Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 08 Μαρτίου 2017

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης Δήμου Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, εσπερίδα με θέμα την ενημέρωση για τον περιφερειακό & τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και τις δράσεις που οφείλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Βασική ομιλήτρια ήταν η Αφροδίτη Μπιζά, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής_www.edsna.gr/).

Αρχικά εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης Δήμου Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση», ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος επεσήμανε την αναγκαιότητα της πλήρους ενημέρωσης των δημοτών προκειμένου να γίνει αντιληπτή η εξαιρετική σημασία για την τοπική κοινωνία της προώθησης του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια η Αφροδίτη Μπιζά με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο παρουσίασε τα βασικά δεδομένα στο επίπεδο της εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με δεδομένο ότι μέχρι το 2020 στόχος είναι να διαχειρίζεται το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων από τους Δήμους στην πηγή είναι απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κάθε Δήμο αλλά και η ανάληψη συγκεκριμένης δράσης εκ μέρους του Δήμου.

Ο ΕΣΔΝΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην εκπόνηση περιφερειακού σχεδιασμού με προσαρμογή των κανονισμών στην Ελληνική Νομοθεσία, στον οποίο προβλέπεται η διαχείριση να γίνεται διαμέσου μονάδων μικρής κλίμακας με συνεκτίμηση της εγγύτητας στη διαχείριση, τη διαλογή στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων – την επανάκτηση με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δήμος και πολίτες).

Δεν έχουμε δικαίωμα με τα σκουπίδια μας να επιβαρύνουμε συνεχώς τον κορεσμένο σχεδόν χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στη Φυλή καθώς και τους κατοίκους της Φυλής και των όμορων περιοχών επειδή δεν θέλουμε να συμβάλλουμε στο μέτρο που ρυπαίνουμε και μας αναλογεί.

Η κομποστοποίηση και η επανάκτηση μέρους των απορριμμάτων, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Δήμου.

Πρέπει να γίνει αντιστροφή στην ισχύουσα πραγματικότητα και η Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεπεράσουν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις και να εμπλακεί ενεργά καθώς η διαχείριση απορριμμάτων είναι βασική υποχρέωση.

Ο ΕΣΔΝΑ αναλαμβάνει και την προμήθεια των κάδων αλλά και τη μεταφορά των απορριμμάτων χωρίς κόστος εφόσον υπάρχει διαλογή στην πηγή. Επίσης ο ΕΣΔΝΑ αναλαμβάνει και την χρηματοδότηση για την αγορά απορριμματοφόρου για οργανικά απόβλητα αλλά και για την αγορά των σχετικών καφέ κάδων.

Εφόσον η Δημοτική Αρχή δείξει υπευθυνότητα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό τότε μπορεί να συμβάλει στην μείωση της μεταφοράς των απορριμμάτων για ταφή κατά 40% με αποτέλεσμα και την εξέταση ελάφρυνσης του ύψους των καταβαλλόμενων ανταποδοτικών τελών από τους Δημότες, που όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη είναι τα υψηλότερα σε επίπεδο Δήμων Αττικής.

Παρευρέθηκαν οι : Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ Χαϊδαρίου Απόστολος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Συριανόγλου , ο Πρόεδρος και γραμματέας του συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Απόστολος Καραπέτρος  και Θεόφιλος Μεντεσίδης  καθώς και εκπαιδευτικοί α'βαθμιας και β' βαθμιας εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση με τοποθετήσεις συμμετείχαν η αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Δήμου Χαϊδαρίου Γεωργιάδου Ειρήνη, ο Ανδρέας Μποζίκας από τη δημοτική παράταξη «Πάμε να ενώσουμε το Χαϊδάρι», ο Κώστας Φουρλής από τη δημοτική παράταξη «Μαζί για το Χαϊδάρι», ο Κώστας Φωτεινάκης και η Τόνια Φώτη από το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» και τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., ο Δημήτρης Σταυρίδης από τη Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου και γραμματέας του συλλογου εργαζομενων στο δημο Χαιδαριου, ο Κωνσταντόπουλος Γιάννης υπάλληλος του Δήμου Περιστερίου, οι δημότες - κάτοικοι Καίτη Ειρηνάκη, Σοφία Δρίκου,προεδρος του περιβαλλοντικου συλλογου ΔΑΣΟΥΣ, Γιώργος Χανιωτάκης από τον πολιτιστικό σύλλογο του Δάσους, Δημήτρης Σακκατος, Κώστας Ξυνογαλάς, Δημήτρης Αλεξάκης, Γιώργος Μάντζιος και παρακολούθησε την ενημέρωση - συζήτηση πλήθος δημοτών.

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος επεσήμανε ότι σαν Δημοτική Κίνηση Πολιτών σε Δράση του Δήμου Χαϊδαρίου λόγω της σημαντικής αξίας του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων θα επαναφέρουμε στο Δ.Σ. του Δήμου, σε συνεργασία με τους επικεφαλής άλλων συνδυασμών της αντιπολίτευσης (κ.κ. Μποζίκα Ανδρέα και Φουρλή Κωνσταντίνο) που παρευρίσκονται στη σημερινή εκδήλωση ενημέρωσης, την κοινή μας θέση για άμεση ενεργοποίηση του Δήμου και συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα η Δημοτική Κίνηση Πολιτών σε Δράση έχει φέρει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δ.Σ. του Δήμου χωρίς όμως εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να υπάρξει στην πράξη η δέουσα ανταπόκριση.

Από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε προς την Κίνηση Πολιτών ότι παρά το σταθερό προσανατολισμό της στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων δεν κατάφερε να το «κάνει θέμα» ως προς την αλλαγή φιλοσοφίας της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου στη διαχείριση των απορριμμάτων και παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες θα μπορούσε να είχαν αναληφθεί περισσότερες και ευρύτερες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού και υιοθέτησης πρακτικών ανακύκλωσης στα σχολεία και στη γειτονιά.

 H Δημοτική Κίνηση Πολιτών σε Δράση θα δυναμώσει τη δραστηριότητα στον κοινό σχεδιασμό δράσεων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στην καθημερινή ζωή, με όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται, όπως μέχρι σήμερα αρκετές φορές σαν Δημοτική Κίνηση έχουμε κάνει, για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος δράσης, να αξιοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας στο μέτρο που μας αναλογεί, γιατί η λύση του προβλήματος έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό όριο.   


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *