ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΉ του Θοδωρή Σπηλιόπουλου στη Λαϊκή Συνέλευση Δαφνίου- Ρεπορτάζ -Ερωτήσεις των κατοίκων-Τοποθέτηση του Δημάρχου κ.Μ.Σελέκου

Την Παρασκευή 21 Οκτώβρη 2016 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου στο Δαφνί πραγματοποιήθηκε η 1η Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου Χαϊδαρίου.


Παρεβρέθηκαν αρκετοί δημότες- κάτοικοι Δαφνίου, αλλά και εκπρόσωποι του Εκπολιτιστικού- Εξωραϊστικού Συλλόγου Δαφνίου, του Συλλόγου Διδασκόντων του 6ου Δημοτ. Σχολείου, του Συλλόγου Γονέων, αλλά και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι Δημοτικών Κινήσεων: κ. Θ. Σπηλιόπουλος, κ. Η.Δρούλιας και κ. Απ. Θεοφίλης.........

Στο τέλος της συζήτησης δόθηκε η δυνατότητα στον επικεφαλής των "Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου" Θοδωρή Σπηλιόπουλο μιας ολιγόλεπτης τοποθετήσης  μέσω
της οποίας επισήμανε τα εξής:                                                                                                "Η λαϊκή συνέλευση  είναι μια χρήσιμη διαδικασία γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των κατοίκων .                                                                                           Πέρυσι που παρευρέθηκα -και κρατώ  στο χέρι μου ένα κείμενο  των Πσδ ειδικά γραμμένο για τα προβλήματα του Δαφνιού με  ημερομηνια 13/12/2014- θέλω να  σημειώσω ότι απο τις 12 επισημάνσεις ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί και για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου σας μπορείτε να τα βρείτε  στην ηλεκτρονική διεύθυνση 

:http://psdhaidari.blogspot.gr/?m=1 .

Σας καλώ να επισκέπτεστε το παραπάνω site της Δημοτικής μας κίνησης "Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου"  ή αντίστοιχα το Facebook :   
                                                                                               https://www.facebook.com/politeshaidari/?ref=bookmarks
                                                                            
 Εκεί αποτυπώνεται η άποψή μας για κάθε επίκαιρο δημοτικό θέμα, αλλά και η συνολική μας άποψη. Εμείς κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση, αλλά  παίρνουμε και πρωτοβουλίες προωθητικές Π.χ για την συγκοινωνία .Θεωρώντας ότι το ζήτημα της μη χάραξης γραμμής ΜΕΤΡΟ που να διαπερνά το Χαϊδάρι και να φτάνει στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο ειναι ζήτημα πολιτικό! 

Σας ενημερώνω ότι  έχω στείλει ανοιχτή επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη για να επανεξετάσει το ζήτημα με επέκταση απο Αγία Μαρίνα .Επίσης ζητάμε σε αυτή την επιστολή να υπάρξει μια γραμμή συγκοινωνιακή που να ενώνει την Αγία Μαρίνα με την Ανθούπολη με βασικό ενδιάμεσο σταθμό το ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο.

Τότε πάνω σε αυτή τη γραμμή, που με τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής 
καταγραφής θα φαίνεται η ώρα αφίξεων και ο χρόνος αναμονής, θα μπορούν να μεταφέρονται από την δημοτική συγκοινωνία ή με βοηθητικές γραμμές του ΟΑΣΑ οι επιβάτες απο Δαφνί και Δάσος .Το γεγονός οτι η Ρίμινι είναι ενα ατέλειωτο πάρκιγκ αποδεικνύει ότι το ΙΧ παραμένει πρώτη επιλογή των εργαζομένων και επισκεπτών .

Το γεγονός οτι από το Μάρτιο είμααι άμισθο μέλος του Δ.Σ του Αττικού νοσοκομείου βοηθάει στο ότι έχει υπάρξει σχετική αλληλογραφία για την οποία είναι ενήμερο το δημοτικό Συμβούλιο.

Για το ζήτημα των έργων που πολύ λίγα έχουν γίνει ή έχουν ξεκινήσει, σημειώνω την διαφορετική φιλοσοφία της δημοτικής αρχής σε σχέση με  τους συννορεύοντες δήμους, λέγοντας ότι   : Σωστά υπάρχουν  δυσκολίες και γι αυτό και εμείς παλεύουμε και για να καταργηθεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και να ενισχυθούν οι δήμοι ,όμως σήμερα σε μια εποχή

 ένδειας, χρήματα υπάρχουν στην Περιφέρεια Αττικής .Και η μόνη προϋπόθεση που βάζει η Περιφέρεια είναι να κατατεθούν ώριμες μελέτες .Αυτό γίνεται και με τους διπλανούς δήμους οι οποίοι παρά το ότι έχουν τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων, καταθέτουν πολλαπλάσιες τοπικές  μελέτες .Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για μια σειρά θέματα αναθέτουν τις μελέτες σε 

εξωτερικούς μελετητές..Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική ....Γι αυτό και παραθέτω στοιχεία ότι στο Χαϊδάρι έχουν εγκριθεί έργα 2.350.000Ευρώ, όταν σε συνολο 117 .000.000 στους  γειτονικούς Δήμους, έχουν εγκριθεί και 10.000.000 Ευρώ και 20.000.000Ευρώ.Το μεγάλο έργο το αντιπλημμυρικό, που θα γινει στην Λεωφόρο Καβάλας  κόστους 9.900.000Ευρώ,  ήταν

 υπόθεση και της δικής μας παράταξης στο επίπεδο του να ξεπεραστούν αγκυλώσεις, καθυστερήσεις κλπ .Δεν θα σταθώ στα μικρά προβλήματα που με τις επισκέψεις μας και στο καινούργιο στέκι του Εξωραϊστικού Συλλόγου, θα έχουμε τακτική  επαφή, για την επίλυση τους .  Θα σταθώ σε ενα κορυφαίο ζήτημα των απορριμάτων που έχουμε διαφορετική

 φιλοσοφία και γενικότερα ,αλλά και στο τι μπορεί να κάνει ένας Δημος.Εν συντομία λέω ότι στην αρχή ειπώθηκε, ότι όλες οι ενέργειες της κ.Δούρου, τις οποίες εμείς στηρίζουμε είναι "πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα". Δεν θα σταθώ σ' αυτό λόγω έλλειψης χρόνου .Θα την βρούμε την ευκαιρία να σας την δώσουμε γραπτή  ή  ηλεκτρονικά την άποψή μας και να

 προκαλέσουμε μια συζήτηση στο νέο στέκι ........Θα σταθώ στο τι μπορεί να κάνει ενας δήμος και τι δεν έχει γίνει :Ξέρετε υπάρχουν 33 συμβάσεις που μπορεί να κάνει ένας δήμος για να μαζευονται τα ελαστικά, τα τηγανέλαια ,οι ηλεκτρικές μπαταρίες κλπ .Είπα πολλές φορές να ξεκινήσει η ανακύκλωση από δημόσιους χώρους, σχολεία, απο την λαϊκή που

 σχεδον το 50% ειναι ανακυκλώσιμα .Και στεκόμαστε κριτικά γιατι ενώ ξεκίνησε ο δήμος εθελοντικές εξορμήσεις, στις οποίες εμείς συμμετείχαμε, στην πορεία δεν υπήρξε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του πληθυσμού και των μαθητών.

Δεν έχω χρονο να σας εκθέσω την δική μας αναπτυξιακή πρόταση, αλλά νομίζω ότι απο τα παραδείγματα που ανέφερα ανέδειξα τη διαφορετική μας πρσσέγγιση.Προτιμώ να σας πω τελειώνοντας και που συμφωνούμε.....Θα αναφερθώ στο ζήτημα  της φιλοξενίας  των μεταναστών στο Σκαραμαγκά . 

Εμείς σαν παράταξη κάθε Τρίτη μαζί με άλλους αλληλέγγυους από τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας δεν λείψαμε ,ούτε μια μέρα απο την πρώτη μέρα .Ομολογούμε οτι οι Χαϊδαριώτες ανταποκρίθηκαν .Όμως θέλουμε να σας πούμε ότι ειναι 3.400 πρόσφυγες, όσοι είναι σχεδόν οι κάτοικοι του Δαφνιού .Εαν λοιπόν σε μια γειτονιά μπορούμε να διαφωνούμε για κάποια 

πράγματα καταλαβαίνετε ότι η συμβίωση τόσων ανθρώπων δεν ειναι μια εύκολη υπόθεση. Πρέπει να πω ιδιαίτερα μπράβο στους κατοίκους της Κάτω Αφαίας, που εδώ ειναι παρόντες ο πρόεδρος και γραμματέας, για τον ώριμο τρόπο που χειρίστηκαν από την αρχή το θέμα.

  Παρακάτω παραθέτουμε βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δημάρχου χαϊδαρίου κ. Μιχ. Σελέκου και τα θέματα -προβλήματα, που έθιξαν οι κάτοικοι του Δαφνιού, στη συνέλευση:

 Τη συνέλευση άνοιξε με την ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Μ. Σελέκος ο οποίος μεταξύ άλλων :

  Τόνισε ότι με τις λαϊκές συνελεύσεις , ο Δήμος επιδιώκει να πάρουν τον λόγο οι πολίτες και να επισημάνουν τα προβλήματα, ώστε να λάβει γνώση ο Δήμος και να προχωρήσει στην επίλυσή τους.

   Έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα και την "τραγική κατάσταση" που παρέλαβε ως Δήμαρχος, από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του καθώς επίσης στη λειψή χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην έλλειψη προσωπικού που στερεί τον Δήμο από τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες.

  Τόνισε τις σοβαρές ελλέιψεις που έχει ο Δήμος σε μηχανήματα; απορριματοφόρα, πλυντήρια κάδων, ανυψωτικά, αυτοκίνητα-σκούπες κ.α. δικαιολογώντας ως ένα βαθμό τις αιτιάσεις των Δημοτών ως προς την αποτελεσματικότητα του Δήμου στο ζήτημα της καθαριότητας.

   Αναφέρθηκε διεξοδικά στό έργο και τις προσπάθειες που έχει ο Δήμος , αλλά και στις κινητοποιήσεις που διοργάνωσε για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Κωδικοποιώντας τις αναφορές του Κ. Σελέκου αυτές κινήθηκαν στους εξής άξονες:




1.    Καθαριότητα-συντήρηση: Αγορά φορτωτή και δανεισμό μηχανημάτων από γειτονικούς Δήμους. Θα προχωρήσει στην αγορά αυτοκινήτων με δανεισμό από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, αξίας 1.250.000Ευρώ.

2.    Συγκοινωνίες:  Έχουν γίνει διαβήματα και κινήσεις από πλευράς του Δήμου, αλλά     την ευθύνη έχει ο ΟΟΣΑ.

3.    Δημοτική Συγκοινωνία: Υπήρχε ένα λεωφορείο που λόγω ακαταλληλότητας   αποσύρθηκε. Το ΨΝΑττικής έδωσε προς χρήση ένα μικρό λεωφορείο 20 θέσεων ,  με την υπόσχεση παραχώρησης ενός ακόμη όμοιου  λεωφορείου. Υπάρχει η πρόταση αγοράς 2 minibus.

4.    Αντιπλημμυρικά: Επιτυχής Δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού επί της Λεωφ. Καβάλας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.                             
      Εκπόνηση μελέτης για την προστασία από την απορροή των  βρόχινων υδάτων από το Ποικίλο όρος (η μελέτη θα τελειώσει εντός  του 2017).  Υπάρχουν τρείς μελέτες σε εξέλιξη για αντίστοιχα έργα. Σημαντικές παρεμβάσεις από τον Δήμο για αποκατάσταση και διόρθωση σημαντικών προβλημάτων του Δήμου αναφορικά με την προστασία από νεροποντές.    

                                                                                                                 
5.  Κολυμβητήριο- παιδικοί σταθμοί:   Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες,   πληρωμή του ποσού των 60.000 Ευρώ για σύνδεση με φυσικό αέριο.                         Μείωση κατά 30% των τροφείων στους παιδικούς /Βρεφονηπιακούς  σταθμούς.                                                                                                                                       
 6.  Σχολεία:   Αποκάτασταση ζημιών .Τη λειτουργία του "Κοινωνικού Φροντιστηρίου"  για τη βοήθεια "αδύνατων" μαθητών, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.                                                                                                                                                                    
7. 8μηνες συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ: Ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα δώσει  σημαντική βοήθεια στο Δήμο μέσω της πρόσληψης εργαζομένων σε  ειδικότητες που έχει ανάγκη ο Δήμος.                                                                                                                                               
8.  Πρόσφυγες και εκπαίδευση των παιδιών τους: Ο Δήμος και σύσσωμο το  Δημοτικό συμβούλιο εκτιμά ο Δήμαρχος ότι χειρίστηκε με το καλύτερο τρόπο το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων και ότι αισθάνεται υπερήφανος για τους Χαϊδαριώτες για τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν και την αλληλεγγύη που 
επέδειξαν.    
Στο ζήτημα δε της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία είπε ότι ως Δήμος θέτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις όπως: καθαρίστριες, φύλαξη,...λόγω της απογευματινής βάρδιας λειτουργίας των τμημάτων ένταξης.                                                                                                                                                          
 9. Διαχειριστικός έλεγχος: Υποσχέθηκε ότι θα κάνει το παν , ώστε να    προχωρήσει ο   Διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου και να ριχτεί άπλετο φώς ώστε οι Δημότες να γνωρίζουν την οικονομική Διαχείριση του Δήμου, από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές.


                                                                                                                                                    Στη συνέχεια πήραν τον λόγο δημότες του Δαφνιού που έθεσαν πολλές και ποικίλης φύσεως ερωτήσεις που αναφέροντας στα εξής βασικά θέματα:  
  • Την καθαριότητα- πλύσιμο των κάδων: Υπάρχει διαφωνία των κατοίκων για το ωράριο αποκομιδής των σκουπιδιών (μεσάνυκτα) και για το γεγονός ότι οι κάδοι μένουν μήνες άπλυτοι με αποτέλεσμα να αναδύουν δυσοσμία. Σε αυτό το σημείο έγιναν απο τους κατοίκους και διάφορες -τεχνικής κυρίως φύσεως- προτάσεις αναφορικά με το πλήθος τν κάδων, τα σημεία τοποθέτησής τους κ.λπ.                                                                                                                    
  • Ανακύκλωση- ΧΥΤΑ: Έγιναν διάφορες ερωτήσεις για το πώς προχωρά το πρόγραμμα ανακύκλωσης και το επίπεδο της συγκριτικά με άλλους Δήμους, σχετικά με τους ΧΥΤΑ  Φυλής αν θα κλείσει που βρίσκεται το θέμα, τι σκέφτεται η Περιφέρεια για τη λύση των απορριμάτων....                                                                                                                                                   
  • Κακοτεχνία στη κατασκευή της Οδού Κομνηνού: Στο ύψος της Κομνηνού 7 με τις βροχές λιμνάζουν νερά και δημιουργούν προβλήματα. Ένα χρόνιο πρόβλημα που απαιτεί πια λύση.                                                                              
  • Πεζοδρομια: Αναφέρθηκε ότι τα πεζοδρόμια δεν είναι ευκολοδιάβατα από τουςπεζούς , λόγω των διαφόρων εμποδίων που υπάρχουν (δένδρα- παρτέρια- καθέτως παρκαρισμένα αυτοκίνητα). να σημειωθεί εδώ ότι τόνίσθηκε αρνητικά η πρόθεση πολών κατοίκων να τοποθετούν μεγάλα δένδρα στα πεζοδρόμια, για καλλοπισμό αδιαφορώντας όμως για τη μη προσβασιμότητα που δημιουργούν στους πεζούς και ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου στο θέμα αυτό.                                                                                                                                         
  •  Παιδικές χαρές-δημοτικό οικόπεδο (Κομνηνών): Ζητήθηκε να υπάρχει περισσότερη φροντίδα και συντήρηση ώστε οι παιδικές χαρές να είναι ασφαλείς για τα παιδιά. Για το οικοπεδάκι ζητήθηκε να υπάρξει μελέτη βελτίωσής του ώστε να είναι επισκέψιμος στο κοινό.                         
  • Άλσος Δαφνιού: Να υπάρχει συνεχής φροντίδα- να βελτιωθεί συνολικά η είσοδος ώστε να είναι προσβάσιμη σε όο το κοινό και ειδική ράμπα για τους ΑΜΕΑ- σύνδεση του Άλσους με το Βυζαντινό Μουσείο.                                                                                                                    
  • Νηπιαγωγείο:  Έγινε αναφορά για την ακαταλληλότητα του κτιρίου (υψομετρικές διαφορές-σκαλιά.....) που προκαλούν συχνά ατυχήματα στα νήπια. Ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου για εξεύρεση άλλου χώρουπου θα στεγάσει το Νηπιαγωγείο, με τις απαραίτητες προδιαγραφές.             
  • Ανάθεση έργων σε ιδιώτες: Γιατί ο Δήμος είχε μια άρνηση στη ανάληψη έργων από ιδιώτες αφού: επιλύουν  προβλήματα, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού από τον Δήμο - επιπλέον δίνουν μερική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας  και προκηρύσσονται με διαγωνισμό και μάλιστα σε ένα λογιό κέρδος για τον ιδιώτη -εργολάβο.                                                                 
  • Σχολεία: Εδώ υπήρξε και τοποθέτηση δάσκάλων του 6ου Δημοτικού που έθεσαν τα εξής θέματα:
  1. Ελλιπής εξοπλισμός των τάξεων και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
  2. κατασκευαστικό λάθος των τουαλλετών, που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο του σχολείου και αναδύουν άσχημες μυριωδιές.
  3. Στις νεροποντές πλημμυρίζει ο χώρος του σχολείου, με κίνδυνο καταστροφής του δαπέδου.
  4. Οι προβολείς βραχυκυκλώνουν στις βροχές.
  5. Ερωτήσεις σχετικά με τα τμήματα ένταξης των παιδιών των προσφύγων, αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει, σε ποιές ώρες, αν υπάρχει σχεδιασμός φύλαξης και καθαριότητας του σχολείου στο ωράριο λειτουργίας τους. Αξιοσημείωτη ήταν εδώ η τοποθέτηση δάσκάλου που τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας των παιδιών των προσφύγων.
  6. Δεν υπάρχει σήμανση στο δρόμο ή εμπόδια που να προειδοποιούν τους οδηγούς για τη ασφαλή διέλευση των μαθητών. 
  7. Δεν υπάρχει επαρκής συγκοινωνία για τη μεταφορά μαθητών Γυμνασίου- Λυκείου στα σχολεία του κεντρικού Χαϊδαρίου.                                                                                                                           
  • Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου για την απομάκρυνση τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε και τη διαφορετική (μερικώς αποδεκτή από κάποιους επιστήμονες) άποψη Δημότη, ότι η απόμάκρυνση των κεραιών συνιστά μεγαλύτερη συγκέντρωση ακτινοβολίας στο χρήση, λόγω της απομάκρυνσης του κεντρικού σήματος. Στην παρέμβασή τουο Δήμαρχος τόνισε ότι το όλο πρόβλημα μπορεί να λυθεί Δορυφορικά.....                                                                                                                                                                                                                                  Στο κλείσιμό του ο δήμαρχος προσπάθησε να απαντήσει στα περισσότερα θέματα και έδωσε την υπόσχεση ότι ως Δημοτική αρχή στο μέτρο που μπορεί θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στην επίλυση των προβλημάτων που αναδείχτηκαν από τη συζητήση!                                                                                         


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *