Θοδωρης Σπηλιόπουλος:Ιστορικοί περίπατοι : Μνήμη αλλά και Ανάπτυξη συνέντευξη στη Ντίνα Μπατζια στο Κόκκινο 105,5

Συνέντευξη του Θοδωρή Σπηλιόπουλου στην εκπομπή της Ντίνας Μπατζιά ''Κι όμως κινείται'' στο Κόκκινο 105.5, το Σάββατο 21/4/2018, για τον πρώτο περίπατο ιστορικής μνήμης.(Αναδημοσιεύουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της συνέντευξης, γιατί λόγω τεχνικού προβλήματος στον σταθμό, χάθηκε ένα κομμάτι)


Ντίνα Μπατζιά: θα ξεναγήσουν ..Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης  ο Κώστας ο Φωτεινάκης και η Μαρία  Μπολτά (οι ομιλητές στον ιστορικό περίπατο ) 
Είναι δύο χώροι που είναι ταυτόσημοι με την ιστορία του Χαϊδαρίου. Έτσι κι αλλιώς η ιστορία, δυστυχώς έχει γραφτεί με αίμα και διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη για να μη συμβούν τα ίδια.
Είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής των Πολιτών σε δράση Χαϊδαρίου.

Θοδωρής Σπηλιόπουλος: Καλημέρα Ντίνα. Ελπίζω η αυριανή μας εκδήλωση  να πάει καλά. Το κόκκινο μας έχει βοηθήσει και σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις και  ελπίζουμε και αύριο θα πάει καλά.

Έχουμε τρεις ομιλητές εξαιρετικούς. Για το Μενέλαο  Χαραλαμπίδη δεν έχω να πω πολλά γιατί εκτός από τους ακαδημαϊκούς του τίτλους αυτό που έχω να πω  ότι είναι  αυτός που ξεκίνησε  τους ιστορικούς περιπάτους. 
Μπατζια :  περιπάτους σε συνεργασία με το κόκκινο 
Θοδωρής Σ: 
Το κόκκινο που πάντα μας βοηθάει και ελπίζουμε τα πάει καλά

Ο Κώστας Φωτεινάκης εκτός των άλλων ιδιοτήτων έχει γράψει και ένα βιβλίο: Τοπική ιστορία και Άνθρωποι στο Χαϊδάρι και η Μαρία Μπολτά  αναπληρωματικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο στο Πάρκο Τρίτση.
δίνουμε και δανεικούς μερικές φορές από το Χαϊδάρι, έχει συμβάλει στο πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης  Πολίτες σε δράση  Χαϊδαρίου που παρουσιάσαμε μαζί το καλοκαίρι στην παραλία Σκαραμαγκά.

Να πούμε ότι είναι αύριο, είναι αυστηρό το πρόγραμμα γιατί έχει αρκετό περπάτημα, βεβαίως σε κάποιο κομμάτι είναι περισσότερο, μετά τη Μονή Δαφνίου  και θα υπάρξει πούλμαν για εκείνους που δεν μπορούν, δηλαδή το κομμάτι μετά τη  Μονή Δαφνίου. Χρειάζεται παπουτσάκι ,καπελάκι και νεράκι.

Το ραντεβού είναι στην είσοδο του Βοτανικού κήπου στο Διομήδειο βοτανικό κήπο και μετά από περπάτημα 15 λεπτών θα φτάσουμε  στο μνημείο των 72 εκτελεσθέντων αγωνιστών, μεταξύ των οποίων η Λέλα Καραγιάννη.
Γιατί το κάνουμε;
Η  ιστορική μνήμη η αναζήτηση των αιτίων η συζήτηση πρώτα από όλα  είναι καλύτερη άμυνα απέναντι σε πρακτικές τύπου χούντας είναι και η καλύτερη άσκηση για τη δημοκρατία.

Αυτός είναι ο πρώτος ιστορικός περίπατος θα ακολουθήσει και επόμενος ιστορικός περίπατος,  στη  δεξιά πλευρά του δρόμου, πηγαίνοντας προς το Σκαραμαγκά, που έχει σχέση με το Ιερό της Αφροδίτης και ένα κομμάτι 150 μέτρων από την αρχαία ΙΕΡΑ ΟΔΟ. 
Ένα από τα καλύτερα συντηρημένα ιστορικά κτήρια είναι το μπλοκ 15.
Έχουμε κάνει την κεντρική μας εκδήλωση στην παραλία Σκαραμαγκά και με βάση αυτό έχουμε κάνει μία συνολική πρόταση προς την περιφέρεια που λέγεται μονοπάτια πολιτισμού Σκαραμαγκάς. Στοχεύει όλο αυτό στα 7.000.000 τουρίστες, από 3.500.000 που είναι τώρα στην Αττική.
Γιατί αφού εκτός από την Αθήνα θα επισκεφτούν και την Ελευσίνα είναι άδικο να περνάνε με τα πούλμαν καραβάνια και απλώς να μας χαιρετάνε και να λένε ότι εδώ υπήρχε και το ιστορικό Χαϊδάρι .

Λοιπόν με αυτό τον τρόπο θέλουμε  να πιέσουμε τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με αυτό το θέμα και με τη βοήθεια της περιφέρειας να φτιαχτούν οι υποδομές σ΄ αυτά τα σημεία.

Όλες οι πόλεις που έχουν ιστορικά μνημεία τα αναδεικνύουν, να μπορέσουμε και εμείς λοιπόν. Θέλουμε ανάδειξη σε αυτό που λέμε ιστορικό  τουριστικό προϊόν, που είναι συνδυασμένο με  ιστορικές μνήμες και έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα.Αυτή είναι η βασική σκέψη που κάνουμε, εκτός από το τουρισμό  γενικά, υπάρχει ιστορικός τουρισμός, με την ευρεία έννοια το Χαϊδάρι των 4 τεσσάρων ιστορικών περιόδων, δηλαδή της αρχαιότητας με την ιερά οδό και το Ιερό της Αφροδίτης, της Βυζαντινής περιόδου με την Μονή Δαφνίου, το 1821 με τον Καραΐσκάκη  και το Παλατάκι και μετά την περίοδο της Εθνικής αντίστασης  με το ΜΠΛΟΚ 15, τους  εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς (Λέλα Καραγιάννη, Λίτινας), το μνημείο εκτέλεσης του ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ.


Στο υπόλοιπο που δεν υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο περιγράψαμεότι οι Ιστορικοί περίπατοι σκοπό έχουν την ανάδειξη των μνημείων και την περιποίηση και διευθέτηση  του περιβάλλοντος χώρου
Και ότι παράλληλα είναι μέρος μιας συνολικής μας πρότασης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ .που έχει τίτλο ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ .
Για την πρόταση αυτή στη φωτογραφία περιγράφονται οι δραστηριότητες, παρουσιάσεις που έγιναν στις πλατείες και σε γειτονιές του Χαϊδαρίου  καθώς και η θαλασσινή βαρκάδα  ΧΑΙΔΑΡΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ  με στόχο την προβολή της πρότασης μας, να αναδειχτεί η θαλάσσια οδός σύνδεσης και η ανάγκη μέτρων συνολικά για την περιοχή απορρύπανσης του κόλπου.
Όπως επίσης αξιοποίησης της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΠΡΩΤΕΎΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και για ανάδειξη ξεχωριστά της Ιεράς Οδού που συνδέει από την αρχαιότητα έως σήμερα την ΑΘΗΝΑ  με την ΕΛΕΥΣΙΝΑ 

Ηχητικό της συνέντευξης: 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝΟ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *