Μεγάλα τα προβλήματα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

eopyyafter

Δύο χρόνια μετά τις τυμπανοκρουσίες από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο που παρουσίαζε την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, ως τη μεγάλη τομή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το γιατρικό που θα έλυνε όλα τα προβλήματα στο χώρο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ήταν μια μνημονιακή πολιτική που κατά γράμμα υλοποίησε τις επιταγές του μνημονιακού τόξου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών.Αφού λοιπόν οι μνημονιακοί προκάτοχοι του σημερινού Υπουργού δημιούργησαν με τυμπανοκρουσίες τον ΕΟΠΥΥ, τώρα με πανηγυρικό τρόπο ουσιαστικά τον καταργούν.


Λειτουργώντας ως αγγελιοφόρος της τρόϊκας ο κ. Γεωργιάδης, παράλληλα με το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων προαναγγέλλει και την οριστική κατεδάφιση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι παραπλανητικές του δηλώσεις περί δημιουργίας ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σημαίνουν το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση των 12.500 για κινητικότητα και βεβαίως την παράδοση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε μεγάλες επιχειρήσεις υγείας από τις οποίες θα επιλέξει να «αγοράζει» υπηρεσίες ο νέος ΕΟΠΥΥ, με περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών που ήδη ταλαιπωρούνται και πληρώνουν από την τσέπη τους, τις επιπλέον από τις ελάχιστες εναπομείναντες ακόμη παροχές.

Οι δηλώσεις του διορισμένου από τη συγκυβέρνηση προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ανασφαλίστων συμπολιτών μας που είναι αποκλεισμένοι ουσιαστικά από τις υπηρεσίες υγείας, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τις ανθρωποκτόνες διαστάσεις των μνημονιακών πολιτικών.

Έχουν γραφτεί πάμπολλα άρθρα για την οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, ενός οργανισμού που έχει ουσιαστικά διανύσει μόλις λίγους μήνες ζωής. Τα νούμερα των ελλειμμάτων του οργανισμού είναι δυσθεώρητα και η αναστροφή αυτής της κατάστασης φαντάζει σχεδόν αδύνατη. Βασικά έχουμε σήμερα έναν οργανισμό, που είναι διασωληνωμένος στην εντατική, που καθημερινά αργοσβήνει και κρατιέται στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Μετά από επίσκεψη μας στο χώρο του καταστήματος στο Χαϊδάρι, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, διαπιστώσαμε πως τα προβλήματα οξύνονται.

Ενώ εξυπηρετεί πάνω από 800 άτομα την ημέρα, έχει μείνει με 40 γιατρούς, 8 νοσοκόμες και 7 παρασκευάστριες. Οι ειδικότητες των ΩΡΛ, Ψυχιάτρου και νευρολόγου δεν υφίστανται καν. 

Το διοικητικό προσωπικό είναι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα οι ελάχιστες αυτές νοσοκόμες, αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί να εκτελούν και τα διοικητικά καθήκοντα κάνοντας τους τηλεφωνητές τους χειριστές υπολογιστών και τους γραμματείς.

Τα ραντεβού αρχίζουν να παίρνουν χρόνους τεράστιους. Στο Καρδιολογικό, το Ενδοκρινολογικό, το Οφθαλμολογικό και σε άλλα, αγγίζει τις 40 – 50 ημέρες, ενώ στο Παθολογικό που θεωρείται και πρώτης αντιμετώπισης είναι περί τις 10 -15 ημέρες.

Σύμφωνα και με εκτιμήσεις μας, για μια σωστή και ανθρώπινη λειτουργία του καταστήματος, απαιτούνται τουλάχιστον ακόμη 20 γιατροί, καθώς και η άμεση κάλυψη από γιατρούς των ειδικοτήτων, ΩΡΛ, Ψυχιάτρου και Νευρολόγου που δεν υφίστανται. Επίσης η κάλυψη από Διοικητικό προσωπικό για την επικοινωνία και την γραφειοκρατική εξυπηρέτηση των ασθενών.

Θέμα επίσης υπάρχει και με την κτιριακή υποδομή, όπου υπάρχει χώρος ο οποίος παρότι νοικιασμένος, παραμένει ανεκμετάλλευτος λόγω μη διάθεσης ελάχιστου χρηματικού ποσού για τη διαμόρφωση του. Θα μπορούσε όπως μας εξηγήθηκε να αποτελέσει χώρο 4 -5 ακόμη ιατρείων ώστε οι ασθενείς να μην στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο στους λιγοστούς υπόλοιπους χώρους.

Το ποιο κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα είναι επιπλέον και η παραμονή του καταστήματος στο Χαϊδάρι γιατί πυκνώνουν οι φημολογίες που θέλουν ακόμη και το κλείσιμο του. 

Είναι φανερό λοιπόν πως η λύση στα προβλήματα του συστήματος υγείας δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από αυτές τις μνημονιακές πολιτικές και αλχημείες που βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας. Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών, σε μία άλλη πολιτική για την υγεία με αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση των σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ, με πλήρη λειτουργία, εξοπλισμό και στελέχωση των εργαστηρίων, με αναπροσανατολισμό της λειτουργίας των πολυιατρείων στην κατεύθυνση του διευρυμένου ωραρίου και της ολοκληρωμένης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.

Η συνολική κατάρρευση των κοινωνικών δομών είναι μια πραγματικότητα.

Το ΙΚΑ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ στην επίσκεψή μας, που έγινε την ίδια ημέρα που πήγαμε στον ΕΟΠΠΥ, έχει πλέον 13 υπαλλήλους (19 στην προηγούμενη επίσκεψή μας) και απειλείται με κλείσιμο, όπως η ΕΦΟΡΙΑ, που ήδη έχει μεταφερθεί.

Για τους ''Πολίτες σε δράση- Οικολόγους Πράσινους'', η διατήρηση του καταστήματος στο Χαϊδάρι, πλήρως στελεχωμένο για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών μας, αλλά και γενικότερα η πλήρης πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και ''εισιτήρια της ντροπής'' στο σύνολο των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτη.




Πολίτες σε Δράση - Οικολόγοι Πράσινοι
Θεόδωρος Σπηλιόπουλος
 Επικεφαλής - Δημοτικός Σύμβουλος

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *