ΜΠΑΖΑ – ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ

Θοδωρής Σπηλιόπουλος.ομιλια ερώτηση στο Δημ Συμβούλιο Χαϊδαρίου 25 Σεπτέμβριου 2019

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την  εισηγητική έκθεση της υπηρεσίας καθαριότητας, που καταλήγει στην ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ σε εργολάβο, του ποσού των 25.000 ευρώ για 15 μέρες εργασίας (δηλαδή 1.600 ευρώ ημερησίως) η θέση μας είναι η εξής:

Τα μπάζα δεν προέκυψαν «εφ άπαξ» - «2.000 καταμετρημένοι σάκοι διασπαρμένοι στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να υπολογίζουμε τα χύδην μπάζα»  τοποθετήθηκαν σε μεγάλο διάστημα. Άρα δεν είναι ένα έκτακτο γεγονός, όπως μια πλημμύρα, ένας σεισμός, μια πυρκαγιά -  προφανώς τα μπάζα είναι πρόβλημα, το οποίο για διάφορους λόγους δεν είχε τη δυνατότητα να τα απομακρύνει η υπηρεσία καθαριότητας  στην καθημερινότητα. Άρα δεν είναι έκτακτο πρόβλημα που να απαιτεί έκτακτες ενέργειες και λύσεις, όπως π.χ. τη συντήρηση και τον καθαρισμό των σχολείων μετά το σεισμό.

Το θέμα των υποχρεώσεων των κατοίκων , των επιχειρήσεων, των καταστημάτων αλλά και του Δήμου για τα απορρίμματα περιγράφονται αναλυτικά στο Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου (2012) και γενικότερα στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που τον σύνταξε και τον υπογράφει η κα Παναγιώτα Παναγιωτάκου (2015).  επί αντιδημαρχιας κου Κεντρη

.
 Το ΤΣΔΑ χρειάζονται επικαιροποίηση.
Κανένας κανονισμός και κανένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να λειτουργεί ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και χωρίς την ενημέρωση και τη συμμετοχή του πολίτη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εφ’ άπαξ. Χρειάζεται μακροχρόνια πολιτική και οικονομικούς πόρους για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Το κόστος εκτιμάται ένα Ευρώ ανά κάτοικο ετησίως για την πρώτη πενταετία και μειούμενο τα επόμενα τα έτη – με την προϋπόθεση όμως ότι λειτουργεί ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης.
Η θέση μας για την απομάκρυνση των μπαζών είναι. Επειδή α) η δημιουργία των μπαζών δεν είναι έκτακτο γεγονός -  δημιουργήθηκαν συν τω χρόνο αλλά και μετά το σεισμό β) υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή στο Δήμο, υπάρχουν τα μέσα (φορτωτής, ανοικτό φορτηγό) – προτείνουμε τα μπάζα να απομακρυνθούν από την υπηρεσία καθαριότητας, έστω και αν υπάρξει μια καθυστέρηση σε σχέση με το ιδιωτικό συνεργείο γ) παράλληλα να προχωρήσει η επικαιροποίηση του κανονισμού καθαριότητας και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων με την ενημέρωση των πολιτών δ) με βάση τα σημερινά δεδομένα που έχουμε δεν προκύπτει ότι εισήγηση της υπηρεσίας καθαριότητας και η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής  προωθεί την ιδιωτικοποίηση – τη θεωρούμε ως μια βεβιασμένη εισήγηση  που έγινε από «υπερβάλλοντα ζήλο» και προφανώς διαφωνούμε με αυτήν


Προτείνουμε λοιπόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιστοποίησης για την μεταφορά μπαζών από τον Δήμο καθώς και πιστοποίηση των αντίστοιχων φορτηγών που χρειάζονται για την μεταφορά  ,διαδικασία που θα μπορούσε να είχε γίνει από το 2010 και  που δεν έγινε βέβαια την προηγούμενη θητεία 

Ζητάμε διαπαραταξιακη επιτροπή στη διαδικασία διερεύνησης των σχετικών πιστοποιημένων εταιρειών .Γνωρίζουμε ότι τέτοια πιστοποίηση και για μεταφορά με ίδια μέσα διαθέτουν οι δήμοι Πετρούπολης ,Περιστερίου και Αιγάλεω .

Τώρα ανάλογα με το αν  προκύψει θέμα δημοσίου συμφέροντος ,δηλαδή υγιεινής,ασφαλείας ,πυρκαγιάς και εν γένει κίνδυνοι που ορίζονται από την πολιτική προστασία,τότε θα εκτιμήσουμε την πιθανότητα θετικής στάσης για ανάθεση σε εργολάβο .

Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις.

Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο ζητάμε από τη διοίκηση να εξαντλεί τα περιθωρια διαβούλευσης.
Οσον αφορά το πρόγραμμα μας διαβάζουμε σχετικές διατυπώσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ και την ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ  στην πηγή για υπεύθυνη και καθαρη πόλη.
Είναι ολοφάνερο ότι στη πόλη μας δεν υφίσταται σύγχρονη επιστημονική και οικολογική αντίληψη στην εναλλακτική διαχείριση των απορριματων και των ανακυκλώσιμων υλικών .

Την προηγούμενη πενταετία κάναμε 50 ερωτήσεις τοποθετήσεις και.παρεμβασεις .

Κάναμε καμπάνια τετράμηνη με θέμα τον Χαρτοφαγο.

Κάναμε επιστημονικές ημερίδες με τελευταία με ομιλητές και από τον Δήμο Χαλανδρίου που πρωτοστατεί και στη χρήση βιοαερίου από οργανικά απόβλητα  για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου ,συγκεκριμένα τον καθηγητή του Πολυτεχνείου και νυν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου Κο 
Λιβερατο.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι παρά πολλοι δήμοι στην Αττική έχουν ξεχωριστές συμβάσεις για τα 32 είδη της ανακύκλωσης και εννοούμε χωριστά για γυαλί ,χαρτί,πλαστικά ,αλουμίνιο,λιπαντικά,έλαια,ελαστικά οχημάτων ,μπαταρίες,ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό,απόβλητα και υλικά εκσκαφής ( μπάζα).,κατεδαφίσεων ,κλαδέματα και βιοαποβλητα,τα οποία ανέρχονται στον40% του συνολου των απορριματων, (20000 τόνοι περίπου).

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν χαθεί από τον Δήμο λόγω άρνησης της δημοτικής αρχής Σελεκου να εφαρμόσει το σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ,έστω αυτό το Τοπικό σχέδιο που ψήφισε ο ίδιος. 
Θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε πάνω από 1 000.000 την πενταετία και να αγοράσουμε τα απορριματοφορα και όχι να πάρουμε δάνειο.

Οι συνήθεις απαντήσεις ήταν ότι για όλα φταίει η περιφερεια η κεντρική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,η παράταξή μας ! κλπ 

Συμπερασματικά απαιτείται :

Επικαιροποιηση ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΎ ΣΧΕΔΙΟΥ.
Δράση ενημέρωσης μαθητών και πολιτών .
Γωνίες ανακύκλωσης μικρών πράσινων σημείων και οριοθέτηση μεγάλων πράσινων σημείων ( 2 τουλάχιστον)
Χαρτοφαγοι στα σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες .
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ,συνεργασία με Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ΕΜΠ.
Μείωση των ανταποδοτικών τελών τουλάχιστον 20%στη τεράστια ,που δυστυχώς είχαμε τα ακριβότερα ανταποδοτικά με την χειρότερη "ανταπόδοση ".!

(Ανασύνθεση της ομιλίας  μου με βάση τις αναλυτικές σημειώσεις)

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *