ΧΑΙΔΑΡΙ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

                                   14/ΟΙ10/2017
 ΠΣΔ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ  ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ (ΑΚΤΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ- ΠΕΡΙΟΧΗ 220 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ-ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

Μετά και την τελευταία ομόφωνη απόφασή μας για την διεκδίκηση των 220 στρεμμάτων στον Σκαραμαγκά, αιτούμαστε συζήτηση για λήψη απόφασης για μελέτη αξιοποίησης όπου μπορούμε να καταθέσουμε και την δική μας πρόταση.
Επίσης αιτούμαστε συζήτηση και λήψη απόφασης μελέτης για την μικρή ακτή Σκαραμαγκά όπου θα καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις. 
Κατά την διάρκεια των δεκαπενθήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιήσαμε, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και είχαν θετική αντιμετώπιση και από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα και από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τζόκα.
Τέλος αιτούμαστε συζήτηση για την συνολική αναπτυξιακή μας πρόταση για το Χαιδάρι όπου
προτείνουμε, ενοποίηση ιστορικών, αρχαιολογικών χώρων με την ακτή Σκαραμαγκά και τους γύρω ορεινούς όγκους. Η ενοποίηση με μονοπάτι όλων αυτών θα συμβάλλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση τους. 
Στόχος της πρότασής μας είναι εκτός από την αναπτυξιακή διάσταση και η ποιότητα ζωής των πολιτών του Χαϊδαρίου αλλά και της υποβαθμισμένης Δυτικής Αθήνας.
θα σας επισυνάψουμε τις προτάσεις μας μέχρι την Παρασκευή 6/10/2017

με εκτίμηση

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

επικεφαλής των ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


Απάντηση του γραφείου δημοτικού συμβουλίου
Κε Σπηλιόπουλε

Το θέμα που στείλατε έλαβε Αριθμ. Πρωτ: 27973/03-10-2017 και έχει τεθεί υπόψη του κ. Προέδρου.
Για όποια νεότερη πληροφορία θα σας ενημέρωσουμε αμέσως

Γραφείο Δ.Σ.



ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ 

  Η πόλη μας έχει την τύχη να έχει μέσα στα γεωγραφικά της όρια μνημεία ιστορικά και αρχαιολογικά συλλογικά φυσικά αγαθά Ποικίλο όρος, Όρος Αιγάλεω, Σκαραμαγκάς. 
Το μπλοκ 15 μνημείο εθνικής αντίστασης και αντιφασισμού.  
Τα δύο μνημεία ιστορικής μνήμης στο Διομήδειο Κήπο της εκτέλεσης των 59 και του Νίκου Πλουμπίδη στο όρος Αιγάλεω κοντά στη Μονή Δαφνίου.
Η Μονή Δαφνιού μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (unesco) στα ερείπια του Δαφναίου Απόλλωνα.
Τα ερείπια του Ιερού της Αφροδίτης στην Αφαία.
Ίχνη της Ιεράς οδού με διάσπαρτους κροκαλογενείς ογκόλιθους κατά μήκος της και τμήματα του οδοστρώματος πριν την συμβολή της με την Σχιστού, πρόσφατα αποκαλυφθέντα.
Έχουμε και αρχιτεκτονικά και άλλα εικαστικά μεγάλης πολιτιστικής αξίας ...Παλατάκι, Άϊ Γιώργης, κτήριο Γύζη κλπ. 
Το πολύτιμο θαλάσσιο μέτωπο του Σκαραμαγκά και τους ορεινούς όγκους με σπάνια βιοποικιλότητα και σημασία για το κλίμα της Δυτικής Αθήνας. 
   Η ιδέα για μονοπάτια πολιτισμού που θα ενώνουν, όσο γίνεται, τα περισσότερα από αυτά και αν είναι δυνατόν όλα είναι μία ιδέα που έρχεται από παλαιά, από την ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής όπου προβλεπόταν πεζοδρόμηση όλης της Ιεράς Οδού μέχρι την συμβολή της με την Λ. Αθηνών. Η ιδέα αυτή λοιπόν ενέπνευσε πολλούς που κατά καιρούς πρότειναν με διάφορες παραλλαγές την ανάδειξη και αξιοποίηση όλων αυτών των αξιοθέατων της πόλης μας μεμονωμένα ή κατά ομάδες συμβάλλοντας σε μια δημιουργική και οραματική ζύμωση που μένει ανοιχτή για την περιγραφή αυτού του σχεδίου ανάπτυξης και αξιοποίησης αυτής της κληρονομιάς. Στα πλαίσια αυτού του άτυπου "διαλόγου" και με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων, το σεβασμό και την οικολογική αναβάθμιση των όμορων με τα μνημεία περιβάλοντα χώρο και το θαλάσσιο μέτωπο, οι "πολίτες σε δράση" προτείνουν τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
  Οι δύο κύριοι αρχαιολογικοί χώροι, Μονή Δαφνιού και Ιερό Αφροδίτης είναι ασύνδετοι μεταξύ τους, τους χωρίζει η Λ. Αθηνών είναι απομονωμένοι, καθόλου σχετιζόμενοι με τους πολεοδομικούς γειτονικούς χώρους, τους ορεινούς όγκους, τα άλλα μνημεία και την θάλασσα. Ούτε οι κάτοικοι ούτε οι λιγοστοί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να περιηγηθούν ενιαία αυτή την τόσο ιστορική περιοχή. 
  Η πρόταση είναι η ενοποίηση όλων σχεδόν αυτών των χώρων με ένα μεγάλο μονοπάτι. Λέμε σχεδόν γιατί το Μπλοκ 15 απαιτείται μονοπάτι ξεχωριστό που θα ξεκινά από το Άλσος Δαφνιού θα συναντά το περιφερειακό μονοπάτι δίπλα στον οικιστικό ιστό και θα κατεβαίνει στο Μπλοκ 15. Στο μέλλον στο Μπλοκ 15 θα φτάνουν οι "πράσινες διαδρομές" που θα διασχίσουν το λεκανοπέδιο της Αθήνας με σκοπό να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας που προβλέπεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. 


Ο σχεδιασμός του Μονοπατιού
   Εισαγωγική παρατήρηση. Η πρότασή μας είναι σχέδιο προς συζήτηση όπως γίνεται  σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο μελετητής θα σχεδιάσει με στόχο την προσφορότερη οικονομικά και λειτουργικά επιλογή.  Θα σας παρουσιάσουμε μια περιγραφή μεθοδολογικού χαρακτήρα.. Το ποιο ή ποια θα είναι τα σημεία εισόδου  θα είναι αποτέλεσμα  της μελέτης διαχείρισης  του συνολικού τουριστικού προϊόντος  καθώς και του ρυθμού ένταξης των χώρων επίσκεψης στον συνολικό σχεδιασμό.



   Η πρότασή μας για την είσοδο στα "Μονοπάτια Πολιτισμού"  είναι από την Δυτική Πύλη της Αθήνας που διαμορφώθηκε για τους Ολυμπιακούς του 2004. Η δυτική πύλη μπορεί να δεχτεί για στάθμευση μεγάλα επιβατηγά μεταφορικά οχήματα αλλά και πολλά Ι.Χ. επιβατηγά. Απαιτείται ανάπλαση της νησίδας και ανακατασκευή περιπτέρων που υπάρχουν σήμερα. Στον γειτονικό πρόσφατα δενδροφυτεμένο χώρο (τελευταία χρήση αδέσποτα) μπορούν να αναπτυχθούν οι απολύτως απαραίτητοι χώροι (οικολογικά κτήρια) για την φιλοξενία των επισκεπτών. Χώροι υποδοχής στα «Μονοπάτια Πολιτισμού», αναψυχής και αίθουσες με υλικό από τις ανασκαφές στην Ιερά Οδό στα όρια του Χαϊδαρίου, φωτογραφίες για το μνημείο της Πυθιονίκης, χάρτες, περιηγητές ανά τους αιώνες και όποιο άλλο υλικό υπάρχει και είναι διαθέσιμο για την Ιερά οδό και τα μνημεία της στο πέρασμα των αιώνων. 
    Τα "Μονοπάτια Πολιτισμού" θα ξεκινούν από την Δυτική Πύλη, θα περνά στις παρυφές του όρους Αιγάλεω θα έχει στάση στο μνημείο εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη, μνημείο αντιφασιστικού αγώνα, θα συνεχίζει στην Μονή Δαφνιού όπου ελπίζουμε σύντομα να τελειώσει και η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών και να επιτραπεί η συχνότερη επισκεψιμότητα. Για αυτό το μνημείο και τους τρόπους προσαρμογής προσπέλασης και σύνδεσης με τα "Μονοπάτια Πολιτισμού" θα υπάρξουν μελέτες. Το κατάστημα δίπλα στην Μονή μπορεί να διαμορφωθεί σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διαδραστικά μέσα και το camping, το παλαιότερο σε όλη τη χώρα, μπορεί να επαναλειτουργήσει για ολιγοήμερη διαμονή νέων. Μετά την Μονή το μονοπάτι συνεχίζει κάτω από την Λ. Αθηνών προς το Άλσος Δαφνιού. Διασχίζει το Άλσος έως το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία όπου και εκεί ο αρχαιολογικός χώρος προφανώς χρειάζεται διευθέτηση για να γίνει επισκέψιμος. Τα "Μονοπάτια Πολιτισμού" συνεχίζουν δια της Αφαίας στα ίχνη που έχουν αποκαλυφθεί αφού και εδώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα πάρει μέτρα για την προστασία και ανάδειξή τους.  Ο περίπατος θα συνεχίζεται  στις παρυφές του Ποικίλου όρους και θα καταλήγει  α) στον αυχένα του με κάποιο περίπτερο όπου θα έχει ο επισκέπτης θέα τον κόλπο της Ελευσίνας τον λόφο της Ηχούς και την μία λίμνη από τις 2 Ρειτές ή λίμνη Κουμουνδούρου και β) στην κατάλληλα διαμορφωμένη υπόγεια διάβαση που θα οδηγεί στον Σκαραμαγκά. 

   
Ο Σκαραμαγκάς σαν παράκτια ζώνη είναι και αυτή συλλογικό αγαθό και η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει. Η μικρή ακτή που έχει απομείνει στο Δήμο μας πρέπει να αναπλαστεί ανεξάρτητα από τα "Μονοπάτια Πολιτισμού". Συνεχίζοντας λοιπόν, οι επισκέπτες που επιθυμούν θα μπορούν να επιβιβάζονται σε μικρά πλοιάρια που θα τους πηγαίνουν στον λιμάνι της Ελευσίνας με προορισμό τον εκεί αρχαιολογικό χώρο. Μέσα στα πλοιάρια με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα θα μπορούν να ενημερώνονται  για την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αυτό το μέρος των "θαλάσσιων μονοπατιών", όπως ονομάζονται οι ξεναγήσεις εν πλω μπορεί να συνδυαστεί με την ανάληψη της Ελευσίνας ως  πολιτιστική πρωτεύουσα 2021 και την συνεργασία μαζί τους. 
   Η σύνδεση του Σκαραμαγκά με τα "Μονοπάτια Πολιτισμού"  δείχνει σε όλους τους επισκέπτες την γεωγραφική εξάπλωση της πόλης αλλά και όλης της Δυτικής Αθήνας στο θαλάσσιο μέτωπο.
   Η δημιουργία των Μονοπατιών Πολιτισμού θα αποτελεί για τους κατοίκους της πόλης μας, αλλά και τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, πόλο έλξης. Αυτός ο περίπατος θέλουμε να γίνει περίπατος αναψυχής, ξεκούρασης και πολύτιμης επαφής με συλλογικά αγαθά της φύσης και του πολιτισμού, η αλληλοτροφοδότηση αυτού του χώρου με το αστικό περιβάλλον, τους κατοίκους αλλά και φορείς είναι απαραίτητη για να γίνουν μέρος της πόλης τα "Μονοπάτια Πολιτισμού". Η διαδρομή δίνει προτεραιότητα και πλεονέκτημα στους πεζούς ίσως και για κάποια τμήματα και σε ποδηλάτες που είναι εκτοπισμένοι στην πόλη αλλά και στη περιοχή αυτή που την διασχίζει μεγάλος οδικός άξονας.
   Είμαστε τυχεροί γιατί την Αττική την επισκέπτονται 5 εκ. τουρίστες κάθε χρόνο, αυτό μας επιτρέπει να θέλουμε να γίνουν τα "Μονοπάτια Πολιτισμού" δεύτερος προορισμός στην Αθήνα μετά την Ακρόπολη και το ιστορικό κέντρο της. Η προσέλκυση διαφόρων κατηγοριών επισκεπτών (κρουαζιέρας, πόλης, περαστικοί) χρειάζεται μεθόδευση και στρατηγική σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και άλλους φορείς για την με κάθε σύγχρονο τρόπο διαφήμιση και προώθηση του σαν προεπιλεγόμενο προορισμό. Η προσέλκυση εγχώριων επισκεπτών (σχολεία, διάφοροι εκπαιδευτικοί φορείς και διάφορες συλλογικότητες) είναι επίσης θέμα διαφόρων προωθητικών ενεργειών. 

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 220 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ

   Η αξία της ακτής Σκαραμαγκά είναι πολύ μεγάλη για το κλίμα της Δυτικής Αθήνας. Το θαλάσσιο μέτωπο, η απορρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας, η ανάπλαση της ακτής, τα "Μονοπάτια Πολιτισμού" είναι πολύτιμα για τους κατοίκους του Χαϊδαρίου και όλους τους κατοίκους στη Δυτική Αθήνα.
   Είναι καθήκον ζωτικό να διεκδικήσουμε την απόδοση της ακτής από τα Ναυπηγεία και να αναπλάσουμε την υπάρχουσα ακτή. Η απαίτηση ήταν και είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη από οποιαδήποτε εμπλεκόμενη ηγεσία ή φορέα.
   Μπορούμε να πούμε ότι πρώτη, η δική μας δημοτική κίνηση "Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου" (Διαφάνεια  Ανάπτυξη  Δημοκρατία) αναγνώρισε την αξία της ακτής και την έβαλε στην ατζέντα των διεκδικήσεων και προτάσεων.
   Το μικρό τμήμα ακτής που έχει απομείνει έχει εγκαταληφθεί. Ο δήμος μας πρέπει να δει πρώτα ο ίδιος με άλλο μάτι αυτή την ακτή.  Η περιοχή έχει κάποια δυσμενή δεδομένα και έτσι η αξιοποίηση και η ανάδειξή της μοιάζουν ανώφελα. Αυτή η λογική απαιτείται να αλλάξει με τις νέες συνθήκες. Η ανάπτυξη και η αξιοποίηση δεν γίνετε μόνον σε ιδανικά στατικά μοντέλα π.χ έχουμε καθαρή ακτή και θάλασσα και κάνουμε ανάπλαση. Νομίζουμε η πολύτιμη περιβαλλοντικά ακτή και η υπάρχουσα και αυτή που διεκδικούμε πρέπει να μας οδηγεί σε άλλου τύπου διαχείριση. Μια διαχείριση δυναμική, συντονισμένη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δράσεις από κοινού για  διεκδίκηση βιώσιμης ανάπτυξης σε συνεχή διάλογο με όλους. Στον κόλπο διακινούνται μεγάλα φορτία καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων όμως θα πρέπει να κινούμαστε και εμείς.  Ο συνεχής διάλογος με όλους, η συμφωνία αλλά και οι συγκρούσεις όπου χρειαστεί  πρέπει να προάγουν την οικολογική αναβάθμιση και την χρήση και παρουσία και της κοινωνίας σε αυτά τα νερά. Όχι μόνο των πετρελαιοειδών. 
  Η δυναμική αναμόρφωση και αξιοποίηση της μικρής ακτής πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να αποτελέσει κίνητρο για να προβάλλει στους κατοίκους και επισκέπτες στη διεκδίκηση του μεγάλου τμήματος που κατέχει το Ναυπηγείο και να φανερώσει την αξία της ακτής.  Έτσι προτείνουμε να αποφασιστεί η μελέτη αποκατάστασης της μικρής ακτής: 
1) Διευθέτηση της προσπέλασης στην περιοχή με ανάπλαση των δρόμων που οδηγούν σε αυτήν και της υπόγειας διάβασης όπως και μέτρα για την απαγόρευση κίνησης όλων των οχημάτων.
 2)Εξασφάλιση ήπιου φωτισμού με φωτοβολταϊκά.
 3) Διαμόρφωση κατάλληλης προβλήτας και ακτής μετά την απομάκρυνση των εγκαταλελειμένων σκαφών και άλλων σκουπιδιών. 
4) Ανάπλαση της μικρής λωρίδας πράσινου και τοποθέτηση καθισμάτων για τους επισκέπτες.
 5) Προγραμματισμός υπαίθριων συναυλιών του δήμου ή και άλλων φορέων, με πιθανή κατασκευή με ελαφρά υλικά κερκίδων με θέα την θάλασσα.
 6) Έρευνα για εξασφάλιση δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό ή ιδιώτη, σκάφους που θα δεθεί σταθερά και θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενεί στο κατάστρωμα ή σε αίθουσες, αναψυχή και μόνιμες αλλά και περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας.
  7) Φύλαξη. 
 Τα θέματα του κόλπου είναι θέματα που απασχολούν και τους δήμους που τον περιβάλουν, το Χαϊδάρι θα μπορούσε να παίρνει πρωτοβουλίες για την συνάντηση όλων αυτών των δήμων με θέματα 
α) την οικολογική αναβάθμιση 
β) τους ελέγχους των ρύπων, 
γ) την κυκλοφορίας στον κόλπο και άλλα. 
Τέλος το όραμά μας για το Χαϊδάρι του 21ου αιώνα
περιέχει και τον Σκαραμαγκά.
  Για την περιοχή που με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. είναι σήμερα οι πρόσφυγες πρέπει να αποφασίσουμε την μελέτη αξιοποίησής της. Οι "Πολίτες σε Δράση" έχουν καταθέσει πριν λίγα χρόνια μια προμελέτη που πρέπει πιθανά να επικαιροποιηθεί. 
  Προς επιτυχία του παραπάνω σχεδίου έχουμε προχωρήσει μεταξύ άλλων στις εξής ενέργειες :
Επισκέφθηκαμε, οι Πολίτες σε Δράση, και εκθέσαμε την πρότασή μας: 
Α. στον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα (Ιαν 2017, βλέπε σχετικό Δελτίο Τύπου )
Β. στον πρόεδρο της ΕΤΑΔ Γεώργιο Τερζάκη 
Γ. στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ( Ιουλιος 2017)
Δ. στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρο Τζόκα
  Όλοι οι παραπάνω τοποθετήθηκαν θετικά για τις πρωτοβουλίες μας.

 Ε.  Διοργανώσαμε 15μερο προβολής,  Σεπτέμβριος 2017, με τίτλο "Αναπτυξιακή Πρόταση Χαϊδαρίου, Μονοπάτια Πολιτισμού Χαϊδαρίου Σκαραμαγκάς"  που περιλάμβανε: 
α. μια θαλασσινή βόλτα με πλοίο και ξενάγηση κατα την διαδρομή Ελευσίνα - Σκαραμαγκάς και ανάδειξη του "θαλάσσιου  μονοπατιού", 
β. 7 παρουσιάσεις της πρότασής μας σε πλατείες και περιοχές του Χαϊδαρίου, δραστηριότητα  που συνεχίζεται,
γ. δελτία τύπου, βίντεο, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνο και προβολή στη τηλεόραση και γενικότερα προβολή σε φορείς της Δυτικής Αθήνας.
δ.  Κεντρική εκδήλωση στη παραλία Σκαραμαγκά 23/9/2017.
  Υπάρχει σαφής δέσμευση του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα για στήριξη του παραπάνω σχεδίου. Ομοίως δεσμευτική τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα:
α. για οικονομική στήριξη των σχεδίων ανάπλασης της μικρής Ακτής Σκαραμαγκά με την κατάθεση μελετών από Δήμο Χαϊδαρίου
β. υλοποίηση μελέτης κατασκευής της ανάπλασης της έκτασης των 220 στρεμμάτων που θα αποδοθούν στον Δήμο Χαϊδαρίου (αφού ο Δήμος καταθέσει σε μια προμελέτη τις σχετικές προτάσεις). 

(Τα παραπάνω περιγράφονται σε σχετικό δελτίο τύπου της εκδήλωσης και σε βίντεο με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας.)
https://psdhaidari.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html?m=1#more
https://youtu.be/yRII_DZ7E3g

πολίτες σε δράση
Χαϊδαρίου
επικεφαλής

Θοδωρής Σπηλιόπουλος






ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *