ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ εργα ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Blame game" για τα αντιπλημμυρικά. Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης για το μεγάλο έργο της Λ. Αθηνών

Σπύρος Τζόκας
Η χτεσινή νεροποντή ξύπνησε και πάλι τον εφιάλτη της πλημμύρας. Γι' αυτό Το "Χαϊδάρι Σήμερα" απευθύνθηκε και πάλι στον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζόκα, ρωτώντας τον σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία έναρξης του έργο του συλλεκτήρα ομβρίων της Λεωφόρου Αθηνών, που αναμένεται να αντιμετωπίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του Χαϊδαρίου. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τζόκας έχει τοποθετήσει την έναρξη του έργου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι το μόνο "ώριμο" έργο από τα πολλά που χρειάζεται η πόλη, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες για τα υπόλοιπα.

Ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε στην εφημερίδα μας ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει ουσιαστικά και ότι αυτή την ώρα γίνεται κυκλοφοριακή μελέτη για τον τρόπο λειτουργίας της Λεωφόρου όσο θα διαρκέσουν οι εργασίες. Υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και ότι με την είσοδο του 2016 θα ξεκινήσει το έργο.

Τις αμφιβολίες που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για την έναρξη του έργου (και από τον Μ. Σελέκο στο Δημοτικό Συμβούλιο) τις χαρακτηρίζει σαν "παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών".

Η Αντιπεριφέρεια εξέδωσε σήμερα και σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία θα υλοποιηθεί μόνο από τη συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και των πολιτών. Ολόκληρη η ανακοίνωση για τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη δυτική Αθήνα είναι η εξής;

Με αφορμή τις δικαιολογημένες ή και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη Δυτική Αθήνα, αλλά και το συνεχιζόμενο blame game (μετάθεση ή παιχνίδι ευθυνών), που αρκετές φορές παρατηρείται από τοπικούς παράγοντες της περιοχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας έκανε τις εξής επισημάνσεις:
 • Η νέα διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας, άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της έδωσε τη μέγιστη σημασία και έκανε σειρά κινήσεων προς την κατεύθυνση της -σε βάθος- αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Αθήνας και όχι της επιφανειακής και επικοινωνιακής εκτέλεσης μικρών έργων που θα ήταν αναποτελεσματικά και αλληλοαντικρουόμενα και δεν θα θεράπευαν το πρόβλημα. Έτσι, έγινε σειρά συσκέψεων, ενεπλάκησαν όλοι οι φορείς, κατατέθηκαν απόψεις και τεχνικές προτάσεις, με κατάληξη τηνσυγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την συνολική διαχείριση των υδάτων της Δυτικής Αθήνας.
 • Πάρθηκε η πολιτική απόφαση από τη διοίκηση της Περιφέρειας στον υψηλότερο βαθμό (απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής) να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας κατά προτεραιότητα και με σημαντική κατεύθυνση κονδυλίων από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Παρόλο που τα περισσότερα έργα είναι ευθύνη των Δήμων, η χρηματοδότησή τους θα γίνεται από την Περιφέρεια και μάλιστα με προτεραιότητα.
 • Με εξασφαλισμένη πλέον τη χρηματοδότηση, όσα έργα έχουν ωριμότητα τίθενται σε διαδικασία υλοποίησης. Εδώ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα έργο δεν θα ωριμάσει από μόνο του και βεβαίως δεν μπορεί να μπλέκονται όλοι οι φορείς. Την ευθύνη να συντάξουν τις μελέτες ή έστω τους φακέλους για τις μελέτες -στις περισσότερες περιπτώσεις- την έχουν οι Δήμοι.
 • ΚΑΘΕ ΩΡΙΜΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ.
 • Τα μεγάλα υπερτοπικά αντιπλημμυρικά έργα, όπως ο Κηφισσός, η Εσχατιά, η Φλέβα αντιμετωπίζονται με ευθύνη του αντίστοιχου Υπουργείου και σε πρόσφατη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη, των Δημάρχων με τον Γ. Γ Δημοσίων Έργων δρομολογήθηκαν (βλ. δελτίο Τύπου 24-11-2015)
 • Παρά, όμως, την ρητή πολιτική βούληση της διοίκησης, είναι εξαντλητικές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναποτελεσματικός και ο ίδιος ο μηχανισμός της Περιφέρειας ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση.
 • ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΜΟΛΙΣ ΧΡΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΘΕΙ ΣΤΗΝ –ΥΠΑΡΚΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣ- ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.
 • Είναι, όμως, επιεικώς άδικο να απολογείται για διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν.
 • Τέλος, τίθενται συνολικά ζητήματα οργάνωσης του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως και σε διάφορα θέματα, τα αντιπλημμυρικά έργα πέφτουν θύματα και της κρατικής δυσλειτουργίας. Ο πολυτεμαχισμός των ευθυνών και οι πολύ «τυπικές» αλλά ανούσιες διαδικασίες δημιουργούν τελικά πολλές καθυστερήσεις ακόμα κι όταν όλα τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν επιλυθούν. Σε αυτό το επίπεδο η Περιφέρεια Αττικής κι εγώ προσωπικά έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με την Κυβέρνηση για να δρομολογηθούν πραγματικές και δομικές λύσεις που θα μεταφραστούν σε ορατά αποτελέσματα από τους πολίτες.
 • Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την αταλάντευτη πρόθεσή μας να τα διορθώσουμε και να υλοποιήσουμε γρήγορα τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που έχουμε καταρτίσει. Ώστε να γίνουν ορατά τα θετικά αποτελέσματα στη ζωή τους. Να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς και άλλες καταστροφές. Όμως θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι σε όσους πολιτικάντηδες παράγοντες λαϊκίζουν και μεταθέτουν τις ευθύνες.
 • Η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία θα υλοποιηθεί μόνο από τη συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και των πολιτών. Όλοι μαζί θα πρέπει να κάνουν τα έργα, να τα συντηρούν και να τα προστατεύουν, να αποκτήσουν κουλτούρα σεβασμού του περιβάλλοντος και γνώση των μέτρων προστασίας από τις θεομηνίες.  
         ΠΗΓΗ: http://xaidarisimera.blogspot.gr


Οι Πολιτες σε δραση Χαιδαριου

 θελουν να υπενθυμισουν σε ολους τους τονους την πολιτικη τους τοποθετηση 
οπως διατυπωθηκε σε ολες (7) τις λαικες συνελευσεις   του δημου Χαιδαριου στο τελος του  2014 γραπτα και προφορικα  απο τον επικεφαλης της δημοτικης κινησης Θοδωρη Σπηλιιοπουλο: , αλλα και στα σχετικα δημοτικα συμβουλια που ασχοληθηκαν με τις καταστροφες απο τις πλημμυρες και το 2014 και το 2015, καθως και στην δηλωση για την συμμετοχη στις σχετικες διεκδικητικες κινητοποιησεις τιυ Δημου Χαιδαριου

Οτι το αντιπλημμυρικο εργο στη Λεωφορον Αθηνων θα γινει παση θυσια.
Οτι δεσμευεται ως επικεφαλης να προχωρησει σε ολες τις απαραιτητες πολιτικες ενεργεις ωστε η πολιτικη βουληση της περιφερειας και της κυβερνησης του Συριζα  να γινει πολιτικη αποφαση ,
Το Τερας της γραφειοκρατιας που παραμονευει να νικηθει .
Παραλληλα να επικαιροποιηθουν οι τεχνικες μελετες που αφορουν το εργο και τις κυκλοφοριακες ρυθμισεις ωστε να ανταποκριθουν στα σημερινα δεδομενα 
   Για τους Πολιτες σε Δραση 
Θοδωρης Σπηλιοπουλος 
Επικεφαλης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝΟ

Επανεκλογή του Θοδωρή Σπηλιόπουλου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΟΙ 35 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ!