ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ :Εξοικονόμηση χρημάτων από τη Δημοτική Αρχή διαμέσου επέκτασης του δικτύου Φυσικού Αερίου .Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου

ΠΡΟΤΑΣΗ
15-04-2020
Εξοικονόμηση χρημάτων από τη Δημοτική Αρχή διαμέσου επέκτασης του δικτύου Φυσικού Αερίου και της σύνδεσης Δημοτικών Κτηρίων, Σχολείων & Νηπιαγωγείων, Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΑΠΗ, Στεγών Πολιτισμού, Αθλητικών Εγκαταστάσεων.
Πρωτοβουλία για στήριξη επαγγελματιών και κατοίκων.


Μια πρόβλεψη για 2020 σύμφωνα με τα δεδομένα κατανάλωσης πετρελαίου στα παραπάνω κτήρια και υποδομές του Δήμου μας κατά την προηγούμενη χρονιά, είναι ότι θα απαιτηθούν 110.000 λίτρα πετρέλαιο για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.
Αν υποθέσουμε ότι η μέση ετήσια τιμή θα είναι 1,00ευρώ το λίτρο (σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή είναι περίπου 0,815 ευρώ το λίτρο με πτώση κατά 24% σε σχέση με το Φεβρουάριο περίπου), τότε θα απαιτηθεί ετήσια δαπάνη 110.000ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.
Γνωρίζουμε από μετρήσεις ό,τι με τη χρήση φυσικού αερίου επιτυγχάνεται εξοικονόμηση δαπανών σε ποσοστό 35%. Επιπλέον με τη χρήση φυσικού αερίου δεν προπληρώνεται ο εφοδιασμός σε καύσιμο, όπως το πετρέλαιο και αποφεύγονται διαπιστωμένες αδυναμίες προμηθευτών (πιθανή νοθεία ή ελλειμματικές ποσότητες). Επίσης εκλύονται λιγότεροι ρύποι στην ατμόσφαιρα με τη χρήση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου παρά το γεγονός ότι και τα δύο είναι ορυκτά καύσιμα.
Στον 2ο παράλληλο δρόμο της οδού Επαύλεως, επί της οποίας βρίσκεται Δημαρχείο μας, δηλαδή στην οδό Ρούμελης διέρχεται το δίκτυο φυσικού αερίου.
Το δημοτικό κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από το Δημαρχείο, το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο και το παρακείμενο κλειστό γυμναστήριο με βάση τις ανάγκες τους και τις καταναλώσεις τους σε θέρμανση και ψύξη, συναποτελούν έναν μεγάλο καταναλωτή ενέργειας.
Για την εξοικονόμηση δαπανών στα καύσιμα προτείνεται να προταθεί από την Δημοτική Αρχή στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής α.ε. να εκπονήσει δική της τεχνικοοικονομική προμελέτη επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου από την οδό Ρούμελης μέχρι την κατάλληλη θέση στην οδό Επαύλεως, για τη σύνδεση των τεσσάρων προαναφερόμενων κτηρίων.
Πλέον αυτών η μελέτη θα είναι ενδεικτική με βάση το κόστος – όφελος για περαιτέρω επεκτάσεις και τι πολιτική θα μπορούσε να ακολουθηθεί κατά περίπτωση από τη Δημοτική Αρχή, μη αποκλειόμενης και της αυτοχρηματοδότησης λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο απόσβεσης της εν λόγω δαπάνης.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει ειπωθεί μόνο 11 δημοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, σε σύνολο 47 είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Αντίστοιχη πρωτοβουλία πρέπει να ληφθεί από τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να δρομολογηθούν αντίστοιχες επεκτάσεις κατόπιν σχετικής ενημέρωσης των συμπολιτών μας, κατοίκων και επαγγελματιών, με πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους της ΕΔΑ α.ε., όπως έχουν πραγματοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν άλλες δημοτικές αρχές, αξιοποιώντας τη χρήση του φυσικού αερίου και σε πολλαπλές ειδικές επαγγελματικές χρήσεις.
Αυτές οι πρωτοβουλίες μας και οι προτροπές – προτάσεις μας προς τη Δημοτική Αρχή είναι ενταγμένες στον προγραμματικό μας λόγο και αποτελούν δέσμευση για τους Πολίτες σε Δράση για την αυτοδιοικητική τους πορεία στην παρούσα 4ετία.
Κρίση έχουμε. Να σκεφτόμαστε πως θα πορευτούμε με επάρκεια την επαύριον!
Το μέλλον ανήκει στις κοινωνίες που το σχεδιάζουν με συστηματικό τρόπο.

Υ.Γ.
Δεν τίθεται θέμα αποθεματοποίησης πετρελαίου, όπως συμβαίνει ήδη από ορισμένους καταναλωτές για εξοικονόμηση χρημάτων, δεδομένου ότι είναι ένα διαφορετικό ζήτημα από αυτό που πραγματεύεται το παραπάνω κείμενο.
Επίσης οι Ενεργειακές Κοινότητες, παρά το γεγονός ότι επιχειρείται η απαξίωσή τους από την Νέα Δημοκρατία, θα αποτελέσουν ξεχωριστό αντικείμενο συζήτησης για την αποκεντρωμένη αυτοπαραγωγή ενέργειας και την ιδιοκατανάλωση με πολλαπλά οφέλη για κατοίκους, επαγγελματίες και περιβάλλον

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *