Ισολογισμος...μητρωο παγιων....ορκωτοι εκτιμητες...διαχειριστικος ελεγχος και στην κοινωφελη...επιτοκιο 2,70 στην τραπεζα ελλαδας και οχι 1,80 για το αποθεματικο του 1.000.000.

24η 30/9/2015
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα μείνω αυστηρά σε αυτό το κείμενο των ορκωτών λογιστών του κ. Βαλασά, αν το λέω καλά το όνομά του, και το υπογράφει ο κ. Βαλασάς, και στον ισολογισμό. Και λέω εξαρχής ότι θεωρούμε την προσπάθεια που γίνεται και που στην αναλυτική έκθεση που περιγράφεται και στον ισολογισμό, και δεν μπαίνω στην πολιτική ουσία γιατί έχουμε καταψηφίσει προϋπολογισμούς, εμείς θα το ψηφίσουμε αυτό το πράγμα γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης. Άρα, η ψήφος δεν είναι πολιτική με την έννοια δηλαδή ότι εγκρίνουμε το τι έγινε, είναι επί της ουσίας στην προσπάθεια αποτύπωσης.
Επιτρέψτε μου λίγο. Μισό λεπτό θέλω. Παρατηρήσεις λοιπόν πάνω στην έκθεση. Θα κάνω μια προσπάθεια λοιπόν να είμαι συγκεκριμένος. Στον λογαριασμό «Πάγιο ενεργητικό, ασώματες κινητοποιήσεις» περιγράφονται γήπεδα, οικόπεδα, κτίρια, τεχνικά έργα κ.λπ.. Στη συζήτηση λοιπόν που κάναμε με αφορμή άλλο θέμα το πρωί που προέκυψε μία συζήτηση για ορκωτούς εκτιμητές, για ένα συγκεκριμένο θέμα, λέω λοιπόν ότι από τη συζήτηση που και από την παρατήρηση που κάνει ο κ. Βαλασάς, ότι δεν υπάρχει πλήρης αποτύπωση στο μητρώο παγίων και ότι υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα τέλος πάντων σε αυτό που γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί και σε σχέση με το κτηματολόγιο, αν το κατάλαβα καλά.
Ρωτάω λοιπόν και δεν θέλω σήμερα απάντηση, αλλά το βάζω σαν θέμα, αν σκοπεύετε να το κάνετε, ρώτησα και τον πρόεδρο της Ο.Ε. και πόσο κοστίζει πρέπει να δούμε και αν έχει νόημα, είτε για το σύνολο των ακινήτων του δήμου, να δούμε δηλαδή πόσο κοστίζει να φέρουμε πιστοποιημένους ορκωτούς εκτιμητές που θα μας βοηθήσει αν έχουμε εκατό ακίνητα να ξέρουμε για όλα ακριβώς, είτε, επειδή αυτό μπορεί να είναι μεγάλο κόστος, να αξιολογήσουμε ότι ορισμένα έχουν πολύ μεγάλη σημασία όσον αφορά την αποτύπωση που μπορεί να μας βοηθήσουν σε αυτό και σε πιο επιμέρους συζήτηση και οι ορκωτοί λογιστές αλλά και πολιτικά να το αξιολογήσουμε και να πούμε ότι, όσον αφορά την περιουσία του δήμου σε ορισμένα πράγματα θα κάνουμε, δεν ξέρω αν αυτό οικονομικά στέκει, δηλαδή να μην κάνεις για όλα ή... τέτοιο.
Ένα ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο λοιπόν, όσον αφορά το μητρώο παγίων και την περιουσία του δήμου, νομίζω, και επειδή επισημαίνεται με έναν τρόπο ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας θα θέλαμε ανάμεσα στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Οικονομική Υπηρεσία, εγώ λέω ότι υπάρχει ανάγκη να φτιάξουμε φάκελο, αν υπάρχει θα μου το πείτε, για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο. Δηλαδή, αν έχουμε εκατό ακίνητα, ή οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων, αυτό που περιλαμβάνεται εδώ στο πάγιο ενεργητικό, να έχουμε 100 φακέλους.
Τέλος, όσον αφορά, όχι τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της κοινωφελούς επιχείρησης που δεν... έδωσε μία εξήγηση ο κ. Βαλασάς όσον αφορά στην ουσία το κεφάλαιο αυτό των 87.428 είναι σαν να μην υπάρχει, είναι σαν να έχει καταναλωθεί ή να έχει εξαερωθεί. Αυτό είναι ζήτημα λογιστικής τακτοποίησης απλώς ή υπάρχει και κάποιο άλλο ζήτημα που δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή;
Στον λογαριασμό που λέμε απαιτήσεις ανέρχεται σε ποσό 8.238.000. Έκανε βέβαια μία συμπληρωματική τοποθέτηση ο κ. Βαλασάς, για επισφαλείς απαιτήσεις της τάξης του 1.345.000 κ.λπ.. Αυτό λοιπόν ανέρχεται στο ποσοστό του 16,33 και ο ίδιος δικαιολόγησε ότι πιθανά δεν αποτυπώνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα, αν πάμε... θα έπρεπε οι αποδεκτές επισφάλειες να είναι της τάξης του 0,5. Αυτό φτάνει το ποσοστό 16,33 και μάλιστα αν βάλουμε και την πραγματικότητα που είναι πολύ παραπάνω, υπάρχει ένα ζήτημα, εγώ βάζω ζήτημα και της πολιτικής ουσίας αλλά βάζω και το ζήτημα της λογιστικής τακτοποίησης, το τι περιμένουμε δηλαδή τα επόμενα χρόνια, και να μην έχουμε αυταπάτες γιατί στα χαρτιά φαίνεται ότι εμείς έχουμε χρήματα, διότι περιμένουμε χρήματα.
Και το λέω αυτό, παραδείγματος χάριν, αυτό έχει σχέση και με τον διαχειριστικό έλεγχο και με το ζήτημα, δεν τα ανακατεύω όλα, απλώς το βάζω σε ένα ζήτημα, θυμάστε ότι από τα... μισό λεπτό, παιδιά, είναι και δύσκολο το θέμα, δεν είναι και το αντικείμενό μου, ξέρουμε λοιπόν ότι 7,5εκατ. ήταν οι οποίοι μας χρωστάγανε που αντιστοιχούσαν σε 14.000 κωδικούς τα οποία έχουν γίνει 8,5εκατ.. Από αυτά λοιπόν όπως γνωρίζουμε όλοι, τα 3,5εκατ. έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο το οποίο έχει σχέση με τον διαχειριστικό έλεγχο που λέμε κ.λπ..
Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θα το λύσουμε σήμερα, απλώς παρεμπιπτόντως το λέω. Τώρα, όσον αφορά, πάω λίγο στις πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις, κατά σελίδα. Να δω, δεν θέλω να κάνω επαναλήψεις. Σελίδα, μισό λεπτό, υπάρχει ένα νούμερο στον ισολογισμό που έχει σχέση με την αξία των πλατειών που από 10.318.00, 316 τέλος πάντων, γίνεται 9,5εκατ.. Αυτά συνήθως δεν μειώνεται η αξία τους. Η διαφορά που εντοπίζει ο ορκωτός πού οφείλεται ακριβώς; Δηλαδή είναι επαναξιολόγηση της αξίας ή πουλήσαμε κάτι ή χάσαμε κάτι; Τι γίνεται; Είναι μία συγκεκριμένη ερώτηση αυτή.
Τώρα, όσον αφορά στη σελίδα 16 που γίνεται μία αξιολόγηση όσον αφορά την... σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες και τη διαφορά ανάμεσα στο Κτηματολόγιο. Θα βάλουμε κάποιο χρονικό όριο μέχρι πότε να λήξει αυτό το θέμα με τον άλφα ή βήτα τρόπο; Το είπαμε αυτό, επανέρχομαι. Στη σελίδα 18, αναφέρεται στη σελίδα 18 όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχουμε μία αύξηση. Εγώ λέω το εξής τώρα, θέλω μία κατηγοριοποίηση. Σε αυτό είναι ότι έχουμε ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος; Και τι ποσοστό είναι αυτό; Ή εκτιμάμε ότι και ο μηχανισμός είσπραξης εσόδων δεν είναι αποτελεσματικός; Δηλαδή, νομίζω είμαι σαφής με τον τρόπο που ρωτάω, θέλω να πω δηλαδή, ζητάω μία αξιολόγηση, οι Οικονομικές Υπηρεσίες έχουν κάνει τα πάντα αλλά στην ουσία δεν παίρνουμε χρήματα γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ή εντοπίσαμε ότι για μια σειρά πράγματα θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει και άλλα όσον αφορά το οικονομικό και νομικό σκέλος;
Για την κοινωφελή επιχείρηση, παρότι αναφερθήκατε θέλω να ξέρω ποια είναι η πρόθεσή μας, θα βάλουμε διαδικασία και εκεί ορκωτός λογιστής να κάνει έλεγχο; Γιατί είχαμε πει διαχειριστικό έλεγχο κ.λπ.. μια και εντοπίζεται αυτό το θέμα. Τώρα, για τους προμηθευτές, για τους προμηθευτές υπάρχει ένα νούμερο 743.000. Θα ήθελα να ξέρω πόσα είναι παλιά και πόσα είναι καινούρια, δηλαδή τι εκτίμηση κάνουμε; Υπάρχει βεβαίως βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, τι εκτίμηση, αν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Στα έσοδα και στα έξοδα η εκτίμηση εκεί των συνεργατών μου λένε ότι υπάρχει πληρότητα των στοιχείων.
Υπάρχει ένα ζήτημα που είναι και πολιτικό, αν θέλει ο Μιχάλης το λέει αυτό το θέμα. Έχουμε ένα ταμειακό υπόλοιπο 3εκατ. Σωστό είναι αυτό που λέω; Για να δω αν έχει νόημα.
ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, εντάξει, εγώ λοιπόν με τα... το ίδιο περίπου λέω, ωραία, 3εκατ. και βάζω και τη μισθοδοσία μέσα. Επομένως, εγώ λέω ότι η μισθοδοσία είναι 2x600.000=1.200.000, έξοδα περίπου 1εκατ. το ίδιο πράγμα λέμε, θα δείτε τι λέω, οι επιχορηγήσεις είναι 859.000, έργο 328.000. Μένει ένα εκατομμύριο ή είναι πλασματικό; Και γιατί το λέω. Άσχετα τώρα, εγώ δεν λέω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, να έχουμε αγοράσει αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο, ρωτάω αν υπάρχει αυτό ή είναι στα χαρτιά. Καταλάβατε τι εννοώ; Που πιθανά θα το κουβεντιάσουμε στο επόμενο θέμα, στην επόμενη συνεδρίαση, απλώς θέλω να ξέρω, υπάρχει αυτό το 1εκατ. που για λόγους, εντάξει, είχαμε κουβεντιάσει και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγώ έχω την άποψη ότι πρέπει να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να παίρνουμε αντί 1,85 2,70, ήταν πολιτικό το ζήτημα, έχει όμως μία οικονομική επιβάρυνση. Αλλά ρωτάω, επί της ουσίας υπάρχει αυτό το 1εκατ. ή δεν υπάρχει;
Τελείωσε. Όπως είδατε στάθηκα πάνω στο... προσπάθησα δηλαδή με βάση και τη βοήθεια των συμβούλων μας να κάνουμε μια συζήτηση που να είναι εποικοδομητική, να βοηθηθούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες, η Οικονομική Επιτροπή όσο καταλαβαίνουμε εμείς που δεν είμαστε ειδικοί στο ζήτημα της τακτοποίησης που εκτιμάμε ότι υπάρχει μία αίσθηση τακτοποίησης, να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε ώστε παίρνοντας υπόψη και τα αντικειμενικά στοιχεία και τα νούμερα επί της ουσίας, πραγματικές επιχορηγήσεις και έσοδα του δήμου, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εγώ στάθηκα λοιπόν πάνω σε αυτά τα πράγματα. 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *