Βίτσα Άλκηστις : Για την Κοπή των Δένδρων 22/12/2019


Άλκιστη Βίτσα ( από τα πρακτικά ): Καλησπέρα σας. Στην εισήγηση που είχαμε εμείς από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής την τελευταία, είχαμε ενημέρωση για 10 δέντρα προς κοπή. 7 πεύκα επί της Καραϊσκάκη, 2 πεύκα σε άλλες οδούς και μία λεύκα. Αυτό που εγκρίναμε εμείς ήτανε μόνο για τη λεύκα για το Καβάκη. Στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής την Πέμπτη το πρωί μου ήρθε και η εισήγηση από το Δασαρχείο για άλλα 13 δέντρα. Στο σύνολο 20 πεύκα επί της Καραϊσκάκη  και τα άλλα τρία που ήτανε στις υπόλοιπες οδούς.

Εγώ ως γεωπόνος κοίταξα τα δέντρα που είχαμε στην εισήγηση, πράγματι κάποια από αυτά είναι για κόψιμο, φερ’ ειπείν τα δύο καμένα δέντρα απέναντι από την κορυφή, τίθεται θέμα ασφάλειας, κάποια άλλα όμως νομίζω ότι μπορούν να σωθούν αλλά σε αυτό υπεύθυνοι είναι σίγουρα το Δασαρχείο και η Υπηρεσία Πρασίνου. Πρέπει να ενημερώσω ότι για τα πεύκα για τα οποία μιλάμε ούτως ή άλλως σαν είδος εκτός του ότι αντέχουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες και σε ξηρασία, οπότε δεν χρειάζονται πολύ νερό και σε μικρό βάθος χώματος, μια άλλη ικανότητα που έχουν τα πεύκα είναι ότι δεσμεύουν βάσει μορφολογίας της κόμης τους, έχουν την καλύτερη ικανότητα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και αιωρούμενων σωματιδίων από κάθε άλλο δέντρο. Οπότε καλό είναι αυτό να το σκεφτούμε, πριν σκεφτούμε ότι αφαιρούμε 20 δέντρα από τον πιο κύριο δρόμο του Χαϊδαρίου με τόσο μεγάλη διέλευση αυτοκινήτων.

Νομίζω το Δασαρχείο είναι υπεύθυνο για τα δέντρα στην Καραϊσκάκη, γενικά για τα άλση και τα πάρκα στο αστικό πράσινο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
ΒΙΤΣΑ: Ναι, ναι είναι υπεύθυνο αλλά αυτό καλό είναι να μας το διευκρινίσουν οι αρμόδιοι φορείς. Αυτό που θα διαφωνήσω με τον κ. Καρατζαφέρη είναι ότι υπάρχει λύση αυτή που λέμε ότι για κάθε δέντρο που κόβεται να φυτεύεται ένα άλλο, προφανώς όχι στο ίδιο σημείο.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Ο κ. Βελέντζας το είπε.
ΒΙΤΣΑ: Συγνώμη, τον κ. Βελέντζα. Όχι, στο ίδιο σημείο αλλά για να διατηρηθεί το πράσινο και να μην μπαίνουμε σε διαδικασία διαφωνίας για κάθε δέντρο που είναι να κοπεί που είναι θέμα ασφάλειας να φυτεύεται ένα άλλο, προφανώς και δεν θα αντικαταστήσει ένα δέντρο 90 ετών ένα δενδρύλλιο 5 ετών αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να διατηρηθεί αυτό το πράσινο και για τις επόμενες γενιές. Τώρα θα το ξεκινήσουμε και για  τους επόμενους.

Διαπαραταξιακή Επιτροπή δεν ξέρω αν χρειάζεται να γίνει εφόσον υπάρχουνε εντεταλμένοι και υπεύθυνοι γεωπόνοι στο κομμάτι του πρασίνου. Δεν νομίζω ότι εμείς κάθε ένας από την παράταξη μπορεί να έχει κάποια παραπάνω γνώση. Καλό θα ήταν να γίνει μία ημερίδα και μία ενημέρωση εξ ολοκλήρου και για τη μελέτη συνολικής διαχείρισης του πρασίνου και για το μνημόνιο συνεργασίας που ετοιμάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο οποίο έχω φοιτήσει. Τώρα από εκεί και πέρα, εγώ θα έλεγα να μην το κλείσουμε εδώ, να ξεκινήσει μία συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. 


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *