ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΣΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ"



 Δημοτικό Συμβούλιο της 7/10/2014 (14/2014) – 2η συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση. 

Ψήφισμα για την τροπολογία σχετικά με το Πάρκο Τρίτση


     Αρχικά ας σημειωθεί οτι είχαμε την πρόθεση να εισηγηθούμε το εν λόγω θέμα από την προηγούμενη συνεδρίαση. Η Δημοτική αρχή μας παραχώρησε την εισήγηση για το θέμα αυτό. Εστιάσαμε βέβαια κατά την εισήγησή μας στο πρόβλημα χρηματοδότησης που προκύπτει από την επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει τη διαχείριση του Πάρκου στον ΑΣΔΑ και στα προβλήματα που εύλογα θα δημιουργηθούν.

     Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε αντιψήφισμα. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση και φάνηκε ότι υπάρχει διαφωνία από τις περισσότερες παρατάξεις στο θέμα του φορέα διαχείρισης. Οι διαφωνίες, σε μεγάλο βαθμό είχαν να κάνουν και με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός.
     Ψηφίστηκε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, το δικό μας στηρίχτηκε από εμάς και τον Φουρλή. 


ΨΗΦΙΣΜΑ

για το πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»



Το πάρκο Τρίτση, σύμφωνα με την τροπολογία 1824/275 που ψηφίστηκε –με επείγουσες διαδικασίες- στις 17/9/2014 από τη Βουλή, περιέρχεται στον ΑΣΔΑ. Η ανάληψη ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα των περιοχών μας είναι πάντα καλοδεχούμενη.



Ωστόσο η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, χωρίς να συνοδεύεται ταυτόχρονα από πόρους οδηγούν σε υποβάθμιση και εγκατάλειψη. Αυτός είναι σήμερα μεγάλος κίνδυνος και για το πάρκο Τρίτση.



Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης με τις αυτοδιοικητικές αρχές και την κοινωνία της Δυτικής Αθήνας. Δεν συζητήθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια, δεν ερωτήθηκε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι συλλογικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο και δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξεύρεση μιας καλής και βιώσιμης λύσης. Ταυτόχρονα, η ανάθεση του σημαντικότερου υπερτοπικού πάρκου αποκλειστικά στον ΑΣΔΑ, χωρίς να εμπλέκονται η Περιφέρεια Αττικής μαζί με επιστημονικούς και άλλους φορείς αποτελεί θεσμική αστοχία.



Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση δεν διασφαλίζεται. Υπάρχει αναφορά μόνο στη δυνατότητα άντλησης πόρων από το πράσινο ταμείο και μόνο για 5 χρόνια. Αυτό δεν διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και δεν ρυθμίζει το ύψος της. Αντίθετα απεμπλέκει την κεντρική κυβέρνηση από την ευθύνη που της αναλογεί και ανακατανέμει τους πόρους του πράσινου ταμείου που έτσι κι αλλιώς προβλέπονταν να κατευθυνθούν στην Αυτοδιοίκηση.



Η αναφορά που κάνει η τροπολογία σε σύναψη συμβάσεων για εκμετάλλευση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Πάρκου, αποκαλύπτει την κυβερνητική λογική περί αυτοχρηματοδότησης, με επακόλουθο την εμπορευματοποίηση. Επιπλέον, δεν ρυθμίζει τα συσσωρευμένα χρέη του Πάρκου, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους Δήμους.



Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην διαφαινόμενη λογική εμπορευματοποίησης του Πάρκου Τρίτση. Θα επιμείνει στη διασφάλισή του χαρακτήρα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, έτσι όπως περιγράφεται στο ΠΔ 184/2002.



Τέλος απαιτεί την επανατοποθέτηση του όλου θεσμικού ζητήματος μέσω αναθεώρησης της νομοθετικής ρύθμισης και την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του Πάρκου.
 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *