Ουκ εν το πολλώ το ευ

πηγή: Χαϊδάρι Σήμερα
γράφει η Άλκηστις Βίτσα, δημοτικός σύμβουλος Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 
Η σύσταση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνει νέα άτομα που για πρώτη φορά ασκούν το ρόλο του δημοτικού σύμβουλου, αλλά και πρόσωπα που έχουν μακρά προϋπηρεσία στη διακυβέρνηση του Δήμου και την αντιπροσώπευση της δημοτικής τους παράταξης. Θα έλεγε κανείς ότι μία τέτοια σύσταση θα έπρεπε να έχει ως αποτέλεσμα ένα Δημοτικό Συμβούλιο παραγωγικό, με ώριμο πολιτικό διάλογο, με νέες ιδέες και με διάθεση για εύρεση λύσεων, με τελικό στόχο πρωτίστως τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Δυστυχώς η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από τα παραπάνω.
Η διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων, με αποκορύφωμα την τελευταία συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού, μακροσκελείς τοποθετήσεις που συχνά καταλήγουν σε διάλογο και προσωπικές διενέξεις, συνεχείς διακοπές του εκάστοτε ομιλητή, εντάσεις και χαρακτηρισμοί που έχουν ως αποτέλεσμα την διάλυση της διαδικασίας. Έχουν ήδη γραφτεί πολλά άρθρα και τοποθετήσεις που περιγράφουν γλαφυρά το τι συνέβη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί. Καλό όμως είναι να μην ξεχνάμε ότι τα όσα διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/1 είναι αποτέλεσμα της ανοχής μίας κατάστασης η οποία έχει παγιωθεί και από τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοείται επιδεικτικά και όποιος αναφέρεται σε αυτόν κινδυνεύει να θεωρηθεί γραφικός. Ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός υπάρχει για να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να λύνει ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και να επισφραγίζει τη σημασία του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ως το υπέρτατο όργανο για τη λήψη αποφάσεων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο Κανονισμός ορίζει: Ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι ειδικοί αγορητές έχουν κατά τη συζήτηση δικαίωμα για δέκα λεπτά ομιλίας ανά θέμα με δυνατότητα δευτερολογίας διάρκειας τριών λεπτών.
Αναγνωρίζουμε ότι η σημασία κάποιων θεμάτων πολλές φορές δεν επιτρέπει τον περιορισμό στα στενά όρια ενός κανονισμού. Η καλή πρόθεση όμως εκ μέρους μας επιτρέπει τη συνεννόηση για έναν μέγιστο χρόνο ομιλίας του κάθε επικεφαλής, το σεβασμό στον ομιλητή και πάνω απ’ όλα στο θέμα για το οποίο συζητάμε.
Η σημασία της ομαλής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από το πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, έχει και άλλη μία διάσταση. Οι μακροσκελείς διαδικασίες που λήγουν συχνά στις 3:00-4:00 το πρωί είναι απαγορευτικές για το μέσο πολίτη όσον αφορά την παρακολούθηση, πόσο μάλλον τη συμμετοχή. Ένας εργαζόμενος, μία μητέρα μικρών παιδιών, τα πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας μας, πρακτικά αποκλείονται από τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές τα θέματα που αφορούν σε εργαζόμενους, φορείς, σχολεία, γονείς ή εκπαιδευτικούς συζητούνται πρώτα “Σεβόμενοι τους παρευρισκόμενους”. Δεν ξέρω πόσο σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, όταν πρακτικά τους αποκλείουμε από το να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα ζητήματα της πόλης. Όταν εξαντλούμε την αντοχή και την υπομονή τους σε ένα μόνο θέμα φτάνοντας να ξεκινήσει η διαδικασία ερωτήσεων και θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μετά τα μεσάνυχτα.
Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής ήταν η αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με live streaming. Παρά την ευκολία να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει. Η συμμετοχή των πολιτών είναι ελάχιστη, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο ζήτημα που να τους απασχολεί άμεσα.
Εμείς σαν Πολίτες σε Δράση και εγώ προσωπικά ως γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε κάτι τέτοιο. Θεωρούμε ότι η άμεση συμμετοχή του κόσμου και η παρακολούθηση των Δημοτικών Συμβουλίων είναι θέμα δημοκρατίας. Για μας δεν είναι αρκετή η ενημέρωση του κόσμου για τα ζητήματα της πόλης, εκ των υστέρων. Δεν μπορούμε να ζητάμε την άποψη και τη συμβολή του κόσμου μόνο στις εκλογές, ανά τετραετία αλλά να παλέψουμε για τη συμμετοχή σε όλα τα ζητήματα (ανακύκλωση, πολιτισμός, αθλητισμός, ΜΜΜ κ.ά.).
Γι΄ αυτό, επιβάλλεται η ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με την απαίτηση όλων μας και με την κύρια ευθύνη να βαραίνει το προεδρείο και τον ίδιο το Δήμαρχο.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *