρας
"Ανοιχτοί Ορίζοντες για το Περιστέρι" , Θανάσης Καποτάς
"Για μια πόλη ΑΛΛΙΩΣ", Κορυδαλλός, Μαρία Καλαμάρη
"Αλληλεγγύη, η δύναμή μας", Αγ. Ανάργυροι - Καματερό, Γιώργος Κομματάς
"Ενεργοί Πολίτες Πετρούπολης" Μανώλης Μπουσούνης
"Πειραιάς για Όλους", Νίκος Μπελαβίλας

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι:
Δημήτρης Βίτσας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Πάνος Ρήγας Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Πάνος Σκουρλέτης Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ
Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Τόσκας Νίκος Βουλευτής, π. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ρένα Δούρου Περιφερειάρχης Αττικής
Δημήτρης Μπίρμπας Δήμαρχος Αιγάλεω
Συναδινός Ιούλιος Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος π. Βουλευτής των ΑΝΕΛ
Σχοινάς Θόδωρος Πρόεδρος Περιφ. Συμβουλίου Αττικής
Ηλιόπουλος Νάσος υπ. Δήμαρχος Αθήνας
Γραικός Νίκος υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Γιόνους Μουχαμέντι υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Αγγέλη Ελευθερία υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Δουζίνας Κώστας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Δρίτσας Θοδωρής Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ π. Υπουργός Ναυτιλίας
Αλεξιάδης Τρύφωνας πρ. υπουργός Οικονομικών

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Θοδωρή Σπηλιόπουλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο ΜΠΛΟΚ 15
Αγαπητοί φίλοι
Σας καλωσορίζουμε στο Χαϊδάρι,
Σας καλωσορίζουμε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και στο ΜΠΛΟΚ 15 – σήμερα Πρωτομαγιά, γιορτή της εργατικής τάξης αλλά ταυτόχρονα σας καλωσορίζουμε στον τόπο μνήμης και θυσίας της ηρωικής Πρωτομαγιάς του 1944.
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Το Χαϊδάρι συνδέεται με τους τέσσερις μεγάλους σταθμούς της Ελληνικής Ιστορίας.
1. Με την αρχαία Ιερά Οδό και το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά.
2. Με το Βυζάντιο και την ιστορική Μονή Δαφνίου – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
3. Με την Επανάσταση του 1821 και τις μάχες του Χαϊδαρίου το 1826 με τον Καραϊσκάκη και το Φαβιέρο (εκ τούτου Στρατόπεδο Καραϊσκάκη)
4. Την Εθνική Αντίσταση ενάντια στην Γερμανική Κατοχή και ιδιαίτερα με το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το ΜΠΛΟΚ15 –το οποίο έχει χαρακτηριστεί το 1987ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική προστασία»
Το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και μεταγωγής στο Χαϊδάρι λειτούργησε από τις 3 Σεπτεμβρίου του 1943 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1944. Από το Στρατόπεδο πέρασαν περίπου 21.000 κρατούμενοι. Πολλοί απ΄ αυτούς μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα της Γερμανίας και αρκετοί εκτελέστηκαν είτε εντός του Στρατοπέδου είτε εκτός, όπως οι 200 κομμουνιστές «μεταξοκρατούμενοι» την Πρωτομαγιά του 1944.
Οι παλαιότεροι Δήμαρχοι της αριστεράς της πόλης μας, ο Δήμαρχος και βουλευτής της ΕΔΑ Δημήτρης Γιαχνής καθώς και ο Δήμαρχος Δημήτρης Σκαμπάς συνέβαλλαν, ώστε να τιμηθούν οι Πατριώτες και οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, να τιμηθούν οι θυσίες των κρατουμένων και των εκτελεσμένων.
Ο Δημήτρης Σκαμπάς (1978 – 1982) καθιερώνει τα ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΕΙΑ και αφιερώνει τρεις μεγάλους δρόμους στους Αγωνιστές και στους κρατούμενους. Έτσι στο Χαϊδάρι έχουμε την Οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου και οδό Αντώνη Φλούντζη (γιατρό και συγγραφέα του βιβλίου ΧΑΪΔΑΡΙ) που ξεκινάνε από την είσοδο του Στρατοπέδου και καταλήγουν στην Ιερά Οδό, την οδό Ναπολέοντος Σουκατζίδη στο Δάσος Χαϊδαρίου.
Στη συνέχεια οι γιορτές μνήμης και τιμής συνεχίζονται από τους μετέπειτα δημάρχους μέχρι τις ημέρες μας και το 1987 το ΜΠΛΟΚ15 γίνεται το λογότυπο της πόλης.
Από το 2015 στο γιορτασμό συμμετέχει και η Περιφέρεια Αττικής με δικές της εκδηλώσεις.
Αγαπητοί φίλοι
Η εξωτερική όψη του κτηρίου που βλέπεται δεν ήταν έτσι. Η συντήρηση έγινε πρόσφατα με Αν.Υπουργό Εθνικής Άμυνας το Δημήτρη Βίτσα και Αντιπεριφερειάρχη τον Σπύρο Τζόκα. Ωστόσο πολλά θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε το ΜΠΛΟΚ15 να χαρακτηριστεί μνημείο Εθνικής Αντίστασης, να συντηρηθεί εσωτερικά – ιδιαίτερα ο επάνω όροφος- και να αυτονομηθεί από το Στρατόπεδο που λειτουργεί ως Σχολή Διαβιβάσεων του στρατού μας.
Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες έτσι ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, αυτό δηλαδή που περιγράφει το ΦΕΚ του 1987, να συντηρηθεί να γίνει επισκέψιμο και να «συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης».
Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, να γίνει το ΜΠΛΟΚ15 Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης – Μνημείο Μνήμης και Αντίστασης ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό που σηκώνει κεφάλι.
Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε το Χαϊδάρι να προβάλλει τη συμβολή του στην ιστορία και στον πολιτισμό, να γίνει μια σύγχρονη πόλη με ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την παρουσία σας.

Φωτογραφικό υλικό:




















ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *