Δημοτικο συμβουλιο 14 /10 /2013


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Οκτώβρη δύο βασικά θέματα ήταν οι τριμερείς συνεργασίες μεταξύ του Δήμου Χαιδαρίου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και των ΚΟΙΝΣΕΠ που δραστηριοποιούνται από πέρυσι στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού στο Δήμο. Η σύναψη αυτών των συμβάσεων αποσκοπεί στην αξιοποίηση πόρων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2013-2014». Η αξιοποίηση αυτή έχει ξεκινήσει από την περσινή χρονιά με τη δημιουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα της διοίκησης για την εύρυθμη λειτουργία των Κ.Δ.Α.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού απαιτείται η σύναψη συμβάσεων με εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι το οποίο κατά τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού στην αρχή του χρόνου δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί. Η έλλειψη έγκρισης ΠΥΣ του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη προσωπικού θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και την αναστολή λειτουργίας ορισμένων δομών.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και παρενέβησαν εκπρόσωποι της ΚΟΙΝΣΕΠ Πολιτισμού «ΑΚΤΙΝΑ» και της ΚΟΙΝΣΕΠ Αθλητισμού «ΑΕΧ». Και οι δύο υπεραμύνθηκαν της λειτουργίας των αντίστοιχων ΚΟΙΝΣΕΠ, ισχυριζόμενοι ότι οι παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες παραμένουν στο ίδιο επίπεδο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ο Θοδωρης Σπηλιόπουλος  επισήμανε
 ότι από το μεγάλο πλήθος των θεάτρων της Αθήνα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει κλείσει στα τρία χρόνια του μνημονίου 
 Τόνισε πως ο πολιτισμός είναι ένα από τα πρώτα θύματα του μνημονίου, καθώς θεωρείται πλέον πολυτέλεια.
 Επισήμανε με θλίψη τη βοερή σιωπή της πλειοψηφίας του πνευματικού κόσμου της χώρας την ώρα που η κοινωνία καταστρέφεται.
 Σημείωσε ότι ακόμα μεγαλύτερη πολυτέλεια θεωρείται η ερασιτεχνική ενασχόληση με τον πολιτισμό, η προσφορά καλλιτεχνικής παιδείας στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας καθώς και η ερασιτεχνική δημιουργική έκφραση.
 Η πολιτεία όχι μόνο δεν μεριμνά για την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών, αλλά ούτε καν επιδοτεί πλέον αυτές τις δραστηριότητες.
 Ξεκαθάρισε ‘ότι οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής για τον πολιτισμό όπως αυτή εκφράζεται κεντρικά και στην αυτοδιοίκηση, για να υπάρξει ενεργή στήριξη από το Δήμο των ερασιτεχνικών πολιτιστικών δράσεων και των καλλιτεχνών που τις υποστηρίζουν, για να αυξηθούν πάλι οι δημότες που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον πολιτισμό και να υπάρξει ένα μαζικό Πνευματικό Κέντρο, γεγονός που θα ευνοήσει επίσης και το καλλιτεχνικό δυναμικό που θα παρέχει τις υπηρεσίες του.

Αναφερόμενος με ανάλογο τρόπο στα ζητήματα του Αθλητισμού στην πόλη ο Θόδωρος Σπηλιόπουλος υποστήριξε
 ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίζει τους συλλόγους που με μεράκι υπηρετούν τον αθλητισμό και όχι μόνο τον πρωταθλητισμό στην πόλη.
Αναφορικά με το Κολυμβητήριο επανέλαβε τη θέση των ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, ότι η λειτουργία του πρέπει να ξαναπεράσει στα χέρια του Δήμου, γιατί μόνο έτσι με μια δημοτική αρχή που θα έχει την πολιτική βούληση μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, η διαφανής λειτουργία του και να διευκολυνθεί αντί να δυσχερανθεί η πρόσβαση των δημοτών σε αυτό.


Εύλογα καταψήφισε  επί της αρχής χωρίς να μπει ιδιαίτερα στη συζήτηση για τις προτεινόμενες τριμερείς συνεργασίες.
 Αυτό που δεν ήταν εύλογο είναι ο άτυπος απολογισμός της θετικής δράσης των δύο υποψηφίων για συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ, από τους εκπροσώπους τους.
Χρειαζόταν αυτή την υποστήριξη η δημοτική αρχή για να «περάσει» στο δημοτικό συμβούλιο τις τριμερείς συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ??
Τη χρειαζόταν μόνο για να υποστηρίξει ότι στην τριμερή συνεργασία θα συμμετείχαν οι συγκεκριμένες «προυπάρχουσες» ΚΟΙΝΣΕΠ.
  Εδώ βρίσκεται και η ουσία στο διαχειριστικό μέρος της υπόθεσης των ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία δικαιώνει την πολιτική αντίθεση για τη λειτουργία τους, όπως αυτή εκφράστηκε δυναμικά στο περιπετειώδες δημοτικό συμβούλιο του περασμένου Δεκέμβρη, όπου πάρθηκε μια παράνομη ή τουλάχιστον παράτυπη απόφαση.
 Γιατί για άλλη μια φορά έγιναν επιλογές εν μια νυκτί (στην κυριολεξία, μεταξύ 11 και 13 Σεπτέμβρη), γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιό ποσό θα χορηγηθεί από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τις δράσεις των ΚΔΑΠ, κι αν όλο αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τις δραστηριότητες των ΚΔΑΠ ή ένα μέρος του θα αξιοποιηθεί για να μπαλωθούν τρύπες των ΚΟΙΝΣΕΠ, ή να τους προσφέρει μια κερδοφορία που δεν μπορούν αλλιώς να έχουν.

Γιατί δεν ξέρουμε ποιά κριτήρια θα εφαρμόσουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ για να κάνουν τις νέες προσλήψεις. Και τέλος γιατί ο συνολικός τελικός χειρισμός αφήνεται στο δήμαρχο μετά την εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου.



ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Στο δημοτικό συμβούλιο προτάθηκαν τα τέλη καθαριότητας ηλεκτροφωτισμού, αξιοποίησης δημοτικών χώρων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και υπαίθριας διαφήμισης. Η δημοτική αρχή πρότεινε να παραμείνουν γενικά τα τέλη στα περσινά επίπεδα και να ελαφρυνθούν συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άποροι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, κ.λ.π).
  Ο Θόδωρος Σπηλιόπουλος πρότεινε μια γενική μείωση των τελών για να ελαφρυνθεί το σύνολο των δημοτών, που όπως όλοι οι Έλληνες έχει υποστεί τεράστια μείωση εισοδήματος την τριετία του μνημονίου. Θεώρησε ότι πρέπει το ίδιο να γίνει και για τους επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την ύφεση της οικονομίας, και αυτό να αντισταθμιστεί από την αύξηση του τέλους στα υποκαταστήματα των τραπεζών και στις μεγάλες επιχειρήσεις της πόλης 
 Ο Κώστας Φωτεινάκης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση των ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην παραχώρηση πεζοδρομίων στους επαγγελματίες της πόλης, αλλά και στη χρησιμοποίηση διαφημιστικών πύργων στις πλατείες της πόλης. Χαρακτήρισε αυτού του είδους τις διαφημιστικές πινακίδες εκτρώματα που θα αλλοιώσουν από αισθητική άποψη την όψη της πόλης

Αναφορικά με το Κολυμβητήριο προτάθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή στεγάστρου στη μικρή πισίνα. Οι ΠΟΛΙΤΕς ΣΕ ΔΡΑΣΗ καταψήφισαν επί της αρχής καθώς απορρίπτουν εξαρχής συνολικά το ρόλο της ΚΟΙΝΣΕΠ στο Κολυμβητήριο. Παράλληλα ο Κώστας Φωτεινάκης εξέφρασε τη θλίψη του γιατί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν ανέλαβε αυτή τη μελέτη και κατασκευή του στεγάστρου, αφού άλλωστε οι εγκαταστάσεις παραμένουν πάντα στην κυριότητα του Δήμου.

Η δημοτική αρχή υπέβαλε προς έγκριση Ανακεφαλαιωτικό πίνακα που αφορά το έργο: «Διαμόρφωση Κοινόχρηστου χώρου έναντι του Δημαρχείου Χαϊδαρίου» καθώς επίσης και αίτημα 40ήμερη παράταση των εργασιών του έργου αυτού. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ καταψήφισαν και τα δύο διότι είχαν διαφωνήσει εξαρχής με την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Τέλος η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων από υπάλληλους του Δήμου για να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
 Ο Θόδωρος Σπηλιόπουλος τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να αγωνιστεί για να μην καταργηθούν οι θέσεις των δημοτικών αστυνομικών αντί να κοιτάζει να μπαλώσει τα προβλήματα πιέζοντας τους εργαζόμενους. Πέραν αυτού όμως η διοίκηση από τη στιγμή που σκόπευε να πάρει μια τέτοια απόφαση όφειλε να ζητήσει τη γνώμη του Σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο και να παρει υπ οψη οτι ο αγωνας των εργαζομενων και με δικαστικα μεσα δεν εχει κριθει και τουλαχιστο πρεπει να στηριχτει αφου στα λογια τουλαχιστον ο δημος εχει εκφρασει την συμπαρασταση του

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *