Οι θέσεις των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου για τη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων/ΑΣΑ και το ΧΥΤΑ Φυλής. 29 Οκτωβρίου 2019




Οι θέσεις των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου για τη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων/ΑΣΑ και το ΧΥΤΑ Φυλής.
29 Οκτωβρίου 2019

Ο Δημοτικός Συνδυασμός Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου/ ΠσΔ από τη σύστασή του έχει επεξεργασμένες. τεκμηριωμένες και ολιστικές θέσεις για τη Μείωση, την Οικολογική, Αποκεντρωμένη, Οικονομική και Κοινωνικά Δίκαιη Διαχείριση των ΑΣΑ. 

Στο πλήρες προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού (2019) μεταξύ των άλλων προτείνουμε: «Ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων /απορριμμάτων, με ένα σύστημα φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο  στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή, στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών, στις βασικές αρχές της εγγύτητας, της μικρής κλίμακας, της εκπαίδευσης/συμμετοχής των δημοτών καθώς και στον εκσυγχρονισμό της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας και ανακύκλωσης. (σελ. 3).

Για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής.        η θέση μας είναι κοινή με όλους εκείνους που έχουν διατυπώσει στο παρελθόν ρητά  ότι «ο ΧΥΤΑ Φυλής να κλείσει οριστικά με την πλήρωση των κυττάρων της Β΄ Φάσης που προσδιορίζεται στις αρχές του 2019» .

Με αφορμή την κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής από Δήμους και φορείς της Δυτικής Αθήνας, και με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την απόφαση 248/2019 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής/ ΕΣΔΝΑ λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή – παράδοσης της Περιφέρειας Αττικής (1η Αυγούστου 2019), οι θέσεις μας διαμορφώνονται ως εξής:

Ζητάμε συνδυαστικά :
α)την άμεση ανάκληση της 248/2019 απόφασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής (ή  Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής), μέσα ή δίπλα στην υφιστάμενη εγκατάσταση (γ’ φάση).

β)να δρομολογηθεί άμεσα ,με διαδικασία με ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ( δηλαδή και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) ,και να αρχίσει αντίστοιχα η υλοποίηση της διαδικασίας χωροθέτησης αυστηρά εντός εξαμήνου στα προβλεπόμενα  σημεία.


 Δηλωνουμε:Δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση οποιασδήποτε ακόμη και αμιγώς προσωρινού χαρακτήρα επέκτασης.





Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την αύξηση της δυναμικότητας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ).

Να γίνουν άμεσα νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης ΑΣΑ  στην Αττική με πληθυσμιακά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κοινωνικά  κριτήρια, σύμφωνα με το πνεύμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού  (Υπουργείο Περιβάλλοντος) Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Αττικής με έγκριση ως κατάλληλων, θέσεων για εγκαταστάσεις, ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Ν.3164/2003, άρθρο 33, αποκλειομένων των θέσεων «Λατομείο Μουσαμά» που είναι στη περιοχή και «Μελετάνι»του Θριάσιου .

Να ξεκινήσει άμεσα η αποφόρτιση του ΧΥΤΑ Φυλής, με χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης και να μπει η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, αξιοποιώντας τα αντισταθμιστικά οφέλη που δίνονται στο Δήμο Φυλής και όχι μόνο.

Να δοθούν στη δημοσιότητα από το Δήμο Φυλής τα αποτελέσματα της έρευνας και της μελέτης της «Asprofos Engineering»  για τα ρυπαντικά φορτία γύρω από την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία και τη συνθήκη του Άαρχους για την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Δημοτικός Συνδυασμός Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου/ ΠσΔ χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία του Δημάρχου Πετρούπολης κ.Βλάχου, καθώς και την εισήγηση που έκανε στη σύσκεψη Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας και φορέων που έγινε στην Πετρούπολη 26 Οκτωβρίου 2019 και ανταποκρίνεται στην πρόσκληση για κοινό αγώνα για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι ΠσΔ καλούν τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να πάρει απόφαση και να εκδώσει ψήφισμα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής όπως έκαναν ήδη οι Δήμοι Πετρούπολης, Καματερού – Αγίων Αναργύρων. 

Να συσταθεί παρατηρητήριο  για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στη Δυτική Αθήνα / Δυτική Αττική καθώς το Θριάσιο Πεδίο και ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργούν επιβαρυντικά σε κατοίκους και εργαζόμενους.
.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *