Όχι στη χρήση της πλαστικής σακούλας, Ναι στη προστασία της Φύσης


ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ


Μια χρέωση της τάξης των 5 πενών της στερλίνας (6 λεπτά του Ευρώ) ανά πλαστική σακούλα συνέβαλε σε θεαματική μείωση της χρήσης του καταστροφικού για το περιβάλλον αντικειμένου στην Αγγλία σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ από τα τέλη του 2018.
Ειδικότερα, από τον περασμένο Οκτώβριο στην Αγγλία, τα καταστήματα που απασχολούν περισσότερους από 250 μόνιμους υπαλλήλους  υποχρεούνται να χρεώνουν τουλάχιστον 5 πένες για κάθε πλαστική σακούλα μίας χρήσης.
Το μέτρο φαίνεται ότι μείωσε τη χρήση κατά 83%, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Στους πρώτους έξι μήνες από την επιβολή χρέωσης, συνολικά 640 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιήθηκαν σε επτά αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Αγγλία.
Σύμφωνα με την οργάνωση Wrap, τα νούμερο αυτό θα ανερχόταν σε 3,82 δισεκατομμύρια σακούλες αν δεν είχε επιβληθεί το χαράτσι.
Όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, από τα 41,3 εκατομμύρια λίρες που έχει αποφέρει μέχρι σήμερα η χρέωση των σακουλών, τουλάχιστον τα 29,2 εκατ. λίρες διατέθηκαν σε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και τις τέχνες, μεταξύ άλλων.
Αντίστοιχες χρεώσεις έχουν επιβληθεί εδώ και καιρό στην Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία, όπου η χρήση μειώθηκε από 76 έως 80 τοις εκατό.
Μέτρα για τη μείωση των πλαστικών σακουλών προβλέπει εξάλλου η νέα ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2015 και δίνει στις χώρες-μέλη δύο επιλογές:
Είτε να λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025 είτε να επιβάλλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες από τα τέλη του 2018.
Σημειώνεται ότι περίπου 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες -198 ανά κάτοικο- χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, και οι περισσότερες από τις μισές καταλήγουν στα σκουπίδια έπειτα από μία μόνο χρήση.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι πλαστικές σακούλες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για το περιβάλλον, καθώς χρειάζονται δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια για να βιοδιασπαστούν. Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στη θάλασσα, όπου οι σακούλες σκοτώνουν θαλάσσιες χελώνες, πουλιά, ψάρια και κήτη.
Επιπλέον, οι πλαστικές σακούλες αποδομούνται στην πορεία του χρόνου σε μικρά κομμάτια, τα οποία διεισδύουν στο πεπτικό σύστημα των ψαριών και από εκεί στο σύνολο της τροφικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα έφτανε το 2014 τα 363 τεμάχια ανά κάτοικο, αριθμός που ανεβάζει την χώρα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ολλανδία, έχουν απαγορεύσει την ευρεία χρήση πλαστικών σακουλών μίας χρήσης.
πηγή: econews.gr



ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *