Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ .... ΑΝΤΙΕΝΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ


 
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ερχόμαστε λοιπόν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα κοινό κείμενο των Δημάρχων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Δήμαρχου Αιγάλεω Μπίρμπα και λοιπών, Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, κ.λπ., δέκα Δημάρχων, το οποίο σαν στόχο έχει να αντιστρέψει την εντύπωση που δημιουργείται στην κοινή γνώμη, αλλά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι τέλος πάντων θα γίνουν αποδεκτές οι εφαρμογές του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", όσον αφορά το ζήτημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας.

Η ενέργεια αυτή που δημοσιοποιήθηκε και στον Τύπο, καλεί όλους τους Δημάρχους να πάρουν πρωτοβουλίες είτε στα πλαίσια αυτού του κειμένου, είτε άλλες, στα πλαίσια των ΠΕΔ τέλος πάντων, περιφερειακά δηλαδή σε όλη την Ελλάδα, μαζί και με τα Συλλογικά Οργανα της ΚΕΔΕ και των Τοπικών Περιφερειών, μαζί και με τους εργαζόμενους που εργάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία κατεύθυνση να αναδειχτεί ότι η υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης σχέσης εργασίας σαν εργασιακό μοντέλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι κάτι το οποίο είναι και αντικειμενική ανάγκη, γιατί αυτό θα εξασφαλίσει και μόνιμη, όχι μόνο μόνιμη και σταθερή δουλειά σε εργαζόμενους, αλλά κυρίως η αντανάκλαση αυτού του πράγματος, αυτών των ενεργειών στην κοινωνία θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και την καλύτερη κοινωνική και οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Ετσι λοιπόν, γιατί δεν θέλω να το διαβάσω, γι' αυτό και σας το μοίρασα, τα αιτήματα αφορούν την ανάγκη να εφαρμοστούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για πάγιες και διαρκείς ανάγκες να υπάρχουν μόνιμοι ή αορίστου χρόνου και για τις εποχιακές ανάγκες που υπάρχουν κι αυτό είναι μία πραγματικότητα, υπάρχει ιστορικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις που είναι αποδεκτές από τη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, απ' την ΑΔΕΔΥ και όχι αυτά τα προγράμματα τα οποία κατεβάζουν τους μισθούς στα γνωστά επίπεδα των 500 ευρώ.

Επίσης ανατροπή αυτής της κατάστασης που έχει σχέση με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιμένει ιδιαίτερα αυτή η ανακοίνωση, ότι σε ορισμένους τομείς που υπάρχουν εκτός όλων των άλλων και ζητήματα παιδαγωγικής και ψυχοκοινωνικής μέριμνας, δηλαδή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπάρχει η ανάγκη άμεσα να παρθούν μέτρα για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Αυτό είναι το ψήφισμα και καλούμε τη Δημοτική Αρχή να το ψηφίσει, αλλά και όχι μόνο αυτό. Τώρα λοιπόν έρχομαι σε αυτό που δεν έχει σημασία αν είμαστε μόνοι μας, που ήθελα δηλαδή πρώτα να κουβεντιάσουμε αυτό και μετά να πάμε στις δίμηνες συμβάσεις, λέω λοιπόν ότι είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες. Να τις περιγράψω.

Κατά τη γνώμη μου νομίζω ότι ο Δήμος, το πλεονέκτημα που δεν θέλησε ποτέ η προηγούμενη Διοίκηση να αξιοποιήσει, το ότι έχουμε δύο δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, την Καβάλας και την Ιερά Οδό, θα πρέπει να υπάρξουν πανό της Δημοτικής Αρχής με αντίστοιχο αίτημα, θα το βρούμε το αίτημα, θα το βρείτε, δεν κολλήσαμε εκεί πέρα, που να βάζει το άίτημα τώρα, εδώ και τώρα προσλήψεις. Νομίζω ότι είναι ένα αίτημα το οποίο, εντάξει στη διατύπωσή του δεν θα κολλήσουμε. Υπάρχουν από τις συλλογικότητες αιτήματα που να εκφράζουνε. Ενα ζήτημα είναι αυτό.

Δεύτερον. Νομίζω ότι στα πλαίσια των συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας μπορούν να παρθούν πρωτοβουλίες μαζί με τους Δήμους εδώ στη Δυτική Αθήνα και θα δούμε και πως θα ανταποκριθούν και οι υπόλοιποι. Υπάρχει Δήμος της αντίστοιχης κατεύθυνσης, πολιτικής κατεύθυνσης με το Δήμο Χαϊδαρίου, υπάρχει ο Δήμος Αιγάλεω που παίρνει την πρωτοβουλία. Ας δούμε τι θα κάνουν κι οι άλλοι. Δώστε Συνέντευξη Τύπου. Εγώ είμαι ανοιχτός. Πάρε Δήμαρχε όποια πρωτοβουλία θέλεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Τρίτον. Υπερασπιστείτε αυτό το ζήτημα, γιατί νομίζω ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων της Περιφέρειας Αττικής και νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα, δεδομένου ότι υπήρξε μία πρωτοβουλία όπως ξέρετε της Περιφερειάρχου της Ρένας της Δούρου να αρνηθεί, ακριβώς για να σηματοδοτήσει το ότι δεν μπορεί να καλύπτονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με πεντάμηνα, δίμηνα και οκτάμηνα, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τα πεντάμηνα.


Νομίζω λοιπόν ότι στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών αν ψηφιστεί αυτό το ψήφισμα, να δούμε και τι δραστηριότητες μπορούν να υπάρξουν είτε στα πλαίσια της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αθήνας, είτε στα πλαίσια γενικότερα της Αττικής. Αυτά.

 
 


ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν, εμείς έχουμε φέρει ένα άλλο ψήφισμα, το οποίο είναι η παρέμβαση που κάναμε πέντε Δήμαρχοι της "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ", δηλαδή της Ικαρίας, της Πάτρας, Καισαριανής, Πετρούπολης και του δικού μας και καταθέσαμε στη συνάντηση που έγινε στην ΚΕΔΕ με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, των Δημάρχων και των Προεδρείων της ΠΕΔ που συνεδρίασαν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Εμείς λοιπόν, θα το διαβάσω, γιατί δεν προλάβαμε να το τυπώσουμε τώρα έτσι. Μα, δεν ξέραμε ότι θα καταθέσετε ψήφισμα. Ναι, εντάξει τώρα μέχρι να το εκτυπώσουμε, δεν το είχαμε έτοιμο. Μέχρι να το εκτυπώσουμε και να το φέρουμε. Λοιπόν, θα διαβάσω κάποια σημεία έτσι του ψηφίσματος, που νομίζω ότι δίνουν το στίγμα και της δικής μας αντίληψης γύρω από αυτό το θέμα.

"Η ΚΕΔΕ επιχειρεί μέσα από επικοινωνιακές επετειακές φιέστες να συγκαλύψει τη συνενοχή των Αιρετών για την άθλια κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί χρόνια τώρα στους Δήμους, κατάσταση που την βιώνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους με ένταση των απολύσεων και δραματικές ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, το σύνολο των εργατικών λαϊκών στρωμάτων στις πόλεις και τα χωριά, που δέχονται με τη συνέργεια Κράτους και Τοπικής Διοίκησης την φοροεπιδρομή, πληρώνοντας διπλά και τριπλά για λειτουργίες, υπηρεσίες, κοινωνικές προνοιακές δομές, που κάθε μέρα όλο και υποβαθμίζονται, συρρικνώνονται, παραδίνονται σε Μ.Κ.Ο. και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εμπορευματοποιούνται.

Είναι αυτή η πολιτική και αντιλαϊκά αποτελέσματά της που διαφημίζει με την ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΔΕ, επιχαίροντας για τη συνεισφορά των Δήμων στο ματωμένο πλεόνασμα Κυβέρνησης - Τρόϊκας κατά 863.000.000 ευρώ, για το ότι οι Δήμοι με ταχύτητα προσαρμόστηκαν και αναδείχθηκαν σε νέους φορομπηχτικούς μηχανισμούς στο πλάι του κεντρικού Κράτους.

Με βάση αυτά τα αντιλαϊκά επιτεύγματα στη φαρέτρα της η ΚΕΔΕ ζητάει από την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη συνεισφορά των Δήμων στην υλοποίηση και το σχεδιασμό κεφαλαίου - Κυβέρνησης, να φορτωθεί ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Σήμερα με μοχλό το ζήτημα της χρηματοδότησης η ΚΕΔΕ απαιτεί έναν ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο των Δήμων στη νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Γι' αυτό και η διεκδίκηση "πόρων", σε εισαγωγικά βέβαια, της ΚΕΔΕ, από κρατικό προϋπολογισμό και Κυβέρνηση παραμερίζει κάθε αναφορά για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από φόρους και τέλη, που σήμερα έχουν μόνιμα στο στόχαστρο ενιαία Κράτος και Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που για χρόνια η ΚΕΔΕ είχε ξεχάσει κάθε αναφορά σε παρακρατημένα και οφειλόμενα του Κράτους στους Δήμους. Καμία αναφορά για τα 10 δις που μας χρωστάνε.

Αντιθέτως, αυτό που ζητά είναι η αύξηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης μέσα από την αυξανόμενη και δυσβάσταχτη αντιλαϊκή επιδρομή που φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων στα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σχεδιασμένα για ώθηση της επιχειρηματικότητας στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με χαμηλά επιτόκια.

Η ΚΕΔΕ όχι μόνον δεν θέτει ζήτημα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού, αλλά ούτε και κάνει την ελάχιστη αναφορά στο ζήτημα κάλυψης των ήδη υπαρχόντων δομών στους Δήμους, οι οποίες είναι μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσής τους, την ώρα μάλιστα που οι Δήμοι και οι Υπηρεσίες τους ασφυκτιούν από έλλειψη προσωπικού και που οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης, που βασικές και κρίσιμες κοινωνικές δομές απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο ή σπρώχνονται στην ιδιωτικοποίηση, που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν στην αναδουλειά και στην ανεργία και καλούνται να προσαρμοστούν με τα ψίχουλα της φτώχειας που μοιράζουν Δήμοι και Κυβέρνηση, η ΚΕΔΕ αναδείχνει προκλητικά στις προτεραιότητες του διεκδικητικού της πλαισίου την πρόσληψη Ειδικών Γραμματέων και Συμβούλων. Επείγονται για τη λειτουργία των Δήμων Α.Ε.

Βασικό αίτημα της ΚΕΔΕ δεν ήταν η πρόσληψη προσωπικού, αλλά Ειδικών Γραμματέων και Συμβούλων. Αναφέρονταν στην Ομόφωνη Απόφαση, όπου βέβαια η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με το αντιλαϊκό εκλογικό σύστημα και με τους αποκλεισμούς που γίνονται, είναι εκτός Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Γι' αυτό και δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη κατάργησης της απαγόρευσης των προσλήψεων. Ενισχύουν τις ανταποδοτικές λειτουργίες και τις κάθε είδους συμβάσεις. Σιγοντάρουν τη δράση και το ρόλο των Μ.Κ.Ο. και των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Δεν αμφισβητούν τις κατευθύνσεις του Υπουργείου για τον επανέλεγχο των συμβάσεων και που οι προϋποθέσεις που θέτει, στέλνουν στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. Αποσιωπούν τη λεγόμενη αξιολόγηση των Υπηρεσιών που προωθεί η Κυβέρνηση και που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση και την ιδιωτικοποίησή τους. Διαφημίζουν τα ευκαιριακά προγράμματα φτώχειας, μοιράζοντας ψίχουλα στους εξαθλιωμένους, συνεπικουρούν την εκμετάλλευση των ανέργων.

Το ομόφωνο πλαίσιο διεκδίκησης που κατατίθεται από το πεδίο της ΚΕΔΕ είναι πρόκληση. Καταμαρτυρά για μια ακόμη φορά ότι το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι ψευδεπίγραφο και παγίδα για το λαό και τις ανάγκες του. Οι Αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν και αποκαλύπτονται. Είναι δύναμη συμπολίτευσης στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική στους Δήμους. Αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή επιδρομή, που μεγάλο μέρος της έχουν αναλάβει οι Δήμοι, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ο λαϊκός παράγοντας.

Σε αυτό τον αγώνα φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, στην οργάνωση και την πάλη του λαού για το δίκιο του σε σύγκρουση με την πολιτική Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να πάρει ανάσα η εργατική λαϊκή οικογένεια σήμερα, οι άνεργοι, η νεολαία, οι τσακισμένοι απ' την αναδουλειά επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, για να ανοίξουν αύριο το δικό τους δρόμο ανάπτυξης με μοχλό τη δική τους συμμαχία και με τον πλούτο που παράγουν στα δικά τους χέρια.

Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, απαιτώντας αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου 45%, φορολόγηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, μείωσής του στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Καμμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αντίθετα διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη απαιτήσεων, όπως προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις και αφορούν στους πρώην καποδιστριακούς Δήμους. Μόνιμη, σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων. Καμία απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων των Μ.Κ.Ο. και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε Υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Εργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας. Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, για παράδειγμα με στόχευση τη δωρεάν σίτιση των παιδιών στο σχολείο, τους ανέργους και την απαλλαγή τους από τέλη και φόρους, τη δωρεάν πρόσβαση της νεολαίας σε αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, κ.λπ.".

Αυτό είναι το ψήφισμα στο πλαίσιο έτσι το οποίο καταθέσαμε οι πέντε Δήμαρχοι στη Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ενα πολύ μικρό σχολιασμό να κάνω. Οπως καταλαβαίνετε, έτσι αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό ψήφισμα από αυτό που έφεραν οι "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ". Δυο πράγματα μόνον. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να βάλουμε θεματοφύλακα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τις ΠΕΔ, οι οποίες έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα μέσω αυτών των Οργάνων και στην Τοπική Διοίκηση.

Δεύτερον. Να θυμίσουμε ότι η Τοπική Διοίκηση έχει επιλεγεί από παλιά να παίξει το ρόλο κατάργησης, σμπαραλιάσματος των εργασιακών σχέσεων και να θυμίσω ότι τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης καθιερώθηκαν πρώτα απ' όλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, επιλέχθηκε τότε η Δυτική Αθήνα για να καθιερωθούν και εδώ έχουν συνευθύνη όλα τα Κόμματα και οι Παρατάξεις που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ που ήταν Κυβέρνηση τότε, τη Ν.Δ. και τον τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Δεύτερον. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουμε κάνει τόση συζήτηση εδώ μέσα και προσπαθούν πια με οργανωμένο τρόπο να περάσουν απαλά στην αρχή, αλλά στοχεύοντας κοινωνικές δράσεις και γενικεύοντάς τες βέβαια στη συνέχεια, να περάσουν την ιδιωτικοποίηση στους Δήμους. Αυτή η απόφαση έχει την έγκριση στη Βουλή του ΠΑΣΟΚ που ήταν Κυβέρνηση, της Ν.Δ. και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Μάλιστα δεν είναι παλιά απόφαση, είναι του 2011.

Τρίτον. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση κι εδώ έτσι είναι ένα σοβαρό ζήτημα, να βάζουνε, να μπαίνει σε ψήφισμα ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε το μέτρο 1:5, δηλαδή μνημονιακή υποχρέωση, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και να το βάζουν και στο ψήφισμα έτσι οι "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ" και βέβαια δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να βάζουμε, να αναιρούμε την απαγόρευση των προσλήψεων, τονίζοντας ότι έχουνε, όπου υπάρχει ανταποδοτικότητα θα πρέπει να γίνονται προσλήψεις.

Εμείς απαιτούμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, που είναι αναγκαίο για να λειτουργήσουν όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου, ανεξάρτητα από την ανταποδοτικότητα που υπάρχει σήμερα σε κάποιους τομείς, που εμείς βέβαια διαφωνούμε κάθετα σε αυτό.


Λοιπόν, νομίζω ότι είπα αρκετά. Εμείς βάζουμε για έγκριση το ψήφισμα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ






.http://zografou-live.gr/%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CF%84/

Μόνιμο προσωπικό ζητούν οι Δήμαρχοι της Ριζοσπαστικής Αριστεράς



Οι δέκα δήμαρχοι της Αττικής που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χτες στο δημαρχείο Καισαριανής, καλούν μάλιστα και τους άλλους  δημάρχους της Αττικής να σταθούν στο πλευρό τους.
Οι δέκα δήμαρχοι ζητούν να πάψει η απαγόρευσης των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που ουσιαστικά χρηματοδοτούν οι δημότες,  να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει 1 πρόσληψη  για κάθε 5 αποχωρήσεις στις μη ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους των δήμων.
Στην συνέντευξη  με θέμα «Οι εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση : Από τη ζούγκλα των μνημονίων, στη μόνιμη και σταθερή εργασία»,παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι της Αττικής (Αγ. Παρασκευής-Γ. Σταθόπουλος, Αιγάλεω-Δ. Μπίρμπας, Βύρωνα-Γρ. Κατωπόδης, Ζωγράφου-Τ. Καφατσάκη, Καισαριανής-Γ. Κοντόσταυλος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Χρ. Βρεττάκος, Ν. Ιωνίας-Ηρ. Γκότσης, Περάματος-Γ. Λαγουδάκης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Άρ. Βασιλόπουλος & Χαλανδρίου-Σ. Ρούσσος).
Παρευρέθηκαν ι η βουλευτής Άρτας και υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Όλγα Γεροβασίλη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, κ. Κώστας Πουλάκης, καθώς και πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εργαζόμενο.
Εκ μέρους των Δημάρχων έγινε ιδιαίτερη αναφορά   στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο οι Δήμοι – ως ο εγγύτερος προς τους πολίτες θεσμός – καλούνται να αντιμετωπίσουν, παρά το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με το 2009, Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ανάγκη μίας άλλης πολιτικής σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που θα κατατείνει στην αναγνώριση πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη δημιουργία μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας και στον περιορισμό της εποχικής απασχόλησης μόνο όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση της υπηρεσίας.
Όπως ανέφερε στην εισηγητική του τοποθέτηση, εκ μέρους των 10 Δημάρχων, ο Δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μπίρμπας, «οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χθες, των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας σήμερα, απαγορεύουν τις προσλήψεις, και ελαστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ. Με σχέδιο, αλλοιώνουν τη θεσμική στόχευση και τους σκοπούς δημόσιων οργανισμών (ΟΑΕΔ) και κοινωνικών συλλογικοτήτων (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κ.λπ.), ώστε να παραβιάσουν κάθε κείμενη εργατική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς αυτούς ως by pass φορείς προσλήψεων μειωμένων δικαιωμάτων». Όπως τόνισε ο κ. Μπίρμπας, στόχος είναι η διάλυση των υφιστάμενων, συνταγματικά και νομοθετικά αναγνωρισμένων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η δραματική συρρίκνωση των αμοιβών στη μισθωτή εργασία, αλλά και η «εξαφάνιση» και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, κοινωνική προστασία για παιδιά και ηλικιωμένους, πολιτισμό αθλητισμό κλπ), με νέα επιβάρυνση των πολιτών.
Όπως με τη σειρά του υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο δεύτερος εκ των ομιλητών, κ. Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των εργασιακών σχέσεων απαιτεί συνολική κυβερνητική αλλαγή. Ωστόσο, ήδη από σήμερα οι Δήμαρχοι της Αριστεράς – έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, χωρίς όμως να καθίστανται συνένοχοι της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, που μακροπρόθεσμα θα έχει πολύ βαριές συνέπειες – δίνουν ταυτόχρονα μία διπλή μάχη : Να μείνουν οι υπηρεσίες ανοιχτές και σε λειτουργία, αλλά και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα τους και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνέντευξης τύπου και Δήμαρχος Καισαριανής, κ. Γιώργος Κοντόσταυλος, αφού επισήμανε και ο ίδιος τα τεράστια προβλήματα και τις αποψιλωμένες υπηρεσίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η νέα δημοτική αρχή, εξέφρασε τη χαρά του που «από την Καισαριανή ξεκινά ένα πραγματικό – και όχι μόνο στον τίτλο – κίνημα ανατροπής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», ενώ επανέλαβε τη διπλή δέσμευσή του, «να κρατήσουμε το Δήμο ανοιχτό και, ταυτόχρονα, να τον αλλάξουμε». Μάλιστα, αναφερόμενος και στο θέμα της επαναληπτικής εκλογής της 30ης Νοεμβρίου στο Δήμο του, τόνισε ότι «ο δικός μας εχθρός είναι η κυβερνητική πολιτική και τα τεράστια προβλήματα» και όχι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, και δη της Αριστεράς.
Τέλος, στις σύντομες παρεμβάσεις τους ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, κ. Άρης Βασιλόπουλος, η Δήμαρχος Ζωγράφου, κ. Τίνα Καφατσάκη, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Χρήστος Κορτζίδης, αναφέρθηκαν και στις διώξεις και τις ακόμα και προσωπικές συνέπειες που υφίστανται οι Δήμαρχοι που υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών των Δήμων από την ΕΥΔΑΠ.
Στο εισηγητικό  τους κείμενο οι δήμαρχοι αναφέρουν:
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση και – εξαιτίας κυρίως των ακραίων φιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών – και μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία το 62% του πληθυσμού ζει, ή απειλείται άμεσα να ζήσει, σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με την ανεργία στο 30% και τους ανασφάλιστους πολίτες να ξεπερνούν τα 3.000.000.
Αυτή την πραγματικότητα καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο εγγύτερος προς την κοινωνία πολιτειακός θεσμός. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό από το 2009, εξαιτίας των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία), των συνταξιοδοτήσεων και των πρόωρων αποχωρήσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το πράττει, με υπερπροσπάθεια των στελεχών της και δημιουργώντας θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, ενέργειες και δράσεις που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά αυτή την κατάσταση. Και αυτό το γνωρίζουμε οι πάντες.
Τι έκαναν και κάνουν όμως οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χθες, των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας σήμερα;
Απαγορεύουν τις προσλήψεις, και ελαστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ. Με σχέδιο, αλλοιώνουν τη θεσμική στόχευση και τους σκοπούς δημόσιων οργανισμών (ΟΑΕΔ) και κοινωνικών συλλογικοτήτων (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κ.λπ.), ώστε να παραβιάσουν κάθε κείμενη εργατική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς αυτούς ως by pass φορείς προσλήψεων μειωμένων δικαιωμάτων. Εμφανείς είναι πλέον οι στόχοι τους για:
  • Διάλυση των υφιστάμενων, συνταγματικά και νομοθετικά αναγνωρισμένων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
  • Δραματική συρρίκνωση των αμοιβών στη μισθωτή εργασία
  • «Εξαφάνιση» και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, κοινωνική προστασία για παιδιά και ηλικιωμένους, πολιτισμό αθλητισμό κλπ), με νέα επιβάρυνση των πολιτών
Έχει γίνει σε όλους πια κατανοητό ότι με όπλο την κοινωνική τραγωδία που ζούμε, την τεράστια ανεργία και την φτώχεια που πνίγει τις τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και οι αιρετοί εξαναγκάζονται να αποδεχθούν, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα. Οι μεν, προκειμένου να καλύψουν ζωτικές ανάγκες επιβίωσης, οι δε για να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή των πολιτών τους. Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι για τα απαράδεκτα, ισοπεδωτικά 5μηνα του ΟΑΕΔ που έξω από κάθε λογική και εργατική νομοθεσία, για εργαζόμενους είτε υποχρεωτικής εκπαίδευσης είτε κατόχους διδακτορικού, η μηνιαία αμοιβή είναι 490€, κάτω δηλαδή και από το βασικό μισθό των μνημονίων. Και όμως αυτά αποτελούν την βασική “ελπίδα”, απασχόλησης των ανέργων και “ανάσας” των Δήμων στις καθημερινές, πιεστικές ανάγκες προσωπικού που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Είναι δυνατόν οι 32.000 “τυχεροί”, ανάμεσα σε 300.000 τουλάχιστον αναμενόμενους αιτούντες, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ζωτικές ανάγκες τους, όταν τα προσδοκώμενα εισοδήματά τους υπολείπονται κατά 60% του σημερινού ετήσιου ορίου φτώχειας; Αυτό είναι το μέλλον των τοπικών κοινωνιών που μας επιφυλάσσουν οι ακραία νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές : οι ανακυκλούμενοι “εργαζόμενοι φτωχοί”. Και απαιτούν από εμάς να το συνηθίσουμε, επενδύοντας μέσω των συστημικών ΜΜΕ στον κοινωνικό αυτοματισμό.
Αυτή η τραγική κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και μέχρι την αναγκαία για μας και διεκδικούμενη κεντρική πολιτική ανατροπή, εμείς οι 10 Δήμαρχοι του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αττική, παίρνουμε πρωτοβουλία για επιστροφή στη νομιμότητα, πρωτοβουλία για εφαρμογή του Συντάγματος, υλοποιώντας την ακροτελεύτια διάταξή του. Γι” αυτό, εξάλλου, είμαστε αντίθετοι και αρνούμαστε να συμπράξουμε σε κάθε κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε νέες απολύσεις και σε περαιτέρω εξανδραποδισμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 5 συναδέλφους που διώκονται λόγω της άρνησής τους να αποστείλουν τα στοιχεία για τον κατ” ευφημισμό “επανέλεγχο” των συμβάσεων εργασίας.
Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.
Σε αυτή την πρωτοβουλία μας για σταθερή, πλήρη σχέση εργασίας στο Δημόσιο και τους Δήμους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, καλούμε για στήριξη όλους τους συναδέλφους αιρετούς σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αττική. Σε κάθε ΠΕΔ, με συνεργασία περιφερειακών και δημοτικών αρχών καθώς και εργαζομένων, για να καταλήξουμε άμεσα σε επίπεδο κεντρικών συλλογικών οργάνων (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησής της από την Κυβέρνηση.
  • Απαιτούμε την εφαρμογή του Συντάγματος :
    • Άρθρα 5, 21 και 22 για την προσφορά εργασίας και κοινωνικής προστασίας σε κάθε κάτοικο της χώρας
    • Άρθρο 102 για την παροχή των αναγκαίων και ικανών πόρων στους ΟΤΑ για την παροχή των υπηρεσιών τους
  • Απαιτούμε την εφαρμογή της Νομιμότητας, την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την ύπαρξη δύο κατηγοριών εργαζομένων στους ΟΤΑ. Εκείνους που καλύπτουν:
    • Πάγιες και διαρκείς ανάγκες με σταθερή σχέση εργασίας, μόνιμοι ή αορίστου χρόνου
    • Εποχικές ανάγκες και ανάγκες προγραμμάτων που πρέπει να απασχολούνται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις.
Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης σχέσης εργασίας, ως κυρίαρχου εργασιακού μοντέλου στους ΟΤΑ, γιατί αυτό σημαίνει:
Καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών από εκπαιδευμένους και με γνώση υπαλλήλους, δηλαδή :
  • Καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και δυνατοτήτων για τους πολίτες,
  • καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και ψυχοκοινωνικής ισορροπίας των εργαζομένων,
  • καλύτερη κοινωνική και οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών.
 Αυτά που άμεσα απαιτούμε είναι:
  • Αναίρεση της απαγόρευσης πρόσληψης του αναγκαίου, μόνιμου και εποχικού, προσωπικού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι Δήμοι και που εμποδίζονται να αποδώσουν ουσιαστικά στους Δημότες τους. Μέτρο που δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση.
  • Εφαρμογή από χθες, του μέτρου 1:5 (ένας προσλαμβανόμενος ανά 5 αποχωρούντες) για τις υπόλοιπες μη ανταποδοτικές υπηρεσίες
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των by pass διαδικασιών «υπενοικίασης» εργαζομένων για την κάλυψη παγίων αλλά και εποχικών αναγκών των δημόσιων και κοινωνικών οργανισμών και φορέων.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ειδικά σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, επέκταση των χρονικών ορίων πέρα του 8μήνου, όπου απαιτείται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για κάθε εργαζόμενο στους ΟΤΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν απασχολείται.
 Θυμίζουμε τέλος ότι, παράλληλα, διεκδικούμε σύμφωνα και με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Τ.Α.:
  • Άμεση ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου και δίωξη των περιπτώσεων πλαστών τίτλων σπουδών.
  • Ακύρωση των διαδικασιών επανακαθορισμού κριτηρίων για την εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004, που οδηγεί σε χιλιάδες νέες απολύσεις.
  • Ακύρωση των διώξεων σε αιρετά όργανα που εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονται εργαζόμενοι.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *