ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ :Αφιερώνω σε όλους την “Μπαλάντα του συνένοχου”, των Active Member…



γράφει ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Να μην αφήσουμε η ΠΝΠ του Θεοδωρικάκου να γίνει ταφόπλακα της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργαλείο πολιτικής συναλλαγής

Ο Θεοδωρικάκος ζήλεψε την δόξα του Άδωνι. Αλλά δεν είναι ψιλικατζής να εκτίθεται για 5 ευρώ. Το σκέφτηκε και αποφάσισε ότι έτσι κι αλλιώς η τιμή της Κατερίνας Μπλουμ είναι χαμένη. Με απόλυτο κυνισμό καθορίζει τα αντιδραστικά όρια λειτουργίας στην τοπική αυτοδιοίκηση για την επόμενη μέρα. Οπότε λέει “ας πάει και το παλιάμπελο”, κατά την λαϊκή ρήση.
Εξηγούμαι. Εν μέσω της πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη, ο κος Θεοδωρικάκος επιχειρεί με μία κατεπείγουσα ΠΝΠ να διαμορφώσει το νέο «Πρόγραμμα» του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα αντικαταστήσει τον «ΦιλόΔημο». Είχαμε την αυταπάτη ότι στην ΠΝΠ θα γίνεται αναφορά σε θέματα χρηματοδότησης και αντιμετώπισης αναγκών των ΟΤΑ στις έκτακτες συνθήκες. Στην Ευρώπη διατίθενται έως και 100 δισ. για αναπλήρωση μισθών, κατά δήλωση της προέδρου Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής δηλώνει απέναντι στις πρακτικές Ορμπάν ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η πανδημία για υπονόμευση των ελευθεριών μας.
Εδώ, αντιγράφοντας τον Βρούτση, επιχειρεί να διαμορφώσει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισοπεδωμένη. Εκμεταλλεύεται την τρέχουσα οδυνηρή συγκυρία, με στόχο να “περάσει” ρυθμίσεις και διαδικασίες, οι οποίες είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για την Αυτοδιοίκηση.
Το «Πρόγραμμα» του κου Θεοδωρικάκου θα έχει ως αξιολογητές, που θα αποφασίζουν την ένταξη έργων / προμηθειών / μελετών των ΟΤΑ, 5μελείς Επιτροπές που θα απαρτίζονται από ένα στέλεχος της ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ, 2 μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και 2 εμπειρογνώμονες – ιδιώτες με εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αμέσως έτσι υποβαθμίζει ο ίδιος την υπόσταση της ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ που νομοθέτησε. Αυτό υποκρύπτει ιδιοτέλεια. Στην ΕΕΤΑΑ, ο κος Θεοδωρικάκος διόρισε Πρόεδρο τον πρώην νομικό του σύμβουλο και αντιπρόεδρο τον νυν Διευθυντή του Γραφείου του. Συνεπώς, το τμήμα αυτό της Επιτροπής είναι απολύτως καθοδηγούμενο. Αναρωτιέται κανείς. Οι ιδιώτες εμπειρογνώμονες ποιοι θα είναι; Πώς θα λειτουργήσουν; Για τους εμπειρογνώμονες θα είναι ένα “πεδίο δράσης”, μέσα από το οποίο θα “πουληθούν υπηρεσίες ενταξιακής συμμόρφωσης” με πελατειακές σχέσεις και αντιλήψεις προς το “γενικότερο καλ”.
Γιατί υποβαθμίζεται έτσι το πιο κρίσιμο στάδιο αξιολόγησης και ένταξης μίας αίτησης χρηματοδότησης ενός ΟΤΑ; Η απάντηση είναι πλέον προφανής. Για να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο και πιο “ασφαλή” τρόπο πολιτικά συμφέροντα. Ενώ την τελευταία τετραετία οι ΕΥΔ των ΠΕΠ της χώρας έσπευσαν να καταργήσουν τέτοιες πρακτικές Αξιολόγησης, σε συμφωνία με το Σύστημα Διαχείρισης, τους Κανονισμούς του ΕΣΠΑ που ελέγχονται από την ΕΔΕΛ –μια παγιωμένη διαδικασία πλέον.
Εδώ τώρα ο κος Θεοδωρικάκος τι κάνει; Δεν αντέχει την επιτυχία ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ με τον ΦιλόΔημο. Ο ΦιλόΔημος άλλαξε το χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, μέσα σε μόλις ένα χρόνο κατέγραψε εντάξεις 502 στοχευμένων έργων ύψους 1,24 δισ. και αγκάλιασε τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Με μία Τεχνική Γραμματεία εξειδικευμένων στελεχών της ΜΟΔ, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (των βασικών παικτών του εγχειρήματος) προχώρησε σε εντάξεις ύψους 5,5 εκ € ημερησίως. Το αποτέλεσμα είναι τώρα να έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα με προϋπολογισμό 700 εκ €. Έργα τα οποία θα συνδράμουν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. Ιδίως υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Δεν υπήρξε το παραμικρό παράπονο από την Αυτοδιοίκηση για το ΦιλόΔημο. Δεν υπήρξε μία καταγγελία. Και αυτή η “προίκα” δόθηκε στον κο Θεοδωρικάκο. Αυτός προφανώς εξεπλάγη από την επιτυχία του ΦιλόΔημου. Κουράστηκε να ακούει θετικά σχόλια από όλους τους Δημάρχους που τον συνάντησαν. Και ο ίδιος άλλωστε ήταν έτοιμος να υπογράψει εντάξεις έργων ύψους 100 εκ € στο ΦιλόΔημο. Κάλεσε Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Φωτογραφήθηκε μαζί τους, εξέδωσε πομπώδη δελτία Τύπου. Μέσα σε αυτά τα έργα ήταν σοβαρά αντιπλημμυρικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έως και δύο ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο κλπ. Η υπογραφή των Αποφάσεων Ένταξης δεν έγινε ποτέ και τα έργα αυτά καταδικάστηκαν. 
“Ανακαλύφθηκε” τότε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η “ανυπαρξία πόρων”. Μόνο ο κος Θεοδωρικάκος την κατάλαβε έτσι. Τα έργα εν τω μεταξύ προχωρούσαν. Οι δημοπρατήσεις γίνονταν. Συμβάσεις υπογράφονταν και η ροή εκταμιεύσεων δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αλήθεια τι απέγινε η διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ; Ακούγαμε σε δραματικούς τόνους ότι ο Υπουργός συνομιλεί με την ΕΤΕπ, ότι έρχονται δισεκατομμύρια από την ΕΤΕπ. Η ΕΤΕπ όμως διεμήνυσε στον κο Θεοδωρικάκο ότι η χρηματοδότηση συνδέεται με την πορεία υλοποίησης. Προφανώς και κατά πάγια τακτική της δανειστικής πολιτικής της ΕΤΕπ. Αυτό όμως δεν άρεσε στον κο Θεοδωρικάκο. 
Έτσι προσέτρεξε αποκλειστικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λαμβάνοντας από αυτό τελικά και μόνο μία πιστωτική γραμμή. Αντιγράφοντας έτσι πλήρως την τακτική και στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Χάθηκε χρόνος. Χρόνος πολύτιμος απλά και μόνο για να αλλάξει ένα όνομα και απλά και μόνο γιατί ο κος Θεοδωρικάκος δεν “άντεχε” να συνεχίσει ένα απολύτως επιτυχημένο Πρόγραμμα. Και χωρίς προσχήματα, αντιγράφοντας τον Όρμπαν, καταργεί και παρακάμπτει ακόμα και τις νοθευμένες σε ποσοστά εκπροσώπησης Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων.
Δεν πιστεύουν στη ΝΔ ούτε τις δικές τους δοτές πλειοψηφίες. Φοβούνται ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα λειτουργήσουν με τον κοινό νου, το περί δικαίου ΑΙΣΘΗΜΑ και τον νόμο του ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ. Ευχόμαστε λοιπόν καλά ξεμπλέγματα σε όσους θα υπηρετήσουν αυτή την πολιτική πρακτική.
Καλούμε όλους στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμβουλευτούν το μαξιλάρι τους, να αναλογιστούν αν θέλουν να γίνουν συνένοχοι σε ένα οικονομικό αυταρχικό κατήφορο, σε ένα παιχνίδι πάρε δώσε ημετέρων και ας αποφασίσουν. Από την στάση των αυτοδιοικητικών κρίνονται και σοβαρότερα πράγματα για το επίπεδο της δημοκρατίας που θέλουν να περιορίσουν.
Τους καλούμε να το αποσύρουν, να το ανακαλέσουν, να το ανασκευάσουν. Από δω και πέρα ο καθείς εφ’ ω ετάχθη. Αφιερώνω σε όλους για προβληματισμό την ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥ, των Active Member. Και ‘γω δεν θέλω άλλο να μείνω με αυτά που θα ονομάζουμε “σκουπίδια “, γιατί ήταν στραβό το κλίμα τόφαγε και ο γάιδαρος.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *