Απόκριες στη Χίο – Ήθη και έθιμα του νησιού!

Την περίοδο της Απόκριας πραγματοποιείται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας, του «μασκαρέματος» και της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από τις γιορτές της ρωμαϊκής εποχής και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν και τραγουδούσαν, προς τιμήν του θεού Διονύσου. Το καρναβάλι γινόταν με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος και ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.
Το έθιμο της Μόστρας στα Θυμιανά
Το έθιμο της Μόστρας στα Θυμιανά
Στα Θυμιανά της Χίου, την περίοδο της Αποκριάς και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής, αναβιώνει το έθιμο της «Μόστρας». Οι ρίζες αυτού του εθίμου βρίσκονται στην εποχή του Μεσαίωνα. Νέοι του χωριού φοράνε παλιά ρούχα, καλύπτουν το πρόσωπο τους με μάσκες (τις μουτσουναριές) και κάνουν διάφορα κωμικά σκετς σκορπώντας το κέφι, το γέλιο και τη χαρά. Αυτοί είναι οι κουδουνάτοι. Την Κυριακή το πρωί, στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύουν το ταλίμι, ένα χορό, που αναπαριστά τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές. Μετά το ταλίμι ακολουθεί ένας άλλος χορός, ο «δετός» όπου με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων – τουμπιά και παγιαύλια – οι χορευτές πιάνονται από τους ώμους, σχηματίζουν ένα κύκλο και χορεύουν. Η γιορτή του καρναβαλιού ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη παρέλαση σατυρικών θεμάτων με την συμμετοχή νέων του χωριού και το γλέντι που ακολουθεί στην πλατεία του χωριού με μουσική.

Το έθιμο του ΑγάΤο έθιμο του Αγά

Το έθιμο του δικαστή Αγά, που έχει τις αρχές του στο 1830, δικάζει με γέλιο και σατυρικά στοιχεία «αθώους και ένοχους», αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, στα Νοτιόχωρα: Μεστά, Ολύμποι, Πιτυός, Ελάτα και Λιθί, στην κεντρική πλατεία των χωριών, όπου οι περαστικοί θα δικαστούν, θα πληρώσουν συμβολικά το πρόστιμο που τους αναλογεί (κατατίθεται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού) και θα χορέψουν στο παραδοσιακό γλέντι.

Η κηδεία του Μακαρονά στα Καρδάμυλα – Αποκριάτικα Δρώμενα
Η κηδεία του Μακαρονά στα Καρδάμυλα - Αποκριάτικα Δρώμενα

Ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Καρδαμύλων οργανώνωει στην πλατεία Ανω Καρδαμύλων την Κυριακή της Αποκριάς το καρναβάλι στα Καρδάμυλα.Πλήθος κόσμου και επισκεπτών παρακουλουθεί παρέλαση μεταμφιεσμένων τμημάτων, αναβίωση εθίμου του γάμου ή της «κηδείας του μακαρονά», διαγωνισμός καλύτερης παρουσίας σε μεταμφίεση και χορό με χρηματικά βραβεία, γλέντι με ζωντανή μουσική μέχρι αργά το βράδυ και πάντα κερασμένο το παραδοσιακό μπουρέκι.

Αναπαράσταση κηδείας στον Αγ. Γεώργη Συκούση
Αναπαράσταση κηδείας την Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, στον Αγ. Γεώργη Συκούση

Τα τελευταία χρόνια δυναμική εμφάνιση στα αποκριάτικα δρώμενα κάνει το χωριό Αγ. Γιώργης Συκούσης, με την αναπαράσταση της κηδείας, τελετή, που έχει τις ρίζες της «στα Διονύσια» της αρχαίας Ελλάδας. Οι κάτοικοι του χωριού συνοδεύουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία, ενώ κερνάνε μεζέδες και άφθονο κρασί με γέλια και πειράγματα.

Το έθιμο του Διπλού στη Βολισσό
Το έθιμο του Διπλού στη Βολισσό

Το έθιμο του Διπλού αναβιώνεται κάθε χρόνο στη Βολισσό από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Βολισσού. Την τελευταιά Κυριακή της Αποκριάς, νέοι του χωριού τραγουδάνε στην πλατεία και χορεύουν στους ρυθμούς του Βολισσιανού χορού, του Διπλού. Στην πλατεία του χωριού ακολουθεί γλέντι, ενώ στους καλεσμένους προσφέρονται τοπικά προϊόντα.

Άλλες περιοχές
Παραδοσιακός Γάμος και γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό, στο Νεχώρι την Κυριακή της Αποκριάς, Καρκαλούσες (χορός διπλός) στην πλατεία Πυργίου, αποκριάτικες εκδηλώσεις στα Νένητα, την Καλαμωτή, την Πισπιλούντα. Στην Σιδηρούντα αναβιώνει το έθιμο του αποκριάτικου γάμου όπου όλες οι γυναίκες χορεύουν τον Δετό σε όλα τα σοκάκια του χωριού.
ΠΗΓΗ: http://www.topoikaitropoi.gr

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝΟ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *