ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ


ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω όσον αφορά την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, που όπως όλοι γνωρίζουμε είχε ευτυχή κατάληξη μετά από την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν και οι οποίες από ότι παρακολούθησα, έχουν γίνει αποδεκτές.

Στην περιοχή μας εκτός του ότι υπήρξε, είναι ερώτηση - τοποθέτηση,
εκτός του ότι υπήρξε μία κατάληψη στο Δημαρχείο από συλλογικότητα,
 που νομίζω ότι απ' ότι πληροφορήθηκα με σωστό τρόπο
και έχει το χαρακτήρα της θετικής κριτικής και προς το Δήμαρχο και προς την Πλειοψηφία, χειρίστηκε αυτό το θέμα,
δεδομένου ότι εξέφραζε αυτό που ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα λέγαμε όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση αισθάνθηκε, δηλαδή ότι πλήττονται βάναυσα με αφορμή αυτή την υπόθεση συνολικότερα τα ατομικά δικαιώματα και το ζήτημα της δημοκρατίας και ήτανε θα λέγαμε αυτές οι καταλήψεις που γίνανε συνολικά σε όλη την Ελλάδα μέρος συνολικότερων κινητοποιήσεων, στις οποίες και εμείς συμμετείχαμε και εσείς από ότι γνωρίζω και το Σάββατο και την Κυριακή και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σήμερα έξω από το Νοσοκομείο "ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ".

Επίσης, αν έχω πληροφορηθεί σωστά και με αυτή την έννοια επίσης θετικά στεκόμαστε, ο Δήμαρχος πήρε μία πρωτοβουλία με αφορμή αυτό το θέμα και είχε μία συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Επίσης και σε αυτό το ζήτημα στεκόμαστε θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία του Δημάρχου και της Πλειοψηφίας. Νομίζω ότι αντιστοιχούσε στο πνεύμα των ημερών και στο αίσθημα της κοινωνίας.

Θα θέλαμε με αφορμή αυτό το θέμα, το οποίο είναι πολιτικό ζήτημα και με αφορμή, είχαμε σκοπό και άλλη φορά να το πούμε, αλλά δεν το επισημάναμε, και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα όχι διοικητικού χαρακτήρα, αλλά θα λέγαμε έχουν και μία πολιτική διάσταση, υποδοχή Παλαιστινίων, Βενεζουέλας, κ.λπ., νομίζω ότι σε επίπεδο Επικεφαλής των Παρατάξεων να έχουμε μία ενημέρωση τηλεφωνική. Βεβαίως, οι πρωτοβουλίες αντιστοιχούν στο Δήμαρχο και έχει το δικαίωμα να κάνει ενέργειες και καλά κάνει και μόνος του.


Αλλά πιθανά η θεσμοθέτηση αυτής της επαφής, μια και νομίζω ότι υπάρχει ένα γενικότερο καλό κλίμα και επικοινωνία, μπορεί ίσως να μας βοηθήσει και σε άλλες περιπτώσεις και πιο συλλογικά ίσως σε δραστηριότητες που μπορεί να έχουν και την αξία τους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Δήμαρχος πρέπει να ρωτάει συνολικότερα την Αντιπολίτευση ή τους Επικεφαλής των Παρατάξεων για το τι πρέπει να κάνει. Απλώς σημειώνω και αυτή την πλευρά. Αν θα το λύσετε από το Γραφείο του Δημάρχου ή από το Προεδρείο, αυτό είναι θέμα δικό σας.


ΣΚΑΜΠΑ: Είχαμε ετοιμάσει και εμείς ένα ψήφισμα για το Νίκο Ρωμανό, το οποίο αποφασίσαμε τελευταία στιγμή να μη φέρουμε λόγω της ευχάριστης εξέλιξης, της νίκης του αγώνα του, αλλά και των αλληλέγγυων οι οποίοι κινητοποιούνταν τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα και της προσπάθειας και των Πολιτικών Κομμάτων ακόμα μέσα στη Βουλή να δώσουνε μία λύση στο πρόβλημα, σεβόμενοι πλήρως τα δικαιώματα του Ρωμανού και τα δικαιώματα των κρατουμένων, γιατί διακυβεύονταν όλων των κρατουμένων τα δικαιώματα σήμερα, έτσι όπως ήταν η εξέλιξη από τη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης.


Εχω μία φόρτιση, γιατί όταν διαβάζω ή μιλάω για το Νίκο Ρωμανό, αισθάνομαι σαν να μιλάω για το παιδί μου. Εχει μία ηλικία πολύ κοντά στου δικού μου παιδιού. Τα παιδιά της ηλικίας αυτής με τα οποία έρχομαι σε επαφή λόγω της κόρης μου, κάθε χρόνο κατεβαίνουν ανελλιπώς στην πορεία στις 6 του Δεκέμβρη και την αποκαλούν την "πορεία του Αλέξη". Αυτή η οικειότητα είναι, γιατί αυτός είναι ένας αγωνιστής, ένας ήρωας μάλλον κι ένα σύμβολο της δικιάς τους γενιάς, της γενιάς που μεγαλώνει σήμερα και ο Νίκος Ρωμανός δεν μπορεί να αποσπαστεί από αυτή την ιστορία.


Ολη η ιστορία της ζωής του, ο θάνατος του φίλου του από αστυνομικό εν ψυχρώ, ο βασανισμός και η διαπόμπευσή του κατά τη στιγμή της σύλληψής του και ο πεισματικός αυταρχισμός της Κυβέρνησης και μάλιστα με έναν εξαιρετικά υποκριτικό τρόπο, να δηλώνει ότι υπηρετεί μία δημοκρατία που δεν εκδικείται, να τον έχει καλέσει για να τον βραβεύσει για την επιτυχία του στο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να δηλώνει αναρμόδιο κρυβόμενη πίσω από έναν δικαστικό φορέα, από ένα Συμβούλιο Δικαστικό και να δηλώνει αναρμόδιο να λύσει το πρόβλημα, έστελνε ένα μήνυμα στην κοινωνία.

Ενα μήνυμα διολίσθησης αυταρχικής κι εγώ θα το πω πολιτικά, ένα μήνυμα ακροδεξιάς διολίσθησης και αυτό το μήνυμα το λαμβάνουμε όλοι. Περιεχόμενο αυτού ήτανε και όλο αυτό το ψευδεπίγραφο, ότι κάηκε η Αθήνα. Δεν κάηκε η Αθήνα συνάδελφοι προχθές, στις 6 του Δεκέμβρη. Δεν κάηκε η Αθήνα. Αντιθέτως, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουνε επαρκή στοιχεία για το βρώμικο ρόλο της Αστυνομίας σε αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις και για το ποια ήταν η στάση και της άλλης πλευράς, ακόμα και αυτού του κομματιού που μπορεί να διαφωνούμε οι περισσότεροι μαζί του, αλλά και που πολλές φορές του αποδίδουμε τα γεγονότα και τα καψίματα στην πόλη. Κι αυτό το μήνυμα το πήραμε όλοι μας.

Γι' αυτό νομίζω και απαντώ και στον κ. Δρούλια, ότι όταν παίρνεις ένα τέτοιο μήνυμα, πρέπει να παίρνεις θέση είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. Δεν νομίζω ότι έχουμε περιθώρια και πραγματικά το σωστό δεν ήταν αυτό που κάναμε εμείς, που αποσύραμε το ψήφισμα, αλλά που επιμένετε να το ψηφίσουμε. Πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι σε αυτό το μήνυμα.


ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Αυτά ήθελα να πω με τη μορφή ερώτησης - τοποθέτησης γι' αυτό το θέμα.

Λέω λοιπόν ότι το ψήφισμα για το Νίκο Ρωμανό εμείς θα το ψηφίσουμε, γιατί όπως κάναμε και ερώτηση στην αρχή γι' αυτό το θέμα, εκφράσαμε την άποψή μας και τη θετική μας αντίληψη και για τις δραστηριότητες του Δήμου. Θα θέλαμε λοιπόν στα πλαίσια του παραινετικού και παιδαγωγικού ρόλου του Δήμου, στο ψήφισμα αυτό να καταγραφεί η δραστηριότητα του Δήμου στο πρόσωπο του Δημάρχου, όσον αφορά την παράσταση.


Δηλαδή, δεν θέλω να διαβάσουν οι Χαϊδαριώτες ότι βγάλαμε ένα ψήφισμα για το Ρωμανό Κατά Πλειοψηφία ή Ομόφωνα. Αλλά, ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε δύο δράσεις. Στα πλαίσια, αυτό θα φανεί τώρα, της ομόθυμης ή όχι ομόθυμης, ή Κατά Πλειοψηφία αντίληψης, εκφράζοντας ο Δήμαρχος αυτό, πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες. Δεν έχει σημασία αν συμφωνώ πλήρως ή όχι. Μπράβο που το 'πα μία και θα το πω και δέκα φορές.


Επίσης, στο ζήτημα της δραστηριότητας μιας συλλογικότητας, με την οποία μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνουμε, έγινε μία κατάληψη συμβολική, λειτουργική, στην οποία επίσης ο Δήμος στο πρόσωπο του Δημάρχου τη χειρίστηκε σωστά και θα έλεγα ότι βοήθησε και αυτά τα παιδιά να καταλάβουν πέρα από τη δική τους οπτική των πραγμάτων, ότι υπάρχει και η κοινή οπτική, υπάρχει σύνθεση στην πράξη, προκειμένου για ένα σκοπό που αφορούσε την αποφυλάκιση, τη δυνατότητα στο Ρωμανό να μπορεί να παρακολουθήσει τις σπουδές του.


Εγώ λοιπόν λέω ότι το ψηφίζω αυτό το ψήφισμα. Δεν στέκομαι τώρα σε επιμέρους παρατηρήσεις και θα ήθελα να καταγραφεί, αν συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή η παραινετική στάση του Δήμου. Δηλαδή να γίνει ένα γλαφυρό κείμενο, δεν θα κολλήσουμε τώρα στη διατύπωση, που να δείξουμε ότι όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία, ο Δήμος, η τοπική κοινωνία δια των εκφραστών της, της πνευματικής ας πούμε θα λέγαμε ηγεσίας, αλλά στην πράξη και θεσμικής ηγεσίας, όπως έχω πει και άλλη φορά, ότι ο Δήμος είναι η ψυχή της αντίληψης αυτό που λέμε δημοκρατία των πολιτών, συμμετοχή των πολιτών, δράση των πολιτών, έπαιξε ένα ρόλο. Με αυτή την έννοια λοιπόν το ψηφίζουμε, για να καταγραφεί και να πάει στον Τοπικό Τύπο.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *