ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι «πολίτες σε δράση».

Οι «πολίτες σε δράση» θεωρούν τον εαυτόν τους κομμάτι του αυτοδιοικητικού κινήματος, δηλαδή του κινήματος υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να γνωρίζουν και της ελευθερίας να αποφασίζουν για τις τοπικές υποθέσεις. Να συμμετέχουν επίσης ισότιμα στις αποφάσεις για υπερτοπικά ζητήματα οποιουδήποτε επιπέδου.
 
Oι «πολίτες σε δράση» είναι δύναμη αλήθειας, διαφάνειας, δημοκρατίας, συνεχούς αναζήτησης και δημιουργικής δράσης.

Προσπαθούν να πλουτίσουν την τοπική κοινωνία με τις ιδέες τους, με στόχο να τις εφαρμόσουν από θέσεις διοίκησης.

Λειτουργούμε με μέλη και συνελεύσεις, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε όλες τις συμμετοχικές διαδικασίες στο εσωτερικό μας σε συνδυασμό με την ατομική ανθρώπινη βούληση και δράση. Πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατό κάποιος – άνθρωπος ή οργάνωση – άλλα  να εφαρμόζει προς τα μέσα και άλλα προς τα έξω.

Καθένας και καθεμιά μπορεί να είναι «πολίτης σε δράση», χωρίς φραγμούς κομματικής τοποθέτησης, κοινωνικής ομάδας ή τάξης, ηλικίας, φυλής ή καταγωγής. Μοναδικό προαπαιτούμενο είναι η πίστη στο κίνημα της αυτοδιοίκησης και η διάθεση να προσφέρει στην πόλη μας, το Χαϊδάρι και την κοινωνία.
Οι Βασικές Αρχές μας.

Ως βάση της ύπαρξής  τους οι «πολίτες σε δράση» έχουν τρεις αλληλένδετες αρχές:

Α) Κάθε ενεργός πολίτης οφείλει «να σκέπτεται παγκόσμια και να δρα τοπικά».

Β) Κάθε σύγχρονος και προοδευτικός άνθρωπος υποστηρίζει εκείνη την «ανάπτυξη» που βελτιώνει την ποιότητα ζωής αυτής της γενιάς χωρίς να εμποδίζει τις μελλοντικές γενιές να έχουν και αυτές τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Γ) Στο Χαϊδάρι χρειάζεται να εφαρμοστούν νέα προγράμματα σε επίπεδο δημοκρατίας, συμμετοχής, ανάπτυξης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προστασίας και ανάπτυξης του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος.

Οι Απόψεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα για το Χαϊδάρι.

Σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δρόμους.
Ο ένας πολιτικός δρόμος – που δεν είναι ο δικός μας – προωθεί μια δήθεν «αυτοδιοίκηση» εξάρτημα της κρατικής μηχανής και μέσα στο πλαίσιο «ιδιωτικοποίησης» των πάντων την αντιμετωπίζει ως παίχτη (νέο και άμαθο) στο χωρίς αρχές πεδίο της αγοράς.

Από δω ξεκινούν αντιλήψεις για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης σε επιχειρήσεις (όπως επιχειρήθηκε πριν χρόνια και στο δήμο μας χωρίς όμως αποτέλεσμα), για επιβολή φόρων από την αυτοδιοίκηση χωρίς αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για την δημιουργία από την αυτοδιοίκηση καθαρά κερδοσκοπικών εταιρειών κ.λ.π.

Ο άλλος πολιτικός δρόμος – που αυτόν υπηρετούμε και προωθούμε στην πολιτική μας δράση -  βλέπει  μια αυτοδιοίκηση σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική και αποτελεσματική που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Σύγχρονη με την έννοια της αντιστοίχησής της με τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας, σύγχρονη με την έννοια της αξιοποίησης των διεθνών εμπειριών στη λειτουργία της ως θεσμού και ως κινήματος, σύγχρονη με την έννοια της ενσωμάτωσης όλων των επιτευγμάτων των επιστημών από την κυβερνητική ως την πληροφορική – από τις νέες τεχνικές για την αποκομιδή και αξιοποίηση των σκουπιδιών ως τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Δημοκρατική με την έννοια μιας διοίκησης που θα φροντίζει να ενημερώνονται οι κάτοικοι και να εκδηλώνουν την διάθεσή τους για τα προβλήματα που τους αφορούν, δηλαδή όλα, αλλά θα πηγαίνει ακόμα παραπέρα μεταβιβάζοντας, με πράξεις ή παραλήψεις, την ευθύνη σ΄ όσους κύρια τους αφορούν. Εμείς έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην απόφαση των ενημερωμένων πολιτών. Γι΄ αυτό πιστεύουμε πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί και σαν σχολείο δημοκρατίας και ν΄ ανοίγει νέους δρόμους συμμετοχής των κατοίκων.

Ριζοσπαστική με την έννοια ότι απαιτεί μια συνολική αναδιάρθρωση της κοινωνικής συγκρότησης από τα κάτω προς τα πάνω, όπου στο πλαίσιο των εθνικών και υπερεθνικών συγκροτήσεων, πόροι και αρμοδιότητες θα ξεκινούν απ΄ την κοινωνική βάση. Ριζοσπαστική με την έννοια ότι παρεμβαίνει δυναμικά και απαιτεί σε θέματα πολύ πέραν του σημερινού θεσμοθετημένου της ρόλου, από θέματα της ειρήνης ως τα ζητήματα της νέας φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας κ.λ.π.

Αποτελεσματική με την έννοια ότι αποδεικνύει στη κοινωνία πως είναι ικανή να επιτελέσει το σημερινό θεσμοθετημένο της ρόλο αλλά και να πάει πάρα πέρα, όχι απλά διευκολύνοντας τη ζωή των κατοίκων αλλά αλλάζοντάς την σε μια νέα καλύτερη ποιότητα. Αποτελεσματική με την έννοια ότι ωθεί την ανάπτυξη (οικονομική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική κ.λ.π.) βελτιώνοντας ταυτόχρονα το οικολογικό σύστημα. Αποτελεσματική με την έννοια ότι υφαίνει τον κοινωνικό ιστό με βάση τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης,  των ίσων ευκαιριών, της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.
Οι δύο αυτοί δρόμοι συγκρούονται καθημερινά, όμως πιστεύουμε  ακράδαντα ότι ο δρόμος μας θα νικήσει.

Τι  προτείνουμε για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Χαϊδάρι – Το όραμά μας για την πόλη.

Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σχέδιο που αναβαθμίζει οικολογικά την πόλη, επιλύει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής της, αλλάζει προς το καλύτερο την λειτουργία της, υφαίνει πολύχρωμα τον κοινωνικό ιστό, αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Το σχέδιο αυτό επιγραμματικά περιλαμβάνει:
 • Την ανάπτυξη της ακτής και της περιοχής Σκαραμαγκά ώστε να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στην θάλασσα. Επιδιώκουμε την επιστροφή στο Δήμο κατ΄ αρχήν της μη χρησιμοποιούμενης για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες εκτάσεις των Ναυπηγείων (τώρα έχουν επινοικιαστεί σε εταιρεία μεταφορών για την τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίων containers τα οποία έχουν αισθητικά υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή), την απορρύπανση της θάλασσα, την περιβαλλοντική και αισθητική αποκατάσταση.
 • Την μετατροπή των χώρων των Στρατοπέδων (που ήδη στην ουσία δεν χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις) σε Μητροπολιτικό Πάρκο με κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο, πρωτοποριακών εφαρμογών, ελαφράς άθλησης και τόπου συνάντησης των πολιτών). Για τα στρατόπεδα πρέπει από θέση άμυνας να μην οικοπεδοποιηθούν, να περάσουμε σε θέση επίθεσης προκηρύσσοντας διεθνή διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση έχουμε καταθέσει πριν ένα χρόνο στον Δήμο Χαϊδαρίου και στους αρμόδιους φορείς.
 • Συνολικά συνυφασμένη με τα παραπάνω είναι η θέση μας για τη συνολική προστασία του Ποικίλου Όρους ώστε «να έχουμε βουνό». Υπάρχει ο σχετικός νόμος ο οποίος κινείται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να επικυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του βουού. Βεβαίως επιβάλλεται η γενναία αναδάσωση και η επαγρύπνηση για τις διεκδικήσεις τους Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας (Λαμίας) ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης χιλιάδες στρεμμάτων στο βουνό. Αλλά στο βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δημοτικές παρατάξεις είναι: «Θα έχουμε βουνό ΝΑΙ ή ΌΧΙ;» Γιατί εάν θέλουμε βουνό πρέπει να εγκαταλειφθούν πάραυτα οι διάφορες ιδέες για περιφερειακούς δρόμους, επεκτάσεις πόλεων προς τον ορεινό όγκο κ.λ.π.
 • Την υπογειοποίηση της Λ.Αθηνών – Κορίνθου («βύθιση» σ΄ ένα ή περισσότερα τμήματα) και τη διαμόρφωση Διοικητικού Κέντρου στην περιοχή Παλατάκι – Νέο Δημαρχείο – ΙΚΑ – ΔΕΗ. Η πρότασή μας αυτή εξασφαλίζει την εσωτερική ενότητα του Δήμου, δίνει νέα γη και νέες δυνατότητες περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Σταθερή παραμένει η επιδίωξή μας για πλήρη λειτουργία του Νοσοκομείου Αττικόν, ένταξή του στο ΕΣΥ και εξασφάλιση της δημοκρατικής πρόσβασης των κατοίκων σ΄ αυτό.

Αν κάποιος δει στο χάρτη το σχέδιο, αντιλαμβάνεται και την ωφελιμότητά του και βεβαίως το κόστος του. Κόστος που δεν είναι απαγορευτικό μια και υπάρχουν κονδύλια που μπορούν να διεκδικηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα Δημοσίων Έργων και τα ειδικά προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που χρειάζεται είναι  μεράκι, υπομονή, σωστές μελέτες και συνεργασία.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς υπέρ του σχεδίου, από την εξοικονόμηση βενζίνης, την ανάπτυξη πράσινου, την αύξηση της αξίας γης ως και νέες οικονομικές δραστηριότητες.

Εξειδίκευση των όρων «δημοκρατία», «συμμετοχή», «διαφάνεια».

Ας αναλύσουμε κατ΄ αρχήν τη φράση «ο Δήμος σχολείο δημοκρατίας». Σε γενικό επίπεδο υποστηρίζουμε πως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση, στη γνώση, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων  που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις στην ολοκληρωμένη συμμετοχή στην κοινωνία.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στον συνεχή κύκλο εκπαίδευσης, έχει και τη δική του σημασία για την ανάπτυξη της δημοκρατίας. Αναβάθμιση, λοιπόν, όλων των πηγών και μεθόδων πλήρους και διαφανούς πληροφόρησης του πολίτη. Νέοι επίσης δρόμοι στη συμμετοχή του πολίτη ως άτομο ή ως ομάδα στην λήψη των αποφάσεων. Η γνώμη του πολίτη, δεν ζητείται απλώς, αναζητείται συνεχώς. Πρέπει να επικρατήσει μια νέα ανοικτή δημοκρατική νοοτροπία που θα χρησιμοποιεί την όποια εξουσία για να την μεταβιβάσει.
Υπάρχουν ζητήματα άμεσης εφαρμογής:
 • Αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και του ρόλου του Δημοτικού Συμβούλου. Αξιοποίηση όλων. Νέα σχέση πλειοψηφίας – μειοψηφίας, ανταγωνιστική και συναγωνιστική συγχρόνως. Καθιέρωση της εβδομαδιαίας συνάντησης – συζήτησης της ομάδας διοίκησης με τους επικεφαλείς και τους πρώην δημάρχους.
 • Λειτουργία, επιτέλους, με ουσιαστικό περιεχόμενο των επιτροπών που πρέπει να εφοδιάζουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τη ζωή της πόλης με μελέτες και προτάσεις. Υπάρχουν σήμερα θεσμοθετημένες επιτροπές στο Δήμο μας, όπως η επιτροπή περιβάλλοντος, οι οποίες δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μία φορά τα τελευταία επτά χρόνια.
 • Θεσμοθέτηση με πόρους και αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.
 • Θεσμοθέτηση και λειτουργία με πόρους και αρμοδιότητες της αθλητικής συνέλευσης της πόλης,
 • Αλλαγή φιλοσοφίας στη σύνθεση (και τη δράση) των Νομικών Προσώπων του Δήμου.
 • Ενεργητική συμμετοχή των μαζικών φορέων στις αποφάσεις που αφορούν το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
 • Ενεργοποίηση του ετήσιου Δημοτικού Απολογισμού.
 • Δημοκρατική πορεία διαμόρφωσης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου.
 • Δημιουργία επιτροπής οικονομικών μεταναστών.
 • Ανασύσταση σε ορθολογική βάση με πόρους και αρμοδιότητες των Συνοικιακών Συμβουλίων.
Και άλλες μορφές συμμετοχής που θα αναδείξει η ζωή, γιατί το βασικό είναι ο πολίτης να παίρνει και την απόφαση, και να αισθάνεται έτσι υπεύθυνος για την πόλη του.

Η θέση  μας για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (η ανεργία, η νέα φτώχεια, η ακρίβεια κ.λ.π)

Σε επίπεδο κοινωνικού γίγνεσθαι εμείς κηρύσσουμε τον πόλεμο κατά της φτώχειας. Όσοι σκέφτονται με τον όρο φτώχεια: την ακρίβεια, την ανεργία, την έλλειψη ευκαιριών στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία, τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων πληθυσμού ή την περιθωριοποίησή του, τους λέμε ότι έχουν δίκιο, αυτό εννοούμε.

Εμείς πολεμάμε την φτώχεια την οικονομική, μαζί με την φτώχεια την εκπαιδευτική – την πολιτική – την αθλητική – την περιβαλλοντική – την αισθητική – των ανθρωπίνων σχέσεων.

Πρώτος μας σύμμαχος σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είναι τα σωματεία και τα συνδικάτα της περιοχής και ειδικότερα το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Τρίαινα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα σωματεία των μεγάλων Νοσοκομείων (Αττικόν – ΨΝΑ Δαφνιού – ΨΝΑ Δρομοκαϊτειου)  και η Ένωση ΕΒΕ.

Υπάρχει ο Δήμος εργοδότης, ο Δήμος κοινωνικός εταίρος, ο Δήμος κοινωνικός σύμμαχος.

Ως εργοδότης ο Δήμος θα εξαντλήσει τα όρια της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, των οικονομικών και ηθικών κινήτρων, της κοινωνικής ευαισθησίας.

Ως κοινωνικός εταίρος θα ανακαλύπτει μηχανισμούς κατά της ακρίβειας, κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων – των νέων – των οικονομικών μεταναστών.

Θα προωθεί την τόνωση της τοπικής αγοράς και θα συνεργάζεται με τους ΕΒΕ με ισότιμους και διαφανείς όρους. Τους ΕΒΕ τους  θεωρούμε ως  ένα σοβαρό οικονομικό, δυναμικό  και αναπτυξιακό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για την εύρυθμη λειτουργίας της πόλης. Έχουν σοβαρές υποχρεώσεις αλλά και αναμφισβήτητα δικαιώματα.

Ως κοινωνικός σύμμαχος θα πρωτοπορεί στους αγώνες για καλύτερη ποιότητα ζωής, θα διεκδικεί και θα αντιστέκεται, θα προστατεύει τους αδύναμους, θα είναι στο πλευρό αυτών που έχουν δίκιο.

Στο ίδιο επίπεδο απαιτείται η αναβάθμιση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου αλλά και η ανάδειξη των κοινωνικών χαρακτηριστικών όλων των υπηρεσιών. Και δεν εννοούμε μόνο τα ΚΕΠ, το ΚΔΑΠ ή το ΚΠΝ. Εννοούμε όλες τις υπηρεσίες από τη τεχνική ως το λογιστήριο και ως τη νομική υπηρεσία. Από την καθαριότητα ως την φύλαξη των σχολείων. Από την φροντίδα μιας ποιοτικής και δημιουργικής ζωής της τρίτης ηλικίας ως τις προωθημένες υπηρεσίας υγείας με κύριο χαρακτηριστικό την πρόληψη.

Το Χαϊδάρι χρειάζεται ριζοσπάστες και ρομαντικούς ανθρώπους που θα συνεργασθούν αρμονικά χωρίς μισαλλοδοξία αλλά με όρεξη, φαντασία και μεράκι θα αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις για την οργάνωση και την λειτουργία της πόλης.

Για επικοινωνία μαζί μας στείλτε e-mail στη διεύθυνση : simetoxipoliton@gmail.com

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *