ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Εκδήλωση των "Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου" για τον Περιφερειακό σχεδιασμό (8Μάρτη 2017)
Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου"
08 Μαρτίου 2017
Βασική ομιλήτρια ήταν η Αφροδίτη Μπιζά, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής_www.edsna.gr/).
Αρχικά εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης Δήμου Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρί
ου ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος επεσήμανε την αναγκαιότητα της πλήρους ενημέρωσης των δημοτών προκειμένου να γίνει αντιληπτή η εξαιρετική σημασία για την τοπική κοινωνία της προώθησης του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και της επανάκτησης μέρους αυτών για καθημερινή αξιοποίηση.
Στη συνέχεια η Αφροδίτη Μπιζά με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο παρουσίασε τα βασικά δεδομένα στο επίπεδο της εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Συνολικά και συνοπτικά αναφέρθηκε στα εξής :
Με δεδομένο ότι μέχρι το 2020 στόχος είναι να διαχειρίζεται τουλάχιστον το 52% των παραγόμενων απορριμμάτων από τους Δήμους στην πηγή είναι απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κάθε Δήμο αλλά και η ανάληψη συγκεκριμένης δράσης εκ μέρους του Δήμου.
Ο ΕΣΔΝΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην εκπόνηση περιφερειακού σχεδιασμού με προσαρμογή των κανονισμών στην Ελληνική Νομοθεσία, στον οποίο προβλέπεται η διαχείριση να γίνεται διαμέσου μονάδων μικρής κλίμακας με συνεκτίμηση της εγγύτητας στη διαχείριση, τη διαλογή στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων – την επανάκτηση με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δήμος και πολίτες). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό του 2006 δεν προβλέπονταν διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, οπότε αυτή η διάσταση έπρεπε να ενσωματωθεί.
Δεν έχουμε δικαίωμα με τα σκουπίδια μας να επιβαρύνουμε συνεχώς τον κορεσμένο σχεδόν χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής καθώς και τους κατοίκους της Φυλής και των όμορων περιοχών, επειδή δεν θέλουμε να συμβάλλουμε στο μέτρο που ρυπαίνουμε και μας αναλογεί.
Η κομποστοποίηση και η επανάκτηση μέρους των απορριμμάτων, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Δήμου.
Πρέπει να γίνει αντιστροφή στην ισχύουσα πραγματικότητα και η Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεπεράσει οποιεσδήποτε επιφυλάξεις και να εμπλακεί ενεργά καθώς η διαχείριση απορριμμάτων είναι βασική υποχρέωσή της.
Ο ΕΣΔΝΑ αναλαμβάνει και την προμήθεια των κάδων αλλά και τη μεταφορά των απορριμμάτων χωρίς κόστος εφόσον υπάρχει διαλογή στην πηγή. Επίσης ο ΕΣΔΝΑ αναλαμβάνει και την χρηματοδότηση για την αγορά απορριμματοφόρου για οργανικά απόβλητα αλλά και για την αγορά των σχετικών καφέ κάδων.
Εφόσον η Δημοτική Αρχή δείξει υπευθυνότητα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό τότε μπορεί να συμβάλει στην μείωση της μεταφοράς των απορριμμάτων για ταφή κατά 40% με αποτέλεσμα και την εξέταση ελάφρυνσης του ύψους των καταβαλλόμενων ανταποδοτικών τελών από τους Δημότες, που όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη είναι τα υψηλότερα σε επίπεδο Δήμων Αττικής.
Είναι γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιήσουν την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση διαμέσου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το πληρώνω όσο πετάω, μεταξύ άλλων.
Οι σταθμοί μεταφόρτωσης έχουν στόχο να περιορίσουν τα δρομολόγια μεταφοράς των απορριμμάτων προς ΧΥΤΑ, ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα σε μακρινούς δήμους. Εφόσον όμως ο περιφερειακός σχεδιασμός διέπεται από το χαρακτηριστικό της εγγύτητας στη διαχείριση των απορριμμάτων τότε ο ΣΜΑ δεν έχει λόγο λειτουργίας. Είναι δε αναγκαίο σε κάθε ΤΟΣΔΑ να υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας και να ενσωματωθούν στα δεδομένα και οι μεγάλοι παραγωγοί στερεών αποβλήτων.
Βαδίζουμε βήμα – βήμα και στοχεύουμε να καταφέρουμε στην αρχή να συλλέγουμε χωριστά τα οργανικά. Εφόσον το πετύχουμε τότε θα δούμε και το ζήτημα παραγωγής ενέργειας. Συμφωνώ δε ότι οι Δήμοι με πολλά πράσινα (κλαδέματα) μπορεί να ενισχύσουν την κοινωνική πολιτική τους.
Συζητιούνται κίνητρα και αντικίνητρα (όπως αύξηση του κόστους μεταφοράς ανά τόνο) για τους Δήμους. Αν δεν ανταποκριθούν οι Δήμοι στην εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης τότε θα αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες πραγματικό πρόβλημα.
Οι Δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με τη σειρά των αιτημάτων για soft ενέργειες και ζητούμενο είναι να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων και της επανάκτησης.
Παρευρέθηκαν οι : Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ Χαϊδαρίου Απόστολος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Συριανόγλου, ο Πρόεδρος και γραμματέας του συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Απόστολος Καραπέτρος και Θεόφιλος Μεντεσίδης καθώς και εκπαιδευτικοί α'βαθμιας και β' βαθμιας εκπαίδευσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, από τοπικούς φορείς η αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Δήμου Χαϊδαρίου Γεωργιάδου Ειρήνη, ο Ανδρέας Μποζίκας από τη δημοτική παράταξη «Πάμε να ενώσουμε το Χαϊδάρι», ο Κώστας Φουρλής από τη δημοτική παράταξη «Μαζί για το Χαϊδάρι», ο Κώστας Φωτεινάκης και η Τόνια Φώτη από το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» και τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., ο Δημήτρης Σταυρίδης από τη Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου, ο Γιώργος Χανιωτάκης από τον πολιτιστικό σύλλογο του Δάσους, ο Μεντεσίδης Θεόφιλος Γραμματέας του Συλλόγου Μακεδόνων Χαϊδαρίου, o Χριστοδουλάκης Απόστολος Πρόεδρος της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και πολίτες οι οποίοι παρακολούθησαν την ενημέρωση και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση.
Στις τοποθετήσεις οι συμμετέχοντες επισήμαναν τα εξής :
Ι. Από τους φορείς
Γεωργιάδου Ειρήνη, αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Δήμου Χαϊδαρίου:
Πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση. Έχει γίνει πρόταση στο Δήμο να προμηθευτούμε καφέ κάδους για τα οργανικά απορρίμματα χωρίς η Δημοτική Αρχή να την αποδεχθεί και να την ενσωματώσει στο σχεδιασμό.
Επίσης έχω καταθέσει πρόταση για συμμετοχή των σχολείων σε πρόγραμμα ανακύκλωσης, δράση η οποία απ’ όσο γνωρίζω υλοποιείται σε σχολεία εκτός του Δήμου μας.
Η εκμάθηση της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από το σχολείο. Υπάρχουν περιοχές εντός και εκτός της χώρας μας, όπως Χίος, Βαυαρία στις οποίες έχει εφαρμοστεί η θερμική επεξεργασία για παραγωγή ενέργειας.
Ανδρέας Μποζίκας, δημοτική παράταξη «Πάμε να ενώσουμε το Χαϊδάρι» : Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση συμμετοχής λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο εντάσσεται μέσα στα 4 – 5 πιο σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν αν το σοβαρότερο.
Σημαντικό για τη δημόσια υγεία των κατοίκων, σημαντικό για όλον τον πλανήτη. Μας αφορά όλους στο διηνεκές καθώς η ωφέλειες αφορούν άμεσα τον άνθρωπο. Σαν πρώην Πρόεδρος του ΑΣΔΑ έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει η ανάλογη παιδεία στους κατοίκους, στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.
Προσπάθησα για εφαρμογή δράσης ανακύκλωσης λαδιών και φωτοτυπικού χαρτιού σε σχολεία όμορου Δήμου, κατά τη διάρκεια της θητείας μου αλλά δεν συμμετείχε και δεν το υποστήριξε η εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι επίσης γεγονός ότι θα πρέπει να βρεθεί διέξοδος στη μείωση των απορριμμάτων καθώς έχει επιβαρυνθεί αφενός ο ΧΥΤΑ Φυλής και αφετέρου δεν μπορούμε συνεχώς να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας στο «γείτονα».
Χαιρετίζω τη σημερινή συνάντηση – συζήτηση και είμαι θετικός να επεξεργαστούμε κοινή πρόταση με τους παρόντες συναδέλφους προκειμένου να κατατεθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Δήμου μας.
Κώστας Φουρλής, δημοτική παράταξη «Μαζί για το Χαϊδάρι» : Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ανταποκρίθηκα και εγώ γιατί συζητιέται ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όχι μόνο το Δήμο μας αλλά όλη την Περιφέρεια Αττικής.
Θυμίζω σε όλους τη σοβαρότητα του ζητήματος της ταφής των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ και τα μεγάλα ζητήματα που είχαν ανακύψει και οι συγκρούσεις αναφέροντας για παράδειγμα την Κερατέα. Είναι αναμφισβήτητο ότι αν γίνουν παρεμβάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχουμε σημαντικά οφέλη για το Χαϊδάρι.
Έχουμε την τεχνογνωσία να υποστηρίξουμε την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού αλλά παράλληλα για να πετύχουμε χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας απ’ όλους μας. Ο σταθμός μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που λειτουργεί είναι ένα στοιχείο που βοηθάει σημαντικά στη μεταφορά απορριμμάτων.
Κώστας Φωτεινάκης, "Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης":
Αν θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον πλανήτη μας προκύπτει από την κλιματική αλλαγή, στη χώρα μας είναι η διαχείριση των αποβλήτων γιατί απαιτείται εφαρμογή του εθνικού σχεδιασμού, ο οποίος και σε περιφερειακό επίπεδο κινείται σε θετική κατεύθυνση, παρόλο που έχουν εμπεριέχονται ορισμένες ασάφειες.
Υπάρχουν στην Περιφέρεια Αττικής 66 ΟΤΑ α’ βαθμού και απαιτείται από κοινού με τους κατοίκους συνεργασία για να πετύχουμε τους στόχους ποιοτικά και ποσοτικά μέχρι το 2020. Έχει διαπιστωθεί ότι αρκετά τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων έχουν συνταχθεί με αντιγραφή και αυτό είναι ένα ζήτημα γιατί δεν αποτυπώνει το σχεδιασμό προσανατολισμένης λύσης σε σχέση με την πραγματικότητα.
Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δείχνει ότι δεν έχει αφομοιώσει τον εθνικό – περιφερειακό σχεδιασμό και την κρισιμότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θετική κρίνεται η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία διαδημοτικού πράσινου σημείου που προϋποθέτει βέβαια να μην μείνει μόνο θεωρητική προσέγγιση αλλά να είναι πλήρης πρόταση με ενσωμάτωση των οριζόμενων στον κανονισμό πρασίνου, δεδομένα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο χώρος υγιεινής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Φυλή θα κλείσει μετά και τον κορεσμό του κυττάρου της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ, στα τέλη του 2018, με βάση τον Περιφερειακό σχεδιασμό αλλά οι Δήμοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει και η συνέπεια αυτού θα είναι τα σκουπίδια να μην μπορούν να μεταφερθούν και να γίνει αφόρητη η κατάσταση σε κάθε δρόμο και γειτονιά.
Δημήτρης Σταυρίδης, Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου : Στόχος είναι η διαχείριση του 52% των απορριμμάτων, η επανάκτηση από το 26 % και να μεταφέρεται για ταφή μόνο το 22%.
Καλούμαστε σαν Υπηρεσία με 3 άτομα προσωπικό επιπέδου ΑΕΙ στο σχεδιασμό και με μικρό αριθμό στο υπόλοιπο προσωπικό να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα συνυπολογιζόμενης και της δυσκολίας στην αλλαγή κουλτούρας στις υπηρεσίες.
Υπάρχει δρομολογημένο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 1,3 εκατ. € για την προμήθεια εξοπλισμού για την αποκομιδή απορριμμάτων.
Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια θετικό ρόλο θα παίξει μεταξύ άλλων και η μείωση του όγκου των συσκευασιών από τα SUPER MARKET.
Εκτιμώ ότι η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου – Οικολόγοι πράσινοι»
Δημήτρης Σακέτος, πολιτιστικός σύλλογος του Δάσους : Η ενημέρωση και συζήτηση που γίνεται είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Απαιτείται αγωγή των πολιτών για να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να είναι διακριτοί οι ρόλοι για τη συμμετοχή και τη δράση των πολιτών και της τοπική αυτοδιοίκησης.
Στις κατοικίες μπορεί να παραχθεί κομπόστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στα φυτέματα / κήπους για τη βελτίωση του εδάφους.
Πλέον αυτών εκτιμώ ότι η επιμόρφωση των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων θα συμβάλει θετικά στην αποτελεσματική υλοποίηση.
Γιώργος Χανιωτάκης, πολιτιστικός σύλλογος του Δάσους :
Να αντλήσουμε παραδείγματα από άλλες χώρες όπως η Ελβετία στην οποία κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και να τα αξιοποιεί για την παραγωγή ενέργειας, λιπασμάτων κ.λ.π. προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός στο Δήμο μας για την επίτευξη των στόχων της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Πρέπει να πιέσουμε το Δήμο να ξεκινήσει συστηματικά την προσπάθεια διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΙΙ. Από τους πολίτες
Κωνσταντόπουλος Γιάννης, υπάλληλος του Δήμου Περιστερίου : Είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Υπάρχει σε όλη τη διαδικασία ένα ερώτημα για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι υπάλληλοι του δημοσίου; Οι ιδιώτες; Οι πολιτικοί / αυτοδιοικητικοί που πρέπει να κάνουν αποδεκτή σχετική εισήγηση; Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μεθοδολογία υλοποίησης της διαχείρισης καθώς και η ευαισθητοποίηση.
Είναι γεγονός ότι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) προέρχονται από αντιγραφές άλλων και το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση καθώς δεν λαμβάνονται όλα τα πραγματικά δεδομένα υπόψη, όπως βιομηχανικές – βιοτεχνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή μελέτης, εμπορικές δραστηριότητες, οικιακά διαθέσιμα και οι αντίστοιχες παραγόμενες ποσότητες.
Υπάρχει το προσωπικό με τις απαιτούμενες ειδικότητες στο δημόσιο για την υποστήριξη της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία πρέπει να συνδεθεί και με την περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και την οικιακή παραγωγή κομπόστ.
Πλέον αυτών θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας το οποίο περνά μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων και μέχρι σήμερα το έχουμε αφήσει στην άκρη χωρίς να έχει αναδειχθεί η σημασία του οικολογικά και οικονομικά.
Καίτη Ειρηνάκη : Η καθαριότητα ταυτίζεται με τον πολιτισμό και εκτιμώ ότι ο σχεδιασμός του ΕΣΔΝΑ όπως μας παρουσιάστηκε είναι αρκετά φιλόδοξος.
Τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για τη διαχείριση απορριμμάτων και θα πρέπει να πιέσουμε τη Δημοτική Αρχή να συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και καθενός από μας ξεχωριστά.
Σοφία Δρίκου :
Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση κάδων με σήμανση ευδιάκριτη προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικά η διαλογή στην πηγή.
Σήμερα υπάρχει ένας κάδος στην πλατεία του Δάσους, που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ανακύκλωσης. Τα πράσινα σημεία δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στους περίοικους.
Να ασκήσουμε πίεση στη Δημοτική Αρχή για να συμβάλει στην επαρκή διαχείριση των απορριμμάτων και πρέπει παράλληλα η Πολιτεία να μπορεί να βοηθήσει.
Κώστας Ξυνογαλάς :
Να μην μείνουμε μόνο στο πόσο και πότε θα ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι.
Έχουν προβλεφθεί από την Περιφέρεια κίνητρα και αντικίνητρα που πρέπει να ισχύουν στους Δήμους όταν υστερούν στην διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τους προκαθορισμένους στόχους ή περισσότερες ενισχύσεις σε όσους ανταποκρίνονται ή παραδίδουν περισσότερα.
Δημήτρης Αλεξάκης:
Είναι αμετάθετος ο χρόνος δράσης για την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση απορριμμάτων. Δύο επίπεδα καθοριστικά υπάρχουν. Πρώτο και άμεσο, η επαρκής λειτουργία της διοίκησης και στο προκείμενο της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.
Δεύτερο η δημιουργία οικολογικής συνείδησης μακροπρόθεσμα και με δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα της τοπικής κοινωνίας.
Οι πολίτες όταν έχουν σαφείς – ξεκάθαρες κατευθύνσεις από την Διοίκηση εν γένει, γιατί θα πρέπει να κάνουν το χρέος τους και ανταποκρίνονται στη συντριπτική πλειονότητά τους.
Επιπλέον η διαχείριση – αξιοποίηση των απορριμμάτων μπορεί να υποστηρίξει την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής από το Δήμο προς τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους. Για παράδειγμα η παραγωγή πέλετ από τα κλαδέματα και η διάθεσή του για θέρμανση, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον από την καύση ακατάλληλων και ρυπογόνων υλικών.
Επειδή η Δημοτική Αρχή είναι αρκετά επιφυλακτική, θα μπορούσε πιλοτικά να εφαρμόσει το σχέδιο της διαχείρισης για μια δεδομένη περιοχή, να αξιολογήσει συγκριτικά τα αποτελέσματα και είναι γεγονός ότι θα αλλάξει στάση. Η πιλοτική εφαρμογή δεν θέτει σε κίνδυνο κανένα στόχο.
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί προς τη Δημοτική Αρχή σχετικά με την καθολική εφαρμογή διαχείρισης των απορριμμάτων είναι : Τέλος του 2018, όταν κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής και δεν έχει πετύχει το στόχο διαχείρισης του 52% των απορριμμάτων και της ανάκτησης, τι θα κάνει με τα σκουπίδια;
Πρέπει να εγκατασταθούν οι ανάλογοι κάδοι σε όλο το Δήμο. Συμφωνώ με το δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα και προτείνω να εφαρμόζεται το ζυγολόγιο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ακριβής ανταπόδοση στους πολίτες της συμμετοχής τους στη διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος επεσήμανε
ότι σαν Δημοτική Κίνηση Πολιτών σε Δράση – Οικολόγων Πράσινων του Δήμου
Χαϊδαρίου λόγω της σημαντικής αξίας του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων
θα επαναφέρουμε στο Δ.Σ. του Δήμου, σε συνεργασία με τους επικεφαλής άλλων
συνδυασμών της αντιπολίτευσης (κ.κ. Μποζίκα Ανδρέα και Φουρλή Κωνσταντίνο) που
παρευρίσκονται στη σημερινή εκδήλωση ενημέρωσης, την κοινή μας θέση για άμεση
ενεργοποίηση του Δήμου και συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των
απορριμμάτων με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Η σημερινή ενημέρωση και συζήτηση
προσέγγισε διεξοδικά όλες τις πτυχές διαχείρισης των απορριμμάτων και της
επανάκτησης και σ’ αυτό συνέβαλε σημαντικά η προσκεκλημένη μας Αφροδίτη Μπιζά.
Υπογράμμισε δε ότι άμεσα η
υλοποίηση της διαχείρισης μπορεί να ξεκινήσει στο χώρο των λαϊκών αγορών
συλλέγοντας πρώτα χαρτιά κ.λ.π. και μετά τα πράσινα, δράση η οποία θα αποφέρει
πολλαπλά κέρδη στην κοινωνία.
Πολλές φορές μέχρι σήμερα η
Κίνηση Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου – Οικολόγων Πράσινων έχει φέρει το ζήτημα της
διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δ.Σ. του Δήμου χωρίς όμως εκ μέρους της
Δημοτικής Αρχής να υπάρξει στην πράξη η δέουσα ανταπόκριση.
Τόνισε ότι, εφόσον η Δημοτική
Αρχή δείξει υπευθυνότητα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τον
περιφερειακό σχεδιασμό τότε μπορεί να συμβάλει στην μείωση της μεταφοράς των
απορριμμάτων για ταφή κατά 40% με αποτέλεσμα και την εξέταση ελάφρυνσης του
ύψους των καταβαλλόμενων ανταποδοτικών τελών από τους Δημότες, τα οποία όπως
έχουμε πει κατ’ επανάληψη είναι τα υψηλότερα σε επίπεδο Δήμων Αττικής.
Υπενθύμισε δε, ότι από την Κίνηση
Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου – Οικολόγων Πράσινων έχει κατατεθεί στο Δήμο πρόταση
διαχείριση απορριμμάτων το Μάϊο του 2015, η οποία σε συνδυασμό με προσανατολισμένες
επόμενες προτάσεις που έχουν κατατεθεί για συνολικές παρεμβάσεις με στόχο την
εξοικονόμηση ενέργειας, στις δημοτικές υποδομές και κτηριακές εγκαταστάσεις θα
συνέβαλε στη μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους σε πρώτη φάση από
1,69% στο 1,30% και στις επιχειρήσεις του Δήμου από 6,76% στο 4%, δεδομένου ότι
ο Δήμος μας δυστυχώς κατέχει τα πρωτεία στα ανταποδοτικά τέλη, όταν σε όμορους
Δήμους το ποσοστό ανταποδοτικότητας των τελών κυμαίνεται κοντά στο 1%. Είναι
χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο Δήμο Αθηναίων το ποσοστό ανταπόδοσης είναι 1,59%
μικρότερο απ’ ότι στο Χαϊδάρι.
Λαμβάνεται δε υπόψη η επισήμανση
από τους συμμετέχοντες προς την Κίνηση Πολιτών ότι παρά το σταθερό
προσανατολισμό της στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων δεν κατάφερε να το
«κάνει θέμα» ως προς την αλλαγή φιλοσοφίας της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου στη
διαχείριση των απορριμμάτων και ότι παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες θα μπορούσε
να είχαν αναληφθεί περισσότερες και ευρύτερες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του
κοινού και υιοθέτησης πρακτικών ανακύκλωσης στα σχολεία και στη γειτονιά.
Τέλος η Κίνηση Πολιτών σε Δράση –
Οικολόγων Πράσινων θα δυναμώσει τη δραστηριότητά στον κοινό σχεδιασμό δράσεων
και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στην καθημερινή ζωή, με
όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται, όπως μέχρι σήμερα αρκετές φορές σαν Δημοτική Κίνηση έχουμε
κάνει, για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος δράσης, να αξιοποιηθεί ο περιφερειακός
σχεδιασμός και να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας στο μέτρο
που μας αναλογεί, γιατί η λύση του προβλήματος έχει συγκεκριμένο και
περιορισμένο χρονικό όριο, το τέλος του 2018.