ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ....Την προηγούμενη πενταετία χάσαμε την ευκαιρία να εξοικονομήσουμε 1000.000 από την Εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης ,Μείωση όγκου στην πηγή .Εσείς Δήμαρχε τι θα κάνετε; Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου

24/9 2019από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλιου
( Ερώτηση με αφορμή τη συζήτηση για τα μπάζα)
Εμενα ...
γενικα ...

δεν..μου αρέσει να τοποθετούμαι με ερωτήσεις για ζητήματα που προκύπτουν, αλλά δεν θέλω και να αποφύγω τώρα, αφού ανοίχτηκε η συζήτηση.
.....


Το .ζήτημα... λοιπόν που δεν θέλω να αποφύγω είναι το εξής. Με αφορμή λοιπόν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και την εισηγητική έκθεση της Υπηρεσίας Καθαριότητας που καταλήγει στην απευθείας ανάθεση σε εργολάβο του ποσού των 25.000€ για 15 μέρες, έχουμε να πούμε τα εξής: 1). Τα μπάζα δεν προέκυψαν εφάπαξ. 2.000, όπως το λέει το σχετικό σχόλιο, καταμετρημένοι σάκοι διεσπαρμένοι στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να υπολογίζουμε τα χύδην μπάζα. Τοποθετήθηκαν σε μεγάλο διάστημα. Άρα δεν είναι ένα έκτακτο γεγονός όπως μια πλημμύρα, ένας σεισμός, μια πυρκαγιά. Προφανώς τα μπάζα είναι πρόβλημα, τα οποία για διάφορους λόγους δεν υπήρχε η δυνατότητα να απομακρύνει η Υπηρεσία Καθαριότητας στην καθημερινότητα. .....


Το θέμα των υποχρεώσεων των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των καταστημάτων αλλά και του Δήμου για τα απορρίμματα περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου 2012....

και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων χρειάζονται επικαιροποίηση. Κανένας Κανονισμός και κανένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να λειτουργεί ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και χωρίς την ενημέρωση και τη συμμετοχή του πολίτη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εφάπαξ. Χρειάζεται μακροχρόνια πολιτική και οικονομικούς πόρους για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Η θέση μας για την απομάκρυνση των μπαζών είναι η εξής. Ότι πρέπει να υπάρξει υλικοτεχνική υποδομή στο Δήμο. Απ’ ό,τι έμαθα, γιατί πήρα και Αιγάλεω, πήρα να μάθω και αλλού και για Πετρούπολη κ.λπ., χρειαζόμαστε τριαξονικά που εμείς δεν έχουμε τον αριθμό αυτό που χρειάζεται και χρειάζεται επίσης και πιστοποίηση, όπως υπάρχει και η διαδικασία πιστοποίησης, όχι, σύμβασης που λέμε ανάμεσα στο Δήμο και στις αντίστοιχες εταιρίες που κάνουν ανακύκλωση αυτών των προϊόντων, των αποβλήτων δηλαδή που στην ουσία είναι από τα μπάζα ή τώρα από τους σεισμούς ή οτιδήποτε άλλο γίνεται. Παρότι δεν είναι δουλειά αυτή του Δήμου, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ XE "ΠΡΟΕΔΡΟΣ" : Κ. Σπηλιόπουλε, λίγο πιο σύντομα.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ XE "ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ" : Τελειώνω. Αλλά αφού έγινε αυτό πρέπει να τοποθετηθώ και εγώ επί της ουσίας και όχι διαδικαστικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ XE "ΠΡΟΕΔΡΟΣ" : Το ερώτημα.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ XE "ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ" : Ναι, το ερώτημα. Μισό λεπτό, Πρόεδρε, ένα λεπτάκι. Λέω λοιπόν το εξής, ότι πρέπει να προχωρήσουμε κατά τη γνώμη μου με τακτικό συμβούλιο που να δούμε αυτό το θέμα. Ή θα μπορούσαμε σήμερα, αν θέλαμε, έκτακτα, αλλά δεν το έκανε, δεν ξέρω αν έχει τέτοια πρόθεση η Δημοτική Αρχή, να κουβεντιάσουμε αυτό το θέμα. Προτιμώ όμως, επειδή νομίζω θα γίνει κοντά το Δημοτικό Συμβούλιο, να κουβεντιάσουμε το ζήτημα της πιστοποίησης του Δήμου, γιατί στην ουσία οτιδήποτε άλλο γίνεται καλή τη πίστη, δεν θέλω να γραφτεί στα πρακτικά, ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ. Αυτό που βάζουμε μερικούς κ.λπ. για να εξυπηρετήσουμε τους δημότες. Πολύ περισσότερο που λέω ότι στα καινούρια μηχανήματα αυτό είναι καταστροφή το να ξεκινήσουμε μία διαδικασία.


Εγώ ζητάω στη διερεύνηση αυτού του πράγματος να υπάρξει διαπαραταξιακή επιτροπή,

Δηλαδή επειδή διατυπώθηκε δημοσίως και ένα υπαινιγμός, εκτός αν δεν το κατάλαβα καλά, αλλά το διάβασα πριν να γράψω το κείμενο, όχι όσον αφορά το ζήτημα… όσον αφορά το πολιτικό σκέλος εγώ θεωρώ ότι υπήρξε…

 εγώ δεν βάζω ζήτημα ούτε ιδιωτικοποίησης ότι υπάρχει πρόθεση της Δημοτικής Αρχής,

Θα δείξει ,
 θα κριθεί αυτό που λέει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

 Εγώ απλώς θεώρησα ότι υπάρχει ένας υπερβάλλων ζήλος στα πλαίσια του να ανασυνταχθεί η πόλη σε διάφορους τομείς και με αυτή την έννοια κρίνουμε αυτή την ενέργεια.

Και νομίζωότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια, αφού υπάρξει η πιστοποίηση, να δούμε αυτά τα ζητήματα.


Αν τώρα στην πορεία και με βάση τα ζητήματα της δημιουργίας προβλημάτων που έχει σχέση με τα ζητήματα της υγείας ή τα ζητήματα που βγαίνει κατά καιρούς από την Πολιτική Προστασία διάφορα ζητήματα, γιατί υπάρχει και αυτό το θέμα, θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτό το ζήτημα.

Νομίζω ότι εν τέλει αυτό που γινόταν στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι και στην Πετρούπολη όσο το έψαξα κ.λπ., η διαδικασία πρέπει να είναι να μπορεί ο Δήμος αυτοτελώς να κουβαλάει με τα δικά του τριαξονικά, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα, στις αντίστοιχες, γιατί δεν υπάρχει δημόσιος φορέας, όταν προκύπτουν ζητήματα που είτε πολίτες παράνομα τα εναποθέτουν ή οτιδήποτε άλλο προκύπτει σε αυτή την κατηγορία, μόνο αυτό το θέμα, να μπορεί να γίνεται με διαδικασία πιστοποιημένη.

Αλλοώς

δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει μετά με τη συνεννόηση που κάνεις με τους εργολάβους να τα παραλάβουν αυτοί.

Οτι άλλο κάνεις είναι παράνομο επί της ουσίας.

Όσον αφορά, δυο κουβέντες ακόμα, άρα λοιπόν το ερώτημά μου είναι ποια διαδικασία σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να ακολουθήσει όσον αφορά αυτό το θέμα που προέκυψε και κάνω και μια συγκεκριμένη πρόταση.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα, επειδή ακούστηκαν και άλλα ζητήματα, εγώ θέλω να πω, είναι γνωστό ότι σε όλη την προηγούμενη πενταετία είχαμε και κάποιες αυταπάτες. Ξεκινήσαμε με την πρώτη ερώτησή μας στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το ζήτημα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της διαλογής στην πηγή και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.

Από τοτε
λοιπόν κάναμε 50 ερωτήσεις, παρατηρήσεις, τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, περίπου για αυτό το θέμα. Εκτός από αυτά που κάναμε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, γράψαμε προκηρύξεις, κάναμε και συγκεκριμένη δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αφορμή το χαρτοφάγο προσπαθώντας να πείσουμε τη Δημοτική Αρχή που στο πρώτο διάστημα συμμετείχαμε στις εθελοντικές πράξεις, παρότι δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος, αλλά για λόγους, πιστεύουμε ότι θα υπήρχε μία συνέχεια εκπαίδευσης του πληθυσμού.

 Στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη απάντηση, η πιο ήπια ας πούμε, ήταν ότι πετάει τη μπάλα στην εξέδρα η Δούρου και κάτι αντίστοιχα τέτοια, τέτοιας κατηγορίας κριτικές όσον αφορά και τον πολιτικό φορέα που μας υποστηρίζει.


 Καμμία  αναφορά καμία  δραστηριότητα  δεν έγινε  σε αυτή την πενταετία. Και το λέω αυτό όχι γιατί θα μπορούσαμε να κουβεντιάζουμε για τα ιδεολογικά ζητήματα, αλλά γιατί αυτή η εμμονή στο να μην γίνει τίποτα σε αυτό που περιγράφω το 1.370.000 που πληρώσαμε με δάνειο για να πάρουμε τα απορριμματοφόρα αν από την πρώτη χρονιά ακολουθούνταν με μέθοδο η ανακύκλωση, το ¼ των απορριμμάτων τα οποία είναι ανακυκλώσιμα, 40% για την ακρίβεια είναι, μαζί με τις απώλειες τις αντίστοιχες,

θα μπορούσε μεσοσταθμικά περίπου 1εκατ. να γλιτώσει ο Δήμος και να μην πληρώσει σε αυτό.

Δεν επεκτείνομαι άλλο, αλλά επειδή όλα τα πράγματα πρέπει να λέγονται και ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του, νομίζω και αισιοδοξώ με αφορμή αυτό το ζήτημα και αυτό είναι ερώτημα-τοποθέηση και καλώ, λοιπόν, τον Δήμαρχο να μας απαντήσει συνολικά και την αντίστοιχη Αντιδήμαρχο, αλλά νομίζω το θέμα αφορά τον Δήμαρχο έτσι όπως προέκυψε συνολικά, θα ήθελα να ακούσω τα βήματα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, εκτός από τη ζήτημα της καθαριότητας, στα ζητήματα που έβαλα συνολικά για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το οποίο αν το καταφέρουμε μέσα σε μια χρονιά μπορεί να έχουμε μείωση της τάξεων των 200.000 που βέβαια αυτό θα έχει αντανάκλαση, πιστεύω αυτονόητη τη δέσμευση, το κάνω σαν ερώτηση, θα μπορουσε μεσοσταθμικα

Να εξοικονομήσει 1000.000.


Και αυτό να επιφέρει μείωση

τουλάχιστον 20% με 30%, αφού δούμε πώς θα γίνει την πρώτη χρονιά, και στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών που δυστυχώς είχαμε τα ακριβότερα αυτή την πενταετία, χωρίς να έχουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα αυτά που ήθελαν οι δημότες. Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *