ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:Πρωτοβουλία των Πολιτών σε Δράση για εξοικονόμηση χρημάτων σε νοικοκυριά και επαγγελματίες με την επέκταση δικτύου και τη χρήση φυσικού αερίου

                                                                                                Χαϊδάρι, 27 Ιουνίου 2017

 

Επέκταση υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου στο Χαϊδάρι με στόχο την εξοικονόμηση Ενέργειας & τη μείωση λειτουργικών δαπανών,

α) σε νοικοκυριά και επαγγελματίες και επομένως την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

β) σε δημόσια / δημοτικά κτήρια και υποδομές

με παράλληλη μείωση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

 

Οι Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου με γνώμονα την εποικοδομητική τους παρουσία και συνδρομή στα κοινά της πόλης μας επαναφέρουν σε δημόσια συζήτηση ένα σημαντικό ζήτημα. 

Το ζήτημα της τροφοδότησης των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων με φυσικό αέριο, με άμεσες θετικές επιπτώσεις, δηλαδή με μεγάλες μειώσεις λογαριασμών για θέρμανση, ηλεκτρικό λόγω της λειτουργίας κουζίνας στα νοικοκυριά αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Για ποιό λόγο; Διότι περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Είναι επίσης γεγονός και γνωστό σε όλους ότι η καθημερινή χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών μιας οικογένειας καθιστά την ηλεκτρική κουζίνα την πιο ενεργοβόρα συσκευή στα σπίτια, αν όχι το μεγαλύτερο.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έγινε κατά το 2001 – 2012 (http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SFA40/-), οι ανάγκες ενός νοικοκυριού για θέρμανση χώρων και μαγείρεμα αποτελούν το 81% της συνολικής ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειάς του.
Επίσης στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι κατά μέσο όρο, το 38,4% της συνολικής ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από ένα νοικοκυριό αναλογεί στο μαγείρεμα, το 14,7% στη λειτουργία του ψυγείου, το 10,6% στη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων και μικρότερα είναι τα ποσοστά για φωτισμό και ψύξη.
Επομένως προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι η χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση αλλά και για το μαγείρεμα καθώς και το ζεστό νερό, χωρίς να αποκλείονται άλλες εφαρμογές όπως στεγνωτήρια ρούχων, τζάκια, θα μειώσει σε ένα μεγάλο ποσοστό τις δαπάνες στα νοικοκυριά. Αντίστοιχα θα συμβεί και σε όποιο επαγγελματικό χώρο αντικατασταθεί η συμβατική χρήση καυσίμων με το φυσικό αέριο.  

 

 

Πέραν του γεγονότος ότι είναι η πιο οικονομική ενέργεια, με τα οφέλη να διαπιστώνονται άμεσα απ’ όλους, γίνεται γρήγορη απόσβεση, οι μετρήσεις είναι ακριβείς, η προμήθεια γίνεται κατ΄ευθείαν από το δίκτυο, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να εξαπατηθεί ο χρήστης και εξοικονομείται αποθηκευτικός χώρος. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στο φυσικό αέριο δεν γίνεται προπληρωμή όπως για την προμήθεια πετρελαίου αλλά πληρώνεται ανάλογα με την κατανάλωση.

Η δε χρήση του φυσικού αερίου σε επαγγελματικούς χώρους όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία, αρτοποιεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, πλυντήρια και στεγνωτήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα κ.α. παρέχει τη δυνατότητα θέρμανσης των χώρων, παραγωγής ζεστού νερού, την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εργασιών, επιτυγχάνοντας μεγάλες οικονομίες στις λειτουργικές δαπάνες.

Στο παραπάνω σκεπτικό μας, που έχει δημοσιοποιηθεί σε πολύπλευρες δημόσιες παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση της πόλης μας έρχεται να ταυτισθεί ο σχεδιασμός της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ) α.ε.  (θυγατρική της ΔΕΠΑ / Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου Α.Ε. http://www.depa.gr/content/ article/002012005/1886.html ), η οποία έχει ανακοινώσει το πλάνο ανάπτυξης 100 χλμ. δικτύου και τεχνικών έργων σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής με επενδύσεις 67 εκατ. € για την ανάπτυξη δικτύων και την παροχή κινήτρων σύνδεσης στα επόμενα 5 χρόνια. Υπάρχει δε σε ισχύ από τις αρχές Απριλίου 2017 πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών από την ΕΔΑ α.ε. προϋπολογισμού 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Εμείς σαν Πολίτες σε Δράση προβάλλουμε και διεκδικούμε δράσεις που ωφελούν την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας με ορατό τρόπο και στη βάση αυτή ζητάμε να οργανωθεί από τη Δημοτική Αρχή το συντομότερο δυνατό ημερίδα για την ενημέρωση των συμπολιτών μας.

 

Η επεξεργασμένη πρότασή μας, καταδεικνύει ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα πρέπει να είναι αμέτοχη αλλά να διεκδικεί και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα δε σήμερα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. 

Είναι ένας τρόπος έκφρασης του ουσιαστικού ενδιαφέροντος της Δημοτικής Αρχής για τους κατοίκους και επαγγελματίες και η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου θα λειτουργήσει εξισορροπιστικά  κατά μία έννοια στη διατήρηση των αυξημένων ανταποδοτικών τελών έναντι γειτονικών δήμων, που ορισμένοι έχουν προχωρήσει και στη μείωσή τους, όπως ο Δήμος Αιγάλεω.

 

Η χρήση του φυσικού αερίου είναι μια από τις πολλές λύσεις, τις «πράσινες» λύσεις που έχουμε αναφέρει επανειλημμένα και θα συνεχίσουμε χάριν των συμπολιτών μας να αναφέρουμε, προκειμένου να ελαττωθεί πλέον των άλλων και η ενεργοβόρα κατανάλωση των δημοσίων - δημοτικών κτηρίων με ανταπόδοση του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει στους πολίτες. 

 

Άρα είναι επιτακτικό να εξετάσουμε, με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση για τα εγκατεστημένα τμήματα δικτύου φυσικού αερίου στο Δήμο, τις δυνατότητες άμεσης επέκτασης ανά περιοχή και τη συνολική κάλυψη του Δήμου μας.  


Όσον αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου δικτύου γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν δυσεπίλυτα τεχνικά ζητήματα που να την παρεμποδίζουν.


Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει καθημερινά τόσο η προφορική εκδήλωση ενδιαφέροντος από κατοίκους και επαγγελματίες για εγκατάσταση ή μετατροπής εγκατάστασης θέρμανσης ή και συμπληρωματικά με πρόβλεψη για ζεστό νερό, μαγείρεμα, κλιματισμό κ.λ.π.) όσο και ηλεκτρονική υποβολή αντίστοιχων αιτημάτων προς την Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ α.ε.). 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει και αυτή τη σημασία της στο σχεδιασμό της εταιρείας και στην ιεράρχηση των δράσεών της. Άλλο ενδιαφέρον προκαλούν τα 5 σπίτια και άλλο η εκδήλωση ενδιαφέροντος από 500 νοικοκυριά και 500 επαγγελματίες.

Βεβαίως είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κάποιος στην πόλη μας και όχι μόνο, ότι δεν υπάρχει μόνο πρόθεση αλλά αρκετοί συμπολίτες μας έχουν ήδη πληρώσει τη μελέτη για την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου υποχρεωτικά, σαν προααπαιτούμενο της έκδοσης οικοδομικής άδειας, και σαν λογικό επόμενο κατασκεύασαν την εσωτερική εγκατάσταση χρήσης φυσικού αερίου, αναμένοντας αρκετά χρόνια το αυτονόητο. Αυτό για το οποίο έχουν ήδη πληρώσει. Τη σύνδεση της κατοικίας τους με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Σε πρόσφατη ενημέρωση από την Εταιρεία, η οποία λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Αττική, με αποστολή να συνδέσει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στο λεκανοπέδιο με το δίκτυο φυσικού αερίου, οι προτεραιότητές της στον προγραμματισμό τίθενται με βάση διάφορες παραμέτρους, με αναγκαία και πολύ βασική το ενδιαφέρον των κατοίκων για σύνδεση.


Δεν ξεχνάμε επίσης γεωγραφικά – διοικητικά τη θέση μας, σαν Δήμος της Δυτικής Αθήνας, και στο πλαίσιο της Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης θα θέλαμε πραγματικά να προχωρήσουν σε όλους τους Δήμους οι επεκτάσεις καθώς άμεσα κάτι τέτοιο θα συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

 Επομένως το επόμενο άμεσο βήμα θα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και η διοργάνωση ανοιχτής ενημέρωσης – συζήτησης με συμμετοχή των πολιτών στην οποία η ΕΔΑ α.ε. θα απαντήσει σε κάθε προβληματισμό τεχνικού ή χρηματοδοτικού επιπέδου, για τη σημαντική μείωση των δαπανών των νοικοκυριών / επαγγελματιών καθώς και για τη σημασία χρήσης καθαρότερων μορφών ενέργειας.

 

Επισημαίνεται ότι η χρήση του φυσικού αερίου συνδέεται άμεσα με την προώθηση του Ευρωπαϊκού στόχου 20-20-20 (1) και κατά συνέπεια με την ενιαία Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική & Ενεργειακή Πολιτική.

 Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, για όποιον/α επιθυμεί, γίνεται διαμέσου ηλεκτρονικού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση

https://www.aerioattikis.gr/ el/kalupsh-diktiou?#   


 (1)          Συμφωνία Κρατών Μελών της Ε.Ε. για την επίτευξη τριών ενεργειακών βασικών στόχων, στην οποία αποτυπώνονται ως «20 20 20 έως το 2020» (στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη), ήτοι :

·      να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990,
·      να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΕΕ κατά 20% και
·      να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση κατά 20%. 


Αλεξάκης Δημήτρης, 

Μέλος της Επιτροπής Πόλης ΠσΔ Χαϊδαρίου, 

Msc Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *