ΔΗΜΟΤΙΚΗ Περιουσία : Θ.Σ.Προασπιση, Διασφάλιση Αξιοποιηση



ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εν συντομία θέλω να πω ορισμένα πράγματα. Εμείς στο πρόγραμμά μας μιλούσαμε για την προάσπιση της δημοτικής περιουσίας, τη διασφάλιση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Κατάρτιση απ’ τη Δημοτική Αρχή, λέγαμε τότε, μακρό... σχεδίων προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου, κατοχύρωση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, με τη συμβολή της δημοτικής Τεχνικής και Νομικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των κατοίκων και φορέων. Και παρακάτω αναλύαμε περισσότεροι ελεύθεροι χώροι, που δεν είναι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, αλλά που όμως πρέπει σ’ αυτή τη γενική συζήτηση να συμπεριλάβουμε συνολικότερα θα έλεγα, μια και κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, και άλλα ζητήματα πολιτικού χαρακτήρα.
Και λέω, ξεκινάω απ’ την οριοθέτηση των ορίων του Δήμου, περιοχή με τον Ασπρόπυργο, βάζω ζητήματα που έχουν σχέση με την Παραλία Σκαραμαγκά και την περιοχή της οριοθέτησης και οριστικοποίησης σαν μέρος της δημοτικής περιουσίας του τμήματος του μπαζωμένου χώρου και του παραλιακού μετώπου στο κομμάτι αριστερά απ’ την παραλία. Θα έλεγα τα όριά μας στο βουνό με μία έννοια, με την έννοια ποια θέλω να πω; Ότι... όχι του φυσικού κάλλους, αλλά μπορεί μεθαύριο να έχουμε μια αναπτυξιακή πρόταση που με βάση τη νανοτεχνολογία και τη σύγχρονη φαρμακολογία, με ήπιο τρόπο κ.λπ., ξαφνικά το βουνό μπορεί να είναι ένας τρόπος ήπιας έντασης εκμετάλλευσης που να προσφέρει έσοδα και θέσεις εργασίας στον Δήμο. Και το λέω αυτό, καταλαβαίνετε. Τότε έχει άλλο χαρακτήρα το μέχρι πού πάμε και τι κάνουμε, ποιοι είναι οι δρόμοι πρόσβασης κ.λπ. Και παράλληλα θα έλεγα και νομίζω ότι χρειάζεται να αποτυπωθεί, είτε απ’ τον πολιτικό λόγο, είτε στην πορεία, μια σειρά διεκδικήσεις ξανά κατά γειτονιά και κατά περιοχή, ζητήματα για τα οποία στις λαϊκές συνελεύσεις μπαίνουν ζητήματα από τους δημότες και βεβαίως δίνονται και απαντήσεις και απ’ τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή. Είναι χρήσιμο λοιπόν αυτό κατά κάποιο τρόπο να αποτυπωθεί, αν όχι σήμερα, στην πορεία.
Ποια είναι η εκτίμησή μας εμάς για τη σημερινή συζήτηση; Τη θεωρούμε και χρήσιμη και απαραίτητη. Δεν θα σταθώ εγώ τώρα αν καθυστερήσαμε λίγο περισσότερο ή όχι. Εγώ στέκομαι στο ζήτημα της μεθοδολογίας. Από την άποψη λοιπόν της μεθοδολογίας, με μία πολιτική απόφαση που ο καθένας, εμείς θα την ψηφίσουμε αυτή σε γενικές γραμμές, ακούσαμε και παρατηρήσεις νομικού χαρακτήρα, αλλά εγώ λέω όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, έτσι το ερμηνεύω, θα έχουμε στο χέρι μία απόφαση στην οποία θα ανατρέχουμε και πιθανά με βάση αυτή για μια σειρά θέματα, κατηγοριοποιώντας ζητήματα με βάση και την τρέχουσα πραγματικότητα, θα αναγκαστούμε να πάρουμε και πιο εξειδικευμένες αποφάσεις, παίρνοντας υπόψη θα έλεγα και στην εξέλιξη και ζητήματα που θα τρέχουν από άποψη νομική και από άποψη οικονομική.
Νομίζω ότι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να κατηγοριοποιήσουμε τα πάντα. Είμαστε όμως έτοιμοι να μπούμε σε μία διαδικασία σαν Δήμος. Έχω μια τέτοια αίσθηση από τη συνάντησή μου σήμερα στην Τεχνική Υπηρεσία, ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένα. Αυτό, η καταγραφή από μόνη της, δεν λύνει όλα τα ζητήματα, αλλά έχουμε σήμερα μια βάση δεδομένων που θα μας επιτρέψει συλλογικά σαν Δήμος και εμείς σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και με βάση και τα αιτήματα κάθε περιοχής, να δούμε και ζητήματα.
Στέκεστε πάρα πολύ, και καλά κάνει βέβαια το κείμενο και άλλοι, στα αιτήματα των κατοίκων και στο ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν είτε με πράξεις αναλογισμού, είστε στην ουσία αν κάποιοι χώροι γίνουν δημοτικοί, με επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων οικογενειών. Αυτό είναι ένα ζήτημα σημαντικό. Είναι η μία πλευρά του ζητήματος, ωστόσο όμως μετά από 20 χρόνια αναζήτησης του ποιους ελεύθερους χώρους χρειαζόμαστε, νομίζω ότι σήμερα θα πρέπει αν είμαστε έτοιμοι και μέσα απ’ το επιχειρησιακό σχέδιο του επόμενου χρονικού διαστήματος να αποτυπωθεί αυτή η συζήτηση και με συγκεκριμένο τρόπο.
Δηλαδή θα πρέπει να απαντήσουμε και για χώρους όπως ο Λολοσίδης, φέρνω ένα παράδειγμα σημαντικό, στο οποίο αυτή τη στιγμή απ’ όσο έχω αίσθηση δεν έχει υπάρξει κάποια νομική ενέργεια, ευτυχώς ίσως λέω. Ναι, λέω. Έφερα ένα παράδειγμα. Μπορεί να μην είναι το πιο πετυχημένο. Θέλω να πω ότι είμαστε υποχρεωμένοι με ένα τρόπο όχι αποσπασματικό, αλλά να κουβεντιάσουμε συνολικά αυτό που λέμε αναδιαμόρφωση της πόλης, που να εξυπηρετεί τον πολίτη στη βάδιση και στην κίνησή του με τον σύγχρονο τρόπο, που λέει αφήνουμε το αμάξι, αναπτύσσουμε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, αναπτύσσουμε δημοτική συγκοινωνία ικανή, με μία τέτοια αντίληψη πρέπει να δούμε και το σχέδιο αυτό που λέμε αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, εν3οποίηση πράσινων κομματιών που έχουν να κάνουν σχέση με το πώς αναπνέει η πόλη και πώς κατεβαίνει η θερμοκρασία της, ενοποίηση των ιστορικών σημείων, μονοπατιών, πολιτιστικών μονοπατιών που θα είναι τρόπος έλξης για μια ανάπτυξη τουριστική κ.λπ.
Βάζω και αυτές τις διαστάσεις, γιατί είναι απαραίτητο επειδή ακριβώς κουβεντιάζουμε το πολιτικό σκέλος. Νομίζω ότι σήμερα στην ουσία αποφασίζουμε ότι πρέπει να τα ξαναδούμε όλα αυτά με το σύγχρονο μάτι και τον σύγχρονο τρόπο του 2016, πέρα και έξω απ’ τις δυσκολίες της σημερινής οικονομική κατάστασης, αλλά βλέποντας προς το μέλλον, διαμορφώνοντας στην πορεία ένα αφήγημα που θα λέει πώς η πόλη μπορεί να γίνει καλύτερη για εμάς και για τα παιδιά μας.
 Στέκομαι στο νομικό, στην απόφαση του ενός ενιαίου γραφείου, νομοτεχνικού γραφείου. Άκουσα τον Δήμαρχο που είπε ότι πραγματικά υπάρχει ένα ζήτημα ότι για μια σειρά ενέργειες οι οποίες θεωρούνται εύκολες να μην επιβαρύνεται ο Δήμος με έξοδα. Θα ήθελα, όχι σήμερα, να πάμε σε ένα σχήμα υπολογισμού, ας πούμε ότι αν έχουμε τόσες πράξεις το μάξιμουμ και τις αναθέσουμε σε ένα γραφείο, με βάση μια εμπειρία ελληνική θα έλεγα και από τους άλλους δήμους, τι θα μας κοστίσει. Αυτό το λέω... Ωραία. Θα ήθελα να ακούσω ένα νούμερο, ότι αν τα αναθέσουμε όλα θα κοστίζει 500.000, 5.000.000, τάξη μεγέθους θέλω να ακούσω, 50.000. Έτσι; Μιχάλη μου απαντάς μετά.
ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Ωραία. Εγώ τι θέλω να... Αν θέλετε ακούτε την παρατήρησή μου. Πολλές φορές... Πολιτική εμπειρία έχω. Υπάρχουν υποθέσεις που τις θεωρούμε απλές και στην πορεία στραβώνουν και διαπιστώνουμε ότι κάτι μας ξέφυγε. Δεν θέλω λοιπόν να πούμε ότι για κάποια θέματα, που τα νομίζαμε ότι ήταν θεματάκια, για ζητήματα που... να πούμε ότι δεν προλάβαμε μέσα στο χάος και στον κυκεώνα, ας πούμε τον... Γιατί εδώ μιλάμε απ’ ό,τι κατάλαβα το πρωί κόσμος θα πηγαίνει και θα έρχεται στα δικαστήρια, είτε εκπροσωπώντας τον Δήμο, είτε ενάντια στον Δήμο κ.λπ. κ.λπ. Με αυτή την έννοια το βάζω ότι εγώ θα ήθελα να ακούσω τάξη μεγέθους, για το οποίο είναι ένα πράγμα το οποίο θα μας κοστίσει τα επόμενα τρία χρόνια τόσα, τα επόμενα πέντε χρόνια τόσο και είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης να αποφασίσουμε. Δηλαδή αν τέλος πάντων για ένα ποσό 100.000 θα γλιτώσουμε 20, εγώ θα ψήφιζα να τα αναθέσουμε κάπου όλα και να κάνουμε από αλλού οικονομία, για να μην βρεθούμε σε αυτό το... ότι τέλος πάντων τόσο ξέραμε, τόσο κάναμε, τόσο μας προέκυψε.
Τελειώνω με αυτό. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Θα το ψηφίσω το κείμενο. Ευχαριστώ






ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το σημείο αυτό, ο πολιτικός αστερίσκος που βάζω, δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα ότι θα ψηφίσω το κείμενο, θα πει ο Δήμαρχος ή θα το ενσωματώσει, ή θα κρατηθεί σαν δική μου παρατήρηση. Είναι νομικού θα λέγαμε χαρακτήρα. Εγώ βάζω ένα ζήτημα ότι πρέπει να διευκρινιστεί, δηλαδή μετά το δικό σας το κείμενο που λέει τις λαϊκές ανάγκες, θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να μπει ότι θεωρούμε λίγο υποχρέωσή μας σε περίπτωση δόλου ή που υποκρύπτεται δόλος να δηλώσουμε την πολιτική μας βούληση για υπεράσπιση της αλήθειας και εν τοις πράγμασι της δημοτικής περιουσίας. Περιγράφεται μπροστά, αλλά θα ήθελα μια ξεχωριστή διατύπωση. Και το δεύτερο είναι, στην περίπτωση των ρεμάτων πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο που να αποφύγουμε κινδύνους νομικού χαρακτήρα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, που έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών. Για τα δυο παραπάνω θέματα, με βάση και την αντίληψή μας, που είπαμε ότι θεωρούμε αρχή μια συζήτησης, απαιτείται παραπέρα εξειδίκευση για την υπεράσπιση του δημοσίου δημοτικού συμφέροντος. Αυτά. Ευχαριστώ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *