ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


«Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουνίου 2013 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου η Γενική Συνέλευση της Δημοτικής παράταξης "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ", με βασικά θέματα για συζήτηση και έγκριση:


  • Την Πολιτική Διακήρυξη της παράταξης.
  • Τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας
  • Την υποβολή τυχόν υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής της παράταξης
  • Τον καθορισμό της διαδικασίας και του χρόνου επιλογής τού επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης.


Παρά το γεγονός ότι απέχουμε περίπου ένα χρόνο από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και η ατζέντα της καθημερινότητας των πολιτών –με την οικονομική κρίση παρούσα- επιβάλλει άλλες προτεραιότητες, που σχετίζονται με την απλή επιβίωση, η προσέλευση των Δημοτών ήταν μαζική και η σύνθεση του σώματος κατά πλειοψηφία διαμορφώθηκε από φίλους και μέλη της Κίνησης και όχι κυρίως από τα μέλη των κομματικών παρατάξεων που στηρίζουν την Δημοτική κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ).

Την "Πολιτική Διακήρυξη" της κίνησης παρουσίασε ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας την πλήρη απαξία στην οποία έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και των μνημονιακών πολιτικών που ιδιωτικοποιούν κάθε κοινωνική δομή, αποστερώντας την Αυτοδιοίκηση από τους πλέον αναγκαίους πόρους για την λειτουργία της (μείωση πόρων 60%) . Σημείωσε ότι μόνο μια Αριστερή και Ριζοσπαστική Διοίκηση, με την συμμετοχή των πολιτών και διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας μπορεί να μπει ανάχωμα στα σχέδιά τους και να αναπτύξει ένα δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας.

Ο "Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας" παρουσιάστηκε από τον Κώστα Φωτεινάκη ως το αναγκαίο πλαίσιο, που διασφαλίζει την Δημοκρατία, την συμμετοχή και την ανάδειξη των εκπροσώπων της Κίνησης, με όρους και διαδικασίες ανοιχτούς στην Κοινωνία και μακριά από τις περιχαρακώσεις μηχανισμών.

Μετά από αναλυτική συζήτηση (έλαβαν το λόγο περίπου 30 μέλη της Συνέλευσης), τα κείμενα ψηφίστηκαν από το σύνολο του σώματος (μόνη αρνητική ψήφος από τον Δημοτικό Σύμβουλο Κίμωνα Φουντούλη).

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για την θέση του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης είναι: Κώστας Ασπρογέρακας, Κίμωνας Φουντούλης, Δημήτρης Σούκης, Θοδωρής Σπηλιόπουλος και Κώστας Φωτεινάκης.

Η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής αποφασίστηκε να γίνει την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013, στον ίδιο χώρο, με την διαδικασία της κάλπης (μυστική ψηφοφορία). Η εκλογή της νέας Γραμματείας της κίνησης θα γίνει επίσης με την ίδια διαδικασία. Η Γραμματεία θα είναι 25μελής και θα έχει μονοετή θητεία.

Καλούμε τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές να συμμετέχουν ακόμα μαζικότερα για την ενδυνάμωση της Δημοτικής μας Κίνησης.

Για την ανάδειξη Δημοτικής Αρχής αντάξιας της Ιστορίας της Αυτοδιοίκησης και της Πόλης των αγώνων, του Χαϊδαρίου.

Το προεδρείο τής Συνέλευσης

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΣΩΤΗΡΩΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΛΕΜΕΣ»Κανονισμός Λειτουργίας

Εισαγωγή: Η δημοτική κίνηση «Πολίτες σε Δράση» στηρίζεται από τα κόμματα «ΣΥΡΙΖΑ -EKM» και «Οικολόγοι – Πράσινοι» από το 2006 μέχρι σήμερα. Ωστόσο o συνδυασμός επιδιώκει τη στήριξη και τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς καθώς και τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των ανένταχτων προοδευτικών  πολιτών. Στη Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» δεν έχουν θέση η ακροδεξιά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Κανονισμός Λειτουργίας:
Ο Κανονισμός Λειτουργίας αποτελεί για τους «ΠσΔ-ΟΠ» αναγκαιότητα για τη λειτουργία της Δημοτικής Κίνησης γι’ αυτό δημιουργήθηκε εξ αρχής από το 2006.
Ένας σύγχρονος και επικαιροποιημένος κανονισμός κρίνεται απαραίτητος, ιδιαίτερα στις σημερινές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που όλο και περισσότεροι δημότες ζητούν να σταματήσει ο κατήφορος στη ζωή τους, να σταματήσει η καταστροφή των κοινωνικών δομών και δικαιωμάτων και επιδιώκουν την ανατροπή και την αλλαγή αυτής της κατάστασης και στη γενικότερη πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στο Δήμο Χαϊδαρίου.
Επομένως η Δημοτική μας Παράταξη επιβάλλεται και με τον κανονισμό της να εξασφαλίσει την εύρυθμη και αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του συνδυασμού και να ανταποκριθεί σε όλους τους τομείς με αρχές εσωτερικής λειτουργίας της την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, το σεβασμό στη διαφορετική άποψη, τη συμμετοχή, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, τη συνέπεια και την εργατικότητα των μελών.
Ο Κανονισμός Λειτουργίας με τη σαφή και ποιοτική λειτουργία, θα αντικατοπτρίζει τις αρχές με τις οποίες οι «ΠσΔ-ΟΠ» θα λειτουργούν στο Δήμο με κυρίαρχες αυτές του σεβασμού στα δικαιώματα του Δημότη. Ο σεβασμός αυτός, θα υλοποιείται με την ειλικρινή εφαρμογή των διακηρύξεων και των προγραμμάτων, λειτουργώντας παράλληλα τον κορυφαίο θεσμό των Λαϊκών Συνελεύσεων μέσα από τον οποίο οι Δημότες – κάτοικοι, θα εκφράζονται, θα κρίνουν, θα προτείνουν, θα αποφασίζουν, θα διεκδικούν πολιτικά, κοινωνικά, Δημοτικά θέματα.       
Βασικές πολιτικές αρχές:
1.     Οι βασικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές θέσεις των «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» έχουν παρουσιαστεί στις εκλογικές διακηρύξεις και στα προεκλογικά προγράμματα 2006 και 2010 του Συνδυασμού και επικαιροποιούνται με την φετινή, εν όψει και δημοτικών εκλογών, πολιτική του διακήρυξη. Πέραν αυτών, οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» σημειώνουν ιδιαίτερα και τα ακόλουθα.
2.     Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» απευθύνονται σε όλο το πολιτικό φάσμα της αριστεράς και της οικολογίας, σε όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τον άκρατο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, σε όλες τις δυνάμεις και τους πολίτες που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή καταστροφή, που αρνούνται τα στείρα καταναλωτικά πρότυπα, σε όλους τους ενεργούς πολίτες που διεκδικούν από την πολιτεία κοινωνικές δομές και δημόσιο χώρο, που παράλληλα, δημιουργούν νέες μορφές δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας.
3.     Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» είναι αντιφασίστες, αντίπαλοι κάθε αντίληψης και πρακτικής και κάθε μορφής ρατσισμού, πολιτικών ή κοινωνικών διακρίσεων.
4.  Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» δρουν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Η δράση τους δεν περιορίζεται στο Χαϊδάρι αλλά αναπτύσσεται σε όλη την περιφέρεια, στην Αττική, στην Ελλάδα και στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και στην Ευρώπη και τον κόσμο. Συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες κινημάτων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη  και σε όλο τον κόσμο, όπως π.χ. το Κοινωνικό Φόρουμ, το Alter Summit, κλπ.
5.     Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» έχουν μέλη με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μέλος των «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» μπορεί να είναι όποιος – όποια αποδέχεται τις θέσεις και τις διακηρύξεις του Συνδυασμού, στηρίζει το Συνδυασμό και συμμετέχει στις δραστηριότητές του, καθώς και τα μέλη των κομμάτων που στηρίζουν το συνδυασμό.

Βασικές αρχές και όργανα λειτουργίας του Συνδυασμού:
1.     Ο συνδυασμός «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα απόλυτα δημοκρατικά. Η λειτουργία του, εκτός όλων των άλλων, βασίζεται στην ανησυχία, την αυτενέργεια και την ανεμπόδιστη έκφραση γνώμης όλων όσων συμμετέχουν, στην ολοκληρωμένη και κατά το δυνατόν «επιστημονική» επεξεργασία των θεμάτων και φυσικά στην αρχή της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων.
2.     Η Γενική Συνέλευση των μελών του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», είναι το «βασικό» ή «ανώτερο» όργανό του, όπου αποφασίζονται οι βασικές θέσεις του Συνδυασμού και η επιμέρους τακτική του σε βασικά θέματα.
3.     Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται τακτικά κάθε 3 ή 4 μήνες, έχει συγκεκριμένη θεματολογία και καλείται από τη Γραμματεία τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίησή της. Για έκτακτα και σοβαρά πολιτικά, κοινωνικά και λειτουργικά θέματα μπορεί να πραγματοποιηθεί Γ.Σ. με απόφαση της Γραμματείας χωρίς χρονικό προαπαιτούμενο.
4.     Η Γ.Σ. εκλέγει Γραμματεία, ο αριθμός μελών της οποίας καθορίζεται, ανάλογα με τις ανάγκες, από την εκάστοτε Γενική Συνέλευση. Τα μέλη της Γραμματείας εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, ενώ συμμετέχουν «δικαιωματικά» (χωρίς εκλογή δηλαδή) από ένας εκπρόσωπος των κομμάτων που συμμετέχουν επίσημα στο Συνδυασμό. Η Γραμματεία καθορίζει τις αρμοδιότητες των μελών της και συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
5.     Η Γραμματεία εκλέγει Συντονιστή – Γραμματέα,  που δεν θα έχει την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου.
6.     Δημιουργείται Δημοτική Ομάδα στην οποία συμμετέχουν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο γραμματέας  και εκπρόσωποι των κομμάτων.
7.     Προβλέπεται η δημιουργία θεματικών Ομάδων δουλειάς, οι οποίες θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.  

Δημοτικοί Σύμβουλοι – Επικεφαλής της παράταξης:
1.     Ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος εκλέγεται με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση (πάνω από 50%) στη Γενική Συνέλευση που έχει συγκληθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό. Η διαδικασία και ο τρόπος εκλογής του αποφασίζονται από τη Γενική Συνέλευση.
2.     Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι προτείνονται από τα μέλη ή αυτοπροτείνονται. Την ευθύνη της συγκρότησης του ψηφοδελτίου την έχει ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος μαζί με τη Γραμματεία.
3.      Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο επικεφαλής της παράταξης συμμετέχουν υποχρεωτικά στη Δημοτική ομάδα  καθώς και στις συνελεύσεις της δημοτικής κίνησης, ενημερώνουν το σώμα, κρίνονται και λογοδοτούν.  
4.     Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι (καθώς και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε οργανισμούς κ.λπ) που είναι αμειβόμενοι καταβάλλουν στο δημοτικό συνδυασμό ένα ποσοστό της αμοιβής τους το οποίο καθορίζεται ανά περίπτωση από τη Γ.Σ.
5.     Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος έχουν δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα για το ίδιο αξίωμα   μέχρι δύο συνεχείς θητείες.
6.     Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και να τηρούν  το βασικό πρόγραμμα και τις αρχές του συνδυασμού. Για θέματα που δεν περιγράφονται στο πρόγραμμα και στις πολιτικές και κοινωνικές αρχές μπορούν να διαφοροποιούνται ατομικά ενημερώνοντας τη δημοτική ομάδα εκ των προτέρων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια συνεννόησης από τα πριν και η διαμόρφωση κοινών θέσεων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται διαφοροποιήσεις για θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, κλπ.
7.     Στις Περιφερειακές εκλογές οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορεί να στηρίζουν δημοσίως τις παρατάξεις στις οποίες τα κόμματά τους συμμετέχουν ή και να συνεργάζονται μαζί τους.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Ο Κανονισμός Λειτουργίας προτείνεται με σκοπό να διευκολύνει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα στη δράση. Ο Κανονισμός Λειτουργίας μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, τις συνεργασίες κομμάτων, κλπ, με Γ.Σ. της οποίας το θέμα έχει κοινοποιηθεί, καθώς και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τη σύγκλισή της.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝΟ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *