Κατηγορηματικό όχι στην κατεδάφιση του Παλαιού Δημαρχείου...δεν μπορώ να ανεχτώ μια Αριστερά που θα υποκύπτει στην λογική της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών


Παρέμβαση των «πολιτών σε δράση» στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το «Παλιό Δημαρχείο».

Στην συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου 2014, συζητήθηκε το θέμα του «Παλιού Δημαρχείου», ιστορικού κτιρίου του Χαϊδαρίου που βρίσκεται στη γωνία Νικομηδείας και Κουμουνδούρου κοντά στην εκκλησία «Παναγίτσα».

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό συμβούλιο χωρίς εισηγητικό και υπήρξε για όλους αιφνιδιασμός η εισήγηση της πλειοψηφίας για ενεργοποίηση έργου που περιλαμβάνει το γκρέμισμα του υφιστάμενου κτιρίου και η ανέγερση νέου που θα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του οικοπέδου συμπεριλαμβανομένης της πλατείας που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο και του χώρου πρασίνου. 

Στις τοποθετήσεις της παράταξής μας, διαφωνήσαμε με το έργο, υπερασπιστήκαμε την ιστορική αξία του κτιρίου, αντιπαρατεθήκαμε στη δόμηση σε χώρο πρασίνου, επισημάναμε τον υπέρογκο προϋπολογισμό και υπερασπιστήκαμε τη συλλογικότητα «ΙΣΤΟΣ» που έχει καταλάβει, συντηρεί και αξιοποιεί το εγκαταλειμμένο κτίριο, τα τελευταία χρόνια.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Επισήμανε ότι το θέμα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο πρόχειρα και χωρίς προετοιμασία. Ακόμα και την ώρα της συζήτησης: α) Δεν υπήρξε εισηγητικό β) Δεν είναι σαφές το ύψος του προϋπολογισμού γ) ενώ υπάρχει ισχυρισμός ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο δεν υπάρχει στατική μελέτη  που να το τεκμηριώνει.

Ζήτησε τουλάχιστον να αναβληθεί η συζήτηση για να προηγηθεί αφενός μια ουσιαστική επικοινωνία με την περιφέρεια, που χρηματοδοτεί το έργο, προκειμένου να διερευνηθεί εναλλακτική λύση, αφετέρου μια συνολική καταγραφή των χώρων του Χαϊδαρίου προκειμένου να αποφασίσουμε ποιες λύσεις έχουμε για τη στέγαση υπηρεσιών και φορέων του Δήμου.

Αναφέρθηκε στην ιστορική αξία του κτιρίου, το οποίο εκτός των άλλων υπήρξε διοικητήριο των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής και υπενθύμισε την αξία τέτοιων κτιρίων, στο Χαϊδάρι για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης.

Ζήτησε, οπωσδήποτε να προηγηθεί στατική μελέτη και να διερευνηθεί η δυνατότητα και το κόστος της ενίσχυσης του κτιρίου, πριν ληφθεί απόφαση να γκρεμιστεί, ενώ παράλληλη αμφισβήτησε τον προϋπολογισμό των 2.500.000€, ως κόστος ανέγερσης νέου κτιρίου.

Απαντώντας στο επιχείρημα της ανάγκης εξεύρεσης χώρων στέγασης των φορέων και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου, υπέδειξε τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των σχολείων που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και θα μπορούσαν να αξιοποιούνται το απόγευμα για πολλαπλές δραστηριότητες και χρήσεις.

Αναφέρθηκε στο «Κοινωνικό πείραμα» του ΙΣΤΟΥ που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο κτίριο, στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ως καταληψίας, υπενθυμίζοντας και παλαιότερες ανακοινώσεις της παράταξης για την κοινωνική του σημασία. Έκλεισε δηλώνοντας ρητά την αντίθεση της παράταξης στο έργο.

ΑΘΗΝΑ ΣΚΑΜΠΑ
Αναφέρθηκε στο επιχείρημα που παρουσιάζει ως υποχρεωτική την υιοθέτηση του έργου προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης δεν ταιριάζει σε μια αριστερή διοίκηση.

Υπογράμμισε την αναντιστοιχία της σημερινής στάσης της παράταξης του ΚΚΕ με το παρελθόν του αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ιστορικής μνήμης στο Χαϊδάρι, τονίζοντας το παράδοξο να γκρεμίσει το ΚΚΕ, που έχει συμβάλει στη διάσωση άλλων κτιρίων, ιστορικό κτίριο.

Τόνισε την κοινωνική προσφορά του εγχειρήματος ΙΣΤΟΣ που έχει καταλάβει το κτίριο συμβάλλοντας στη συντήρησή του τα τελευταία χρόνια και την υποχρέωση να γίνει σεβαστή η συλλογικότητα που στεγάζεται εκεί.

Επισήμανε το μη αιτιολογημένο ύψος του προϋπολογισμού.


Τέλος, αναφερόμενη στο επιχείρημα περί διάσωσης από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του έργου, υπενθύμισε στη Δημοτική αρχή ότι υπάρχει και ο κινηματικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων απειλών, στον οποίο οι ίδιοι πολύ συχνά αναφέρονται, θυμίζοντας ότι το κτίριο έχει ήδη διασωθεί μία φορά από τους πολίτες που έκαναν την κατάληψη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Με τις τοποθετήσεις, τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις μας στη συζήτηση, ζητήσαμε με κάθε τρόπο από τη Δημοτική αρχή να αναβάλλει τη συζήτηση ώστε να διερευνηθεί λύση με την περιφέρεια. Λόγω της επίμονης άρνησης της πλειοψηφίας να δώσει οποιοδήποτε περιθώριο, ο Θ. Σπηλιόπουλος δεσμεύτηκε προσωπικά να αναζητήσει λύση ώστε να μην χαθεί το κονδύλι από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας, αλλά να διοχετευθεί σε άλλα έργα για το Χαϊδάρι.


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *