Σαν σήμερα στις 28 Νοεμβρίου το 1757 γεννήθηκε Ο Ρομαντικός Προφήτης Ουίλλιαμ Μπλέηκ

Tον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ τον ξέρετε. Τον Ουίλλιαμ Μπλέηκ τον ξέρετε; Αξίζει, όπως και να ΄χει, να γνωρίσετε λίγα γι’ αυτόν, καθώς υπήρξε σπουδαίος ποιητής, ζωγράφος, χαράκτης και μυστικιστής κατά το Ρομαντισμό.
Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου το 1757 στο Λονδίνο από μεσοαστική οικογένεια με προοδευτικές, ωστόσο, αντιλήψεις. Πόσες φορές ακούμε για γονείς, που δε βλέπουν τις ιδιαιτερότητες και κλίσεις των παιδιών τους… Αυτό δεν ισχύει, όμως, και για τους γονείς του Ουίλλιαμ, οι οποίοι (και μιλάμε για 19ο αιώνα, ε;) αναγνώρισαν την καλλιτεχνική του φύση και τον έστρεψαν από νωρίς προς αυτή την κατεύθυνση.
Από μικρό παιδί, είχε μια ξεχωριστή πνευματική ικανότητα. Είχε ενοράσεις και έβλεπε οράματα, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου. Ναι, μάλιστα! Καχυποψία μπορεί να προκαλεί, -οι σύγχρονοί του τον χαρακτήρισαν μέχρι και παράφρονα- ωστόσο, δεν μπορεί και να απορριφθεί. Η Βίβλος υπήρξε γι’ αυτόν πηγή γνώσης και έμπνευσης, κάτι που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και τον ψυχισμό του.1352874887_Life_of_William_Blake_1880_volume_1_frontispieceΣε μια βόλτα που έκανε, όπως ομολογεί,τρόμαξε σε μια στιγμή, καθώς είδε σε ένα δέντρο να στέκονται άγγελοι..! Οι γονείς του φυσικά ταράχτηκαν στο άκουσμα της ιστορίας, ωστόσο, προστάτευσαν το «χάρισμά» του. Τον έστρεψαν να μάθει σχέδιο, και ο πατέρας του αργότερα τον πήγε δίπλα σε κάποιον χαράκτη να μαθητεύσει. Δούλεψε για χρόνια σε εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών και τα χαρακτικά του κόσμησαν πολλά εξώφυλλά τους.
Χάρη σε ένα όραμα και πάλι, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, εφηύρε μια νέα μέθοδο τυπώματος βιβλίων. Η πεφωτισμένη εκτύπωση συνδύαζε τη ζωγραφική, την ποίηση και τη χαρακτική και απ’ αυτήν προέκυψαν και τα Πεφωτισμένα Βιβλία του.
Όλοι οι πίνακές του εμπεριέχουν στοιχεία μεταφυσικής, συμβολισμούς και θρησκευτικές αναφορές. Αλλά και τα ποιήματά του είναι αποκαλυπτικά, γεμάτα μυστικισμό.
Ό,τι έγραψε ή σχεδίασε, ήταν αποτέλεσμα διορατικότητας, κάτι που τα στιγμάτισε με αυθεντικότητα και μια σκοτεινή γοητεία. Για του λόγου το αληθές, δείτε αντιπροσωπευτικά τους παρακάτω πίνακες και το βίντεο με ποίησή του:
1
Λεπτομέρεια από χαλκογραφία που κοσμεί την πρωτότυπη αγγλική έκδοση του εμβληματικού αυτού ποιητικού έργου του Ουίλλιαμ Μπλέηκ.

ΠΗΓΗ: http://www.lavart.gr/san-shmera-28-noemvriou/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝΟ

Επανεκλογή του Θοδωρή Σπηλιόπουλου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΟΙ 35 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ!