ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΗ - ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ


του Δημήτρη Σταυρίδη

Εχθές 1η Ιουνίου, ξεκίνησε ουσιαστικά για εφέτος η θερινή περίοδος πυρασφαλείας-πυροφυλακής-δασοπυρόσβεσης, που ειδικά για το Δήμο μας θεωρείται υψίστης σημασίας, μιας που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε το περισσότερο αστικό και περιαστικό πράσινο από όλους τους όμορους δήμους. Στο δημαρχείο Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπου εκτιμήθηκε το επίπεδο ετοιμότητας, εντοπίσθηκαν δυσλειτουργίες και προβλήματα και διατυπώθηκαν προτάσεις.
Συμβάλλοντας στο σχετικό προβληματισμό, παραθέτω τα κατωτέρω:
Διαβάζουμε στον ιστότοπο "www.silvercity.gr":
(Δημοσιεύτηκε στις 9 Αυγούστου 2016)

"Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης: Ολοκληρωμένο & μοναδικό σύστημα δασοπροστασίας–δασοπυρόσβεσης"
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Με απόλυτη επιτυχία λειτούργησε εχθές για πρώτη φορά το σύστημα δασοπυρόσβεσης που τοποθέτησε ο ΣΠΑΥ (σημείωση: είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) σε συνεργασία με τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.
Τοποθετήθηκαν 200 υδροβόλα σε όλο το μήκος του βουνού με 4 αντλιοστάσια και 12 αντλίες υποστήριξης, που καταβρέχουν καθημερινά το βουνό με δεκάδες τόνους νερού.
Αξιοσημείωτο το γεγονός πως από το 1999, είναι η πρώτη φορά που ανατάχθηκε και λειτούργησε ξανά η γεώτρηση στην Κιάφας, που τροφοδοτεί αυτόματα με νερό τις
δεξαμενές στο βουνό.
Η υδροδοτική ικανότητα της γεώτρησης αυτής φθάνει ημερησίως τα 70 κ.μ. νερού (όσο 8 υδροφόρες του Δήμου) !!

Η δική μου εύλογη απορία είναι:
Εμείς, γιατί δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο;

Στο Ποικίλο Όρος υπάρχει εγκατεστημένη μεγάλη γεώτρηση του ΑΣΔΑ, η οποία (όταν λειτουργούσε) είχε ικανότητα παροχής τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, δηλαδή σε ημερήσια βάση (με 10ωρη λειτουργία) μπορούσε να δώσει πάνω από 600 κυβικά μέτρα νερό. Η γεώτρηση αυτή τροφοδοτούσε την άρδευση του χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Δάσος και σημείο υδροληψίας για πλήρωση δεξαμενής πυρόσβεσης. Δυστυχώς, η γεώτρηση αυτή είναι, λόγω βλάβης, εκτός λειτουργίας εδώ και ένα έτος τουλάχιστον, η δε ευθύνη και η ανάληψη του κόστους για την επαναλειτουργία της πηγαινοέρχεται μεταξύ ΑΣΔΑ και Δήμου. Αποτέλεσμα; ο χλοοτάπητας του γηπέδου να ποτίζεται με πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ και η απόληψη νερού για πυρόσβεση να είναι αδύνατη!
Με κορμό λοιπόν τη γεώτρηση αυτή, θα μπορούσε και ο Δήμος μας να κάνει κάτι αντίστοιχο με το Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης και να αναπτύξει στις παρυφές του βουνού ένα παρόμοιο δίκτυο πυρόσβεσης για το περιαστικό πράσινο.
Ένα τέτοιο έργο βέβαια, απαιτεί σχεδιασμό, εξειδικευμένη μελέτη, αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης και φορείς, που να θέλουν και να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Πάνω από όλα όμως απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή στο στόχο και κινητοποίηση και συντονισμό όλων εκείνων, που από τη φύση του έργου, είναι υποχρεωμένοι να εμπλακούν (Δήμος; Περιφέρεια; Δασική Υπηρεσία; ΑΣΔΑ; κλπ. κλπ.).
Κάποια στιγμή πρέπει να το ξεκινήσουμε! Και αφού δέν ενδιαφέρεται κανένας άλλος, η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να παρθεί από πλευράς του Δήμου, το ταχύτερο δυνατόν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝΟ

Επανεκλογή του Θοδωρή Σπηλιόπουλου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΟΙ 35 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ!