ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Δ.ΓΙΑΧΝΗ Κρισιμες παρεμβασεις τωνΠσΔ για το παλιο δημαρχειο (πραχτικα δημ.συμβ)


ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μη δημιουργούνται συγχύσεις και εντυπώσεις, μισό, όχι, δεν λέω ότι ήταν στην πρόθεσή σου, δεν λέω ότι υπήρξε κάποια τέτοια πρόθεση, αλλά θέλω να διευκρινίσω. Επειδή είναι ένα θέμα που με απασχολεί έτσι και αλλιώς προσωπικά και σαν Παράταξη, προσπάθησα να δω τι γίνεται όσον αφορά την Περιφέρεια.

    Η Περιφέρεια δεν άλλαξε κανένα έργο απ' τα προηγούμενα, ούτε έκανε απένταξη, ούτε ενέταξε καινούρια, διότι το κύριο ζήτημα που απασχολούσε τη Ρένα τη Δούρου προσωπικά και την Παράταξη, την Πλειοψηφία δηλαδή την καινούρια, ήταν να δημιουργήσει αυτό που λέμε το κοινωνικό μαξιλάρι και τη δημιουργία ενός στρώματος για την κοινωνική ανακούφιση, ανθρωπιστική κρίση, από 1.500.000, από 1,9 εκατομμύρια στα 10. Αυτό ήταν το ένα το ζήτημα.

   

Επομένως λοιπόν, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα γίνει το Φλεβάρη, υπάρχει πολιτική απόφαση και συζήτηση γι' αυτό το θέμα, όλα τα έργα είναι υπό αίρεση ή υπό πρόθεση. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Σγουρού, το οποίο όπως και εδώ ψηφίσαμε ένα πρόγραμμα που σε ορισμένα πράγματα υπάρχουν κωδικοί ή όχι, δεν έσβησε κανένα κωδικό, ούτε έβαλε κανένα κωδικό. Αρα λοιπόν, δεν σημαίνει ούτε επιβεβαίωση, ούτε κάτι άλλο. Υπάρχει το έργο ως είθισται και σέρνεται από το παρελθόν. Αυτή τη διευκρίνιση και δεν λέω ότι υπήρχε πρόθεση, απλώς για να το διευκρινίσουμε, για να πάμε παραπέρα τη συζήτηση..........

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σπηλιόπουλος.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, καταρχήν ερχόμαστε νομίζω απροετοίμαστοι και δεν έχει σχέση με τον Αντιδήμαρχο που εισηγήθηκε. Ο τελευταίος που μπορούμε να κάνουμε κριτική ας πούμε, μάλλον, αυτό εννοώ, είναι ο Αντιδήμαρχος που και για λόγους ηλικίας ας το πούμε, γνωρίζει τα τελευταία, όπως λέει και ο ίδιος. Εννοώ δηλαδή ότι δεν υπάρχει εισήγηση. Εχουμε απορίες αν η χρηματοδότηση, κι εγώ αυτή τη στιγμή παρότι πήρα ένα τηλέφωνο, αν το έργο κοστίζει, η μελέτη, τώρα ρωτάμε την κυρία Παπαμικρούλη, κοστίζει 3.000.000, ή 2.250.000. 2.250.000 είναι της Περιφέρειας, ή 2.500.000. 2.100.000 λέει τώρα αυτή τη στιγμή. Εντάξει, τέλος πάντων.
    Είχαμε την αίσθηση ότι υπάρχει συγχρηματοδότηση 70%-30%. Αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Στα χαρτιά μου, που είναι υπογεγραμμένα και από τον κ. Παρασκευά, τεχνικό πρόγραμμα, εδώ πέρα λέει ίδιοι πόροι Περιφέρειας, κ.λπ. Στο ένα λέει 5.000, Σεπτέμβριος του 2013, Σεπτέμβριος του 2014, ας πούμε τυπικό ζήτημα. Στον προϋπολογισμό το αναφέρει σαν 5.000, έργο τεχνικού προγράμματος.
    Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την τεχνική μελέτη. Κανένας δεν θυμάται, ούτε είναι υποχρεωμένος να θυμάται τι έγινε και δηλαδή μπορούμε και να ψηφίσουμε και ότι προκύψει, γιατί δεν εξετάζουμε καν, μπορεί να θέλουμε, ή για κάποιους λόγους, δεν υπάρχει στατική μελέτη να πούμε ότι πέφτει, υπάρχει μια εκτίμηση. Εντάξει, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Το λέω έτσι, πολύ φιλικά. Δηλαδή, το λιγότερο που ζητάω είναι να αναβληθεί, να πάμε να κουβεντιάσουμε με την Περιφέρεια, να δούμε τι θα γίνει και να δούμε και λίγο συνολικότερα. Ενα θέμα είναι αυτό. Το λέω έτσι πολύ φιλικά και χωρίς αντιπαράθεση.
    Δεύτερο ζήτημα. Ο Μιχάλης, ο οποίος είναι πάρα πολύ έμπειρος, έκανε, αναφέροντας αυτό και μια μικρή αναφορά και για άλλους χώρους. Ωραία. Εγώ λέω λοιπόν να το κάνουμε προγραμματισμένα. Δηλαδή, τι σημαίνει προγραμματισμένα; Εκτός από τη διακήρυξη, ότι θέλουμε την περιοχή Βούτα στο Δαφνί, μπλα - μπλα - μπλα, κ.λπ., στο Πάνω Δάσος, τι θα κάνουμε με το "ΘΕΑΘΗΝΑΙ", τι θα κάνουμε με το κτήμα Χαμηλοθώρη, κ.λπ., κ.λπ., τι θα κάνουμε με τους παιδικούς σταθμούς, τι θα κάνουμε με το Λολοσίδη, και, και, και, ας χωροδιατάξουμε και ας δούμε εκτός απ' τα νούμερα και θα σας πω γιατί το λέω αυτό, ας κάτσουμε να εργαστούμε λίγο και σαν Διοίκηση και θα σας πω λοιπόν. Ενα λεπτό, να κάνω μία παρένθεση, γιατί πρέπει να το πω και εδώ πέρα δημόσια.
    Την επόμενη μέρα που έγινε το συμβάν, βρέθηκα από τυχαίο δρόμο στην "ΕΛΠΙΔΑ", δηλαδή στο "ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ", προσπαθώντας να ανακαλύψω, χωρίς να ξέρω ότι έχουμε τέτοιο θέμα, ποιοι είναι οι χώροι δημοσίου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος στο Δήμο μας για πολλούς και άλλους λόγους, Σύριους και όχι μόνο αυτό, και άλλα ζητήματα. Το ζήτημα της "ΓΕΦΥΡΑΣ" που με απασχολεί και άλλα θέματα τέλος πάντων.
    Στα πλαίσια λοιπόν αυτού βούτηξα τον γνωστό, που τον γνωρίζει η κ. Γιάννα Ζέρβα Σύμβουλο του κ. Τζόκα, τον έβαλα στ' αμάξι, τέλος πάντων, και είπα να ανακαλύψουμε το παλιό ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ, που δεν το βρίσκαμε στα χαρτιά, ούτε στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ", ούτε τίποτα, το οποίο είναι το γνωστό ξενοδοχείο ROYAL, το οποίο δεν είναι δημοσίου - ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Ηταν ιδιωτικό, που είχε, ο Μιχάλης το ήξερε. Πιθανά αν τον έπαιρνα, θα γλιτώναμε μερικά χιλιόμετρα.
    Πήγαμε λοιπόν στο "ΕΛΠΙΔΑ", που μας είπανε το γεγονός και επί τη ευκαιρία θέλω να πω ότι πήρα κατευθείαν θέση, είπα πολιτικά κάντε ότι θέλετε, γιατί λέγανε για διάφορα ζητήματα μηνύσεων, κ.λπ., θέλω να το ξέρετε αυτό, ότι πήρα κατευθείαν θέση κι είπα το τι θα πω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο τρόπος που επιλύονται τα ζητήματα είναι αυτός. Δηλαδή, αυτός που έχω ακολουθήσει τόσα χρόνια και προσωπικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει πολιτική αντιδικία, καταγγέλεις. Το λέω, για να μη βρεθούμε άλλη στιγμή να το κουβεντιάζουμε.
    Σας λέω λοιπόν το εξής και αυτή την απαίτηση έχω, ότι το "ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ", το κτίριο που τώρα το προσδιορίζουμε και ξέρουμε ποιο είναι, αυτό που είναι η "ΕΛΠΙΔΑ" μέσα, ένα κομμάτι, έχει 5.000 τετραγωνικά οίκημα. Αν το κτίριο λοιπόν, όπως ρώτησα τον κ. Παρασκευά, είναι τάξη μεγέθους λέμε 2.000 τ.μ., αυτό είναι παραπάνω, αυτό είναι 5.000 τ.μ. σε έξι στρέμματα περιβάλλοντας χώρος μαζί με αυτό που είναι χτισμένο. Είναι περίπου τριώροφο, γιατί έχει κεκλιμένα επίπεδα, έχει υποσταθμό ΔΕΗ, πισινοθεραπευτική, φυσικοθεραπευτήριο, βοηθητικούς χώρους, αίθουσα διδασκαλίας, μαγειρείο, λεβητοστάσιο, τέσσερα ασανσέρ, γιατί ήταν για ΑΜΕΑ αυτό, κουζίνα, τραπεζαρία, θα μου πει ο Μιχάλης τα ξέρω. Εντάξει, να τα μάθουν κι οι υπόλοιποι.
    Τέλος πάντων, θέλω να πω λοιπόν, ότι εκεί πέρα υπάρχουνε 5.000 τ.μ. Μπορείς να βάλεις εδώ τους ΑΜΕΑ, εκεί τους άλλους και ένα τροχονόμο να δείχνει προς τα πού πηγαίνει ο καθένας, άσχετα αν αυτή την περιοχή τη θεωρούμε κατάλληλη ή όχι. Γιατί το λέω αυτό. Ερχομαι λοιπόν στο ζήτημα να βάλουμε μία σειρά, τι χώρους έχουμε. Π.χ. τι θα κάνουμε με το "ΘΕΑΘΗΝΑΙ", άλλος χώρος πολιτισμού, τι θα κάνουμε με το Λολοσίδη. Λέω, αφού τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά, ας έρθουμε να δούμε τι θα κάνουμε και με το συγκεκριμένο χώρο, που ναι μεν αρχιτεκτονικά δεν λέει τίποτα, αλλά η ιστορική μνήμη είναι πάνω απ' την αρχιτεκτονική μνήμη και τέλος πάντων αυτό το γνωρίζουμε και μάλιστα οι άνθρωποι της Αριστεράς δεν λέμε ότι το ΜΠΛΟΚ ... δεν έχει αισθητική τέτοια ας πούμε. Ασχολιόμαστε με την ουσία των γεγονότων.
    Μάλιστα και σε σχέση με αυτό που έλεγα εγώ να γίνει και είχα ζητήσει πρωτοβουλία από το Δήμο στα πλαίσια του αντιφασιστικού αγώνα, κ.λπ., Πανεπιστήμιο, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μονοθεματικό για την ιστορική μνήμη του Δήμου Χαϊδαρίου, κ.λπ., νομίζω ότι αυτό είναι το κατεξοχήν σημείο που έχει σχέση με την Γκεστάπο, κ.λπ., κ.λπ., που εκεί πέρα θα 'πρεπε να 'ναι η έδρα αυτού του πράγματος, να το πω έτσι και όχι στο Παλατάκι ή οπουδήποτε αλλού, ή στα πλαίσια και ενός καταμερισμού.
    Λέω λοιπόν το εξής τώρα. Αντέχει αυτό το κτίριο, ή δεν αντέχει; Εγώ πάντα είχα μια ανησυχία, γιατί ήμουνα επαναχρησιμοποιήσας καταληψίας που λέμε κοινώς σε αυτό το χώρο μαζί με ανθρώπους, παιδιά, κ.λπ. Ετσι; Υπήρχαν άνθρωποι φίλοι μας μηχανικοί και στατικοί. Για όσους δεν ξέρουνε, οι στατικοί είναι ας πούμε ένας άνθρωπος, που στο χώρο των πολιτικών μηχανικών, έτσι το 'χω εγώ στο μυαλό μου, δεν πα να λέει ο αρχιτέκτονας ή ο πολιτικός μηχανικός οτιδήποτε άλλο, αυτός έχει ένα βούρδουλα που λέει αυτό γίνεται, ή δεν γίνεται. Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή αν δεν το υπογράψει. Κανένας στατικός δεν βάζει υπογραφή σε κάτι, ούτε λέει εύκολα τη γνώμη του.
    Αν λοιπόν για κάτι ανησυχώ, γιατί βεβαίως είναι ένα κτίριο που φέρει, κ.λπ. είτε έτσι, είτε αλλιώς, είναι να πούμε ότι θα κάνουμε μια σοβαρή στατική μελέτη από ανθρώπους που θα βάλουν το χαρτί τους από κάτω και θα μας πουν αυτό. Και μετά υπάρχει και το άλλο ζήτημα, άσχετα αν τα λεφτά, θα σας πω και γι' αυτό και με αυτό θα κλείσω, γιατί υπάρχουν και άλλες τεχνικές σήμερα, που μπορεί να πεις ότι αντί για 2.500.000, που τόσα λείπουν, εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση, μπορεί με 500.000 ή 700.000, σημειωτέον ότι αυτό το κτίριο που είπα 5.000.000, υπήρχε μελέτη στο παρελθόν που με 1.500.000 γινόταν κούκλα, 5.000 τ.μ. Ετσι; Υπήρχε μελέτη και μερικοί αμφισβητούσαν ότι ως συνήθως είναι πολλά, κ.λπ.
    Αυτό λοιπόν λένε μερικοί φίλοι μας, κ.λπ., ότι με 500.000 μπορείς να το ενισχύσεις όπως είναι και αν χρειαστεί να κάνεις κάποιους χώρους, κ.λπ., κ.λπ., υπάρχει δυνατότητα, χωρίς να αλλοιώσεις τη γειτονιά. Κλείνω, δεν στέκομαι άλλο σε αυτό. Δεν θα πω αυτά που έχω πει τις άλλες φορές, ότι εκεί πέρα γίνανε κοινωνικά πειράματα που είναι στο Χαϊδάρι, όπως στη Λατινική Αμερική, γιατί με απασχολεί πάρα πολύ και δεν νομίζω ότι και το Μιχάλη δεν τον απασχολεί κι εσάς όλους. Ετσι; Και αυτό που γίνεται στο Λολοσίδη και αυτό που γίνεται εκεί πέρα και άλλα που πρέπει να γίνουν. Ενας ιστός, πολλοί ιστοί.
    Επί εποχής Ασπρογέρακα, όταν ήμασταν μαζί, υπήρχε αυτή η ανακοίνωση η οποία μας εκφράζει. Ναι, ότι μας εκφράζει, το λέμε. Δεν είναι θέμα. Μια οικογένεια είμαστε και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υπάρχουν ζητήματα να σχιστούμε και υπάρχουν πράγματα που συμφωνούμε. Αυτό λοιπόν είναι η αντίληψη της σύγχρονης ας πούμε Αριστεράς, της σύγχρονης Αυτοδιοίκησης, των ανθρώπων των δημοκρατικών, των ανθρώπων που συμμετέχουν, που θέλουν να διαμορφώνουν.
    Κι εγώ λέω, 5.000 τετραγωνικά; Σας λέω λοιπόν, τα σχολεία μας που πρέπει να ανοίξουν είναι 250.000 τετραγωνικά. Πενήντα κτίρια επί 2.000 - 2.500, απλός πολλαπλασιασμός. Ας τα ανοίξουμε λοιπόν όλα. Ας μην πάρουμε βιαστικές αποφάσεις και τελειώνω με το εξής, που είναι τελείως πολιτικό ζήτημα και αφορά την Πλειοψηφία και το Μιχάλη προσωπικά. Μιλάμε μεταξύ μας. Εγώ το θεωρώ αδιανόητο, ότι η Δούρου που την εκλέξαμε κάποιοι με 60%, ο Σελέκος που εκλέχθηκε με 70%, γιατί δεν είναι χαρακτήρας επείγοντος, δεν πλημμύρισε και πρέπει να πάρουμε, να αλλάξουμε τη ροή του ποταμού, που έχουμε μπροστά μας μια πενταετία, θα αποδεχθούμε τέλος πάντων αυτό το παραμυθάκι, ότι δεν γίνεται αλλιώς να μεταφέρουμε κωδικούς.
    Δεν με αφορά προσωπικά, το λέω προσωπικά. Αυτή η Αριστερά είτε είναι στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε αύριο στο ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι μας αφορά όλους και γι' αυτό λοιπόν εγώ είδατε, δεν σας έφερα τις προκηρύξεις διαφόρων περιοχών της "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ", που καταγγέλουν τους αντίστοιχους Δήμους της Αριστεράς, για να λέω τι έγινε ας πούμε για τα δίμηνα και τα ψήφισα και τα πεντάμηνα θα ψηφίσω και όλα, γιατί δεν θέλω να 'ναι σκουπίδι ο Δήμος Χαϊδαρίου και αν για κάτι σας εγκαλώ και το Μιχάλη προσωπικά, είναι ας κάνουμε και πολιτικές ενέργειες και τα λέω αυτά ειλικρινά, όσο με γνωρίζετε, κ.λπ. και έχω βάλει πλάτη σε όλα. Και στην Πολιτική Προστασία είπα, αν δεν θέλει κάποιος άλλος, θα μπω.
    Το γνωρίζετε και από την προηγούμενη περίπτωση, προηγούμενη Διοίκηση, που είχα σοβαρές διαφωνίες με το Μαραβέλια και με τη Διοίκηση, που η πολιτική κριτική, αλλά σε ότι ζήτημα είχε σχέση με το Δήμο, όσο καταλάβαινα, γιατί μαθητευόμενος μάγος ήμουνα, προέκυψαν εκ των πραγμάτων ορισμένα πράγματα, κ.λπ., προσπαθούσα και δεν έχω αφήσει καμία τεχνική μελέτη που την έχω ψηφίσει, ή την έχω καταψηφίσει, παρά αυτό που κάνουνε οι Σύμβουλοι της Παράταξης και είναι καλοί και τους ευχαριστώ και δημοσίως, παρά τη βοήθεια του Φωτεινάκη εδώ, της Αθηνάς και των υπολοίπων, που να μην την έχω διαβάσει. Αν δεν την έχω διαβάσει, δεν ψηφίζω τίποτα. Λέω συγνώμη, είμαι αδιάβαστος.
    Με αυτή την έννοια λέω λοιπόν, ότι ο Δήμος και ο Μιχάλης ο Σελέκος προσωπικά, γιατί είναι Δήμαρχος και πως να το κάνουμε, ναι μεν συλλογικότητες, αλλά ο καθένας θα κουβαλάει την ιστορική ευθύνη. Ετσι; Ας δούμε λίγο συνολικότερα ορισμένα πράγματα και να κουβεντιάσουμε και με την Περιφέρεια. Μπορούμε να κάνουμε; Δηλαδή, το θεωρώ αδιανόητο. Ετσι θα πάει η πενταετία της Περιφέρειας, θα λέμε κωδικούς;
    Ε, ωραία, συγνώμη. Θα κάνω αυτοκριτική. Τι να πούμε; Και αν είναι να χαθεί το έργο, να κάνουμε δια περιφοράς Συμβούλιο, το λέω από τώρα και να πούμε ότι εντάξει, τελευταία στιγμή να το ψηφίσει η Πλειοψηφία, κ.λπ. Αλλά ας μην πάμε με αυτή τη λογική σε όλα τα πράγματα. Εχετε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλίες στον πολιτισμό, τούτο, το άλλο, κ.λπ., μπράβο, στην καθαριότητα έχετε βάλει πλάτη. Ετσι; Ας δούμε λοιπόν και σε αυτά τα πράγματα που είναι σοβαρά για την πόλη και προηγουμένως όπως είδατε και η κριτική που έκανα με αφορμή το προηγούμενο θέμα. Ετσι; Ξέρω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα.
    Εχω πει κάτι δημόσια και το 'χω πει και σε όλες τις γειτονιές που ήρθα, στις έξι από τις επτά, ή τις επτά από τις οκτώ, ότι θα βοηθήσω. Δεν είναι ανάγκη να λέμε ναι σε όλα. Η εποχή είναι δύσκολη. Δεν κάνω τον έξυπνο. Λέω ειλικρινά αυτό που πιστεύω. Ετσι; Ας κάνουμε λοιπόν όλοι μαζί αυτό που μπορούμε και δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό, ότι θα χαθεί το έργο και ας βάλουμε μία σειρά συνολικότερα. Είπα ότι είμαι αντίθετος. Αυτό είναι σαφές τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει άλλος συνάδελφος; Κυρία Σκαμπά.
ΣΚΑΜΠΑ: Η πιο ακραία ιδεολογική μορφή του νεοφιλελευθερισμού ονομάζεται ΤΙΝΑ (There Ιs Νo Αlternative) και όταν εμφανίστηκε, ακουγόταν αστείο αυτό το πράγμα και λέγαμε ότι ο μόνος τρόπος να υπερασπίσεις αυτό το κωλοσύστημα, είναι να πεις ότι δεν γίνεται αλλιώς. Να όμως που αυτή τη στιγμή, ακόμα και μία Διοίκηση του ΚΚΕ διοικεί με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
    Δεν μπορούμε να κουνήσουμε τον κωδικό, δεν μπορούμε ν' αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό, μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Ο.Κ. Εγώ θα ακολουθήσω αυτό που είπε ο Θοδωρής ο Σπηλιόπουλος πιο πριν. Μια τέτοια Αριστερά δεν μπορεί να μας καλύπτει και θα πω γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν είμαστε χειροπόδαρα δεμένοι και υπάρχει alternative.
    Καταρχήν, μια μικρή παρένθεση για την ιστορία. Γιατί το ΚΚΕ σε αυτόν εδώ το Δήμο, και το ξέρω από πρώτο χέρι και ξέρετε από πού, έχει υπερασπιστεί την ιστορία και τη διάδοσή της και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να ξέρει το Χαϊδάρι σήμερα την ιστορία του, γιατί είμαι κόρη ενός ανθρώπου που έκανε το Σταχάνωφ δύο χρονάκια για το Κόμμα σας, για να αναπαλαιώσει τα κολαστήρια της ΕΣΑ στη Μπουμπουλίνας, γιατί μου φαίνεται αδιανόητο και θα τρίζουνε κόκκαλα το να γκρεμίσει το ΚΚΕ ένα ιστορικό κτίριο, απ' το οποίο πιθανά να 'χουν περάσει και αγωνιστές του. Κλείνω αυτή την παρένθεση.
    Υπάρχει ένα ζήτημα όμως, το οποίο το σχολιάζουμε κοινωνιολογικά, πολιτικά, κάνουμε αναλύσεις, γράφονται άρθρα περί της ανάθεσης και της μη συμμετοχής και υπάρχει ένα κτίριο σήμερα στο Χαϊδάρι που διασώθηκε χάρη στη συμμετοχή ανθρώπων απλών, οι οποίοι το διέσωσαν, το συντήρησαν, το κατέλαβαν, έκαναν πολιτιστικές δράσεις, έκαναν αλληλεγγύη και είχανε και πολιτική τοποθέτηση, πολιτική άποψη.
    Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους σεβόμαστε; Αυτούς τους ανθρώπους, που κόντρα στο ρεύμα της ανάθεσης και της έλλειψης συμμετοχής, κόντρα στον καναπέ που όλοι καταδικάζουμε, έδειξαν μια άλλη εικόνα, ένα κοινωνικό πείραμα που έλεγε ο Θοδωρής σε παλιότερη τοποθέτηση, δεν θα τους ρωτήσουμε; Θα πάρουμε την απόφαση πριν καν μας πούνε και τη δική τους άποψη; Δεν θα τους σεβαστούμε; Και είναι μείζον και είναι πολιτικότατο αυτό.
    Τέταρτον. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου δικαιολογεί αυτό που θα φτιαχτεί; Γιατί είναι τόσο υπέρογκος; Μας προβληματίζει αυτό;
    Και πέμπτον. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος διάσωσης από το ΤΑΙΠΕΔ και αυτός είναι ο τρόπος διάσωσης που η Αριστερά πρεσβεύει τόσα χρόνια; Εγώ λέω ότι αν την προηγούμενη φορά το κτίριο αυτό διασώθηκε από μία ομάδα ανθρώπων που αγκάλιασε και ένα μεγαλύτερο κομμάτι, σήμερα με το ΚΚΕ στο πλευρό μας και το Δήμαρχο του 70%, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις μπουλντόζες του ΤΑΙΠΕΔ, μπαίνοντας μπροστά κινηματικά;
ΔΡΟΥΛΙΑΣ: Να ρωτήσω κάτι. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στο έργο, γιατί η Περιφέρεια το χρηματοδοτεί;
ΣΚΑΜΠΑ: Το είπαμε και πριν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν μπορεί να αλλάξει τους κωδικούς, συνάδελφε Δρούλια. Δεν μπορεί να αλλάξει τους κωδικούς η Περιφέρεια. Τι λέμε τώρα; Δεν μπορεί να αλλάξει τους κωδικούς. Τι να κάνουμε;  Λοιπόν, άλλος συνάδελφος. Ελάτε στο μικρόφωνο μόνο.

ΚΑΡΟΥΝΗΣ (ΔΗΜΟΤΗΣ): Θα θίξω λίγο διαφορετικά το θέμα. Ούτε θα προαποφασίσουμε τι θα πούμε ο καθένας μας, γιατί όλοι έχουμε μία ιστορικότητα, μία συνέχεια και μία συνέπεια στην πόλη. Ωραία. Είμαι ελεύθερος στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσω την άποψή μου και να την ακούσετε, τουλάχιστον σαν μια ιστορία συμμετοχής και δράσης σαράντα χρόνων συνέχεια, σε όλα τα θέματα που απασχολούνε το Δήμο και σε πράγματα που κάποιοι δεν έχουνε καν το νου τους βάλει, ότι συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και θα ασχοληθούμε στο μέλλον πολύ γι' αυτά τα ζητήματα, που κάποιοι ούτε καν τα φαντάζονται. Κάποιοι τρέχουμε. Τέλος πάντων, αυτό παρένθεση.
    Λοιπόν, στεκόμαστε για το ζήτημα του ιστού. Δεν είχε η Δημοτική Αρχή τη στοιχειώδη ευαισθησία να ειδοποιήσει κάποια άτομα που εκεί πέρα κάνουν ένα εγχείρημα ζωής. Στέκομαι σ' αυτό, γιατί ξέρω σε ποιους ανθρώπους μιλάω. Είναι ένα εγχείρημα, το οποίο το επιχειρήσαμε κάποιοι αιθεροβάμονες, ας πούμε, έτσι κάποιοι άνθρωποι ρομαντικοί, να κάνουμε τι, να κάνουμε μία άμεση δημοκρατία. Να αποφασίσουμε από κοινού για κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν στην πόλη μας, στην Ελλάδα, προχωρώντας την υπόθεση της δημοκρατίας πιο πέρα.
    Αν τα καταφέραμε, ή δεν τα καταφέραμε, περάσαμε εμείς το εγχείρημα και ξέρουμε τι γίνεται, ή πως πρέπει να το ξαναεπιχειρήσουμε στο μέλλον. Οσον αφορά τώρα, ότι αυτή η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής έμεινε μόνο στο να έρθει εδώ πέρα να μας ανακοινώσει την απόφασή της, να πάρει τα χρήματα από την Περιφέρεια, θα την χαρακτηρίζει στο μέλλον.
    Ευχαριστώ.

ΜΑΛΙΩΤΗΣ: Λοιπόν, ξεκινώντας απ' το ζουμί, υποβάλλω μία έκκληση στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, στους Δημοτικούς Συμβούλους, να ξανασκεφτούν το ζήτημα έστω και την τελευταία στιγμή και να αναβάλλουν την απόφαση. Υπάρχουν πλήθος επιχειρημάτων που ειπώθηκαν, τα οποία δείχνουν ότι η επιχειρηματολογία ήταν αίολη και από τον Αντιδήμαρχο και σε πολλά σημεία.
    Δεν υπάρχει καμία σχέση στο θέμα των ΚΟΙΝΣΕΠ, στο οποίο ξεχωρίζετε τη θέση μας, δεν έχει καμία σχέση με το να αξιοποιήσουμε αυτό το χώρο. Υπάρχει κάποια μελέτη, υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για το τι θα γίνει στον τομέα πολιτισμού, ποιες ανάγκες θα υπάρχουν, αν θα αξιοποιηθούν σχολεία; Δεν έχει, το επιχείρημα αυτό είναι αίολο.
    Το θέμα το τεχνικό. Ειπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο και ειπώθηκε και από άλλους, ότι το κτίριο είναι προβληματικό, κ.λπ. Είπε ο κ. Παρασκευάς, ότι δεν είναι προς κατεδάφιση, αλλά θέλει συντήρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη κ. Μαλιώτη. Επειδή τυχαίνει να είστε πολιτικό πρόσωπο, δεσμεύεστε εσείς όσον αφορά την Περιφέρεια απ' την πλευρά σας σαν Πολιτικό Κόμμα, ότι αυτά τα χρήματα, δεσμεύεστε, προσέξτε τι σας λέω, ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε σε άλλο έργο; Πάρτε πολιτική ευθύνη εδώ σαν Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του Χαϊδαρίου, ότι η Περιφερειάρχης σας για το έργο θα διαθέσει τα λεφτά για άλλο έργο στο Χαϊδάρι. Για να μιλάμε ξεκάθαρα και να μη σπεκουλάρουμε εδώ πέρα τώρα όπως θέλει ο καθένας. Λοιπόν, δεσμευτείτε και εμείς θα το αναβάλλουμε. Δεσμευτείτε. Δεσμευτικά πολιτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στείλει τα λεφτά σε ίδιο έργο στο Χαϊδάρι κι εμείς αναλαμβάνουμε. Θοδωρή, ορίστε. Ιδού η Ρόδος και ιδού το πήδημα.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Μαζί σε αυτό και σε άλλα ζητήματα όμως, γιατί τέσσερις μήνες βάζω ζητήματα στους δρόμους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ξεκάθαρο, είναι ξεκάθαρο.
ΜΑΛΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι να γίνει αναβολή και να το δούμε και ακόμα και δια περιφοράς, αν τελικά δεν υπάρχει. Τέλος πάντων τώρα, εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ετσι ακριβώς είναι.
ΜΑΛΙΩΤΗΣ: Λοιπόν, να το δούμε, γιατί καταρχήν αυτό, το ότι χάνεται ο κωδικός και να απενταχθεί ένας κωδικός, σημαίνει ότι  δεν μπορεί να ενταχθεί ένας άλλος, ή στο 2016; Μα συγνώμη, κολλάμε στον ίδιο τον κωδικό. Μα, όλο το επιχείρημα είναι ο κωδικός. Σήμερα δηλαδή ψηφίζουμε με το ζόρι, 2.500.000 απ' το Ταμείο της Περιφέρειας πρέπει να πάνε σε ένα έργο, που δεν είναι σίγουρο ότι το χρειάζεται το Χαϊδάρι, δεν είναι σίγουρο ότι καλύπτει τις ανάγκες. Δεν υπάρχει σχέδιο για να γίνει αυτό, αλλά πρέπει να πάνε, γιατί υπάρχει ένας κωδικός ο οποίος προκύπτει απ' τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ". Λοιπόν, αυτή είναι η άποψή μου, είναι πολιτικό. Το εξηγώ. Πιο πολύ, πώς να εξηγήσω;
    Αυτός ο κωδικός λοιπόν και αν ακόμα απενταχθεί, δεν μπορεί να υπάρχει ένας άλλος με 500.000. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί και ας αναβληθεί. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα πλήρης και ούτε είναι κρίσιμο και τα λεφτά τα 2.500.000 δεν μπορεί να πηγαίνουν έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, μισό λεπτό συνάδελφοι, γιατί κι εγώ μπορεί να είμαι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά εγώ ήμουνα σε αυτή την αίθουσα που έδωσα τη μάχη την προηγούμενη φορά, όταν άλλοι υπεκφεύγανε και λέγανε ναι ρε παιδιά, να τα βάλουμε κάπου αλλού και κάπως έτσι να τα κάνουμε, κ.λπ.
    Εμείς κοντράραμε την υπόθεση αυτή, γιατί ο πολιτισμός δινόταν στους ιδιώτες και δεν ήτανε, οι ΚΟΙΝΣΕΠ υπήρχανε. Μόλις τότε είχαν ψηφιστεί και πολλοί εδώ πέρα που τρέξανε να το προφτάσουνε, μην τυχόν και τους κάνουμε κριτική, πολλοί εδώ πέρα στηρίζανε τις ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλοι τις καταγγέλανε, ενώ συμμετείχανε αλλού σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Να τα λέμε όλα δηλαδή, τι έγινε σε εκείνη την κουβέντα και τώρα μας ζητάτε ας πούμε, έχετε πάρει το αριστερόμετρο να μας μετρήσετε.
    Εμείς προεκλογικά δεν είπαμε σε κανέναν ότι θα κάνουμε μία πόλη κούκλα σε μια κοινωνία πανούκλα, πράγμα που το ευαγγελίζεστε όλοι αυτό το πράγμα, οι νέοι και άφθαρτοι, κ.λπ. Εμείς είπαμε ότι έτσι είναι ο καπιταλισμός. Εδώ υπάρχει μία αντίφαση, γιατί εμείς τον αντιμαχόμαστε και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, γιατί έτσι διάλεξε ο λαός, στο τιμόνι ενός Δήμου. Εχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σοσιαλιστικές νησίδες και κολεκτίβες εδώ πέρα.
    Εχουμε δεσμευτεί απέναντι στο λαό τι, πρώτον να απαλύνουμε τη ζωή του όσο μπορούμε σε αυτά τα πλαίσια και δεύτερον, να οργανώσουμε την πάλη του και να δείξουμε τα αδιέξοδα αυτού του Κράτους, είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει. Εσείς τώρα που μας το παίζετε αρχιεπαναστάτες και κομμουνισταράδες, ήσασταν αυτοί που όταν εμείς τα αναφέραμε όλα αυτά μες το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγατε ωπ, οι νόμοι του Αστικού Κράτους. Ωπ, τι 'ναι αυτά που λέτε ρε κομμουνιστές; Εδώ είναι αλλιώς τα πράγματα. Υπάρχουν νόρμες.
    Συμπολίτη, αν δεν σ' αρέσουν αυτά που λέω, τουλάχιστον μπορείς να μη χαρακτηρίζεις. Εγώ δεν σε χαρακτήρισα. Είναι το πολιτικό ποιον, φαίνεται. Λοιπόν, εμείς έχουμε μια λογική. Θα πάρουμε μια απόφαση και ας μας κρίνει ο λαός μεθαύριο για το τι θα γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στους δρόμους δηλαδή; Ηταν λιγάκι ασαφής συνάδελφε Σπηλιόπουλε η πρόταση. Ηταν λιγάκι ασαφής λέω. Στους δρόμους. Οχι, είναι δεδομένο. Οι Παρατάξεις εκφράστηκαν. Είναι Κατά Πλειοψηφία, με τη δέσμευση αυτή, ότι αν το έργο, αν τα χρήματα περάσουν σε άλλη χρήση στο Χαϊδάρι, εμείς θα τ' ακυρώσουμε. Σας παρακαλώ κύριέ μου, σας παρακαλώ με τα μαγνητόφωνα. Η πολιτική των μαγνητοφώνων. Ελα σε παρακαλώ, πέρασε έξω.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δημήτρη, έχει καταγραφεί η θέση μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να την ανακαλέσουμε. Οχι, λέω και ως προς το δεύτερο σκέλος. Δηλαδή, δεν παίζουμε εδώ πέρα. Δεν το λέμε αυτό έτσι, για να καλύψουμε οτιδήποτε.
ΤΣΑΤΣΑΜΠΑΣ: Ναι, αλλά φαντάζομαι ότι η Περιφερειάρχης με μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα δυσκολευτεί πολύ να μας αγνοήσει σε αυτό που πραγματικά θέλουμε όλοι.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να διευκρινίσω δυο πράγματα, τώρα που ηρεμήσανε; Λοιπόν, εν συντομία, γιατί τώρα είμαστε και κουρασμένοι, παρότι έχουμε άλλα 25 θέματα. Λοιπόν, ένα λεπτάκι. Εν συντομία, θέλω να πω το εξής, άσχετα αν υπάρχει διαφωνία. Η Περιφέρεια είχε τη δυνατότητα να αγγίξει το 10% του προϋπολογισμού και οι άνθρωποι που έχουνε γνώση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν ότι αυτό μπορούσε να κάνει. Στη βάση αυτού του πράγματος δεν ασχολήθηκε καθόλου. Ετσι; Οχι μόνο γι' αυτό το έργο, σε όλη την Αττική.
    Οσον αφορά την πρόθεση, εγώ λέω, πολιτική άποψη έχω, όσο μετράει η γνώμη μου, ότι γι' αυτό το ζήτημα αν συμφωνούμε όλοι, ότι δεν πρέπει να γίνει, θα πω για τα χρήματα μετά, θα γίνει λοιπόν μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αυτά τα χρήματα δεν είναι από ΕΣΠΑ. Σημαίνει ότι, όπως είπε και ο κ. Ασπρογέρακας προηγουμένως και εσείς το γνωρίζετε καλύτερα, στην Οικονομική Επιτροπή το γνωρίζουμε, αυτά που είναι για τεχνικά έργα, τα πας από εδώ εκεί, κλείνεις κωδικούς, ανοίγεις κωδικούς.
    Εγώ λέω λοιπόν ότι αυτά τα χρήματα που αντιστοιχούν στο Χαϊδάρι, να το πω έτσι, πρέπει να δούμε σε τι. Ομως γι' αυτό και είπα, ότι πρέπει να 'χουμε μία έτοιμη πρόταση εναλλακτική, ένα -δύο - τρία - τέσσερα - πέντε πράγματα, γιατί σε αυτό που λέμε υπάρχει η ωριμότητα των έργων.
(Ακολουθεί παρέμβαση Συμβούλου εκτός μικροφώνου).
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνοι, ωραία, εντάξει. Εγώ λέω λοιπόν, παίρνοντας υπόψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτσε ρε Γιώργο, γιατί υπάρχει και το αλλά. Λόγια λέμε, αλλά υπάρχει και το αλλά. Πες το.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα λεπτό, δεν υπάρχει αλλά. Ενα λεπτάκι. Λέω λοιπόν, ότι με όποιο τρόπο βρούμε προσφορότερο, που αυτή τη στιγμή μπορεί να μην τον έχουμε, θα πρέπει να βρούμε να διατηρηθούν τα χρήματα για το Χαϊδάρι. Από εκεί και πέρα, εκτός από τα νούμερα, υπάρχουνε και οι άνθρωποι και σε αυτό το ζήτημα έχω εκφράσει τη διαφωνία μου όσον αφορά το ζήτημα του "ΙΣΤΟΥ" και των ανθρώπων.
    Και το ζήτημα Πρόεδρε Παντελάρο, επειδή κάποια στιγμή εν τη ρύμη του λόγου σου και μέσα σε όλα τα είπες, σε όλα τα πράγματα ξέρεις και αν θέλετε και εσείς σαν χώρος το λέτε, δεν υπάρχει το ποσοτικό στοιχείο, υπάρχει το ποιοτικό στοιχείο των εγχειρημάτων, των επιχειρημάτων τώρα που έχουμε ηρεμήσει, κ.λπ., κ.λπ. και αυτό που είπα προηγουμένως, ότι ένας - δύο - πολλοί "ΙΣΤΟΙ" είναι μια μορφή δράσης των ανθρώπων, δεν είναι ώρα τώρα να μακρηγορήσω, πρέπει να το δυναμώσει και με τη μορφή του ο Δήμος.
    Δεν το μακρηγορώ άλλο και δεν είναι στην ίδια κατηγορία Μιχάλη οι Ηπειρώτες με αυτά τα εγχειρήματα, κ.λπ. Το καθένα έχει την αξία του και το σεβόμαστε απολύτως. Ετσι; Δεν νομίζω ότι έχεις διαφωνία σε αυτό. Εγώ λοιπόν σε αυτό που μπορούσα να δεσμευτώ, δεσμεύτηκα. Το σωστό είναι να μην πάρουμε απόφαση και δια περιφοράς εγώ, νομίζω όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε, αν χρειαστείτε, το 'χουμε κάνει και άλλη φορά και το 'χουμε τηρήσει κι εγώ προσωπικά έχω δεσμευτεί σε αυτό το πράγμα. Ετσι;
    Δηλαδή να πούμε, ότι δεν παίρνουμε αυτή τη στιγμή απόφαση. Ας πούμε ότι το αποσύρουμε κι εγώ δεσμεύομαι αύριο, μέχρι αυτές τις μέρες που είναι, να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αποφασίστε εσείς τι θα κάνετε. Εγώ έχω πει, είπε και ο κ. Τσατσαμπάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνάδελφοι, εμείς παίρνουμε την απόφαση και δεν την υλοποιούμε μέχρι νεωτέρας. Ετσι; Λοιπόν, εμάς αυτή είναι η απόφασή μας. Κύριε Δρούλια, εμμένετε στη θέση; Το ψηφίζετε δηλαδή; Το ψηφίζετε. Κατά Πλειοψηφία λοιπόν, η απόφασή μας είναι αυτή, με τη δέσμευση ότι αν υπάρξει κάτι τέτοιο, δεν θα υλοποιηθεί.





ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *