ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ με πολιτικο αστερισκο19/3/2016)

  Στη διαδικασία  ψηφοφορίας του ψηφίσματος για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ του Δήμου Χαϊδαρίου ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ζήτησε τον λόγο και διευκρίνησε ότι με βάση την πολιτική του αντίληψη θα έπρεπε να ψηφίσει τουλάχιστον λευκό για να δείξει την διαφωνία στο πολιτικό σκέλος του κειμένου .

  Όμως αποφάσισε να το ψηφίσει ώστε το μήνυμα αλληλεγγύης  να είναι ισχυρό προς τους Χαϊδαριώτες βάζοντας ενα αστερίσκο διαφωνίας στην πολιτική ανάλυση και που εμπεριέχει την πολιτική τοποθέτηση και ανάλυση που έκανε κατά την ομιλία και συμπυκνωμένα περιλαμβάνει τα εξής:

  Ο λαός μας, εξαντλημένος από τη φτώχεια και την ανεργία που του επέβαλαν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έρχεται τώρα αντιμέτωπος με τον προσφυγικό κατακλυσμό που δημιούργησαν και συντηρούν οι ιμπεριαλιστικοί και εμφύλιοι πόλεμοι των μεγάλων συμφερόντων και των πολιτικοθρησκευτικών φανατισμών.

  Άνθρωποι κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους -με τη φρίκη της φτώχειας και του
πολέμου αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους- φτάνουν στην πύλη της Ευρώπης, στη
χώρα μας, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

  Για καλή τους τύχη, συναντούν έναν λαό που διδάσκει πολιτισμό και ανθρωπισμό, με
τρόπο που αφήνει κατάπληκτο κάθε πολιτισμένο κι ευαίσθητο άνθρωπο σε όλο τον
πλανήτη, κόντρα στους υψωμένους φράκτες και τις ακροδεξιές ιαχές που μας
γυρνούν στο φασισμό και τη βαρβαρότητα.

  Για καλή τους τύχη συναντούν μια κυβέρνηση  που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων και δίνει μάχη για μια Ευρώπη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
  Καλούμε όλους τους πολίτες να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις αιτίες που διώχνουν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους, ενάντια στις πολιτικές που μετατρέπουν την Ευρώπη νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό και συντηρητικό φρούριο. 

  Να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης, στο
πλευρό των ξεριζωμένων.
  Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τους συλλόγους των πολιτών,
αλλά και κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά σε έναν ευρύ συντονισμό σε κάθε Δήμο, για
την προσφορά της αλληλεγγύης μας, για την ανακούφιση του πόνου αυτών των
ανθρώπων. 

  Η υπερηφάνεια κι η αξιοπρέπεια του λαού μας αντιμετωπίζονται με θαυμασμό από
την παγκόσμια κοινότητα. Όσο υπάρχει τέτοιο μεγαλείο ψυχής, τέτοιο απόθεμα
προσφοράς και αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει ελπίδα και μέλλον για
την πατρίδα μας.

   Στην παρακάτω διεύθυνση στο youtube υπάρχει η 9λεπτη τοποθέτηση του Θοδωρή Σπηλιόπουλου για το ζήτημα της "φιλοξενίας των προσφύγων":

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=ke93QyVVmRk&app=desktop

Απόσπασμα της ομιλίας του Θοδωρή Σπηλιόπουλου:


Βρε πως αλλάζουν οι καιροί ...
Όταν ο Σελέκος ήταν αντιπολίτευση κι εμείς , επί Μαραβέλια και καταθέταμε κάποιο ψήφισμα για τους πρόσφυγες που ήταν Συριοι στο Σύνταγμα,είτε οπουδήποτε αλλού κ.λπ, εδώ γινόταν κόλαση.
Δηλαδή το σύστημα το δικομματικό που εκφραζόταν και στον δήμο, δεν τολμούσαμε καν να μιλήσουμε
και γι αυτό λέω
βρε πως αλλάζουν οι καιροί.
Γιατί εγώ πάντα βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων και λέω αυτή τη στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χαϊδαρίου, δίνεται η τιμή, συνεχίζοντας την ιστορική παράδοση του Χαϊδαρίου των προσφύγων, να εκφράσει έμπρακτα, πρώτα και κύρια σε πολιτικό επίπεδο πρώτα και κύρια, θα δούμε τα τεχνικά ζητήματα, με ομόφωνη απόφαση θα έλεγα, το ότι ο δήμος και οι κάτοικοί του, στέκονται αλληλέγγυοι σ΄ένα πρόβλημα που δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, ήρθε στην ελληνική κοινωνία, αφορά την Ευρώπη, αφορά τον πολιτισμένο κόσμο, αφορά τις σύγχρονες γραμμές ανάμεσα στη σύγχρονη αριστερά της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και τον δικομματισμό έτσι όπως εκφράζεται σε επίπεδο Ευρώπης, τον νεοφιλελεύθερο σύγχρονο ολοκληρωτισμό, που αφού παίρνει τις μορφές του νεοναζισμού αλλού παίρνει τις μορφές σύγχρονων φασιστικών εκδηλώσεων .
και βλέπουμε πόσο σημασία έχει το σύνθημα ''σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά'' ,
τι εννοώ,
κοιτάξτε πόση συζήτηση γίνεται για τις αλλαγές τις εκλογικές  που γίνονται στη Γερμανία, πόσο ενδιαφέρον το σύνολο του κόσμου παρακολουθεί τις εξελίξεις τις προεκλογικές της Αμερικής, το τι γίνεται συνολικά στην Αγγλία και γενικώτερα το τι γίνεται στην Ευρώπη,
οι μετακινήσεις θα λέγαμε πολιτικού χαρακτήρα, που αγγίζουν τη ζωή συνολικά και τις αποφάσεις.
Γιατί όλοι συμφωνούμε πως η ιστορία αυτή του ιμπεριαλισμού, η ιστορία αυτή των πολέμων που σήμερα λουζόμαστε εξ αιτίας αυτών των πολέμων που έγιναν στη Συρία
και κάποιοι κλείναν τα μάτια, κάποιοι λέγαν πως δεν τους αφορά
γιατί αυτούς τους αφορά μόνο αυτό που γίνεται στη γειτονιά τους και στη πόλη τους.
Δεν ανήκουμε ούτε εμείς ούτε η πλειοψηφία στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Θα λέγαμε πως ο καθένας, από τη δική του οπτική κι απ το δικό του μερτικό στους θεσμούς που συμμετέχει αλλά και στα κινήματα, έτσι όπως ήμασταν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια στους δρόμους, έχουμε υποχρέωση να αλλάζουμε συνειδήσεις.
Και χαιρόμαστε, θα έλεγα εγώ προσωπικά, ας κάνουμε μια προσωπική υπέρβαση, που ο ελληνικός λαός ξεπέρασε αυτό που λέμε την καθεστικια αριστερά με ότι αυτό  συνεπάγεται, τα κόμματα.
Διότι όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που βεβαίως είναι φτιαχτές όσο αφορά μια σειρά πράγματα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι το 85% του ελληνικού λαού στηρίζει αυτό που λέμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη σ΄αυτό το κύμα των προσφύγων που διάλεξαν, πνιγόμενοι στο Αιγαίο να περάσουν από την Ελλάδα για να πάνε στην Ευρώπη.
Μ αυτήν την έννοια λοιπόν εγώ θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι χρήσιμη, είναι χρήσιμη πολλαπλά διότι εκτός από τα επί μέρους ζητήματα που μπορεί να διαφωνήσουμε ή να βάλουμε επιφυλάξεις ή αστερίσκους, η κοινωνία του Χαϊδαρίου η οποία παρακολουθεί με τα τοπικά μέσα, τα επί μέρους με το διαδίκτυο κ.λπ. το τι γίνεται, παρακολουθεί αυτή εδώ τη συζήτηση, η οποία δεν είναι μια τεχνική συζήτηση,
δεν είναι δηλαδή το ζήτημα το αν θα εκφράσεις με αλληλεγγύη και σ΄ αυτό το σημείο θέλω να πω ότι έχω δώσει δημόσια συγχαρητήρια στον δήμαρχο Σελέκο, για την στάση του και την πολιτική του τοποθέτηση, σε συγκέντρωση που έγινε στον ΑΣΔΑ, σε συγκέντρωση που έγινε στην περιφέρεια, για τον πυρήνα της σκέψης του.
Βεβαίως έχουμε διαφορετική εκτίμηση για μια σειρά πράγματα είναι γνωστό όσο βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο, όσον αφορά τη κυβέρνηση,
αυτή τη στιγμή που εγώ προσωπικά παίρνω θέση στήριξης και θα έλεγα ότι χάρη σ΄ αυτή τη κυβέρνηση δεν πυροβολούμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε αντίθεση λοιπόν μ αυτό που έγινε στην Ιταλία όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ... (φωνές)
Κάποιοι ενοχλούνται έχουν πολύ μεγάλα αυτιά στο ακούνε τεχνικές δυσκολίες αλλά τις αλήθειες που αφορούν τη ζωή τη δική μας των παιδιών μας αλλά και των προγόνων μας, δεν θέλουν να την ακούσουν. Γι αυτό λοιπόν κάποιους τους τσίμπησε μύγα τσετσε ...
Εγώ λοιπόν λέω πως αυτές τις αλήθειες είμαστε υποχρεωμένοι να τις κουβεντιάσουμε.
Και χαίρομαι που το δημοτικό συμβούλιο με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κουβεντιάζει με θετικό τρόπο, πέρα από τα επί μέρους ζητήματα.
Στις 1/3/2016 που μας ζητήθηκε από μια τοπική εφημερίδα η γνώμη των επικεφαλής είπα:
το προσφυγικό σαν θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματικές τακτικές, ούτε σε κεντρικό επίπεδο, πολύ περισσότερο και τοπικό επίπεδο.
Το Χαϊδάρι των προσφύγων με την ιστορική μνήμη πάντα ζωντανή, θα συμβάλει με τον δικό του τρόπο στο δράμα του 21ου αιώνα.
Στη συζήτηση, που εκ των πραγμάτων θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο, έλεγα τότε, αισιοδοξούμε και είμαστε σίγουροι, πως το σώμα θα ανταποκριθεί στο αίτημα των καιρών με έμπρακτη αλληλεγγύη και υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από προσωρινή φιλοξενία.
Χαίρομαι που επιβεβαιώθηκα, όχι επί προσωπικού, αλλά επί της ουσίας.
Και βλέπω με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις, πέρα από τις επί μέρους επιφυλάξεις, ότι το δημοτικό συμβούλιο επί της ουσίας και θα έχουμε την ευκαιρία στη πορεία γιατί δεν ξεμπλέκουμε εύκολα με το προσφυγικό σαν Ελλάδα και πρέπει να το δούμε συνολικότερα και στα πλαίσια της δυτικής Αθήνας, τι μπορεί να γίνει και τι πρέπει να γίνει συνολικότερα.
Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής, για να κλείσω και θα δούμε μετά στα ζητήματα των ψηφισμάτων και τις επιμέρους παρατηρήσεις ,
σήμερα υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, ξαφνικά η Ελλάδα από χώρα διέλευσης, εγκλωβίστηκε με βάση αποφάσεις μονοσήμαντες.
Γίνεται μια προσπάθεια γενικότερα από την Ελληνική εξωτερική πολιτική να αλλάξει αυτός ο χάρτης και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις  που από κάποιους αμφισβητούνται ωστόσο έχουν το στοιχείο του ρεαλισμού το οποίο δίνει τη δυνατότητα, αυτοί οι άνθρωποι να μην πνίγονται στο Αιγαίο.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα δούμε τη πορεία του, είναι ένα ζήτημα συνολικότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμείς πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας, σαν δήμοι , σαν λαός, σε μια κατεύθυνση ευθύνης αυτών των ζητημάτων.
Το αιτούμενο αυτή τη στιγμή πάντως είναι ότι συνολικά, θα πρέπει να διευκολυνθεί η ελληνική κοινωνία, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη, τα νησιά που είναι χώροι εισόδου, ή η Ειδομένη που για κάποιους λόγους τεχνηέντως και εξαιτίας με τον τρόπο που έγινε το κλείσιμο των συνόρων, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κομφούζιον και μια υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων,
πρέπει λοιπόν συνολικά οι κοινωνίες να είναι ανεχτικές και νομίζω το δικό μας το παράδειγμα σήμερα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση
και μ΄ αυτή την έννοια χαιρετίζω και την στάση και την τοποθέτηση αυτή τη στιγμή του δημάρχου, στην κατεύθυνση όσον αφορά της εξυπηρέτησης, πέρα από τις επιφυλάξεις που μπορεί να υπάρχουν και νομίζω πως αυτές οι παρατηρήσεις που υπάρχουν θα πρέπει να είναι για επιπρόσθετα μέτρα όσο αφορά του τι χαρακτήρα θα έχει αυτός ο τρίμηνος ή τετράμηνος καταυλισμός απ΄ ότι φαίνεται
και στη πορεία πρέπει να δούμε και άλλες τέτοιες λύσεις όπως ειπώθηκαν τις οποίες θα πρέπει να τις μεταφέρουμε συνολικότερα στην Αθήνα στη δυτική Αθήνα, στην δυτική Αθήνα της προσφυγιάς, γιατί εδώ είναι δυτική Αθήνα της εργατικής τάξης, είναι η Αθήνα των ανθρώπων που ήδη έχουν υποστεί τα προβλήματα εξ αιτίας της προηγούμενης κατάστασης και οι άνθρωποι που έχουν υποστεί, δείχνει η εμπειρία στην Ελλάδα, αυτοί έχουν την ανοιχτή καρδιά.
Σ΄αυτή την κατηγορία , χαίρομαι που ανήκουμε κι εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *