35ωρο; Η κρίση του Κορωνοίου ευκαιρία για σοβαρή προγραμματική συζήτηση στην Αριστερά για 35 ωρο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη



Παρακολουθώντας την συζήτηση ,για την ακρίβεια την ιδεολογική πάλη ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τον σύγχρονο μαρξιστικό κευνσιανισμό (όλοι οι όροι δικοί μου),σε Ελλάδα,Ευρώπη και στον σύγχρονο Κόσμο 

παρακολουθώ και βιώνω σαν πολίτης αλλά και ελεύθερος επαγγελματίας  επίσης και τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εργασία από την άποψη του σχεδιασμού ,εξοπλισμού ,και ελέγχου ποιότητας αλλά και συντήρησης η προγραμματισμένου  service  δηλαδή προγραμματισμένου ελέγχου και παροχής υπηρεσιών συντήρησης, ώστε να παραμένει  αξιόπιστο ένα έργο η μία παρεχόμενη υπηρεσία.
Στην Ελλάδα ,
Λόγω Κορωνοίου το δημόσιο εκσυγχρονίστηκε βίαια μεν αποτελεσματικά δε.
Πράγματα που θα γινόντουσαν στην καλλίτερη περίπτωση σε μια 3ετια  έγιναν σε 2 μήνες.

Εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού υλοποιήθηκαν όχι μόνο όπως ήταν αναμενόμενο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον εν γένει δημόσιο τομέα.
Ο οποίος σαν να αφυπνίστηκε αίφνης και επέδειξε εκτός από τον ηρωισμό στους κρίσιμους κλάδους ,υγεία παιδεία και δήμους και ικανότητα προσαρμογής σε συστήματα εκσυγχρονισμού όχι μόνο ηλεκτρονικού αλλά κυρίως "πνεύματος "πέρα από το γράμμα του νόμου .
Εταιρείες, τράπεζες, δημόσιο, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις λειτούργησαν για λόγους προστασίας του προσωπικού τους σαν βασικό στοιχείο της αποδοτικότητας και κυρίως μπροστά στον επαπειλούμενο κίνδυνο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς,  με μειωμένο προσωπικό, μείωσαν εσωτερική και εξωτερική γραφειοκρατία και εκσυγχρόνισαν συστήματα εργασίας.Αυτο το είδαμε να γίνεται από την Αμερική έως την Ασία όμως το μάρμαρο των απολύσεων το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και όχι οι εταιρείες κολοσσοί .
Γιατί γι αυτες ,όπως πχ οι αεροπορικές εταιρείες ,ανατράπηκαν κανόνες και θέσφατα για να μείνουν ζωντανές .

Αξιολογουν ολο και περισσότεροι και εγώ συντάσσομαι με την άποψη :

ότι οι πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο αποδείχθηκαν αναντίστοιχα επαρκείς με το μέγεθος του προβλήματος και εκτός από λάθος αποφάσεις, υπήρξαν καθυστερήσεις, παλινωδίες και μπρος πίσω σε θέματα προστασίας της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας.  .
Εξαίρεση λίγες αριστερές η κεντροαριστερές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ,η και κάποιες  άλλες που δεν άφησαν την κρίση να γινει  ευκαιρία ασυδοτη για το πολύ μεγάλο κεφάλαιο .

Τούτων δοθέντων, τολμώ να ισχυριστώ ότι το σύνολο των εργαζομένων παγκοσμίως σε όλες τις διαβαθμίσεις ευθύνης σε δημόσιο τομέα  και ιδιωτικό, έδειξε εκπληκτική προσαρμοστικότητα και ενεργητικότητα και χάρις σ αυτό τον ανθρώπινο παράγοντα, σώθηκαν και ζωές μέχρι στιγμής και ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας κατάρρευσης έχει αποφευχθεί τουλάχιστον με συγκρίσιμους όρους  με το Κραχ και το 2 ο Παγκόσμιο πόλεμο.
Αν αυτό οφείλεται και στην συσσωρευμένη εμπειρία από την προηγούμενη κρίση μένει να αποδειχθεί από τους μελετητές των ψυχολογικών και κοινωνιολογικών και φιλοσοφικών επιστημών.

Αν λοιπόν χωρίς γιορτή και σχολη ο παγκόσμιος ηρωισμός των απλών εργαζομένων και του συνόλου των " διευθυντών " της, η με μια άλλη διατύπωση, του συνόλου διευθυνόντων και διευθυνομένων εργαζομένων, κατάφεραν με εντατικοποίηση να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα, εκκρεμεί ένα ερώτημα.
Με τέτοιο παγκόσμιο υπερκέρδος που τους πλούσιους τους έκανε  πλουσιότερους και οι οικονομολόγοι συμφωνούν τουλάχιστον σ αυτό, ότι πρέπει να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία, γιατί η Αριστερά  σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν ανιχνεύει με προγραμματικό τρόπο μήπως ωρίμασε η  ώρα εκτός όλων των άλλων  να βάλει στο τραπέζι μια προγραμματικής συζήτησης την μείωση των ωρών εργασίας. ( 35 ωρο ;)
Μάλιστα να το συνδέσει, κάνοντας τις αναγκαίες επεξεργασίες με "μολύβι και χαρτί ", με το μεγάλο New Deal που προτείνει η άλλως πως ονομαζόμενο ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Θοδωρής Σπηλιόπουλος 
Οδοντίατρος 

δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου
Μέλος Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Χαϊδαρίου. (2013-2017 κ 2019-2020)
Πρώην μέλος άμισθο του Δ.Σ.  ΑΤΤΙΚΟΥ Νοσοκομείου (2015-2019)

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *