ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ!


Η εξασφάλιση της ευζωίας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων στην πόλη, είναι για μας βασική προτεραιότητα, αποτελεί πρωτεύον στοιχείο πολιτισμού,  παιδείας και κοινωνικής πολιτικής, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής των δημοτών, με την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Θέση μας είναι ότι τα ζώα που βρέθηκαν, και μάλιστα όχι από υπαιτιότητα δική τους, αλλά των ανθρώπων, να ζουν στην πόλη μας άστεγα και διωγμένα, δικαιούνται να έχουν τροφή, νερό, καλή υγεία, να είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και υγιή και να απολαμβάνουν το σεβασμό και τη φροντίδα του Δήμου και των δημοτών.
Δεσμευόμαστε λοιπόν να μεριμνήσουμε για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων του Δήμου μας και για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξουμε δράσεις σε δύο επίπεδα:
Α) Μέτρα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας: 
Εκτιμώντας ότι βασική αιτία για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, είναι η εγκατάλειψή τους, θα πάρουμε μέτρα για να χτυπήσουμε στη ρίζα του αυτό το θλιβερό φαινόμενο. 
Θα καλλιεργήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο αισθήματα υπευθυνότητας και ζωοφιλίας στους κατοίκους της περιοχής μας.
Θα απαιτήσουμε επίσης από την κεντρική κυβέρνηση να εισάγει στα σχολεία ανάλογο μάθημα, ώστε η νέα γενιά να γαλουχηθεί με τις αξίες του σεβασμού για τα δικαιώματα όλων των νοημόνων και συναισθανόμενων πλασμάτων.   
Θα οργανώνουμε σεμινάρια, ανοικτές εκδηλώσεις ενημέρωσης, χάπενινγκ με κεντρική ιδέα την εμπέδωση της έννοιας των Δικαιωμάτων των ζώων.
Η διοίκηση του Δήμου μας θα λειτουργήσει παρακινητικά, «δια του παραδείγματος». Θα φροντίσουμε να υπάρχει πάντα φαγητό και νερό για τα αδέσποτα της πόλης, ενημερώνοντας τους δημότες.
Θα τοποθετήσουμε σε κομβικά σημεία πίνακες ανακοινώσεων για αγγελίες για χαμένα ζώα, ή για ζώα που βρέθηκαν και ψάχνουν την οικογένειά τους.
Θα μεριμνήσουμε ώστε να τοποθετηθούν καλαθάκια για καθαριότητα, μαζί με πινακίδες που να προτρέπουν τους ιδιοκτήτες που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, να σέβονται τον περιβάλλοντα χώρο και τους συμπολίτες τους και να μαζεύουν στα ειδικά σακουλάκια τις ακαθαρσίες των ζώων τους.
Β) Άμεσα μέτρα για την προστασία και φροντίδα των ζώων:

Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και, όπου υπάρχουν κενά, θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διόρθωσής τους, στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας των αδέσποτων.Θα διεκδικήσουμε ανυποχώρητα τα κονδύλια που δικαιούται η Τ.Α. για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το νόμο 4039/2014.Με λίγα λόγια, θα κάνουμε όσα αυτονόητα και μη, δεν έκαναν η σημερινή - και οι προηγούμενες - Διοικήσεις του Δήμου Χαϊδαρίου μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα:
  1.   Θα συγκροτήσουμε την προβλεπόμενη πενταμελή Επιτροπή που θα ασχοληθεί υπεύθυνα με την υλοποίηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς, καθώς και την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, και θα κάνουμε σύμβαση με κτηνίατρο.
  2.    Όλα τα αδέσποτα θα περισυλλεχθούν για να εξεταστούν, να υποβληθούν σε θεραπεία αν υπάρχει ανάγκη, να εμβολιαστούν, να στειρωθούν, να σημανθούν και να αποκτήσουν βιβλιάριο υγείας που θα φυλάσσεται από την υπεύθυνη Επιτροπή. Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής σήμανσης θα περνάνε απευθείας στη βάση δεδομένων του αρμόδιου Υπουργείου. Στη συνέχεια, τα ζώα θα φιλοξενούνται σε χώρους του Δήμου, στην προσπάθεια να βρεθεί οικογένεια να τα υιοθετήσει, αλλιώς θα επανατοποθετούνται στην γειτονιά όπου ζούσαν και όπου φιλόζωοι κάτοικοι θα τα φροντίζουν.
  3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων, θα συγκροτηθούν, όπως ορίζει ο νόμος, συνεργεία από έμπειρα και κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται από τον κτηνίατρο του Δήμου. 
  4. Είναι απαραίτητη η δημιουργία και λειτουργία Κτηνιατρείου και Καταφυγίου, δημοτικού ή και διαδημοτικού, αν υπάρχει η δυνατότητα, με όμορους δήμους. 
  5. Θα συγκροτηθεί, ειδική Ομάδα παρακολούθησης
    της εφαρμογής του Προγράμματος, προς όφελος πάντα των ζώων.
    Σε περίπτωση που εντοπίζεται παράβαση, ακολουθώντας τις από το Νόμο 4039 /2014 προβλεπόμενες διαδικασίες, η ειδική αυτή Ομάδα θα αναλαμβάνει να επιβάλλει και να εισπράττει το πρόστιμο.Το εισπραττόμενο ποσό θα διατίθεται αποκλειστικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοτικού Κτηνιατρείου και του Καταφυγίου.Είναι σαφές ότι με βάση τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τ.Α. λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και των πολιτικών διάλυσης των κοινωνικών δομών, τίποτα δεν είναι εύκολο.
Όμως, όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν, από μια Δημοτική Αρχή που να θέλει και να μπορεί και τέτοια θα είναι η δική μας Δημοτική Αρχή.
Τονίζουμε, ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια, θέλουμε δίπλα μας αρωγούς τους εθελοντές/ζωόφιλους δημότες και τα Φιλοζωικά Σωματεία, αλλά και τους δημότες συνολικά, έτσι ώστε μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, με κοινό στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
 
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Υποψήφιος Δήμαρχος
ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *