Πολίτες σε δράση ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΣ και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 3Ιουλιου2018 Θοδωρής Σπηλιόπουλος:Ένα ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΟ τον χρόνο θα αγοράζαμε από την εξοικονόμηση χρημάτων ...αν μας είχατε ακούσει από την πρώτη χρονιά .


ΘΕΜΑ 1ο Ε.Η.Δ . 3 Ιουλιου 2018
Πρόταση( σ.σ των Πολιτών σε δράση Χαϊδαρίου) για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα τη συμμετοχή του δήμου μας στο πρόγραμμα ΕΣΔΚΝΑ για ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία
( Όλη η συζήτηση από τα πρακτικά )

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Να διακόψουμε τη ροή τώρα και να πάμε στο θέμα που είχαμε πει εκτός ημερησίας από τους «Πολίτες σε Δράση». Κύριε Σπηλιόπουλε έχετε τον λόγο.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Αγαπητοί συνάδελφοι, η πρόταση για συζήτηση που καταθέτω στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα τη συμμετοχή του δήμου μας στο πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου για τα απορρίμματα, έχει σχέση με την ανακύκλωση του χαρτιού στα σχολεία.
Είναι γνωστό ότι έχουμε μια διαφωνία με τον τρόπο που έχει χειριστεί το ζήτημα η δημοτική αρχή όλα τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά το ζήτημα της ανακύκλωσης και έχουμε αρθρογραφήσει και έχω κάνει άπειρες ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο συνεπείς στο ζήτημα αυτό που λέγεται προγραμματική αντιπολίτευση στο να καταθέτουμε θέσεις, αυτή τη στιγμή καταθέτω μία συγκεκριμένη πρόταση που την έχετε υπόψη σας, που στην ουσία δίνει τη δυνατότητα εγώ θα έλεγα όχι μόνο στα σχολεία αλλά και σε άλλους χώρους, η εμπειρία δηλαδή από άλλους δήμους είναι ότι μπορεί να συνεννοηθείς με τράπεζες, δημόσιους χώρους κλπ και να απευθυνθείς και στα νοσοκομεία της πόλης που και εκεί πέρα έχω βάλει ζήτημα εκεί που συμμετέχω.
Έχει γίνει μια καταρχήν συνάντηση και εκκρεμούν διοικητικού τύπου πράξεις αντίστοιχες με τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ο οποίος πρωτοπορεί σε αυτό το ζήτημα από τα νοσοκομεία γενικώς όλης της Ελλάδας. Γιατί εκεί πέρα υπάρχουν και ειδικά ζητήματα μην γίνει κάποιο λάθος και χαρτιά τα οποία σε άλλη κατηγορία ενταχθούν σε άλλη κατηγορία.
Στο ζήτημα αυτό της ανακύκλωσης νομίζω ότι υπάρχει μια ευαισθητοποίηση συνολικά της κοινωνίας μας που έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Εμείς έτσι κι αλλιώς το ζήτημα της ανακύκλωσης ήταν μέσα στην προγραμματική μας αντίληψη και ο μήνας της καμπάνιας που κάναμε για να πιέσουμε τη δημοτική αρχή στο να ξαναδεί αυτό το ζήτημα συνολικά δεν είχε σχέση με τα γεγονότα που προέκυψαν. Είχε ανακοινωθεί από πιο πριν, είχαμε τυπώσει τα φυλλάδια κλπ, γι’ αυτό και δεν αναφερόμαστε σε αυτό το γεγονός.
Εγώ θέλω να πω το εξής, ότι χάθηκε την προηγούμενη χρονιά που είχα κάνει αν θυμόσαστε ερωτήσεις και το Σεπτέμβρη και τον Φλεβάρη, εάν θα ενταχθούμε σε κάποιο απ’ αυτά τα προγράμματα. Θέλω να πω με δυο κουβέντες για να μη σας ταλαιπωρώ, ότι σε μια μελέτη που κάναμε και παρακολουθώντας και άλλους δήμους, θέλω να σας πω τα εξής και νομίζω ότι πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά.
Η ιστορία της ανακύκλωσης εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος θα έχει τεράστια επίδραση, μπορεί να χάθηκαν αυτά τα 4 χρόνια αλλά το θεωρώ σημαντικό και την τελευταία χρονιά, όσον αφορά τα χρήματα που δαπανά ο δήμος μας σχετικά με την μεταφορά των αποβλήτων πάνω στη Φυλή ή πηγαίνοντας πρώτα στο Σχιστό, ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και μετακίνησης των αποβλήτων. Τα οποία δεν είναι νούμερα δευτερεύοντα.
Και τώρα που μιλάγαμε και έκανα κριτική γιατί κρατήσαμε υψηλά τα ανταποδοτικά τέλη, έλεγα ότι απ’ τη στιγμή που θα μειωθεί ο όγκος, πχ έχουμε 20 χιλιάδες κατά προσέγγιση, το λέω έτσι για να βοηθήσω, σε χαρτιά, σε χαρτί συσκευασίας και χαρτί μπορούμε να κερδίσουμε περίπου 250 χιλιάδες το χρόνο αν το εξαντλήσουμε, αν δηλαδή καταφέρουμε στο σύνολο του δήμου να μαζέψουμε τα πάντα.
Εγώ λέω ας μην το πετύχουμε γιατί κάθε εφαρμογή και απ’ την εμπειρία που έχουν κάνει άλλοι δήμοι, όταν εφαρμόζουν ένα μέτρο υπάρχει μια κλιμάκωση. Και 50% να το φέρουμε, γιατί σήμερα η κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη και οι πολίτες, νομίζω ότι αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα στην ουσία να αγοράσεις απορριμματοφόρο. Λέω συγκριτικά, για ένα νούμερο, αν κοστίζει 125 χιλιάδες κλπ.
Και νομίζω ότι με αφορμή αυτή τη συζήτηση καλώ τη δημοτική αρχή να δει στο σύνολο, υπάρχουν κάποιες συμβάσεις αλλά είναι πολύ λίγες, είχα κουβεντιάσει και με τον Μόσχο τον Αντιδήμαρχο, υπάρχουν Δήμαρχοι που έχουν εξαντλήσει δημοτικές αρχές, το σύνολο των συμβάσεων οι οποίες είναι 33.
 Δηλαδή δεν έχουν αφήσει καμία περίπτωση, ξεχωριστά τα ηλιέλαια, ξεχωριστά τα τηγανέλαια, ξεχωριστά τα λάδια που είναι από αυτοκίνητα κλπ κλπ. Ξεχωριστά το ζήτημα των λάστιχων. Και μάλιστα απ’ ότι έχω παρακολουθήσει πάρα πολλοί δήμοι το διατυμπανίζουν ότι χάρη σε αυτή την ανακύκλωση όχι μόνο πήραν χρήματα, αλλά ανταποδοτικά οι εταιρείες που πήραν αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά τους έφτιαξαν κάποιες παιδικές χαρές κλπ.
Δεν το αναλύω πλήρως. Απλώς λέω ότι νομίζω επειδή το ζήτημα έχει φτάσει σε μια μεγάλη οξύτητα εκ των πραγμάτων, εγώ θα συμφωνήσω με το Δήμαρχο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής αντίληψης ότι ο καθένας θέλει τα σκουπίδια να πάνε κάπου αλλού.
Κάποια στιγμή υπήρχαν και πολιτικοί φορείς που το είχαν διατυπώσει αυτό. Εγώ λέω ότι αυτή τη στιγμή κοιτώντας όχι προς το παρελθόν αλλά προς το μέλλον, όταν υπάρχει ο Δήμος Βριλισσίων και πως το μάθαμε, το μάθαμε ασχολήθηκε ο τοπικός Τύπος. Λέει ότι στο Δήμο Βριλισσίων δεν είχαν πρόβλημα όταν έγινε το κλείσιμο της χωματερής και ασχολήθηκαν οι δημοσιογράφοι να δουν τι γίνεται.
Δεν είναι ότι κάπου τα έθαψε, γιατί υπάρχουν και άλλοι δήμοι οι οποίοι κάνανε απεργοσπασία κλπ κλπ. Γνωστά, δεν αναφέρομαι σε αυτά. δεν είχαν λέει σκουπίδια, γιατί κάνανε λέει 48%.
Δηλαδή με βάση τον ποιοτικό και ποσοτικό στόχο που λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει το 2020 να έχει το 52%, αυτοί έχουν φτάσει πάρα πολύ ψηλά και κατά συνέπεια μαζί με τη σύσταση την αντίστοιχη που έκανε ο αντίστοιχος Δήμαρχος και με τη διαφορετική κουλτούρα που έχουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, γιατί να το πάρουμε και αυτό υπόψη.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ότι ξέρετε έχουμε μια δυσκολία αυτό το διάστημα, οι κάδοι λέει ήταν άδειοι και τελείωσε με αυτό. Εγώ με αυτό θέλω να πω το εξής: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ όπως λέμε. Υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα που αφορά συνολικά την Ελλάδα, η λογική ότι η χωματερή είναι οτιδήποτε άλλο έξω απ’ το σπίτι μας.
Στην Αττική έχει γίνει μια προσπάθεια από την περιφέρεια όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι έξι περιοχές όπου θα γινόταν αντί να έχουμε το ΧΥΤΑ της Φυλής, έχει αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες τοπικιστικού χαρακτήρα. Η προσωπική μου άποψη, πολιτική άποψη είναι αυτή, πιστεύω ότι χρειάζεται εδώ και τώρα, ήδη έχει καθυστερήσει αυτό, εγώ απ’ αυτή την άποψη κάνω κριτική στην περιφέρεια, πρέπει να προχωρήσει, να πάρει πρωτοβουλία και ας γίνει ό,τι είναι να γίνει.
Το δάκτυλο στον τύπο των ήλων και όποιος θέλει μετά να λαϊκίσει στην οποιαδήποτε περιοχή, να πάει να λαϊκίσει. Η Δυτική Αθήνα, εγώ λέω μπορεί να είναι η πολιτική πλατφόρμα διαφορετική αυτών που γίνεται, εγώ στέκομαι στην ουσία. Δεν αντέχει άλλο η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική να είμαστε η χαβούζα συνολικά της Αττικής.
Όταν αλλού εφαρμόζονται άλλου επιπέδου σχέδια. Με αυτή την έννοια εγώ θα συνεχίσω σε αυτή την κατεύθυνση και εδώ πέρα πιστεύω ότι η δημοτική αρχή πρέπει να εξαντλήσει τα πάντα. Το ένα δεν είναι σε αντίθεση με το άλλο. Απλώς αυτό το πρόγραμμα το Φιλόδημος και την προηγούμενη φορά γι’ αυτό το ψήφισα, αν το λέω καλά, στα σχολεία, θεωρώ ότι είναι μικρής κλίμακας, είναι περισσότερο παιδαγωγικού χαρακτήρα, ενώ το άλλο θα έχει αντανάκλαση και στα οικονομικά του δήμου.
Και τελείωσα με αυτό και θα επανέλθω γιατί έτσι κι αλλιώς – εννοώ πολιτικά σα χώρος – έχουμε κάνει ήδη εξορμήσεις και θα συνεχίσουμε μέχρι τις διακοπές μας και θα επανέλθουμε το Σεπτέμβριο να κλιμακώσουμε την πίεσή μας και προς εσάς γιατί αυτό που είπα ισχύει, ότι στις ίδιες συνθήκες έχουμε και καλύτερα ανταποκρινόμενους δήμους και αυτό το πράγμα δεν έχει σχέση με την υλικοτεχνική μας υποδομή.
Έρχονται τα παίρνουν κάθε 15 μέρες και απ’ αυτό κερδίζεις χρήματα. Και όταν κερδίζεις χρήματα από 45 τόνους, σημαίνει ότι κερδίζεις και τα απορριμματοφόρα που δεν καταναλώνεις κλπ κλπ, πετρέλαια και τα ρέστα. Αυτά. ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε τον κ. Σπηλιόπουλο. Υπάρχουν καταρχήν ερωτήσεις προς τον εισηγητή; Ο κ. Καραγιάννης.
Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:
Θοδωρή, στην εισήγησή σου μόνο στον χαρτοφάγο δεν αναφέρθηκες. Αλλά τέλος πάντων. Αυτή τη στιγμή ο δήμος τρέχει ένα πρόγραμμα. Για ποιο λόγο μπαίνει εισηγητικά να συμμετάσχει σε ένα άλλο πρόγραμμα και να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα που έχει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας;
Γιατί αυτή τη στιγμή εσύ έκανες μια εισήγηση που αφορά συνολικά τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους ΧΥΤΑ, τους έξι καινούργιους που πρέπει να διαμορφωθούν. Θα πω και μετά γιατί έχω γνώμη, αλλά σε σχέση με αυτό που έχεις ζητήσει να μπει σα θέμα και να συζητηθεί, το πρόγραμμα Χαρτοφάγος, σε αντιπαράθεση κιόλας με αυτό που ήδη κάνει ο δήμος, δηλαδή να αποφασίσουμε τι ακριβώς;
Δηλαδή γιατί διαφωνείς επί της ουσίας με το πρόγραμμα που ήδη είναι ενταγμένος ο δήμος και προτείνεις να μπούμε στο πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ;
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Καταρχήν δεν το βάζω σε αντιπαράθεση. Εξήγησα ότι εγώ θεωρώ συμπληρωματικές όλες τις ενέργειες και κάλεσα εσάς σα δημοτική αρχή να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων δήμων που να κάνουν 33 συμβάσεις για όλες τις κατηγορίες. Πρώτον.
Δεύτερον. Σου αντιπαραθέτω και το εξής: Πες μου εκτός από το παιδαγωγικό χαρακτήρα που έχει το πρόγραμμα Φιλόδημος, στο βάζω κατ’ αντιδιαστολή, αν θα κερδίσει 100 χιλιάδες με αυτό που λέω εγώ το Χαρτοφάγο. Δηλαδή μιλάμε για τόνους τώρα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που λέμε να μαζέψουμε τα βιβλία στα σχολεία και τελειώνει.
Αυτό εδώ είναι κάθε 15 μέρες βάζεις σα σημείο αναφοράς τα σχολεία και ό,τι άλλο θέλεις. Και εγώ δεν έχω πρόβλημα να καταλήξουμε σήμερα. Εγώ σας καλώ γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα, να απευθυνθούμε στον ΕΣΔΚΝΑ γι’ αυτό το ζήτημα και να κάνουμε μια ανοιχτή σύσκεψη πριν το καλοκαίρι, δηλαδή πριν να φύγουμε και να καλέσουμε εδώ πέρα τον ΕΣΔΚΝΑ να μας στείλει δυο-τρεις ανθρώπους είτε εντεταλμένους συμβούλους, είτε οτιδήποτε άλλο και να εξαντλήσουμε αυτό το θέμα στη λογική τι μπορεί να κερδίσει ο δήμος και δεν το κάνει.
Η κριτική είναι κριτική, έγινε την 4ετία. Εγώ λέω ότι αυτή τη χρονιά μπορεί να κερδίσει αν εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα 600 χιλιάδες, λέω εγώ. Εγώ λέω το 50% να εφαρμοστεί θα κερδίσουμε 300 χιλιάδες. Σας μιλάω για νούμερα. Αν έχετε να μου πείτε κάτι άλλο και να μου πεις ότι ξέρεις και εμείς απ’ το Φιλόδημος θα κερδίσουμε 100 χιλιάδες πάω πάσο, αλλά δεν είναι έτσι και το ξέρετε.
Γι’ αυτό επιμένω. Και σε τελευταία ανάλυση δεν με απασχολεί πολιτικά να πούμε ότι κερδίσαμε μία νίκη κλπ. Με απασχολεί ότι εδώ πέρα εμείς συμμετείχαμε και το ξέρετε αυτό το πράγμα, σε μια σειρά πράγματα που μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη, στον εθελοντισμό ήμασταν πολιτικά παρόντες και πρακτικά ας το πούμε κλπ και ζητήσαμε και στις γειτονιές να πάμε.
Και σας είπαμε, συγνώμη που το λέω γιατί ξέρω τι θα μου απαντήσεις. Είπαμε λαϊκές συνελεύσεις και γι’ αυτό το θέμα και πιλοτικά να διαλέξετε εσείς ποια γειτονιά θέλετε και να εφαρμόσουμε προγράμματα είτε για τους καφέ κάδους, είτε οτιδήποτε άλλο κλπ, γιατί μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 35 χιλιάδες σε πρώτη φάση, αν και θα τα κερδίζαμε μέσα στη χρονιά. Θα κερδίζαμε 180 χιλιάδες αν εφαρμόζαμε ένα πρόγραμμα προχωρημένο.
Λέω ότι αυτή τη στιγμή σας καλώ να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα και παράλληλα να σκεφτείτε όλα τα άλλα. Η πρωτοβουλία είναι δική σας. Εγώ σας καλώ. Δε θέλω να μακρηγορήσω άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Οκέι, ήσουν σαφής Θοδωρή. Να πούμε τη θέση της δημοτικής αρχής και να πάρουν το λόγο οι παρατάξεις. Ο κ. Καραγιάννης.
Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:
Στο εισηγητικό που έχει σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρεται σε πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ που αφορά τα σχολεία αποκλειστικά. Δεν αφορά τη συνολική διαχείριση του χαρτιού και της ανακύκλωσης. Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι απ’ το Νοέμβρη του ’16 ο ΕΣΔΚΝΑ συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία.
Παρακάτω, υποστηρίζοντας την ανακύκλωση χαρτιού με το σύστημα διαλογής στην πηγή, με παράλληλα δωρεάν αποκομιδή, με δικά του απορριμματοφόρα ενδεικτικά κάθε 15νθήμερο. Πλήθος συμπολιτών μας εκπαιδευτικοί και γονείς εκφράζουν την επιθυμία για συμμετοχή της σχολικής μονάδας τους στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης χαρτιού.
Το εισηγητικό που έχετε στείλει αφορά την ανακύκλωση στα σχολεία. Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή συνολικά για το δήμο. Τα νούμερα που αναφέρετε οι τόνοι κλπ, είναι για μία συνολική διαχείριση της ανακύκλωσης και είναι μία συζήτηση. Αλλά εδώ το εισηγητικό αφορά άλλο πράγμα που έχετε στείλει. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον. Εμένα μου κάνει εντύπωση αυτή η επιμονή γιατί δεν κάνουμε και καμιά αντικυβερνητική πρόταση, κυβέρνηση είναι και το Υπουργείο Παιδείας, κυβέρνηση είναι και ο ΕΣΔΚΝΑ. Εμείς λέμε ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονήσει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θεωρούμε ότι είναι ολοκληρωμένο, θέτει διάφορα ζητήματα.
Και μάλιστα στις 10 Μαρτίου του ’17 με εξ επείγον εντολή του Υπουργείου και υπογραφή του Γενικού Γραμματέα, με θέμα το χαρτί του μέλλοντός μας, αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία ότι πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων και χαρτιού που αφορά σχολικά βιβλία, τετράδια κλπ.
Η οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση του χαρτιού απ’ την ίδια την σχολική κοινότητα εκτός απ’ τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη αποτελεί και ένα συλλογικό εγχείρημα και θέτει ένα πλαίσιο ολόκληρο, δηλαδή δεν αφορά μόνο την συγκομιδή του χαρτιού, αλλά λέει ότι γίνεται και πρόγραμμα μέσα στο σχολείο που παρουσιάζεται σε ημερίδα, τα οφέλη της ανακύκλωσης.
Φτιάχνονται εθελοντικές ομάδες οι οποίες συμμετέχουν και διοργανώνουν την ανακύκλωση στο σχολείο τους και θεωρούμε ότι αυτό ευαισθητοποιεί περισσότερο τους μαθητές απ’ το απλά αν τους φέρουμε να φέρουν τα βιβλία τους να τα τοποθετήσουν και να έρθει ένα απορριμματοφόρο να τα πάρει.
Θεωρούμε δηλαδή ότι η πρόταση που κάνει το Υπουργείο Παιδείας που ξαναλέω και αυτό ΣΥΡΙΖΑ είναι, είναι πιο ολοκληρωμένη απ’ την άποψη της ευαισθητοποίησης στη σχολική μονάδα ξαναλέω, απ’ ότι είναι του ΕΣΔΚΝΑ, το οποίο πρόγραμμα λέει, μαζεύουν τα παιδιά τα τετράδια, τα βιβλία κλπ, τα τοποθετούν σε ένα big bag, έρχεται το απορριμματοφόρο, τα παίρνει.
Εδώ συζητάμε για ένα πρόγραμμα που έχει ολοκληρωμένες δράσεις μιας ολόκληρης χρονιάς, με ημερίδες, συμμετοχή εθελοντικής ομάδας, υπεύθυνο προγράμματος κλπ κλπ. Άμα θέλετε μπορώ να σας το δώσω για να το διαβάσετε και περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας επί της ουσίας λέει ότι θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλα τα σχολεία. Σε αυτή τη διαδικασία στο πλαίσιο του προγράμματος η Διεύθυνσης έχει Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ πραγματοποιεί αυτό το πρόγραμμα συλλογής χαρτιού.
Το ’17 που ξεκίνησε ήταν σε 200 μονάδες. Λέει για τα έσοδα κλπ. Και καλεί τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να ενταχθούν άμεσα και να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται σε γεωγραφικούς κύκλους.
Λέει ακριβώς ποια είναι τα βήματα και καταλήγει ότι το χρηματικό ποσό που θα εισπραχθεί ανά δήμο θα αναρτάται και θα διατίθεται για την κάλυψη αναγκών των συμμετεχόντων σχολείων του δήμου ανάλογα με τη συνεισφορά τους στο πρόγραμμα.
Δηλαδή τι λέει; Ότι τα οφέλη που θα προκύψουν απ’ την ανακύκλωση, επί της ουσίας δηλαδή ζυγίζοντας το χαρτί που θα προκύψει, ανταποδοτικά με μια ισοτιμία τέλος πάντων που έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Παιδείας, βγαίνει ένα χρηματικό ποσό απ’ το οποίο τα σχολεία μπορούν να προμηθευτούν σε πολύ καλή τιμή γραφική ύλη και Α4, κόλλες Α4 για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Στους δήμους που το έχουν κάνει, που επίσης είναι εκατοντάδες δήμοι σε όλη την Ελλάδα, έχω εδώ και τα στοιχεία επίσης αν θέλετε τα έχω στη διάθεσή σας, είναι η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, η Πετρούπολη, η Αλίαρτος, Θήβα, Ορχομενός, Τανάγρα, Ερέτρια, Ιστιαία, Κάρυστος, Κύμη, Μαντούδι, Χαλκίδα, Άγραφα, Καρπενήσι, Βέροια, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Θέρμη, Καλαμαριά κλπ κλπ κλπ, είναι κάποιες χιλιάδες σχολεία που συμμετέχουν σε όλη την Ελλάδα.
Ακριβώς επειδή έχει και την εκπαιδευτική του διαδικασία και νομίζουμε ότι είναι πιο ολοκληρωμένο. Στο σχολικό έτος ’17-’18 παραπάνω από 900 σχολεία μέχρι τον Μάρτη ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα. Σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πάνω από 1.200 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Και τέλος πάντων εδώ έχω εδώ και ό,τι άλλα στοιχεία έχουν προκύψει.
Επί της ουσίας δηλαδή εγώ νομίζω ότι ακριβώς επειδή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και έχει σημασία να μη δούμε μόνο με την έννοια του ΕΣΔΚΝΑ, επειδή είναι ΕΣΔΚΝΑ κλπ, αλλά να δούμε την ουσία του θέματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτό που έχει ενταχθεί ήδη ο δήμος.
Καταλαβαίνουμε ότι σας πιάσαμε λίγο στον ύπνο γιατί κινηθήκαμε πιο γρήγορα και μετά από δύο μέρες βγάλατε το πρόγραμμα που βγάλατε και αναγκαστικά έπρεπε να το φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κατανοητό. Ωστόσο δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να βγούμε απ’ το πρόγραμμα που ήδη συμμετέχουμε, που θεωρούμε ότι και μπορείτε να ενημερωθείτε έχει πολύ περισσότερα οφέλη για τα σχολεία και να μπούμε σε ένα άλλο πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ το οποίο ανάφερα και πριν.
Επί της ουσίας επειδή θέσατε και άλλα ζητήματα, να πω μόνο το εξής: Δεν μπορεί και θέλει μια προσοχή, όταν συζητάμε για περιβαλλοντικά οφέλη και επειδή έχετε πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της κυβέρνησης και της περιφέρειας και της πολιτικής που ακολουθεί, να μιλάτε για περιβάλλον και εγώ να καταλάβω ότι είναι και πραγματικό το ενδιαφέρον σας, την ίδια στιγμή που η δικιά σας κυβέρνηση και η περιφέρεια εδώ και 4 χρόνια που έχετε και την κυβέρνηση και την περιφέρεια, αφήνει αυτή την υγειονομική βόμβα να λειτουργεί ενώ έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες.
Αυτό δεν έγινε με κυβέρνηση ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό έγινε επί των ημερών σας. Τώρα που συζητάμε ο ΕΣΔΚΝΑ έκλεισε γιατί δημιουργήθηκε ρήγμα. Συζητάμε εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα υπάρχουν καταγγελίες ότι πλέον η χωματερή έχει ξεφύγει από κάθε όριο.
Και ποια είναι η πρόταση της περιφέρειας; Να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ σε έξι περιοχές, μία εκ των οποίων είναι ο Μουσαμάς. Ξέρετε πού είναι ο Μουσαμάς; Ποια Δυτική Αθήνα; Η Δυτική Αθήνα η χαβούζα δε θα έχει ΧΥΤΑ; Ο Μουσαμάς που είναι; Δεν είναι στη Δυτική Αθήνα;
Ο ΧΥΤΑ του Μουσαμά που λέτε, που προτείνετε σα θέση, πού είναι ακριβώς; Στην Πετρούπολη δεν είναι; Συζητάμε τώρα σοβαρά; Και μας λέτε ότι δεν μπορεί η Δυτική Αθήνα να επιβαρυνθεί και άλλο και η θέση που προτείνετε είναι χειρότερη ακόμα, είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Και την ίδια στιγμή που έχετε καθολική ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα ότι συνεχίζει και λειτουργεί με αυτούς τους όρους ο ΧΥΤΑ, μας κάνετε και μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Τρώμε όλο το μην πω τι τρώμε και μας κάνετε και μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Δηλαδή πραγματικά μερικές φορές είναι να αναρωτιέται κανείς.
Και να μας πείτε κιόλας τέλος, σε ποιο ακριβώς δήμο έχει δώσει ο ΕΣΔΚΝΑ και έχει φτιάξει παιδική χαρά. Γιατί καλά είναι τα λόγια τα παχιά, αλλά ποιος δήμος της Αθήνας έχει φτιάξει παιδική χαρά με χρηματοδότηση του ΕΣΔΚΝΑ; Την ίδια στιγμή που ο ΕΣΔΚΝΑ κατακλέβει τους δήμους και αυξάνει το ποσό που ζητάει για την αποκομιδή.
Ποιος δήμος είναι αυτός που έχει φτιάξει παιδική χαρά με χρηματοδότηση του ΕΣΔΚΝΑ; Αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κ. Ντηνιακός.
Κος ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ:
Να κάνω μια ερώτηση; Το ένα πρόγραμμα αναιρεί το άλλο; Δηλαδή αν ενταχθείς στο ένα πρόγραμμα απεντάσσεσαι απ’ το άλλο; Ναι ή όχι; Αν δεν αναιρεί το ένα το άλλο, το να πάθουν τα παιδιά overdose περιβαλλοντικής ευαισθησίας… Κοίταξε, επειδή είπες και ένα θέμα ότι τους πιάσατε, εδώ έχετε κλείσει μια τετραετία και ένα πρόγραμμα θα τρέξει τώρα στο 5ο έτος.
Να λέμε όλα για την υποχρηματοδότηση και όλα αυτά, αλλά είσαστε και η πρώτη δημοτική αρχή που έχει εξαντλήσει ήδη την τετραετία και τρέχει στην παράταση. Άρα, εάν το ένα δεν αναιρεί το άλλο, τα τέσσερα χρόνια της απραξίας σε επίπεδο προγραμμάτων νομίζω ότι δικαιολογούν να ενταχθούν δύο προγράμματα, αν τούτο επιτρέπεται και με το σωστό τρόπο. Αυτό ψηφίζουμε εμείς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κ. Ασπρογέρακας.
Κος ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ:
Θα ξεκινήσω με ένα ανέκδοτο αλλά μη γελάσετε. Ενόψει της 28ης Οκτωβρίου μπήκε μία έκθεση σε ένα σχολείο με θέμα ότι το πρωί στις 3 η ώρα ο Ιταλός πρέσβης πήγε στον Έλληνα πρέσβη και του είπε, αυτή ήταν η έκθεση. Βάλανε θέμα για την 28η Οκτωβρίου. Και έγραψε το παιδάκι, θα μπούμε στην Ελλάδα, θέλουμε να μας την παραδώσετε.
Και ο Έλληνας πρέσβης απάντησε, δεν ξέρω τι να σας πω, πάντως όχι. Αυτό ήταν η απάντηση του μαθητή στην έκθεση. Νομίζω ότι συζητάμε και το λέω πολύ σοβαρά τώρα, περί όνου σκιάς. Γιατί εγώ θα ξεκινήσω απ’ το παιδευτικό του ΕΣΔΚΝΑ, της παράταξης Σπηλιόπουλου ή της παράταξης Σελέκου και πως ήρθε από το Υπουργείο Παιδείας κλπ.
Όταν λέω συζητάμε περί όνου σκιάς το εννοώ. Και εννοώ το εξής: Ήδη είναι δεδομένο, μιλάει ο Καραγιάννης για Μουσαμά. Δεν ξέρω αν λέγεται Μουσαμάς ή αφρολέξ ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ ξέρω ότι αυτό λέγεται επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό ξέρω ότι είναι δεδομένο.
Ξέρω ότι τα Γραμματικά και όλα τα υπόλοιπα, επειδή υπήρξε μια δράση εναντίον αυτών τότε με τα γνωστά γεγονότα και επεισόδια που ξέρουμε, έχουν υποβαθμιστεί. Άρα, αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών που είναι το κορυφαίο, δε γίνεται τίποτα.
Και όταν λέω δε γίνεται τίποτα σας λέω, είναι δεδομένο ότι πάνε για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό έχουν σα στόχο και αυτό θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν, αν προλάβουν βέβαια.
Αυτό που έρχεται από το συνάδελφο το Θόδωρο τον Σπηλιόπουλο, ως παιδευτικό πρόγραμμα τα σχολεία δεν είναι κακό. Δεν είναι όμως θέμα για να πάρουμε μια απόφαση και να πούμε σε αυτό συμφωνούμε, γιατί μπορεί να ρωτήσετε οποιονδήποτε εδώ μέσα ή απέξω ότι διαφωνεί με αυτό, ότι θα πρέπει τα παιδάκια να κάνουν αυτό ή να κάνουν εκεί.
Αν αφορά πρόγραμμα αυτό καθαυτό που λέτε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας που είναι σε υλοποίηση και γίνεται και εισφέρει και προσφέρει, συμπληρωματικά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να προσφέρει και αυτό. Αν μπορεί να προσφέρει στο παιδευτικό, στο παιδαγωγικό κλπ χώρο, καμία αντίρρηση δεν νομίζω ότι υπάρχει από εμάς.
Αν μπαίνε όμως σα θέμα απόφασης και αυτό δεν έρχεται σε κόντρα με το ήδη τρέχον πρόγραμμα, δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι συμπληρωματικά αυτά τα δύο μπορεί να λειτουργήσουν. Σαν όμως παιδευτικά στην ουσία προγράμματα, διότι και με την ανακύκλωση έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα όπως ξέρετε και με τους ΧΥΤΑ, το οποίο είναι το κορυφαίο, είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Άρα, λοιπόν, δεν ξέρω γιατί αυτό μπαίνει σαν τόσο κρίσιμο θέμα τώρα ότι είναι κυρίαρχο που θα πρέπει τώρα εδώ να προσανατολιστούμε κλπ. Εγώ θα έλεγα πολύ απλά, δεν βλέπω να έχω κάποια αντίρρηση στον παιδευτικό παιδαγωγικό του ρόλο. Από εκεί και πέρα το άλλο αν θα πάρουμε 30 ή 40 χιλιάδες ή 50 απ’ αυτό και από τα άλλα θα πάρουμε λιγότερα, δεν νομίζω ότι προσθέτει κάτι.
Το πρόβλημα το κύριο και το κυρίαρχο είναι το πρόβλημα των ΧΥΤΑ και των σκουπιδιών το οποίο διογκώνεται καθημερινά και με αυτό το πρόγραμμα που πάνε με την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, τα ζητήματα τα οποία θα δημιουργηθούν είναι ορατά από τώρα, θα είναι τεράστια. Και θα έχουμε άλλα ζητήματα αμέσως μετά. Αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Υπάρχει άλλος συνάδελφος που θέλει να πάρει το λόγο; Η κυρία Γκανά.
Κα ΓΚΑΝΑ:
Από το 1984 που θεσμοθετήθηκε η περιβαλλοντική εκπαίδευση και θα μιλήσω ως εκπαιδευτικός αυτή τη στιγμή, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι άπειρα σχολεία επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν σε προγράμματα ανακύκλωσης. Σχολεία και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο σκοπός, ο στόχος ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μέσα απ’ τους μαθητές και οι οικογένειές τους σε αυτά τα θέματα της ανακύκλωσης και η αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των απορριμμάτων. Βέβαια αυτά τα προγράμματα ήταν και είναι, τώρα δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν να υφίστανται, προαιρετικά, που σημαίνει ότι δε συμμετείχε όλη η σχολική κοινότητα, αλλά όσα παιδιά ήθελαν.
Το θέμα της ανακύκλωσης ήταν φλέγον και παραμένει φλέγον και κάποια φορά, δε θυμάμαι αν ήταν το πρώτο ή το δεύτερο έτος της θητείας μας εδώ, το είχα προτείνει ότι θα πρέπει ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία να προωθήσει αυτό το πρόγραμμα της διαχείρισης γενικά των αποβλήτων, γιατί μέσα απ’ τα παιδιά μπορούμε να προωθήσουμε και μετά τις οικογένειες και με διάφορα κριτήρια που θα επαινούσαν ίσως και τα σχολεία, τέλος πάντων με ποικίλους τρόπους τους οποίους θα τους βρίσκαμε εμείς για να βοηθήσουν το θέμα της ανακύκλωσης.
Και κυρίως στην ευαισθητοποίηση και στην αλλαγή νοοτροπίας, αντίληψης, που είναι και το ζητούμενο. Άρα, η ανακύκλωση και του χαρτιού, όχι μόνο του χαρτιού, είναι πολύ σημαντικό.
Δε θεωρώ ότι αντιδιαστέλλονται το θέμα Διόφαντος και το θέμα που προτείνει ο κ. Σπηλιόπουλος. Δεν το βλέπω τουλάχιστον ότι το ένα αντικρούει το άλλο και με αυτό το σκεπτικό δε θα μπορούσαμε να μην ψηφίσουμε αυτό το συγκεκριμένο που έρχεται.
Θα έλεγα όμως, εγώ τουλάχιστον θα ήθελα να πω ότι μαζί με αυτό έπρεπε να ήταν και η επικεφαλίδα, δεν ξέρω, εγώ θα ψηφίσω μαζί και τη διαχείριση συνολικά των αποβλήτων, όπως έκανε εισαγωγή στην παρουσίαση του κ. Σπηλιόπουλου. Δηλαδή ουσία είναι τα προγράμματα μέσα στα σχολεία να αγκαλιάσουν όλους τους μαθητές όσο γίνεται και απ’ όσους φορείς περισσότερους, δεν βλάπτει.
Αρκεί τα σχολεία, γιατί πρέπει να τα υιοθετήσουν και τα σχολεία όλα αυτά, δεν είναι να πει ο δήμος εγώ θέλω να μπει. Πρέπει και απ’ τα σχολεία να υπάρχει το αντίστοιχο αίτημα και να προωθηθούν.
Αυτό θα ήθελα να πω, σαν μέριμνα του δήμου μας θα πρέπει να είναι γενικά η διαχείριση των αποβλήτων. Και του χαρτιού πολύ καλά γίνεται, να προστεθεί αν γίνεται και άλλος φορέας, το ΕΣΔΚΝΑ, αλλά γενικότερα να επενδύσουμε στην εκμάθηση, στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών στη συνέχεια και των πολιτών κατ’ επέκταση του Χαϊδαρίου, στη διαχείριση των αποβλήτων. Κάτι τέτοιο που δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Υπάρχει άλλος συνάδελφος; Να δώσουμε το λόγο στο Δήμαρχο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Τώρα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Και εγώ παρακολουθώ. Είδα δεν είναι εδώ, σε αυτά τα ωραία φυλλάδια που βγάλατε, τα πολυτελή, δεν βάλατε και τη φωτογραφία αυτή με τους χαρτοφάγους. Κάνατε ένα φάουλ. Και έψαχνα να βρω, λέω μήπως λείπει ο χαρτοφάγος που έχω έξω από το γραφείο μου, γιατί δεν ξέρετε καν ότι οι χαρτοφάγοι υπάρχουν στα δημοτικά κτίρια.
Τέλος πάντων, ανεξάρτητα απ’ αυτό, νομίζω ότι πρέπει να έχει κρίση ταυτότητας ο κ. Σπηλιόπουλος και οι «Πολίτες σε Δράση» ή να μας έχουν υπερτιμήσει τόσο πολύ που να θεωρούν ότι εμείς είμαστε και κυβέρνηση και περιφέρεια και δήμος βέβαια.
Γιατί αν διαβάσετε αυτό εδώ το κείμενο, απροθυμία για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά έχει μόνο ο δήμος. Δηλαδή η κυβέρνηση και η περιφέρεια καμία ευθύνη παιδιά. Όλα πάνε καλά, λειτουργούν τέλεια. Στο δήμο υπάρχει το πρόβλημα.
Διαχειρίζεται ο δήμος, δηλαδή την κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών την κάνει ο δήμος. Και επειδή τώρα είναι και περίοδος Μουντιάλ και όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, για τις γυναίκες θα το εξηγήσω αργότερα, λένε ότι μερικές φορές πετάς την μπάλα στην εξέδρα για να μην παίξεις. Αυτό το κάνανε, θυμάμαι έβλεπα παλιά και όταν κέρδιζε η ομάδα και ήταν εκεί προς τα τελευταία λεπτά, η μπάλα στην εξέδρα, δεν παιζόταν στο γήπεδο.
Αυτή είναι μια ωραία τακτική που την ακολουθούν αρκετοί από τότε, πήραν μαθήματα και προσπαθώντας, εγώ κατανοώ τώρα την αγωνία του κ. Σπηλιόπουλου, προσπαθώντας να αθωώσει την κυβέρνηση και την περιφέρεια, που μην ξεχνάτε, η κυρία Δούρου είχε κάνει σημαία της και τον αγώνα για να μη γίνουν οι χωματερές στο Γραμματικό, μάχες έδωσε.
Έβγαινε τότε και έλεγε ότι δεν πρέπει να γίνει, μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και θα κλείσει ο ΧΥΤΑ και θα λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης όταν αναλάβουμε την περιφέρεια. Ήταν προεκλογική δέσμευση ρητή και ορκίστηκε.
Και τέσσερα χρόνια τώρα όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την εκρηκτική κατάσταση. Αλλά κατά τα άλλα δεν είναι παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ οι «Πολίτες σε Δράση». Δηλαδή να δούμε ποιος δουλεύει ποιον εδώ μέσα. Είναι σίγουρο, φαίνεται.
Είπαμε, ο ποιητής λέει ότι πρέπει να έχεις μάτια να τα δεις, πρέπει να έχεις χέρια να ακουμπήσεις. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα, πραγματικά με εκπλήσσει το θράσος να έρχεται σήμερα μία παράταξη και να βάζει το ζήτημα αυτό όπως το έβαλε και θα πω μετά, είπε και ο Νίκος ή να βγαίνει με πέντε χαρτοφάγους, τέσσερις χαρτοφάγους στη λαϊκή και να λέει ότι εμείς κάνουμε προσπάθεια να λύσουμε το πρόβλημα της ανακύκλωσης.
Ξαναφεύγει, ξεφεύγει από το πρόβλημα το εκρηκτικό που υπάρχει σήμερα, δίνει ένα χάδι στην περιφέρεια ότι εντάξει, μπορεί να έχουν και ευθύνες, αλλά όχι στα κείμενα. Εδώ μόνο το είπε εντελώς απαλά, ότι μπορεί να έχει και κάποια ευθύνη  η περιφέρεια. Και βέβαια μεταφέρει την ευθύνη της διαχείρισης στο δήμο. Ο καθένας νομίζω μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Ο κ. Σπηλιόπουλος τελευταία ασχολείται με τα σκουπίδια και με τα Μονοπάτια Πολιτισμού. Εδώ είναι άλλο πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, γιατί τώρα με τι θα ασχοληθεί, με την ανεργία; Τη φτώχεια; Τα εκρηκτικά προβλήματα που περνάει ο κόσμος; Τους πλειστηριασμούς των σπιτιών; Τον ΕΝΦΙΑ; Τον Κλεισθένη; Τα αντιπλημμυρικά έργα; Τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται;
Καμία σχέση με αυτά. Καμία ανάδειξη τέτοιων προβλημάτων. Τι αναδεικνύουμε λοιπόν; Τα Μονοπάτια Πολιτισμού που έχει πολύ ενδιαφέρον και οι προτάσεις που γίνονται στα Μονοπάτια Πολιτισμού. Εδώ μας εγκαλεί γιατί δεν παίρνουμε μέτρα να βάλουμε δημοτική συγκοινωνία.
Αλήθεια κ. Σπηλιόπουλε, είχατε δεσμευτεί εδώ ότι σαν άμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αττικού Νοσοκομείου θα κάνατε οτιδήποτε για να συνδεθεί το Αττικό Νοσοκομείο με το σταθμό του Μετρό, που αυτό είναι κυβερνητική ευθύνη. Οι συγκοινωνίες είναι καθαρά κυβερνητική ευθύνη. Τι κάνατε κ. Σπηλιόπουλε γι’ αυτό;
Και εγκαλείτε το δήμο γιατί δεν συνδέει τις περιοχές του δήμου που έχουν πολιτιστικό ενδιαφέρον με λεωφορείο, λες και δεν ξέρετε ότι πρώτον, δεν μιλήσατε για την υποχρηματοδότηση. Δε μιλάτε ποτέ γι’ αυτό, πόσα λεφτά έχουν κοπεί και τι έργα μπορούν να γίνουν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να υλοποιήσουμε όλο αυτό το σχεδιασμό που γίνεται.
Δεν φτάνει που έχετε κόψει τα δρομολόγια απ’ όλο τον κόσμο όχι στο Χαϊδάρι. Όλη η Ελλάδα στενάζει, όλη η Αθήνα στενάζει για τα δρομολόγια. Βλέπετε τι γίνεται σε όλη την Αθήνα. Έχετε κόψει το προσωπικό. Δεν κάνετε ούτε μία πρόσληψη έστω και σε αυτό. Εδώ μιλάμε τώρα δεν προσλαμβάνετε στα νοσοκομεία και στην παιδεία, θα προσλάβετε οδηγούς;
Και πάλι το μπαλάκι στους δήμους. Πάλι σε αυτόν που δεν έχει την ευθύνη το μπαλάκι. Να πω ότι μάλλον ο κ. Σπηλιόπουλος είπα πριν ότι δεν έχει μάτια να δει, γιατί πραγματικά δεν έχει και την εικόνα του τι γίνεται στην πόλη, γιατί αν είχε την εικόνα του τι γίνεται στην πόλη, θα έβλεπε ότι πρώτον, τα ανακυκλώσιμα υλικά πηγαίνουν όλα στους μπλε κάδους.
Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα ο πολίτης με την πληθώρα αυτή που υπάρχει των μπλε κάδων και έχει ενισχυθεί, το ξέρετε αυτό, να ρίξει το χαρτί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακυκλούμενα υλικά στους μπλε κάδους. Άρα, λοιπόν, δεν χάνεται υλικό το οποίο είναι για ανακύκλωση.
Δεύτερο ζήτημα, δεν έχετε δει ότι υπάρχουν κώδωνες για γυαλί, υπάρχει σημεία στο δήμο που πηγαίνουμε ρούχα. Υπάρχει πρόγραμμα για τηγανέλαιο, για λάστιχα αυτοκινήτων, για μπαταρίες, για καπάκια. Αυτά δεν τα έχετε δει. Λες και δε λειτουργεί τίποτα στο δήμο. Δεν γίνεται ανακύκλωση σε όλα αυτά τα υλικά τα οποία σας λέω.
Για το χαρτοφάγο σας είπα πριν, ούτε αυτό δεν γνωρίζατε ότι υπάρχει. Τουλάχιστον ψάξτε λίγο πριν. Κάντε μία έρευνα να δείτε τι γίνεται στην πόλη.
Σε σχέση με το πρόγραμμα Διόφαντος και όχι Φιλόδημος, αλλά προφανώς δεν ξέρατε και το πρόγραμμα Διόφαντος που λειτουργεί, τα είπε αναλυτικά ο Νίκος ο Αντιδήμαρχος. Μόνο κάτι που δεν είπε είναι ότι απ’ αυτό το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν έχει ο ΕΣΔΚΝΑ, θα έχουμε και οικονομικά οφέλη τα οποία θα πηγαίνουν στα σχολεία.
Ένα δηλαδή επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ είναι ότι θα υπάρχει και αυτό το όφελος.
Θα ήθελα να πω για τον ΕΣΔΚΝΑ και την απόφαση που πήρε για δεύτερη φορά πήρε απόφαση για αύξηση των χρημάτων που δίνουν οι δήμοι για τα σκουπίδια.
Νέα αύξηση σε αυτή την κρίση, σε αυτή την κατάσταση τώρα, αντί να γίνει μείωση των ποσών για να μπορέσουν να ελαφρυνθούν και οι κάτοικοι, επιβαρύνει τους δήμους με 11,4% που σημαίνει ότι αυτό ή θα πρέπει να μετακυληστεί στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών ή θα πρέπει να κοπούν μια σειρά από παροχές, αυτά τα απορριμματοφόρα που λέτε ή προσωπικό ή οτιδήποτε, απ’ την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. Αύξηση, ακούστε τώρα, μέσα σε μία περίοδο που γίνονται μειώσεις, που προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος να μην επιφορτιστούν οι κάτοικοι με άλλο, αύξηση και είναι η δεύτερη αύξηση που κάνει ο ΕΣΔΚΝΑ.
Έχουμε φτάσει στο 40% από τότε που αναλάβαμε. Και έρχονται υποκριτικά εδώ μέσα και λένε τι γίνεται. Εγώ να σας πω απλά ότι… Τώρα θυμήθηκα και κάτι άλλο. Κάνει ο κ. Σπηλιόπουλος που φτάνει ο άνθρωπος όταν πρέπει να γράψει κάτι, να εξυμνεί το Δήμο Περιστερίου.
Θα σηκωθούν εδώ οι σύντροφοί του και οι άλλοι απ’ το Περιστέρι που κάθε μέρα τα ρίχνουν στον Παχατουρίδη, θα σηκωθούν και θα τον βαράνε πραγματικά αν τους πάμε αυτή την ανακοίνωση. Φτάνει σε αυτό το σημείο να επικαλείται κάποιους δήμους ότι κάνουν λέει προγράμματα ανακύκλωσης.
Για πήγαινε μια βόλτα, εγώ δε θέλω τώρα γιατί πραγματικά δε θέλω να μπω σε αυτή τη λογική, γιατί και άλλοι συνάδελφοι κάποιες φορές θέλουν να συγκρίνουν το δήμο μας με κάποιους άλλους δήμους. Πραγματικά είναι πάρα πολύ άδικο αυτό και όταν το κάνεις όταν δεν υπάρχουνε εκπρόσωποι του δήμου εδώ μέσα, γιατί είναι αντιδεοντολογικό αυτό το πράγμα.
Και ξέρει πολύ καλά ότι εμείς δεν θα απαντούσαμε σε ένα-ένα απ’ αυτά που βάζει εδώ για τους άλλους δήμους, γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό το πράγμα. Αλλά δεν μπορώ να μην κάνω αυτό τον σχολιασμό όμως. Δεν μπορώ να μην κάνω τον σχολιασμό ότι εξυμνεί δήμους που είναι παραδείγματα προς αποφυγή για πολλά ζητήματα.
Και αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται στο Άλσος του Περιστερίου. Μια ωραία κατασκευή εκεί με διάφορους κάδους. Αυτό είναι το πρόγραμμα. Για πήγαινε λίγο στις γειτονιές μέσα να δεις αν υπάρχουν αυτοί οι κάδοι οι τέσσερις κάδοι οι οποίοι θα παίρνουν διαφορετικά υλικά. Το έχετε δει αυτό κ. Σπηλιόπουλε;
Απαντήστε μου τώρα αν υπάρχουν αυτοί οι κάδοι, αυτό το πρόγραμμα αν υπάρχει αν είναι υλοποιήσιμο σε όλο το Περιστέρι. Όχι. Το ένα μέρος είναι ένα και μοναδικό και παίρνει και γράφει αυτό το πράγμα εδώ και γράφει και για την Ελευσίνα ότι πιλοτικά θα εφαρμοστεί στη κάτω Ελευσίνα.
Είναι γελοιότητες αυτές. Δεν το καταλαβαίνετε;  Δεν το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα;
Λέει, να παραφράσω γιατί το άκουγα σήμερα που έβγαλε μια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε πραγματικά ξεσκίσει την ποίηση μερικές φορές, το γαρ πολύ της αγωνίας να αναδειχθείτε, να γίνετε γνωστός στο Χαϊδάρι, να ακολουθήσετε τέλος πάντων ασθμαίνοντας κάποια πράγματα, γεννά γελοιότητα, όχι παραφροσύνη. γελοιότητα γεννάει πραγματικά.
Απαντήστε μετά, πείτε ό,τι θέλετε μετά. Το χοντραίνω πραγματικά γιατί το έχτε χοντρύνει πάρα πολύ εσείς. Το έχετε χοντρύνει όταν βγάζετε ανακοινώσεις και ρίχνετε την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο και όχι στους φυσικούς αποδέκτες. Ούτε μία γραμμή δεν γράψατε, δεν αναφέρεται μέσα η κυβέρνηση και η περιφέρεια.
Αυτό πρέπει τουλάχιστον να σας προβληματίσει. Και εμείς όταν κάνουμε προγράμματα εννοούμε ότι θα τα υλοποιήσουμε. Πριν από λίγα χρόνια υπήρχε ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης στο Χαϊδάρι. Το θυμάστε; Ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε. Τι έγινε αυτό το πρόγραμμα;
Ξέρετε πόσα απ’ αυτά τα προγράμματα εδώ που αναφέρετε γίνονται φτερά, να μην πω κάτι άλλο; Για να τελειώσω, σε πρώτη φάση, γιατί αν μπουν άλλα θέματα μπορούμε να πούμε άλλα τόσα μετά. Να πω ότι εμείς τώρα κάνουμε μία προσπάθεια με τα οχήματα τα οποία θα πάρουμε και με το προσωπικό το οποίο πιστεύω αν όλα πάνε καλά, να έρθει γιατί πρέπει να οριστικοποιηθεί τέλος πάντων και αυτός ο πίνακας του προσωπικού που πρέπει να έρθει στην καθαριότητα.
Εκτός αν φταίει ο δήμος και γι’ αυτό. Θα πάμε και σε μια μεγάλη καμπάνια απ’ το Σεπτέμβρη ευαισθητοποίησης του κόσμου σε σχέση γενικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Εδώ πρέπει να πω και έχω ένα παράπονο, ότι δυστυχώς η συμπεριφορά πολλές φορές των πολιτών δεν είναι η αρμόζουσα.
Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να έχει οικολογική συνείδηση μαζεύοντας τα κουτιά και διάφορα αντικείμενα ανακύκλωσης και να πηγαίνει ξέροντας ότι είναι γεμάτος ο κάδος, ξέροντας ότι είναι μέρες που είναι κλειστός ο ΧΥΤΑ και υπάρχει πρόβλημα διαλογής και να πηγαίνει να αφήνει τη σακούλα έξω από τον κάδο και αυτός ο άνθρωπος να λέει ότι εγώ έκανα το καθήκον μου, είμαι οικολόγος.
Δεν μπορεί να πηγαίνει να αφήνει ο άλλος έξω απ’ τον κάδο των απορριμμάτων τις σακούλες όταν οι κάδοι είναι τουλάχιστον άδειοι ή είναι μέχρι τη μέση. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αυτό.
Δεν μπορεί να λέει ο άλλος ότι εγώ είμαι φιλόζωος και πηγαίνω και αφήνω τη σακούλα με τα αποφάγια, την κρεμάει στον κάδο για να φάνε οι γάτες και οι σκύλοι, τα αδέσποτα. Και πάνε βέβαια τα ξεσκίζουν και χύνονται έξω τα ζουμιά και τα σκουπίδια.
Ξέρετε πόσο δυναμικό του δήμου απασχολείται με αυτό το θέμα, να καθαρίζει όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται δυστυχώς από συμπολίτες μας, οι οποίοι βέβαια αδειάζουν και ό,τι έχουν στο σπίτι χωρίς να πάρουν ένα τηλέφωνο, αν και έχουμε πει επανειλημμένα ότι τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα θα μαζεύονται μετά από τηλέφωνο στην υπηρεσία.
Να μην πω για τα κλαδέματα, να μην πω για όλα τα άλλα. Τέλος πάντων, θα κάνουμε αυτή την καμπάνια, η οποία θα είναι σε όλο το δήμο, σε όλες τις περιοχές και στα σχολεία βέβαια με το πρόγραμμα Διόφαντος και πιστεύω ότι τουλάχιστον εμείς στο μερίδιο που αντιστοιχεί στο δήμο θα συμβάλουμε όσο μπορούμε για να πρώτον, να μεγαλώσει ο όγκος των ανακυκλούμενων υλικών και δεύτερον, για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρή πόλη.
Και ένα τελευταίο. Δεν υπάρχει καμία ενίσχυση στους δήμους για να πάρουν μηχανήματα ή τέλος πάντων υλικά, τα οποία έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και την ανακύκλωση και όλα αυτά. παρακαλάμε να πάρουμε κάτι και βλέπετε οι διαδικασίες ποιες είναι, πάμε τώρα στα 2,5 χρόνια για να πάρουμε αυτά τα οχήματα, που ευτυχώς είμαστε πια στην τελευταία φάση.
Πού είναι η κυβερνητική μέριμνα για να πει ελάτε εδώ ρε δήμοι, μία φορά να μας καλέσει ξέρετε κάτι, κάντε αυτό το πρόγραμμα, θα βάλετε καφέ κάδους, αλλά εγώ θα διασφαλίσω ότι θα σας δώσω από ένα απορριμματοφόρο για να μαζεύονται το σίδηρο, ο σίδηρος ή θα σας διαθέσω αυτή τη διευκόλυνση.
Το έχει κάνει ποτέ η κυβέρνηση στην περιφέρεια; Έδωσε μόνο μέσω του Φιλόδημου που δεν μας έδωσε χρήματα στο δήμο να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε και μας έδωσε στοχευμένα ότι θα πάρετε αυτά τα οχήματα και όχι αυτά τα οποία έχει ανάγκη ο δήμος και θέλει. Και δεν ξέρω αν φωτογραφίζει κάτι με αυτή την προμήθεια. Αυτά προς το παρόν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ο κ. Σπηλόπουλος.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Καταρχήν νομίζω ότι έγινε μια καλή συζήτηση και εκ των πραγμάτων πιστεύω ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση ενεργειών από τη δημοτική αρχή στο επόμενο χρονικό διάστημα αυτής της τελευταίας χρονιάς, όσον αφορά το να υπάρξουν μέτρα και διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού που είναι πάρα πολύ σημαντικό, σε αυτό θα συμφωνήσω με το Δήμαρχο και ουσιαστικής ανακύκλωσης, μείωσης στην πηγή και όλων αυτών των σχετικών.
Εγώ δεν είναι ώρα, δε θέλω να μπω σε μια διαδικασία απάντησης όλων αυτών που είπε ο Δήμαρχος, αλλά θέλω να πω το εξής συμπερασματικά για ορισμένα πράγματα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά που έχει κάνει ή δεν έχει κάνει όπως λέει ο Δήμαρχος. Δεν έχει κάνει τίποτα.
Η κυβέρνηση και η περιφέρεια δεν έχει κάνει τίποτα. Στις ίδιες συνθήκες λέω εγώ με αυτή την κυβέρνηση που λέει ο Δήμαρχος ότι δεν έχει κάνει τίποτα, ούτε η περιφέρεια έχει κάνει τίποτα, υπάρχουν δήμοι που στο βασικό ζήτημα που είναι βασικό για τον πλανήτη, βασικό για την Ευρώπη και που οι άλλες χώρες είναι στο 90% της ανακύκλωσης, εμείς είμαστε στο 87% να πετάμε τα σκουπίδια.
Στην ίδια εποχή που 87% στην Ελλάδα πετάμε τα σκουπίδια, στην περιφέρεια Αττικής για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, θα πούμε για τις ευθύνες, εγώ δεν έχω πρόβλημα και θα πω που βάζω τις ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ότι έπρεπε εδώ και δυο χρόνια να πει 1, 2, 3, 4, 5, 6 σημεία και ας χοροπηδάει όποιος θέλει και να κάνουμε άλλη συζήτηση.
Αυτή τη συζήτηση την υποθετική δηλαδή που κάνουμε και θα κουβεντιάσουμε και για το Μουσαμά ή οτιδήποτε άλλο, για να μπορώ να πάρω και θέση. Όχι υποθετικά, γιατί είναι μέσα στα 25 σημεία. Στα 25 τα οποία γίνανε 6. Λέω, εδώ και δύο χρόνια έγινε μια συζήτηση για 25 σημεία, τα οποία έγιναν 6 στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Λέω λοιπόν το εξής, αυτά τα 6 σημεία πρέπει να γίνουν και ας έχουμε κάποιες διαφωνίες. Ένα σκέλος είναι αυτό. Εσείς στεκόσαστε στο ότι 20 χιλιάδες τόνους, εδώ δηλαδή να το πω έτσι, να μιλήσω λίγο επιθετικά όπως μίλησε ο Μιχάλης, δηλαδή υπάρχει εμμονή στο ότι όλα τα σκουπίδια, 20 χιλιάδες τόνους είχαμε, 20 χιλιάδες τόνους θα έχουμε.
Αυτό είναι το πρόβλημα μιας κατηγορίας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Δηλαδή το θέμα είναι το Χαϊδάρι τους 20 χιλιάδες τόνους θα τους κάνει 10 χιλιάδες μέχρι το 2020: Και τι μέτρα θα πάρει; Επειδή το ανοίξαμε λίγο το ζήτημα, λέω και εγώ το εξής, ότι τέσσερα χρόνια… Μισό λεπτό, θα σου πω και για τις συντάξεις. Επειδή είπε ο Μιχάλης, είπες εσύ ό,τι θέλεις. Μπορώ να σου απαντήσω, δεν έχω πρόβλημα.
Και δεν έχω πρόβλημα όπου είναι να διαφωνήσω και όπου είναι να συμφωνήσω. Εγώ τουλάχιστον. Εσείς να σκεφτείτε ότι αύριο θα είναι απλή αναλογική και εκ των πραγμάτων εκτός απ’ το να λέει ο καθένας το ποίημά του, θα πρέπει να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις για μια σειρά πράγματα, ανεξάρτητα ποιος θα είναι Δήμαρχος.
Μη χαμογελάτε, γιατί εγώ αυτό το πράγμα το έχω εφαρμόσει με συνέπεια και καλώ τον ίδιο το Δήμαρχο και το ξέρει αυτό το πράγμα, σε όσα χρόνια είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν ψήφισα μικροπολιτικά. Και έχω το θάρρος της γνώμης μου. Το κλείνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Πάντως Θοδωρή οι υπερασπιστές του καπιταλισμού έχουν αυτοδυναμία παντού. Να πω και εγώ. Δε θα λέμε ο καθένας ό,τι θέλει εδώ. Οι υπερασπιστές αυτού του συστήματος έχουν αυτοδυναμία σε όλους τους δήμους. Ολοκλήρωσε. Πες το κλείσιμό σου.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν με αφορά η αυτοδυναμία των υπερασπιστών του συστήματος εμένα προσωπικά. Και την παράταξή μου. Και αυτό τουλάχιστον και προγραμματικά και πρακτικά. Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι την παράταξη αυτή τη στήριξε και τη στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι και άλλες ομάδες ανθρώπων και απ’ την Αριστερά και από το Κέντρο κλπ. Και από τους ΑΝΕΛ. Δεν έχω πρόβλημα να πω αυτό.
Αλλά όπως ξέρετε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμα και εσείς το λέτε για τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι είναι άλλο πράγμα το κόμμα σας, αυτοί που είστε μέλη του κόμματος ή το υπερασπίζεστε και άλλο πράγμα η δημοτική παράταξη και άλλο ο συνδικαλιστικός φορέας. Εκτός αν δεν το λέτε. Τουλάχιστον στα προγραμματικά σας κείμενα αυτό λέτε.
Γιατί έχει να διαχειριστεί διαφορετικά ζητήματα. Το κλείνω αυτό το θέμα, συγνώμη για την παρένθεση. Αλλά μια και ειπώθηκε. Έτσι, οι παρατάξεις έχουν ένα διαφορετικό ρόλο, οι διαφορετικές παρατάξεις. Αλλιώς θα κατεβαίνανε τα κόμματα και θα ήταν και θεσμοθετημένο από το Σύνταγμα πιθανά και θα το είχαμε αποδεχθεί όλοι. Έχει κάποιο λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Θοδωρή μου ολοκλήρωσε. Μη συνεχίζεις, γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα προκαλέσεις και άλλες παρεμβάσεις.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν προκαλώ τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εάν ο νόμος επέτρεπε να κατέβει ΚΚΕ Χαϊδαρίου, θα κατέβαινε.
Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Μισό λεπτάκι Πρόεδρε, πρέπει να απαντήσω σε δυο ζητηματάκια και είμαι σύντομος. Λέω το εξής: Άρα λοιπόν με βάση την τοποθέτηση του Δήμαρχου εγώ πρέπει να χειροκροτήσω. Δηλαδή ότι όλα τα έχετε κάνει καλά και κατά συνέπεια κακώς εγώ έβαλα με αφορμή το ζήτημα αυτό ότι πρέπει να ανασκουμπωθείτε.
Αλλά δεν μου απάντησε μέσα στα τόσα πολλά που είπε και δεν περιμένω να μου απαντήσει σήμερα, για τους ρυθμούς, γιατί δέχομαι ότι υπάρχουν οι μπλε κάδοι κλπ κλπ και ότι τώρα θα γίνει μια μεγαλύτερη προσπάθεια και τα ρέστα. Και δεν το λέω, εγώ έτσι κι αλλιώς την κριτική την έχω κάνει γι’ αυτά που δεν κάνατε, με εξαίρεση το πρώτο διάστημα που καλέσατε σε εθελοντικό τον κόσμο και δεν ανταποκριθήκατε σε δικά μου αιτήματα.
Εγώ λέω το εξής: Ποιοι είναι οι ρυθμοί κάλυψης στην ανακύκλωση αυτή τη στιγμή με αυτά που γίνονται; Ήταν στο 3% και έχει πάει στο 9; Έχει πάει στο 10 και δεν το ξέρω; Συγνώμη, αν έχει πάει στο 9 και στο 10, θα το πω, θα πω συγνώμη είμαι ανενημέρωτος και πραγματικά υπάρχει μια διαφορά.
Αν όμως είσαστε στο 3 και στο τέλος της τετραετίας αυτής που πέρασε είμαστε στο 4,5, νομίζω το καταλαβαίνει ο καθένας που ενδιαφέρεται πραγματικά όχι να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια ή να κατακερματίσει το Σπηλιόπουλο για να πει ότι δεν ξέρει το Διόφαντος και το Φιλόδημος που το ψήφισα την προηγούμενη φορά.
Αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Εγώ λέω επί της ουσίας, στο Χαϊδάρι να πάμε μαζί με βάση αυτό εδώ, να κάνουμε μια βόλτα και να πω παιδιά κοιτάξτε να δείτε, εμένα με έπεισε ο Σελέκος ότι εδώ γίνεται ανακύκλωση. Εντάξει, έχουμε πρόβλημα μηχανικής αποκομιδής, θα το λύσουμε αυτό, το αφήνω αυτό το πράγμα γιατί δεν έγινε και πως. Μην τα πιάσω όλα.
Λέω επί της ουσίας τώρα. Δηλαδή εσύ είσαι ικανοποιημένος με αυτό που γίνεται; Αν είσαι ικανοποιημένος, συγνώμη. Το αποσύρω και το θέμα. Εγώ λέω ότι δεν είσαι ικανοποιημένος εκ των πραγμάτων και φαίνεται απ’ τον τρόπο που το λες, άσχετα απ’ την κριτική, είναι μια κριτική που έχει σχέση με τα προγραμματικά ζητήματα κλπ.
Αλλά εγώ λέω επί της ουσίας. Εγώ λέω, σας καλώ και εγώ θα βοηθήσω και νομίζω ότι βοηθάω σε αυτό το πράγμα, γιατί για να ‘ρθω και στο ζήτημα, ο κόσμος αν ο Σελέκος το είπε λίγο σεμνά, εγώ σήκωσα ολόκληρη ανάρτηση που απ’ το πάνω Δάσος ένας κόπανος κατέβασε ένα τραπέζι απ’ την ανάποδη και κατέβηκε όλη τη Σωκράτους σαν πλοιαράκι.
Και αν αυτό ήταν αντί για κάθοδος άνοδος και ερχόταν ένας άνθρωπος τυχαία έμπαινε, ευτυχώς, αυτό λέγεται τύχη βουνό, πήγε και σταμάτησε στους κάδους και δεν σταμάτησε σε αμάξια κλπ. Ότι ο κόσμος έχει μια συμπεριφορά, ισχύει αυτό παντού και σε άλλους δήμους, επειδή παρακολουθώ το θέμα τι γίνεται, το 25% αυτών που ανακυκλώνουν άλλοι δήμοι που είναι πολύ πιο μπροστά, στο 10% αυτή τη στιγμή.
Υπάρχει διπλανός δήμος που πήγα, παρακολούθησα να δω τι γίνεται. Και πήρα στοιχεία. Το 10% θα ήταν 12,5 ή 13,5%, γιατί το 25% γυρίζουν πίσω. Δηλαδή επειδή ο κόσμος είναι ηλίθιος να το πω έτσι και πετάει οργανικά μέσα, δε λέω ότι πετάει ό,τι να είναι.
Εγώ για να το τελειώσω αυτό το θέμα, σας καλώ και πολιτικά και με ανακοινώσεις και με οτιδήποτε άλλο και εγώ θα συμβάλλω, εγώ τουλάχιστον θα ανοίξω μέτωπο, το λέω έτσι, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, αλλά πρέπει και ο δήμος να δώσει μια λύση, οι επαγγελματίες και φωτογραφικό υλικό θα σηκώσω και συγκεκριμένο και ας μην ψηφίσει κανένας, δεν με ενδιαφέρει.
Δεν μπορεί ο άλλος τα κουτιά που είναι χαρτόκουτα και τα χαρτόκουτα είναι το 50% του χαρτιού. Δηλαδή αν κάναμε ανακύκλωση στο δήμο, θα είχαμε 120 χιλιάδες από ανακύκλωση χαρτιού και 120 χιλιάδες από χαρτί συσκευασίας, 240. Στην καλή εκδοχή.
Αυτά όλα τα πετάει ο καθένας όπου γουστάρει. Δηλαδή περνάει το απορριμματοφόρο, εδώ θα συμφωνήσω με το Δήμαρχο, την Καραϊσκάκη την καθαρίζει στις 11 η ώρα γιατί τυχαίνει να είμαι έξω και στις 12:30 η Καραϊσκάκη είναι…

ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Εκτός από το να κατηγορήσουμε τον κόσμο λέω κάντε κάτι παραπάνω. Και εγώ θα είμαι μαζί σας σε αυτό το πράγμα. Και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι μαζί σε αυτό το πράγμα, γιατί εγώ βάζω ότι υπάρχει και πρόβλημα διαπαιδαγώγησης του κόσμου.
Αλλά είστε χρεωμένοι και εσείς. Εντάξει, πες ότι εγώ υπερβάλω, υπερασπίζομαι, ό,τι θέλεις κλπ κλπ, αλλά νομίζω ότι και εσείς χάσατε χρόνο σε μια σειρά πράγματα που δυνητικά νομίζω θα τα θέλετε. Και τελείωσα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Για να το κλείσουμε δυο κουβέντες. Πρέπει να πω δυο κουβέντες θα πω μόνο. Κοιτάξτε, κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένος ή ότι αρκούν αυτά τα οποία έχουν γίνει. Ιδιαίτερα για το θέμα της ανακύκλωσης, όσο το δυνατόν περισσότερη ανακύκλωση γίνεται και σε όλα τα είδη ξεχωριστά, τόσο το καλύτερο για όλους μας, για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο τον ίδιο. Δεν το συζητάμε αυτό. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Από εκεί και πέρα όμως νομίζω ότι θα πρέπει κάποιος να έχει κλειστά τα μάτια για να μην καταλαβαίνει τον αγώνα που δίνουμε σα δήμος όταν προσπαθούμε με δύο ή με τρία απορριμματοφόρα στην καλύτερη περίπτωση, να πάρουμε και τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.
Όταν πηγαίνουμε στην ανακύκλωση και ζητάμε απεγνωσμένα να μας δώσει ακόμα ένα απορριμματοφόρο και να μας δώσει μπλε κάδους επιπλέον για να καθαρίζουμε και μας λέει όχι, δεν σας δίνω. Καταλαβαίνεις ότι αυτό που είπα πριν προφανώς ή δεν το κατανόησες ή δεν κατάλαβες ότι δεν είναι ίδια η δυνατότητα που έχει ένας δήμος με τα προβλήματα που έχουμε εμείς, σε πρόβλημα στόλου δηλαδή, με κάποιον άλλο δήμο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βγάλει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα.
Ξέρεις ότι σε εμάς ένα ποσοστό της ανακύκλωσης χάνεται γιατί ο κόσμος πηγαίνει και ρίχνει στην ανακύκλωση μέσα και σακούλες απορριμμάτων; Πρέπει κάποιος να τα πάρει υπόψη του όλα αυτά. Εγώ αυτό που είπα πριν είναι μακάρι να μας δίνανε τη δυνατότητα να έχουμε εξοπλισμό και προσωπικό και να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα της ανακύκλωσης όλων των ειδών, σε γυαλί, χαρτί, σίδηρο, ξύλο, οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, να το κάνουμε σε όλες τις γειτονιές.
Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να έχεις πρώτον, πάρα πολλές θέσεις. Εδώ τώρα σκοτώνονται κυριολεκτικά για έναν κάδο, που θα μπει ένας κάδος. Άντε βάλε τέσσερις κάδους. Γιατί μη μιλάς πιλοτικά που το κάνουν σε μια πλατεία. Σου είπα και πριν το παράδειγμα που λες είναι σε μία πλατεία. Σε μία πλατεία μπορούμε και εμείς να βάλουμε τέσσερις κάδους, να τους φωτογραφήσουμε και να βάλουμε και ένα stand ενημέρωσης του κόσμου και να πούμε κάνουμε περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Ούτε θα έρθει ο κάτοικος του Δάσους αν βάλουμε ένα τέτοιο σε μία κεντρική πλατεία να ρίξει το σίδερο μέσα. Να μη γελιόμαστε. Γι’ αυτό λέω ότι όλα αυτά που γράφονται εδώ πέρα είναι θεωρητικά μόνο, αλλά στην πράξη δεν έχουν καμία βάση. Και δεν μπορείς να μας συγκρίνεις με τέτοιους δήμους.
Εμείς πάντως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και μια καμπάνια για την κομποστοποίηση και για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Θα κάνουμε σε σχέση με την ευαισθητοποίηση του κόσμου να προστατεύει και ο ίδιος όσο μπορεί το περιβάλλον και με τον εξοπλισμό που θα έρθει το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί πάρα πολύ η πόλη.
Όσο για το πρόγραμμα αυτό επειδή ειπώθηκαν τώρα και θα ψηφίσουμε σχετικά με τον ΕΣΔΚΝΑ ή το Διόφαντο, να μην παίζουμε. Θα μπορούμε και εμείς να πούμε και τα δυο προγράμματα. Και να βάλεις δύο κάδους που δεν θα έρχεται κανένας να παίρνει, γιατί αν δεν υπάρχει και το αναγκαίο το υλικό για να πάρει κάποιος, μετά από κάποιο διάστημα μπορεί να σου πει δεν έρχομαι να το πάρω καθόλου.
Δηλαδή δεν μπορείς να βάλεις δύο κάδους για χαρτί στο ίδιο σχολείο. Είναι υπερβολή. Γιατί να μην βάλεις τον έναν που έχεις και αποτέλεσμα; Ο ΕΣΔΚΝΑ δε δίνει χρήματα. Ο Διόφαντος, το Υπουργείο Παιδείας δηλαδή για να το πούμε Έτσι, δίνει χρήματα. Δίνει υλικά για τα σχολεία. Είναι βασική διαφορά.
Και το λέω και στις άλλες παρατάξεις, γιατί πήραν μία θέση γενικά και αόριστα, άντε και τα δύο, όταν το ένα σου δίνει και το άλλο δε σου δίνει. Και εδώ να πούμε και τελειώνω, γι’ αυτό που είπες για το οικονομικό όφελος που έβγαλες και ένα όφελος 250 χιλιάδες και δεν ξέρω πως βγαίνει αυτό, πρέπει να ξέρεις ότι η ανακύκλωση αυτό που κάνει είναι να σου παίρνει τα ανακυκλούμενα υλικά και όχι να σου δίνει χρήματα.
Η ανακύκλωση δε δίνει χρήματα, για να το ξέρεις και αυτό. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να μου λες ότι θα έχεις όφελος 250 χιλιάδες.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Νομίζω ότι μπορούμε να το κλείσουμε τώρα εδώ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Δεν καταψηφίζουμε. Ψηφίζουμε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα το οποίο είμαστε ήδη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Καταγράφηκε, θα καταγραφεί και στην απόφαση. Πάμ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *