Aνακοίνωση για την παραχώρηση των κοινωνικών δομών του Δήμου

Βρισκόμαστε στη σκιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Όσο αυτή θα βαθαίνει, τόσο οι επιπτώσεις της θα γίνονται πιο εμφανείς και θα αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού κι όχι μόνο όσους συνηθίζαμε να αποκαλούμε «αναξιοπαθούντες», «περιθωριακούς», άνεργους, άστεγους, μετανάστες. Τo επόμενo διάστημα, τα φαινόμενα της νέας φτώχειας και της περιθωριοποίησης ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα θα πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις.
 
Κάθε νέο μνημόνιο, κάθε νέο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση έχει άμεσο αντίκτυπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν και εφαρμόζουν στην Τ.Α και με μοχλό το μονόδρομο του ¨Καλλικράτη» μετατρέπουν σταδιακά τους δήμους σε «τροχονόμους» ιδιωτικών εταιρειών που σιγά-σιγά αλλά με σχέδιο, αναλαμβάνουν τις υπηρεσίες των δήμων προς τους δημότες.
Βεβαίως γνωρίζουμε και παίρνουμε υπόψη μας πως οι περικοπές στην Τ.Α. φτάνουν το 60% για τις λειτουργικές δαπάνες και ότι με βάση τα νέα μέτρα θα περικοπεί άλλο ένα 29%.
Βεβαίως γνωρίζουμε πως αν αυτό εφαρμοστεί, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Μας το λένε εμμέσως πλην σαφώς. Αν θέλετε να παρέχετε υπηρεσίες στους δήμους σας, βρέστε χρηματοδότηση από αλλού, αυξήστε τα τέλη, χρεώστε την επίσκεψη στα κέντρα ψυχικής υγείας, νοικιάστε εργαζόμενους-κοστίζουν φτηνότερα,
 
Υπηρεσίες όπως σχολικές επιτροπές, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, καθώς και οι απολύτως αναγκαίοι σήμερα θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης, θα πληγούν περισσότερο.
Αυτό όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδράνεια, την απραξία τη μετάθεση ευθυνών και την εύκολη απεμπλοκή από τις υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής.
 
Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή αυτού του τόπου, χωρίς καμία προσπάθεια και εκμεταλλευόμενη το πολιτικό κλίμα «να πετάει από πάνω της» το Πνευματικό Κέντρο, το Κολυμβητήριο, την Κοινωνική Υπηρεσία και να παραχωρεί αυτές τις δομές σε ΜΚΟ , ΚΟΙΝ.ΣΕΠ, ΕΔΡΕΣ, ΠΝΟΕΣ.
 
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναμετρηθούν με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα και να λάβουν καθαρή θέση. Ο Δήμος πρέπει να γίνει ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Να γίνει μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής με κοινωνικές δράσεις που θα αποτελέσουν δίχτυ προστασίας για τους κατοίκους της πόλης. Στους κατοίκους που έχασαν τη δουλειά τους, που έκλεισαν τα καταστήματά τους, (αλήθεια ποια υπηρεσία του Δήμου τους έχει τουλάχιστον καταμετρήσει;). Στους κατοίκους που δεν βρήκαν θέση στον παιδικό σταθμό, στους κατοίκους που σε λίγο θα χάσουν και το σπίτι τους.
Όλες οι κοινωνικές δομές πρέπει, να λειτουργήσουν από τον Δήμου και μόνο.
 
Εμείς οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ οραματιζόμαστε όχι μια Τ.Α παρία κι απαξιωμένη αλλά μια Τ.Α. αποκεντρωμένη, λαϊκή, δημοκρατική, συμμετοχική, διάφανη, αρωγό στην καθημερινότητα του πολίτη, με ένα πλούσιο δίκτυο δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, διεκδικητική προς την κεντρική διοίκηση, με επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση. Και βέβαια είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή την Αυτοδιοίκηση δεν θα τη δούμε στις συνθήκες της μνημονιακής ασφυξίας που μας οδηγεί αυτή η κυβέρνηση.
 
Σας καλούμε να σκεφτούμε και να καταλήξουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της τοπικής κοινωνίας σε πρωτοβουλίες που θα εμπνεύσουν τον κόσμο που υποφέρει και να αποδείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.
 
Όχι ουτοπικός αλλά ρεαλιστικός, μέσα από την κοινωνική αυτοοργάνωση, τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη.
 
Να μην παραχωρηθούν αλλά να στηθούν κι άλλες κοινωνικές δομές, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία.
 
Δεσμευόμαστε πως θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία, στις γειτονιές, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Θα υπερασπιστούμε την κοινωνία με κάθε τρόπο και καλούμε και τη Δημοτική Αρχή να συμπορευτεί σε αυτό τον αγώνα.
 
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *