ομιλία ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ομιλία ΘΟΔΩΡΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ κατά την ανακήρυξη σε υποψήφιο δήμαρχο Χαϊδαρίου


(απομαγνητοφωνημένη ομιλία )
(ρεπορταζ και φωτογραφίες από την εκδήλωση στην ηλ.διεύθυνση http://psdhaidari.blogspot.gr/2013/11/blog-post_17.html)
Αγαπητοί φίλοι,
θέλω να σας ευχαριστήσω όλους ,όσους ήρθατε στη σημερινή μας εκδήλωση…
για την σημερινή παρουσία σας…
η παρουσία σας μας γεμίζει ικανοποίηση, μας ενισχύει το αίσθημα της ευθύνης αλλά ενισχύει και το αίσθημα της σιγουριάς ότι στον αγώνα για την αλλαγή στον δήμο δεν θα είμαστε μόνοι,...
θα είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι.
Δεν σας κρύβω ότι η σημερινή διαδικασία είναι για όλη την παράταξη αλλά και για μένα προσωπικά ένα καινούργιο ξεκίνημα αλλά και μια συνέχεια μιας πορείας αγωνιστικής που ξεκινάει από πολύ μακριά.
Όπως ανέφερε και ο Μανώλης Σωτηρόπουλος, γραμματέας της δημοτικής κίνησης, με πρωτόγνωρες διαδικασίες επί δύο μήνες από τον Φλεβάρη, δεκάδες φίλοι επεξεργαστήκαμε το αρχικό σχέδιο και στην συνέχεια πολλαπλάσιοι πήραν μέρος στην τελιική διαμόρφωση των κειμένων της πολιτικής διακήρυξης και του κανονισμού λειτουργίας .
Θα ήθελα να αφιερώσετε χρόνο να το διαβάσετε , εύκολα μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση γραμμενη στο καρτελάκι ,που σας μοιράσαμε σαν αναμνηστικό της σημερινής εκδήλωσης.
Ξέρουμε τι θέλουμε να αλλάξει στο Χαϊδάρι και στην Ελλάδα,
ξέρουμε το πώς θα αλλάξει
με μας και με σας,
ξέρουμε ότι  αυτο απαιτεί αγώνες και θυσίες, μεθοδικότητα και πρόγραμμα
 από Χαϊδαριώτες που έχουν μέθοδο και αποτελεσματικότητα
και τέτοιοι είναι πολλοί από τους παρόντες που θα ενισχύσουν όχι μόνο το ψηφοδέλτιο αλλά την συνολική μας προσπάθεια για να ορθοποδήσει ο δήμος,
τέτοιοι είναι πολλοί εδώ αλλά και συνολικά στην Χαϊδαριώτικη κοινωνία,
γιατί εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους χωρίς εξαιρέσεις που έχουν περγαμηνές στην εργασιακή ικανότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στους πετυχημένους επαγγελματίες με κουλτούρα και ιστορία στην κοινωνική προσφορά, θα απευθυνθούμε στα νέα παιδιά που με την ορμή της νιότης μπορούν να αλλάξουν την ατζέντα αλλά και σε συνταξιούχους που με νεανική ορμή είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μια ανθρώπινη πόλη με πολίτες με δικαιώματα.
Ξέρουμε ότι απέναντι στην κοινωνική λαίλαπα απέναντι στην κοινωνική κρίση, την κοινωνική καταστροφή αποτέλεσμα της στυγνής αντιλαϊκής πολιτικής των τροικανών κυβερνήσεων που όλοι βιώνουμε, εμείς πρέπει να προβάλλουμε το δικό μας όραμα, την δική μας αντίληψη, τις δικές αξίες που έχουν σχέση με την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάγκη η κοινωνία να πατήσει ξανά στα πόδια της στο Χαϊδάρι και στην Ελλάδα, οι γειτονιές να ξαναγίνουν γειτονιές και η αισιοδοξία και το χαμόγελο να ξαναβρούν τη θέση τους στην ζωή των ανθρώπων.
Το Χαϊδάρι είναι μια πόλη στα δυτικά της Αθήνας που έχει υποστεί με αντίστοιχο αλλά με τον δικό του τρόπο όλα τα φαινόμενα της κρίσης που περιγράφονται τον τελευταίο καιρό από όλους μας. Όπως περιέγραψαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, εμείς λοιπόν θέλουμε να ζούμε σε ένα Χαϊδάρι με αισθητική, φιλικό στον πολίτη, σεβασμό στο περιβάλλον, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Θέλουμε και μπορούμε να αποτρέψουμε το κλείσιμο των νοσοκομείων και σχολικών μονάδων και την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας.
Θα αγωνιστούμε για την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, για την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών ενάντια στη φτώχεια, για την ενίσχυση κοινωνικών δομών ενάντια στην φτώχεια, για την τοπική ανάπτυξη, για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αντίδοτο στο φασισμό.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή λειτούργησε με αδιαφάνεια, κακοδιοίκηση, ρουσφετολογία, έλλειψη ιδεών, προγράμματος και αυτοδιοικητικού οράματος και
παρέδοσε τις δημοτικές δομές, όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με την μορφή των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων).
Εμείς πιστεύουμε σε έναν δήμο που οι Χαϊδαριώτες θα πιστεύουν ότι η φωνή τους θα ακούγεται, θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους στην λήψη των αποφάσεων,... που σ΄αυτέςτις διαδικασίες οι αποφάσεις θα ενισχύονται και θα αξιοποιούνται η λαϊκή συμμετοχή και τα κινήματα, με πρώτη προϋπόθεση την διαφάνεια παντού, γιατί δημοκρατία στην γειτονιά σημαίνει τοπική αυτοδιοίκηση.
Εμείς όμως έχουμε να μιλήσουμε από καρδιάς, χωρίς περιστροφές και να απαντήσουμε και σε ερωτήματα που συναντήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν τελικά όλοι ίδιοι είναι, αν είμαστε μέρος του κάδρου της συναλλαγής, της διαπλοκής, της αναξιοκρατίας, της αναλήθειας, των ημετέρων του ρουσφετιού, της αδιαφορίας, της κατάρρευσης, της αποδοχής της λογικής τι να κάνουμε δεν γίνεται αλλιώς, του καναπέ σε τελευταία ανάλυση.
Σας λέμε λοιπόν κατηγορηματικά ότι δεν είμαστε σε αυτό το κάδρο,
σας λέμε εμπιστευτείτε μας, εμείς θα ανταποκριθούμε,
σας το ζητάμε αυτό να μας εμπιστευτείτε
αλλά και να μας κρίνετε καθημερινά
και όχι με το τι θα... κάνουμε
αλλά  να μας εμπιστευτείτε με βάση την εμπείρια  σας, γι αυτά που κάναμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπερασπιζόμενοι μαζί με σας τις δομές της πόλης και τους πολίτες, όταν η πλειοψηφία το λιγότερο κρυβόταν και οι νεόκοποι , ανεξάρτητοι δήθεν σωτήρες όχι απλως  δεν ήταν παρόντες αλλά δεν ψέλλιζαν καν την διαφωνία τους (αν είχαν) στο έργο της νεοφιλελεύθερης καταστροφής στη πόλη και τους πολίτες, το ξεπούλημα του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.
Ναι δεν το κρύβουμε και αν κάτι έχουμε να απολογηθούμε είναι ότι δεν κάναμε μαζί με σας το κάτι παραπάνω για να πείσουμε και άλλους συμπολίτες ότι η καταστροφή έρχεται, μην τους εμπιστεύεστε, ανατρέψτε τους.
Σας λέμε ότι τα χαρτιά δεν είναι σημαδεμένα στο Χαϊδάρι, ούτε στην ελληνική κοινωνία.
Σας λέμε επίσης,
ότι επειδή πολλές φορές χρεώνουνε τους ανθρώπους που έχουν σχέση με το προοδευτικό κίνημα ότι αφού γεμίσουν την καρδάρα με το γάλα, το χύνουμε μόνοι μας, ότι φτάνουμε στην βρύση και δεν πίνουμε νερό και πολλά άλλα… 
εμείς σας υποσχόμαστε ότι δεν θα κάνουμε αυτά τα λάθη.
Εμείς λοιπόν σε αυτά τα ερωτήματα δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι στις απαντήσεις ούτε στρογγυλοί όπως  προσωπικά με συμβουλεύουν πολλοί φίλοι,
Λέμε απλώς όχι στα ψεύτικα ερωτήματα και τις ψεύτικες απαντήσεις.
Σας λέμε ειλικρινά ότι δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τον θυμό μας για αυτά που συμβαίνουν στο Χαϊδάρι, στην δυτική Αθήνα, στην Ελλάδα, όπως μου ζήτησε φιλικά κάποιος αλλος  φίλος.  
Κάποιοι συμπολιτες  που μας γνωρίζουν χρόνια και είναι πολλοί αυτοί, μας εμπιστεύτηκαν μέσα απο πλατίες δημοκρατικές διαδικασίες
Εμπιστεύτηκανό λους εμάς εδώ στην παράταξη
και για το παρελθόν και για το μέλλον,
ανάμεσα σε αυτούς  που εμπιστεύτηκαν,
εμπιστεύτηκαν  και μένα και τώρα σε αυτό τον ρόλο, του επικεφαλής 
Σας λέμε λοιπόν ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τους Χαϊδαριώτες και τις Χαϊδαριώτισσες, όχι με τις δημόσιες σχέσεις ούτε για τις δημόσιες σχέσεις,θέλουμε να τους πείσουμε ότι αξίζει να μας εμπιστευτούν γιατί έχουμε ένα χαρακτηριστικό και αυτό είναι ότι είμαστε αδιαπραγμάτευτοι,
είμαστε με το όχι στα δόντια σαν μαχαίρι που κόβει,
είμαστε με το όχι
 στα συμφέροντα
στην διαπλοκή,
 στους εργολάβους,
 στους ημετέρους,
 στα πλαστικά σημαιάκια.
Δεν το λέμε τώρα, έχουμε γράψει ιστορία σαν παράταξη,...
 πολλές φορές μας χαρακτηρίζουν απόλυτους, ασυμβίβαστους,
δεν πειράζει, τώρα είναι πλεονέκτημα.
Έχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ,οπως τον γόρδιο δεσμό ,με την ανοχή, το δωρόσημο και το γρηγορόσημο σαν μέθοδο λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Θα θέλαμε να σας πούμε ότι τα ερωτήματα του κόσμου είναι πολλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τις αλλαγές που απαιτούνται  στην κοινωνία για τις εκλογέςκαι την ανάγκη άλλης προοδευτικής  κυβέρνησης με κορμό την αριστερά.
Ο κόσμος ρωτάει… που είναι η νεολαία να ασχοληθεί με τα κοινά;;; που είναι οι συνταξιούχοι, που είναι οι άνεργοι, τι κάνουν ;;; γιατί δεν μαζεύονται να διεκδικήσουν λύσεις σε δημοτικό, διαδημοτικό, περιφερειακό επίπεδο;;;
Τι κάνουν;;; γιατί δεν κινούνται, δεν διεκδικούν;;; είναι ερωτήματα πραγματικά, εμείς όμως λέμε υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, θα σας πω μερικά:
Κανένας δεν ρωτάει και δεν λέει, τι θα γίνει με τις 72 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, θα καταργηθούν;;;
τι θα γίνει με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα πάρει τους πόρους που δικαιούται με βάση το σύνταγμα;;;
τι θα γίνει με την κατάσταση που λέει ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί;;; πρέπει να μικρύνει;;;
πρέπει μια σειρά κοινωνικές παροχές των δήμων να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια;;;
τα απορρίμματα, οι κοινωνικές δομές, οι κοινωνικές υπηρεσίες, το νερό....
και σε τελευταία ανάλυση είναι δουλειά μια δημοτικής αρχής να πει όχι στα χαράτσια, όχι στους πλειστηριασμούς, με άλλα λόγια να πει οχι σε μια ετεροδιοίκηση 
που θα  κανει  την αυτοδιοικηση να  μοιάζει  με μια νέα εφορία …
Εμείς λοιπόν σας λέμε ότι η κοινωνία αλλάζει,
την αλλάζουν μαζί με μας, μαζί με σας, την φτωχοποιούν βίαια
και εμείς  αντιθετα λέμε ότι η κοινωνία πρέπει να αλλάξει σε προοδευτική κατεύθυνση
αφού πρώτα μπει φραγμός στην καταιγίδα,με τις αξίες που είναι αλληλεγγύη, ισότητα, δικαιοσύνη, κοινωνική ευημερία, τις αξίες των λαϊκών ανθρώπων που από τη δική τους δουλειά και τον μόχθο δημιουργεί το κοινωνικό κράτος.


Τα κίτρινα παπαγαλάκια της τηλεοπτικού μονοπωλίου μας βομβαρδίζουν

με  έννοιες οπως, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, ανάπτυξη

Αυτό το κάνουν για να αισθανθούμε περίπου φταίχτες

και ότι μαζί τα φάγαμε.
Γι αυτό με πολλούς από σας συμπαρασταθήκαμε ποικιλοτρόπως, αν και προσωπικά αισθάνομαι ότι δεν κάναμε ότι μπορούσαμε στο αυτοδιαχειρζόμενο πείραμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. ....

Τέτοια αυτοδιοίκηση θέλουμε,
ευαίσθητη στα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων,
αδιαπραγμάτευτη στις θεσμικές εκτροπές που επιχειρούνται.
Σ αυτή την κατεύθυνση συμπαρασταθήκαμε σε όλες τις πρωτοβουλίες που οι άνθρωποι της αριστεράς πήραν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ρήγμα στο μπλοκ που οι φιλομνημονιακοι δημαρχοι της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  μαζί με τον γερμανό υπουργό εσωτερικών κο Φούχτελ, στήνουν αργά και σταθερά  Γγια να πετυχουν το ξεπούλημα των δημοτικών περιουσιών και κοινωνικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
Γιατί οι χονδρέμποροι του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας δεν μπόρεσαν να αρμέξουν τα 50 δις που είχαν υπολογίσει από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τώρα χρειάζονται μετρητά από το ξεπούλημα των δημοτικών περιουσιών.
Εμείς λοιπόν σας λέμε ότι η κοινωνία αλλάζει.
Θα αλλάξει με την κοινή δράση των ανθρώπων της αριστεράς και της οικολογίας, αλλά και με όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στην δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, τις ίσες ευκαιρίες, στους ανθρώπους και στα αναφαίρετα δικαιώματα της ελευθερίας, του δικαιώματος στη δουλειά, στην δωρεάν περίθαλψη και παιδεία, στα συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Θα αλλάξει με μια κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό την αριστερά. Αυτό όμως τι σημαίνει;;;
Με ρωτάνε φίλοι : αναγνωρίζουμε τους αγώνες σας και για το περιβάλλον και για τα κοινωνικά δικαιώματα για το Χαϊδάρι, τι θα μας πείτε ;; Ωραία λοιπόν, ας κουβεντιάσουμε για το Χαϊδάρι. 
Η ανάπλαση για τον Σκαραμαγκά, η υπογειοποίηση της Καβάλας, η απομάκρυνση του στρατοπέδου και η απόδοσή του στο δήμο, η ανάδειξη του μπλόκ 15, υπάρχουν στο δημοτικό μας πρόγραμμα απο πολυ παλια  (τότε που γράφαμε κι εγώ προσωπικά το πρόγραμμα χειρόγραφα, μιλάμε για την εποχή του 1990).
Τότε λέγαμε σε αυτό το πρόγραμμα το Αττικό να γίνει νοσοκομείο και λίγο αργότερα, στα ανανεωμένα μας προγράμματα, λέγαμε να μπει στο σύστημα υγείας. Ο κόσμος σε αυτό το  χρονικο διάστημα δεν επέλεξε εμάς για δημοτικη αρχη , ούτε άλλους αγωνιστες  που είχαμε έργο και συνεισφορά στους αγώνες, όραμα και εκφρασμένη αγωνιστικότητα,
 επέλεξε άλλες λύσεις....
Σήμερα που είμαστε;;; τι έχει γίνει για όλα αυτά;;;; τίποτα, για το Αττικό η κατάσταση έχει ως εξής: Πριν από μερικά χρόνια, η εισαγωγή για νοσηλεία ήταν μιάμιση ώρα, τώρα είναι κάτι ανάμεσα στις 6.30 ώρες και 9.30.
Αν τελικά επιβιώσεις και όταν θα μπεις, θα μπεις στο ράντζο. Με άλλο πρόβλημα θα μπεις και με άλλο πρόβλημα θα βγεις από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Σήμερα έχουμε να διαχειριστούμε το εξής πρόβλημα:
Οι 100.000 επισκέπτες ασθενείς, παρά πολλοί από το Χαϊδάρι, που τους εξυπηρετούσε το ιστορικό νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, έρχονται να προστεθούν στο Αττικό και στην Νίκαια, πληρότητα του Αττικού 130- 140% και 25 ευρώ τον Γενάρη για να μπεις. Γι αυτό και συμπαρασταθήκαμε στους αγώνες των εργαζομένων που χαρακτήρισε τον υπουργό υγείας ανεπιθύμητο.
Από τον ΕΟΠΥΥ Χαϊδαρίου που επισκεφτήκαμε δύο φορές το τελευταίο διάστημα, λείπουν 20 γιατροί, ορισμένες ειδικότητες τελείως, αναμονή 40 ημέρες και στα παθολογικά, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχει χαρακτήρα επείγοντα, συνήθως 15 ημέρες.
Ο δήμος σφυρίζει κλέφτικα
Η εφορία έφυγε από το Χαϊδάρι και οι υπάλληλοι, οι λίγοι πλέον, μόνο 13, που έχουν μείνει στις διοικητικές υπηρεσίες, εξυπηρετούν όρθιοι να προλάβουν.
Για το Λοιμωδών που είμασταν με πολλούς από εσάς 90 ημέρες μαζί με τις αριστερές παρατάξεις από Αιγάλεω- Χαϊδάρι- Αγία Βαρβάρα και Περιστέρι, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αφού τύποις, κάποιοι έβαλαν την υπογραφή συμπαράστασης δεν τους είδαμε. Από την διοίκηση του δήμου ούτε ίχνος, ίσως ήταν στους διαδρόμους και επεξεργάζονταν στρατηγικές πως δεν θα χρεωθούν τη τρομερή αναβάθμιση που υπόσχονταν που κατέληξε το οριστικό κλείσιμο.
Αλλά ας μιλήσουμε για τα σκουπίδια:
Η πόλη, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων, απλά δεν είναι καθαρή, το διαπιστώσαμε και στις περιοδείες που έγιναν σε αρκετές γειτονιές, που πέρα από όλα προβλήματα, μας έβαλαν παντού το ερώτημα, τι γίνεται με τα σκουπίδια και αυτό μας το έβαλαν και στα Κουνέλια και στη Γρηγορούσα και στον Ελαιώνα και στο Δαφνί, αλλά και στην Κορυτσάς.
Το μοντέλο που προσπαθούν να περάσουν στην κοινωνία είναι ότι μια ιδιωτικοποίηση είναι αναπόφευκτη και θα λύσει το πρόβλημα....
μα δεν έκαναν τίποτα 7 χρόνια και τότε που όλοι προσλάμβαναν προσωπικό δεν έκαναν καμία κίνηση, τώρα έχουν μείνει από 65 εργαζόμενους, μόνο 33 και από αυτούς, πάνω στα αμάξια είναι μόνο 19. Η εμπειρία η ευρωπαϊκή λέει ότι ο τόνος από 45 ευρώ, μπορεί να φτάσει και 80 ευρώ, αυτό σημαίνει αντί για μείωση των ανταποδοτικών τελών, όπως προτείναμε, θα έχουν οι χαιδαριώτες τεράστια αύξηση,
αλλά ...έχουν υποσχεθεί 2 δις στους διαπλεκόμενους εργολάβους,...
γι αυτό είμασταν μαζί με τους εργαζόμενους σε όλους τους αγώνες στο Χαϊδάρι και πανελλαδικά, για να μην γίνουν απολύσεις ούτε στη δημοτική αστυνομία, για να μείνουν οι σχολικοί φύλακες και για τα άλλα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Άλλοι μιλούν για το Χαϊδάρι, εμείς θα μιλήσουμε για τους χαϊδαριώτες δηλαδή, για τους φίλους μας τους γείτονες μας, για όλους εμάς που καταρρέουν οικονομικά, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, για αυτούς που δεν τα έχουν κλείσει και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και ντρέπονται να πούνε ότι δεν μπορούν να πάνε το παιδί τους στον παιδίατρο, θα μιλήσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικογένειες και που χάρη στις αλληλέγγυες δομές, επιβιώνουν αλλά και το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει αν κάνουμε σύγκριση με τις πρωτοβουλίες άλλων δήμων που τα κοινωνικά παντοπωλεία υποστηρίζονται πραγματικά.
Μπορούμε να πούμε πολλά και ευχάριστα ...
αλλά όταν μιλήσεις για τους Χαϊδαριώτες πρέπει να μιλήσεις για τον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι, για τους απλήρωτους για 18 μήνες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που από κει ζούνε 100 εκατο οικογένειες τώρα, παλιότερα 700,
πρέπει να μιλήσουμε για την αλληλεγγύη την οργανωμένη που δεν είναι αναπτυγμένη όσο πρέπει για τις γειτονιές που δυσκολεύονται
και να καταγγείλουμε τις life style εκδηλώσεις και τις φιλανθρωπίες με χορηγούς,
πρέπει να πούμε ότι ντρεπόμαστε σαν κάτοικοι αυτής της πόλης γιατί μεθοδεύουν να κλείσουν με ρηγκανικής έμπνευσης, μεθόδευση τα δύο ψυχιατρεία που έχουν ιστορικά προσφέρει τεράστιο θεραπευτικό έργο, την ίδια ώρα που αντί να ενισχύονται οι πρωτοβάθμιες δομές ψυχικής υγείας, απλά δεν υπάρχουν και οι ψυχιατρικές κλινικές υπολειτουργούν, ενώ θα έπρεπε να κάνουμε πιλοτικά προγράμματα του πληθυσμού για την ψυχική νόσο που είναι η νόσος της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης.
Αντί για τα δήθεν προγράμματα παχυσαρκίας που λανσάρει ο δήμος, τα οποία είναι αναντίστοιχα με τα προβλήματα και μη αποτελεσματικά και μάλλον εξυπηρετούν ένα άλλο σύστημα εξυπηρετήσεων στον ιδωτικο τομέα της υγείας. Μια σειρά κοινωνικές δομές στην πόλη υπολειτουργούν ή καταρρέουν όπως τα ΚΑΠΗ που σιγά-σιγά μια σειρά δραστηριότητες από δωρεάν γίνονται με αντίτιμο σε αντίθεση πάλι με άλλους δήμους.
Το σύνθημα Παιδεία- Υγεία- Ρεύμα και Νερό, ήταν το σύνθημά μας. στα πανω στις διαδηλωσεις  συμπαραστασης ... 
Οι εκδηλώσεις για την υγεία με κορύφωση τις πορείες στο Χαϊδάρι με πάνω από 700 ανθρώπους αλλά και άλλες κοινές με όμορους δήμους, δυστυχώς απλως καθυστέρησαν τις εξελίξεις  δεν τις ακυρωσαν
να  πούμε για την προσπάθεια μας  στο δημοτικό συμβούλιο που γινοταν σε ώτα μη ακουόντων
ειμασταν παροντες  ,συμπαραστατες στις πενθήμερες απεργίες των εκπαιδευτικών όπως πιο πριν στους αγώνες ενάντια στις συγχωνεύσεις.
Είμασταν εκεί καθημερινά, οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με μέλη της γραμματείας, φίλους της κίνησης για να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας και την εμπιστοσύνη σε αυτους  που μεγαλώνουν τα παιδιά μας και που υφίστανται ένα διωγμό που δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία της εκπαίδευσης
Στο όνομα της αξιολόγησης και της αναβάθμισης η κυβερνηση οδηγεί χιλιάδες παιδιά έξω από την τεχνική εκπαίδευση και δίνει δώρο 60 εκατομμύρια σε φορείς που παρέχουν ιδιωτική παιδεία.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν άνεργοι, τα παιδιά στοιβάζονται σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα,
ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα ειναι ταινία από το κοντινό μέλλον και όχι από το παρελθόν,
οι καθαρίστριες στα σχολεία 4ωρης απασχόλησης μαζί με την φτώχεια στους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών, δυσκολεύουν τα πράγματα.....
 Για λόγους σημειολογίας ξεκινήσαμε την χρονιά από το ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου
αλλά συνέπεσε η παρουσία μας με μια προσπάθεια απαξίωσης του και μείωσης του αριθμού των τμημάτων πράγμα που αποφεύχθηκε τουλάχιστον  και με την δικη μας συμβολη .....
στις περιοδείες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αισθανθήκαμε την ανάγκη να μεταφέρουμε την εμπιστοσύνη των γονιών στους λειτουργούς των νηπιαγωγείων που ενώ είναι ελλιπές το προσωπικό κατά 50% από τις οργανικές θέσεις, κάνει ηρωική προσπάθεια να δώσουν στα παιδιά το χαμόγελο και την ψευδαίσθηση του παραμυθιού και της ευτυχίας που είναι τόσο απαραίτητο στα παιδιά σ αυτή την ηλικία.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ
η απάντηση ειναι απλή...
στις 18/12/ 2012 σε δημόσια ανακοίνωσή  μας όταν συνεδρίαζε μόνος με την πλειοψηφία για να ιδιωτικοποιήσει κοινωνικές δομές του δήμου είπαμε ότι είναι ο ιδανικός εκφραστής του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση...
λίγο αργότερα αναδείχτηκε σε αναπληρωτή τομεάρχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ν.Δ
η παράταξη ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ όπως λέμε και στο 4 σέλιδο ενημερωτικό μας φυλλάδιο
ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ

ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΔΡΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στα 8 χρόνια που έχουμε τον τίτλο ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, οι επιθέσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον, λειτούργησαν σαν χωνευτήρι στις απόψεις, αντιλήψεις αλλά και στις δράσεις.
Την μια μέρα στην γενική απεργία μαζί ενάντια στα μνημόνια
Την άλλη έναντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στις Σκουριές
Την μία μέρα ενάντια στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και την άλλη στον Άγιο Κοσμά για να πέσουν τα κάγκελα και να ελευθερωθεί η ακτή από τους ανθρώπους της ‘’νύχτας’’
Μαζί για να λειτουργήσει το ΜΕΤΡΟ
Να ζωντανέψει το πάρκο ΤΡΙΤΣΗ
Κινηματικές δραστηριότητες, διαλέξεις αλλά και επερωτήσεις στη βουλή για την ανάγκη το Ποικίλο όρος και το όρος Αιγάλεω να γίνει περιοχή προστασίας της φύσης
Μαζί διεκδικήσαμε τμήματα του ναυπηγείου Σκαραμαγκά και για να μην γίνει λιμάνι φορτοεκφόρτωσης, αγώνας που στέφθηκε με επιτυχία
Μαζί για την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού με ερωτήσεις στη βουλή
Μαζί για να σωθεί ο Ελαιώνας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα
Μαζί για την ενίσχυση συντήρησης της μονής Δαφνίου
Μαζί στις παρεμβάσεις που στέφθηκαν με επιτυχία στην Ιερά Οδό στο ύψος της Παναγίτσας, με διαμόρφωση του αντίστοιχου τμήματος
Μαζί ενάντια στην επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας, στον έλεγχο της ρύπανσης στο Θριάσιο, την δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου
Μαζί στηρίξαμε τα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα στην περιοχή και τις μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης στην Αττική
Και τώρα μπροστά μας ο αγώνας ενάντια στο Mall που πάει να χτιστεί στην πρώην Πεταλούδα, που θα έχει καταστροφική συνέπεια στα μαγαζιά της δυτικής Αθήνας. Οι μελετητές λένε ότι μπορεί να κλείσουν πάνω από 3.000 μαγαζιά.
Και σε νέα φάση ο αγώνας για την μείωση των απορριμμάτων, θέμα για το οποίο στην καλοκαιρινή συνέντευξη τύπου είχαμε προαναγγείλει.
Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου παραμένει πραγματικό στοιχείο
Ο συνδυασμός έχει σαφή προσανατολισμό:...
 Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.
Η δική μας πρόταση
Δήμος= κοινωνικός μισθός, δηλαδή μέτρα στην καθημερινότητα του πολίτη με δωρεάν παροχές, ή χαμηλό κόστος ανάλογα με το εισόδημά του,
 Πιο συγκεκριμένα θα προωθήσουμε : την κοινωνική πολιτική ανακούφισης των ασθενέστερων με μέτρα όπως η μείωση των ανταποδοτικών τελών, ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα και τις ανάγκες, την απαλλαγή από τα τροφεία των οικονομικά ασθενέστερων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κάλυψη όλων των αναγκών σχολικής στέγης, την διαφάνεια στις προσλήψεις, την πλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις ως πάγιο αίτημα.
Η ανάπτυξη της αλληλέγγυας οικονομίας είναι προϋπόθεση ώστε τα μέτρα ανακούφισης από αποσπασματικά και πυροσβεστικά να γίνουν μέτρα επανένταξης των τμημάτων του πληθυσμού που πλήττεται.
Δήμος= έργα μικρά και μεγάλα που έχει ανάγκη το Χαϊδάρι με βάση τα δυναμικά χαρακτηριστικά = αυτό σημαίνει ανάπτυξη. Την αναπτυξιακή πολιτική με βάση τα δυναμικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την προώθηση μικρών και μεγάλων έργων που έχει ανάγκη το Χαϊδάρι. Δηλαδή έργα όπως η επανάκτηση και η ανάπλαση της παραλίας Σκαραμαγκά, η προστασία και η αναδάσωση του Ποικίλου όρους, η διεκδίκηση των χώρων των Στρατοπέδων προς όφελος των πολιτών, η λειτουργική ενοποίηση και η βελτίωση των συνθηκών για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη. (ΜΕΤΡΟ, συγκοινωνίες, αισθητικές παρεμβάσεις, καθαριότητα). Θα δρομολογήσουμε τη βελτίωση της τοπικής αγοράς, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Την βελτίωση της ποιότητας ζωής με μέτρα και παρεμβάσεις όπως η εφαρμογή σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης σε συνδυασμό με επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η επίλυση σημαντικών προβλημάτων και άλλων περιοχών με τον υπόλοιπο δήμο, το κυκλοφοριακό και τα προβλήματα της Αστυθέας και άλλα. Η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών που καταρρέουν (σχολεία, δρόμοι, πάρκα, δημόσιοι χώροι και κτίρια, κολυμβητήριο, κ.λπ.), με κατάλληλα οργανωμένες δημοτικές – και όχι ιδιωτικές υπηρεσίες, αποτελεί βασική μας επιλογή.
Λεφτά υπάρχουν;;
απαντάμε
 στο δήμο  φύλλο και φτερό θα γίνουν όλα!
Πρώτα πρέπει να μην χρωστάς και κυρίως να μην σου χρωστάνε, τώρα που βλέπουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, ξαφνικά δόθηκαν όχι 8.500 όχι 85.000, όχι 850.000 αλλά 8.500.000 και προφανώς θα γίνει αλλά success story μέχρι τον καινούργιο χρόνο.
Το πρόβλημα είναι τα 6.000.000, που από αυτά τα 2.500.000 είναι τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, 1.000.000 ο προηγούμενος ενοικιαστης της καφετεριας  του προφητη ηλια
Τάξη λοιπον … νομικά  μετρα  για  διασφάλιση της περιουσίας του δήμου. Απόδοση ευθυνών και άλλο πρότυπο λειτουργίας στη δημοτική οικονομικη ….. διοίκηση
Τους έχουμε πει θα κάνουμε φύλλο και φτερό όλες τις συμβάσεις και θα αποδοθούν ευθύνες. Θα προχωρήσουμε σε διακανονισμους ….. και ρύθμιση χρεών με στόχο, να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες που είναι συνεπεις και παράλληλα νομίζουμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με έργα διαδημοτικά, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.
 Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτα , απλώς η διαπλοκή είναι δυσκολότερη εκει  απ'οτι λένε οι γνώστες των θεματων τοπικης αυτοδιοικησης …… και αποφεύγονται…
Δήμος = δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχή, αξιοκρατία
Η Δημοκρατία, η Συμμετοχή, η Διαφάνεια, η Αξιοκρατία, η Αλληλεγγύη, είναι δεσμευτικές έννοιες για εμάς και συνεπάγονται συγκρούσεις με το γραφειοκρατικό, πελατειακό αναποτελεσματικό δημόσιο που αλλοιώνει συνειδήσεις.
Θέλουμε μια νέα δημοτική αρχή και ένα νέο δημοτικό δημόσιο λειτουργό που θα εξυπηρετούν το δημότη με νέες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές, αναβαθμισμένες.
Μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου του ‘’Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας’’, η ενθάρρυνση της συλλογικής δράσης, η αξιοποίηση του επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού, η δημιουργική αφομοίωση και συμμετοχή των οικονομικών μεταναστών στη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης (πχ ετήσιο πολύ-πολιτισμικό φεστιβάλ), η επαναλειτουργία σε ορθολογική βάση με πόρους και αρμοδιότητες των Συνοικιακών Συμβουλίων.
Το επόμενο χρονικό διάστημα προετοιμαζόμενοι
για το πλήρες πρόγραμμα μας, ανοίγουμε θεματικές συζητήσεις
α. για την τοπική αγορά με τους επαγγελματίες
β. για την Α΄ΒΑΘΜΙΑ περίθαλψη υγείας με τους υγειονομικούς
γ. για την παιδεία με τους εκπαιδευτικούς
δ.με τους πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, περιοβαλλοντολόγους, συγκοινωνιολόγους, περιβαλλοντολόγους, περιβαλλοντικές και οικολογικές ομάδες για την αισθητική της πόλης.
ε.το ζήτημα της δημοκρατίας σαν θεσμού συνολικά αλλά με ιδιαίτερη επισήμανση την διαμόρφωση όχι απλά θέσεων αλλά και δράσεων για τους πληστηριασμούς που προαναγγέλλει η κυβέρνηση
για την έννοια της αυτοδιαχείρισης στις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης
ποιότητα ζωής στο Χαϊδάρι σημαίνει ότι
οι βασικές υπηρεσίες είναι εδώ
οι κυρίες δραστηριότητες του πολίτη είναι εδώ
προσβασιμότητα με τα πόδια .με το ποδήλατο, με την δημόσια συγκοινωνία
πολλά είπαμε και πιο πολλά δεν είπαμε
τον τρόπο σκέψης μας θέλαμε να αναλύσουμε
γιατί για τις δράσεις μας όλοι έχετε ακούσει και πολλοί από σας μαζί μας έχετε δραστηριοποιηθεί και έχετε διεκδικήσει συγκεκριμμένα αλλά και γενικά αιτήματα ενάντια στις επιλογές του δήμου και της κυβέρνησης
Με ποιους θα πάμε μαζί στις εκλογές;;;
ρωτούν
Είπαμε ότι εμείς δεν είμαστε ανεξάρτητοι. Είμαστε εξαρτημένοι από τα προβλήματα και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και θα αναπτυχθούν στο Χαϊδάρι και στην Ελλάδα.
απαντάμε
Θα πάμε μαζί με όσους αισθάνονται όπως και εμείς εξαρτημένοι. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις που περπατήσαμε στους αγώνες, στην ανάγκη να ανοίξει θαρρετά μια συζήτηση με τις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας που ήδη έχουμε συμπορευτεί στα τοπικά και εθνικά ζητήματα, στα κινήματα και στις δράσεις.
Έχουμε ανάγκη να ανοίξουμε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους πολίτες που πραγματικά θα συμφωνήσουμε στο εξής
Να τα ανατρέψουμε όλα
Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ λοιπόν αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος που θα συμβάλει στη γενικότερη ανατροπή αυτής της πολιτικής στο δήμο αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο. Οι ΠσΔ – ΟΠ, καλούν τους Χαϊδαριώτες και τις Χαϊδαριώτισσες να διεκδικήσουμε μαζί ένα Δήμο που η φωνή τους θα ακούγεται, που θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που θα ενισχύονται και θα αξιοποιούνται η λαϊκή συλλογική πρωτοβουλία και τα κινήματα, που η διαφάνεια θα είναι παντού.
Μαζί μας, σ αυτό το κίνημα, σ αυτές τις πρωτοβουλίες, χωράει κάθε πολίτης – δημότης που τα προηγούμενα χρόνια περπάτησε στις μικρές και μεγάλες πορείες στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών του δήμου, που κατήγγειλε το πάρτι της νέας φτώχειας και το παιχνιδάκι της δήθεν φιλανθρωπίας με μετώπες χορηγούς με ονοματεπώνυμο.
Δεν χωράνε σε αυτό το ταξίδι, οι υπηρέτες του μνημονίου, οι γνωστοί υπηρέτες δύο αφεντάδων, αυτοί που ξαφνικά, όταν το πλοίο βουλιάζει, είναι πρώτοι στο ρεσάλτο, είναι οι λεγόμενοι χρήσιμοι, είναι οι λεγόμενοι ‘’γνώστες’’ των ειδικών ζητημάτων των μεθόδων της γραφειοκρατίας.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ότι, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μεριμνά για την οργάνωση των πολιτών σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και στήριξης πολιτικών ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της χώρας.
Ήδη δημιουργείται μια πλατιά συμπαράταξη και συσπείρωση που αποκτά μεγάλη δυναμική.
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να αντικαταστήσουμε τη μιζέρια, τη θλίψη και την οργή με αισιοδοξία, αγωνιστική διάθεση, αξιοπρέπεια και ανάπτυξη.
Θέλουμε και μπορούμε να ζούμε σε ένα Χαϊδάρι:
Με αισθητική, φιλικό στο δημότη, με σεβασμό στο περιβάλλον
Με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη
Με συντηρημένους δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, υποδομές, με δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας για όλους
Με συγκοινωνία και ποδηλατοδρόμους, με μέριμνα και σεβασμό σε ΑμεΑ, ποδηλάτες, πεζούς.
Θέλουμε και μπορούμε:
Να ανατρέψουμε το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολικών μονάδων και την υποβάθμιση υγείας και εκπαίδευσης
Κανένα παιδί να μη μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς
Μαζί με γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, καθηγητές, γονείς, μαθητές, να τους σταματήσουμε!
Θα αγωνιστούμε,
Για την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας,
Για την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών ενάντια στη φτώχεια
Για την τοπική ανάπτυξη
Για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αντίδοτο στο φασισμό.
… και τελικά θα καταφέρουμε μαζί σας, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Χαϊδάρι σε μια χώρα χωρίς μνημόνια, για μια Ελλάδα της συμμετοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.


 
 
 



ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *