ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΟΔΩΡΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.


Επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι πραγματοποίησε προχθές το πρωί αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Χαϊδαρίου Θοδωρή Σπηλιόπουλο (του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ»), την υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Κώστα Ζαχαριά. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων, καθώς και με τη διοικήτρια του νοσοκομείου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Θοδωρής Σπηλιόπουλος εξέφρασαν την πεποίθηση πως η πλήρης και ομόθυμη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις επιταγές του μνημονίου έχει προκαλέσει την ουσιαστική ισοπέδωση των δομών της Δημόσιας Υγείας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και στη λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου. «Οι ελλείψεις του προσωπικού -ειδικά του νοσηλευτικού- είναι πλέον εγκληματικές και μάλιστα τη στιγμή που το νοσοκομείο εμφανίζει υπερπληρότητα (ράντζα στους διαδρόμους την ημέρα της εφημερίας κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα η πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Αττικής έχει ήδη χάσει το νοσοκομείο "Αγ. Βαρβάρα", το οποίο πλέον υπολειτουργεί, περιμένοντας μάταια την υλοποίηση των υποσχέσεων του προστάτη των ιδιωτικών συμφερόντων Υπουργού Υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά η αντιπροσωπεία και πρόσθεσε:

«Η ανάλγητη "μεταρρύθμιση" του κ. Γεωργιάδη, που επιχειρεί να στερήσει από χιλιάδες αδύναμους οικονομικά πολίτες το δικαίωμα στην πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, πρέπει πάση θυσία να ανακοπεί. Στεκόμαστε απέναντι και καλούμε όλη την κοινωνία σε κοινό μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και τη διεκδίκηση της ισότιμης, δωρεάν και καθολικής πρόσβασης στο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα».

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησε το κείμενο Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς το Υπ Υγείας για τα προβλήματα του Νοσοκομείου "ΑΤΤΙΚΟΝ". και το οποίο επισυνάπτεται.
Για τις πολλές ελλείψεις στο Αττικό νοσοκομείο και τις σπατάλες της διοίκησης κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα : Επικίνδυνες ελλείψεις και αδικαιολόγητες σπατάλες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”, ως το μεγαλύτερο στη δυτική Αττική, εξυπηρετεί κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, μόνο σε μία ημέρα γενικής εφημερίας τον Φεβρουάριο του 2014, υπήρξαν 232 εισαγωγές και προσήλθαν στα επείγοντα 1100 άνθρωποι. Εξάλλου, το κλείσιμο των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΕΟΠΥΥ αύξησε την προσέλευση στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κατά 25% (ο αριθμός ασθενών που προσέρχονται ημερησίως έχει αυξηθεί από 490 σε 650 κατά μέσο όρο).
Σε ένα τόσο σημαντικό για τη δημόσια υγεία νοσοκομειακό ίδρυμα που παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη, η επάρκεια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοπρεπή και αποτελεσματική νοσηλευτική φροντίδα του πληθυσμού που εξυπηρετεί. Παρόλα αυτά, ήδη από το τέλος του 2013 άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις απαραίτητων υλικών.
Από τις αρχές του 2014, οι ελλείψεις υλικών πήραν επικίνδυνες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία και οδήγησαν σε συνεχή αιτήματα των υπεύθυνων των τμημάτων για άμεση κάλυψή τους. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά (σύριγγες, γάζες, γάντια, ταινίες μέτρησης σακχάρου, εργαλεία λαπαροσκοπικών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, κ.α.) καθώς και φάρμακα (αντιβιοτικά, διουρητικά, κ.α.). Δεν υπάρχει παρακαταθήκη υγειονομικού υλικού. Απαξιώνεται και δεν συντηρείται τακτικά ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Νοσοκομείου. Τα αιτήματα αυτά ουδέποτε ικανοποιήθηκαν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Οι προϊστάμενοι επανήλθαν με αναφορές στις οποίες τόνιζαν την αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων τους και προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε αυτή η κατάσταση για την υγεία των ασθενών.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αδιαφορώντας για τα κρίσιμα προβλήματα που έθιγαν οι παραπάνω αναφορές, δε δίστασε να “στοχοποιήσει” τους εργαζόμενους που ανέδειξαν, ως όφειλαν, το πρόβλημα. Στις αναφορές των εργαζόμενων γινόταν λόγος για “άκρως σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις”. Η απάντηση της Διοικήτριας στο πρόβλημα ήταν οι απειλές και η διαταγή πειθαρχικού ελέγχου. Το σωματείο εργαζομένων στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στις 21/2/2014 κατήγγειλε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου συκοφαντεί τους εργαζόμενους ως “τεμπέληδες” και “ανεύθυνους” και τρομοκρατεί ανοιχτά όσους προβαίνουν στις παραπάνω καταγγελίες.
Σύμφωνα επίσης με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων, η διοικήτρια του Νοσοκομείου “εξανάγκασε τον μοναδικό ιατρό εργασίας σε παραίτηση, επειδή διέπραξε το «έγκλημα» να συνδιοργανώσει μαζί με το σωματείο ημερίδα για θέματα υγιεινής και ασφάλειας”.
Την ίδια στιγμή όμως που το επίπεδο της δημόσιας περίθαλψης κινδυνεύει λόγω της συνεχούς περιστολής των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και των τραγικών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, η σπατάλη δημόσιων πόρων παραμένει ανεξέλεγκτη όταν αποδέκτες τους είναι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η εταιρία που διαχειρίζεται τα απόβλητα του νοσοκομείου συστηματικά χαρακτηρίζει ως μολυσματικά το σύνολο σχεδόν των αποβλήτων του Νοσοκομείου, προκειμένου να αυξάνεται ο όγκος τους και άρα το ύψος της αποζημίωσης. Όμως, παρά τα τεράστια ποσά που εισπράττει, η εταιρία δε φροντίζει να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα μολυσματικά απόβλητα του νοσοκομείου συσσωρεύονται σε ανοιχτό χώρο, εκτεθειμένα στη βροχή και τον ήλιο, όπου παραμένουν επί πέντε ημέρες μέχρι να τα συλλέξει η υπεύθυνη ιδιωτική εταιρία.
Επειδή:
- Οι ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, που οφείλονται στους μειωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, απειλούν τη δημόσια υγεία.
- Το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης όλων των νοσοκομείων και της παντελούς απουσίας προσλήψεων τα τελευταία χρόνια.
- Είναι πάγια τακτική των διορισμένων διοικήσεων η συκοφάντηση και τρομοκράτηση των εργαζόμενων που καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα.
- Οι κυβερνητικές περικοπές δαπανών για τη δημόσια υγεία πάντα συνοδεύονται με εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
- Η διαχείριση των αποβλήτων των νοσοκομείων από ιδιωτικές εταιρίες αποτελεί το νέο πεδίο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου.
- Παρά την αδρή χρηματοδότηση αυτών των εταιριών, ο τρόπος περισυλλογής και διαχείρισης εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιο είναι το ύψος του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου για το 2014 και ποια η διαφορά του με τα προηγούμενα έτη;
2. Προτίθεται να αντιμετωπίσει με έκτακτη επιχορήγηση την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου και τις επιπτώσεις στη λειτουργία του και την υγεία των ασθενών, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού που καταγράφονται σε αναφορές των Προϊσταμένων των Τμημάτων;
3. Διατηρείται ελάχιστη παρακαταθήκη υλικών; Ακολουθείται τακτική διαδικασία συντήρησης (service) του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού;
4. Γιατί η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν αξιολόγησε και δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα των υπευθύνων για την επείγουσα κάλυψη αναγκών σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και επέλεξε πρακτικές εκφοβισμού και πειθαρχικού ελέγχου;
5. Ποιο είναι το κόστος αποκομιδής των «μολυσματικών» αποβλήτων και ποιο το κόστος των «οικιακών»; Σε ποιο όμιλο ανήκει η ιδιωτική εταιρία διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων και ποιο είναι το ποσό αμοιβής της για τις υπηρεσίες που παρέχει; Ποιες είναι οι προδιαγραφές περισυλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων και κατά πόσο αυτές τηρούνται από την εν λόγω εταιρία;
Παρακαλείται ο κ. Υπουργός για την κατάθεση εγγράφων:
1. Της σύμβασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων
2. Του επικαιροποιημένου εσωτερικού κανονισμού διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων.
Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές:
Ανδρέας Ξανθός
Κώστας Ζαχαριάς
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Γιάννης Ζερδελής
Βασίλης Κυριακάκης
Νίκος Μιχαλάκης
Κωστής Δερμιτζάκης
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Χαρά Καφαντάρη
Σοφία Σακοράφα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝΟ

Επανεκλογή του Θοδωρή Σπηλιόπουλου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΟΙ 35 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ!