ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (7/10/2014)


Ενημερωτικό σημείωμα για την παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7/10/2014 (14/2014) – 2η συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση.

Το δημοτικό συμβούλιο είχε συνολικά 24 θέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν διεκπεραιωτικά. Τα πρώτα 5 θέματα αφορούσαν σε τοποθέτηση και ψηφίσματα επί πολιτικών θεμάτων και απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο την περισσότερη ώρα.

Υποβάλλαμε 3 ερωτήσεις και κάναμε 1 σχολιασμό στα προ ημερησίας διάταξης. Οι ερωτήσεις ήταν:
1)   Για τη διαδικασία ενημέρωσης των παρατάξεων με αφορμή εκδηλώσεις στις οποίες είχε προσκληθεί ο  Δήμος αλλά δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ στις Δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και την ενημέρωση για τον εθελοντικό καθαρισμό της πόλης.
2)   Ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σχετικά με την συγκοινωνία και ειδικότερα για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Δημάρχου με τον ΟΑΣΑ.
3)   Έγινε ερώτημα για τις ενέργειες και τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις παιδικές χαρές οι οποίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης πιστοποίησης ασφαλείας (οι περισσότερες είναι σε αυτή την κατηγορία). Ιδιαίτερα αναφέρθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παιδική χαρά της πλατείας Λαού (Δ. Σκαμπά). Μεταφέρθηκε, δε, η πρόταση των κατοίκων της περιοχής για την (προσωρινή) επίλυση του προβλήματος και ζητήθηκε να ληφθεί υπόψη. Ενημερώνουμε εδώ ότι η παράταξη είναι σε επαφή με κατοίκους από την περιοχή και δίνει συνέχεια στο θέμα.
4)   Το τέταρτο ήταν σχολιασμός, αλλά τέθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων, αφού δεν προβλέπεται κάτι άλλο και αφορούσε στην πρωτοβουλία εθελοντικής καθαριότητας από τους δημότες. Η ουσία της τοποθέτησής μας περιγράφεται στο συνημμένο (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.docx), δόθηκε δε, ιδιαίτερη έμφαση στην επιστολή Δούρου προς τους δημάρχους (συνημμένο ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.pdf) για τη διαχείριση απορριμμάτων και στην ανάγκη να ανοίξει ο Δήμος  τη συζήτηση αυτή.

Τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν είναι:
 Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Κ. Μητσοτάκης) σχετικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων και την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, από την προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε δηλώσει ότι σκοπεύαμε να καταθέσουμε ψήφισμα  για το θέμα.
Η τοποθέτησή μας κινήθηκε και στην κατεύθυνση της εναντίωσης στις απολύσεις που είναι ο στόχος της Κυβέρνησης με πρόσχημα τον επανέλεγχο και την αξιολόγηση, αλλά και στην κατεύθυνση της εναντίωσης στην απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω αποδυνάμωσης από πολύτιμο προσωπικό. Επιπλέον σταθήκαμε αρκετά στο θέμα της συμπαράστασης στους διωκόμενους Δημάρχους που αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία εργαζομένων.
Το ψήφισμα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Λαϊκή Συσπείρωση και την παράταξή μας, οι υπόλοιπες παρατάξεις είχαν επιμέρους, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές διαφωνίες, αλλά στο σύνολό τους δήλωσαν ότι είναι κατά του σχετικού νόμου. 

Για το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων. Τοποθετηθήκαμε υπέρ και σε αυτό το ψήφισμα που εισηγήθηκε η Δημοτική αρχή. Στην τοποθέτησή μας τονίσαμε ιδιαιτέρως τα ζητήματα της Δημοκρατίας και του τρόπου άσκησης του πολιτεύματος. Αναφερθήκαμε στη στάση της Κυβέρνησης, τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα θέματα Δημοκρατίας. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα των εξαρτήσεων από οικονομικά συμφέροντα και τέλος στο φακέλωμα των πολιτών που δίνουν οικονομική ενίσχυση στα κόμματά τους.
Το ψήφισμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Λαϊκή Συσπείρωση και εμάς.

Ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρείων (ΨΝΑ- Δαφνί, Δρομοκαϊτειο). Για το θέμα αυτό είχαμε εκφράσει την πρόθεσή μας να κατεβάσουμε ψήφισμα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα σκοπεύαμε να καταθέσουμε το δελτίο τύπου του σωματείου. Ζητήθηκε να μετατεθεί το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση από τη Δημοτική αρχή και επιπλέον είχαμε ενημέρωση από το σωματείο ότι υπήρχε συνεννόηση με το Δήμαρχο να προσκληθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να καταθέσουν οι ίδιοι ψήφισμα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση εισηγήθηκε δικό της ψήφισμα, δεν έφερε το ψήφισμα του σωματείου, ενώ δεν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκπρόσωποι των εργαζομένων. Στο ερώτημά μας αν κλήθηκαν οι εργαζόμενοι, απάντησε δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι έχει ενημερώσει «προφορικά» και ότι ο μόνος που ανταποκρίθηκε είναι ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο οποίος ήταν παρόν και έκανε μακροσκελή τοποθέτηση. (Τα παραπάνω δεν επιβεβαίωσαν τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του σωματείου που ρωτήσαμε)
Στην τοποθέτησή μας, ο Θ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα του συστήματος της ψυχικής υγείας, στην προσχηματική «αποασυλοποίηση» με στόχο το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, στους αγώνες των εργαζομένων που ήταν παρούσα η παράταξη. Ψηφίσαμε υπέρ στο ψήφισμα, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις μας και στη διαφωνία μας για το χειρισμό.
Το ψήφισμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (απείχε ο Δρούλιας).

Ψήφισμα και προτάσεις δράσης ενάντια στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης από την προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε εκφράσει τη πρόθεση να καταθέσουμε ψήφισμα για το θέμα. Η Δημοτική αρχή μας παραχώρησε την εισήγηση στο θέμα αυτό. Εισηγηθήκαμε το ψήφισμα των συλλογικοτήτων το οποίο επισυνάπτεται (ENFIA-DOY.docx). Τοποθετηθήκαμε για το άδικο και αντισυνταγματικό του φόρου, αναφερθήκαμε στα κινήματα που αναπτύχθηκαν ενάντια στα χαράτσια και προτείναμε να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλίες δράσεων και στήριξης.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση κατέβηκε αντιψήφισμα.
Πέρασε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψηφίστηκε μόνο από τους ίδιους και δήλωση του Μποζίκα ότι είναι «πολύ κοντά» στο ψήφισμα αυτό. Το δικό μας ψήφισμα, εκτός από εμάς, ψήφισαν ο Ντηνιακός, ο Ασπρογέρακας, ο Φουρλής και η Καμπόλη.
Δεν αποφασίστηκε καμία δράση ή πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής.

Ψήφισμα για την τροπολογία σχετικά με το Πάρκο Τρίτση. Επίσης είχαμε την πρόθεση να το εισηγηθούμε από την προηγούμενη συνεδρίαση. Το ψήφισμα επισυνάπτεται (ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ για Πάρκο.doc). Η Δημοτική αρχή μας παραχώρησε την εισήγηση για το θέμα αυτό. Εστιάσαμε βέβαια κατά την εισήγησή μας στο πρόβλημα χρηματοδότησης που προκύπτει από την επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει τη διαχείριση του Πάρκου στον ΑΣΔΑ και στα προβλήματα που εύλογα θα δημιουργηθούν.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε αντιψήφισμα. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση και φάνηκε ότι υπάρχει διαφωνία από τις περισσότερες παρατάξεις στο θέμα του φορέα διαχείρισης. Οι διαφωνίες, σε μεγάλο βαθμό είχαν να κάνουν και με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός.
Ψηφίστηκε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, το δικό μας στηρίχτηκε από εμάς και τον Φουρλή.

Υπόλοιπα θέματα:
Από τα υπόλοιπα θέματα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα άσκησης έφεσης από το Δήμο, ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε εργαζόμενους που διεκδικούσαν να αναγνωριστεί η σύμβασή τους ως αορίστου χρόνου. Εξηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου ότι παρότι υπάρχουν αποφάσεις του αρμόδιου οργάνου (οικονομική επιτροπή) για μη άσκηση έφεσης, αυτές ακυρώνονται ως παράνομες από την αποκεντρωμένη Διοίκηση και οι εφέσεις ασκούνται αυτεπαγγέλτως. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για μια ακόμα φορά να μην ασκήσει έφεση.
Στα πλαίσια τις συζήτησης για τις λαϊκές αγορές και με την οπτική του προγράμματός μας για τη διαχείριση απορριμμάτων, έγινε πρόταση από το Θοδωρή Σπηλιόπουλο, να ανακυκλώνονται τα απορρίμματα που συλλέγονται κατά τον καθαρισμό μετά το πέρας της λαϊκής αγοράς μιας και μεγάλο μέρος αυτών είναι ανακυκλώσιμα υλικά.  


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *